PodSvojoStreho.net
KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni kotel) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni kotel) (/showthread.php?tid=51600)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - taubi - 28.5.2013

ahil Napisal:OK. Plinko je izenačil. Sicer ni istega cenovnega razreda, ampak naj mu bo.Smile

Katera komplet kotlovnica z lambdo sondo pride 6.000€? Je možno dobiti več podrobnosti? Morebiti kakšne cene s predračuna?

Jeb.... lambdo, če so drva dobra in suha.
Avtomatsko ali vsaj polavtomatsko čiščenje turbulatorjev je tisto, ki ti pri uplinjevalcu prihrani največ dela.

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Jozl - 29.5.2013

Samo plinkoti s trurbolatorji pa niso poda 3000€ in so kar takoj 5000€.

Jaz sem od brata vzel 2 sezoni rabljeno klasiko od 40kW. Brat je motiral 32kW plinkota, ki ga bi sedaj najraje vrgel v odpad za staro železo. Ima plinkota brez izmenjevalca samo gorilna komora in zadnja stena potem direkt v raufing preko 350°C. To je seveda poceni ATMOS.

Ta mlajši brat je riskiral več za peč in je kupil Guntamatik. Plinko z cevnim izmenjevalcem, s spiralnim turbolatorjem, ki ga na roke lahko za vsako premikaš in očistiš deloma kanale. Peč pri 14kW ima 120°C dimne pline in pri 22kW samo 150°C dimne pline.

Dobra uplinjevalna peč se slača kupit, pomemben je podatek o dimnih plinih in njihovi temperaturi. Vsi navajajo visoke izkoristke tudi preko 90% kar mogoče samo zajema izkoristek gorenja in ne kurilnosti drv.

Klasičana peč razlika od sodobne dobre uplinjevalne je nekje preko 3000-4000€ ali celo več, če kupiš malo rabljeno peč skoraj s odpada. Na koncu za 4000€ drv, ki jih lahko samo kupiš si s kalsično pečjo ogrevaš dobro izolirano hišo celo 5 let zastonj na 10 let si mogoče komaj prideš notri na sodobni peči, ki bo sigurno kdaj zaradi slabih drv potrebovala kako popravilo.

Še to da povem o ATMOS napram VIADRUS. Prej nismo imeli zalogovnika in sedaj brat porabi cca 25% več drv z novo pečjo, kot je s staro litoželezno prej.

Tisto staro peč sem sedaj priklopil na 2000l zalogovnik in bomo naslednjo sezono videli kako se obnese zastarela klasika napram novi dobri in zanič uplinjevalni peči.

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Hanzi - 30.5.2013

Attack za dva jurja pa drobiž ima cevke izmenjevalce, spirale v njih (turbolatorje, katere moraš sicer na roko premikati) pa lambdo.
Tiste katere sem videl, bp v dimnik spuščajo okoli 150.
Še ingenium ETA za trikratno ceno attacka spušča 220....
Kje je bistven minus attacka še ne vem. Upam da ne ugotovim nikoli.

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Gomi - 30.5.2013

Boš ugotovil, ko se boš malo razvadil - majhen nalagalni prostor. Vendar se da preživet. Kar se pa turbolatorjev tiče. Verjemi, da so navadni bolj učinkoviti.

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - marko100100 - 30.5.2013

Gomi kaj si mislil pod navadne turbolatorje?

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Hanzi - 30.5.2013

ima majhnega, vem to se zavedam, ima pa najdaljšega....
To pa tudi nekaj šteje.
Vsaj pri meni, ki se mi zdi nesmiselno drva prevečkrat prekladat(se raje prekladam po kavču)... na klaftro z motorko s čim daljšim mečem in jo odpreš na polovico kot knjigo. Če imaš kurišče 54 (klasika pri plinkotih) boš imel pri mojem početju 1/4 polen daljših od 54 cm in jih ne boš spravil v kurišče. Razen če delam klaftro 80-90 cm dolgo.

Atack ima kurišče 69 cm (30,35kw), toliko pa že zadaneš klaftro, če tudi sem jo malo "vinjen" skladal pred leti, ali se je malo nagnila tekom let sušenja na robu gozda...

Te na sliki. To ugotovitev sem pa pobral iz prispevka Kafra, ki je nekje omenil, da marsikomu predlaga naj vrže ven čistilne fedre in namesti "prave" turbolatorje. S tem menda nekoliko pridobiš na moči kotla. S turbolatorji na sliki sem znižal temperaturo dimnim plinom cca do 20 stopinj in povečal temperaturo kotla za nekje 1 do 2 stopinji.
Nekatere skrbi nabiranje prahu in katrana na cevnih izmenjevalcih. Pa je strah popolnoma odveč. Sam sem jih letos očistil v začetku januarja in ponovno pogledal in z omelom počistil pred tremi dnevi. Tudi če nebi. Ne vem če je bilo 1mm prahu na njih. Pa na dnu treh se je nabralo par kapljic zažganega katrana velikosti nekje pod 1cm2.
Sam ne verjamem v koristnost čistilnih turbolatorjev z ročico. Je pa zanimivo, da jih imajo vsi visokocenovni kotli, ki imajo že tako ali tako super elektroniko in odlično izgorevanje. Torej se v izmenjevalcih ne more nabirati več prahu ali katrana kot pri meni. Moje mnenje je, da je tista ročica vezana na turbolatorje bolj opravičevanje visoke cene kotla.
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2u/hw/48q7WS6k/hpim0865unichr("46")jpg[/url]

Veš kaj bi spremenil pri attacku. Komoro za drva bi zoožal in povišal. Tako bi se najbrž lepše sesedala.

Do podobnega zaključka sem prišel tudi sam pri mojem kotlu. Pa še nakladalno komoro bi oblikoval tako, da je pod stropom kake dva, tri cm ožja kot pri dnu. Mislim, da bi se drva potem veliko lepše sesedala.

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - ahil - 30.5.2013

FranciZ Napisal:Pa nisi se že skoraj odločil za TČ ?

ja, zdaj sem se dokončno odločil za TČ zemlja voda. Zadeve so pri tem bolj enostavne in transparentne(narobe obrnjen hladilnik). Pri pečeh se za laika zdi vse zelo komplicirano s temi turbolatorji, pa temperaturami dimnih plinov, itd. Pri nakupu katerekoli peči, ne bi imel občutka, da sem kupil prav, ker so mnenja tu zelo deljena....

Obe postavki, investicija in stroški ogrevanja so v obeh primerih primerljivi, udobje pa je na strani TČ.

Hvala vsem za prispevke v tej temi...

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - marko100100 - 30.5.2013

Gomi in Hanzi fibrco v roke. Stvar je vsekakor izvedljiva.

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - xavi - 30.5.2013

[quote][/ja, zdaj sem se dokončno odločil za TČ zemlja voda. Zadeve so pri tem bolj enostavne in transparentne(narobe obrnjen hladilnik). Pri pečeh se za laika zdi vse zelo komplicirano s temi turbolatorji, pa temperaturami dimnih plinov, itd. Pri nakupu katerekoli peči, ne bi imel občutka, da sem kupil prav, ker so mnenja tu zelo deljena....

Obe postavki, investicija in stroški ogrevanja so v obeh primerih primerljivi, udobje pa je na strani TČ.
quote]
In si zmagal. Stroški ogrevanja bodo enaki kot poraba bencina pri motorki za pripravo drv.

marko100100 Napisal:Gomi in Hanzi fibrco v roke. Stvar je vsekakor izvedljiva.
prosim?

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Jozl - 30.5.2013

xavi: In si zmagal. Stroški ogrevanja bodo enaki kot poraba bencina pri motorki za pripravo drv.

Žalostno tako kot pred 15-10 leti, ko so vsi šli na kurilca in glej jih sedaj na toplotni črpalki in čez 10-15 let bodo zopet menjali energent.

Na motorki porabiš manj kot 20l bencina in imaš veliko drv. Če ti nekdo vse to naredi in ti samo nalagaš, potem je pač cena čisto druga. Tudi delo z motorko je za laike zelo nevarno, izvajalci pa so predragi. Ceneje je potem kar kupiti drve, domače v gozdu pa kar naj zgnijejo in hranijo gozd.

Re: KLASKO(klasična, poceni peč) VS. PLINKO (uplinjevalni ko - Homer - 30.5.2013

@Jozl
Pogojno imaš prav:
- če imaš svoj gozd ali te drva in prevoz stane malo
- če imaš kje skladiščiti vse te m3 drv
- če odmisliš stroške dimnika (dimnikarske in eventualna sanacija dimnika za "resno" kurjenje
- če bodo drva tudi v bodoče poceni. Če deluje trg, bo tudi tu veljal zakon ponudbe in povpraševanja.. Torej bo z večjim povpraševanjem cena šla gor.