PodSvojoStreho.net
Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji (/showthread.php?tid=47086)

Strani: 1 2 3 4

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - SloCop - 2.10.2012

Me je sram da sem zloben Wink

Kolektorje v grobem delimo na Vakumske-Cevne in Ploščate.
Sam imam vakumske cevne in na drugem objektu pa ploske klasične.
Za toplo vodo so oboji ok, tako da kupi kar je ceneje Smile

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - Yeager - 2.10.2012

Eni so pa nore gobe pojedl

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - vincent - 2.10.2012

Fantje..namesto da pametujete in serjete po temah...ali odgovorite (kar veste oz. kako je prav) ali pa raje bodite tiho.

Če se vam igra pojdite na peskovnik.

Človek je nekaj vprašal z namenom da dobi odgovor, ne da se vi zdaj preseravate kolk ste vi zdaj pametni in kolko on ne.

Verjetno če bi vedel kaj hoče ne bi niti vprašal.

Pravijo tako da...neumnih vprašanj ni, so samo neumni odgovori.

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - okram - 2.10.2012

preberi teme, ki so že, pa ti bo precej bolj jasno
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=37593&hilit=kolektorji">viewtopic.php?f=7&t=37593&hilit=kolektorji</a><!-- l -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=45065&hilit=kolektorji">viewtopic.php?f=7&t=45065&hilit=kolektorji</a><!-- l -->

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - stratos - 4.4.2013

Dober dan,
ali mi lahko kdo pove, če je smiselna izvedba solarnega ogrevanja sanitarne vode preko 1000 litrskega zalogovnika v 100 l bojler? Namreč to imam na razpolago: peč na polena / pelete, ki ogreva 1000 litrski zalogovnik (z vgrajeno razpoložljivo nezasedeno spiralo, na katero bi lahko priključil kolektorje), iz njega pa se preko črpalke in izmenjevalca ogreva100 litrski bojler. Seveda kurjenje peči čez poletje ne bo optimalno. Obstoječi bojler za direktni priklop na kolektorje ni uporaben, zalogovnik pa je - ima vgrajen izmenjevalec (spiralo). Nimam pa predstave, ali bi z ogrevanjem 1000l količine in potem posredno ogrevanje bojlerja bil sistem neodziven, ali bi bilo preveč izgub ali kakšen drug problem. Ideja je samo izogniti se nakupu namenskega 300l bojlerja za kolektorje (800 eur), glede na to, da je znano, da je investicija v kolektorje za SV vsaj na meji rentabilnosti, če ne čez.

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - Hanzi - 5.4.2013

En monter meni zagovarja tvojo teorijo. Meni je bolj všeč tista da greješ spodnji del bojlerja, ker imaš v njem bolj mrzlo vodo kot pa v zalogovniku, poleti pa viške šibaš v zalogovnik. Pri tebi pa bi moral delat tudi tvoj sistem. Je bolj enostaven in cenejši kot zgornji, kjer bi izbiral kam naj gre toplota.

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - vincent - 5.4.2013

stratos Napisal:Seveda kurjenje peči čez poletje ne bo optimalno. Obstoječi bojler za direktni priklop na kolektorje ni uporaben, zalogovnik pa je - ima vgrajen izmenjevalec (spiralo). Nimam pa predstave, ali bi z ogrevanjem 1000l količine in potem posredno ogrevanje bojlerja bil sistem neodziven, ali bi bilo preveč izgub ali kakšen drug problem. Ideja je samo izogniti se nakupu namenskega 300l bojlerja za kolektorje (800 eur), glede na to, da je znano, da je investicija v kolektorje za SV vsaj na meji rentabilnosti, če ne čez.

Kaj misliš s kurjenjem peči prek poletja?

Če ima bojler izmenjevalec je izvedljivo, drugače sam ne vidim kako.

Pri kolektorjih je itak viška toplote in (razen časovnega zamika) za moje pojme bo zadeva povsem OK funkcionirala.

Bo pa kak, ki se spozna, povedal ali je izvedljivo da se vse skupaj zveže s tripotnim ventilom, ki uravnava kam naj gre prvo topla voda in kam potem, ko en zalogovnik (bilo kateri) napolni.

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - janez.servis - 5.4.2013

To je rešljivo. Glede izgub pa sonce greje naj ceneje. Ob 6kom ploščatih segrevaš zalogovnik iz pa preko preklopnega ventila bojler. Če je dovolj sonca še je podpora k ogrevanju in tudi za kotel že imaš nekaj temperature na povratku. Vprašanje je samo koliko oseb in letnik bojlerja. Letniki bojlerjev pred letom 2000 so imeli malo premalo kačo za segrevanje.

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - Hanzi - 5.4.2013

Kako velik toplotni izmenejvalec (v m2) pa je potreben za m2 kolektorja?
Svak ima 3 stare kolektorje in star 300l bojler (med 10 in 20 let) in ko opazujem njegove termometre na vtoku in iztoku imam občutek da je vtok hladnejši kot pa izhod(neizolirane cevi na strehi, kako je do kleti ne vem.) Ali pa če en termometer laže.

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - Gomi - 5.4.2013

Stratos, imam tak sistem ogrevanja sanitarne vode kot si ga ti zamišljaš. Sam imam sicer 725l zalogovnik in 200l bojler pa 80 cevi kolektorjev. Sam bi ti priporočil, da če se da, spelji vodo iz kolektorjev na bojler in šele nato v zalogovnik.
Moj sistem sicer zaradi relativno majhnega zalogovnika deluje v redu. V dveh sezonah kar je v obratovanju je izkupiček:
-prvo sezono je bilo vedno dovolj vode primerne temperature
-preteklo sezono pa sem moral zakuriti ne vem točno - dva ali trikrat.
Ni problem, da bi tople vode bilo premalo. Topla voda je, le premalo je topla - vsaj zame. Sploh če ste v družini ljubitelji vročih tuširanj. Tak sistem izgubi predvsem na odzivnosti. To se je pokazalo preteklo poletje, ko so bila obdobja z relativno hitrimi spremembami lepega in slabšega vremena. Kolikor sem sledil in preračunaval dobljeno energijo, mi verjetno ob vezavi kolektorjev prvo v bojler in nato šele zalogovnik, tudi preteklo sezono ne bi bilo treba nikdar zakuriti.
Sem pa tudi sam zaradi stroškov in predelav obstoječe instalacije, izvedel instalacijo tako kot sem jo. Danes bi jo izvedel kot sem opisal.

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - stratos - 5.4.2013

@Vincent, kurjenje čez poletje sem omenil kot alternativo solarnemu ogrevanju - tako je sistem sedaj narejen - če hočem imet toplo vodo, mora biti peč na pelete prižgana, oziroma vsaj v intervalih bom moral z njo tudi čez poletje pogreti zalogovnik. Zato iščem boljšo rešitev - npr. kolektorji, ampak s čim manjšo investicijo, glede na to, da bi bila poraba peletov za ogrevanje sv verjetno minimalna - sklepam iz porabe kurilnega olja v preteklosti - čez poletje ga je šlo res zanemarljivo malo. Stroškovno mislim, da bi bilo tudi kurjenje s peleti čez poletje povsem o.k., samo izgleda malo butasto.

@Janez, zakaj "preko preklopnega ventila bojler"? Mišljeno je, da gre voda iz kolektorjev izključno v spiralo, ki je v zalogovniku, bojler se ogreva pa s svojim krogom, preko črpalke z "radiatorsko vodo" iz zalogovnika - a to ni v redu?

@Gomi, ravno tega sem se bal, da kolektorji ne morejo segret zalogovnika na zadovoljivo temperatuto. Verjetno je odvisno tudi od plastenja vode v zalogovniku. Predvsem pa od kapacitete kolektorjev. Koliko pa imaš kolektorjev?

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - vmalhar - 5.4.2013

Zalogovnikov in bojlerjev je kar nekaj izvedb, s katerimi lahko realiziraš različne izvedbe. Kaka dodana malenkost ali drugačna zasnova ti lahko omogoči ali oteži izvedbo.
Dobro bi bilo napisati točna modela bojlerja in zalogovnika, ker mislim, da ni čisto jasno.
Napiši tudi katera avtomatika ti sedaj krmili sistem, tak kot je trenutno.
Pa še napiši kakšno vezavo imaš sedaj. Če jo najdeš [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")seltronunichr("46")si/import/documents/010201unichr("46")pdf]tukaj[/url], bo mogoče najlažje. Pa pazi, ker so nekatere zelo podobne.

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - stratos - 5.4.2013

sedaj je vezano po shemi 414 in regulacija WDC20 pomoje. Bojler je starejši, ležeč 100 litrski (v bistvu namenski za zraven peči na kurilno olje) in na njega se ne da priključiti nič več. Zalogovnik pa je sodoben in ima eno prosto špiralo, menda je predvidena prav za kolektorje

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - vmalhar - 5.4.2013

To se pravi, zalogovnik ima samo eno špiralo, na katero trenutno ni priključeno nič (jo ima po celi višini ali samo spodaj?). Kotel je nanj povezan direktno in v zalogovniku se pretaka radiatorska voda (kotel torej zalogovnika ne ogreva prek svoje (druge) špirale). Bojler pa tudi ima špiralo, ampak je nanjo povezan kotel.

Re: Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji - Gomi - 5.4.2013

No, plastenje v zalogovniku ni problem v poletnem obdobju. Vsaj pri meni ne. Špirala je v spodnji polovici zalogovnika, voda v zalogovnikih, ko delujejo kolektorji, pa je po celotni višini konstantna. Tudi naraščanje temperature v zalogovniku preko dneva je bolj ali manj konstantno po celotni višini zalogovnika.