![]() |
|
Nakup termostatskih ventilov - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nakup termostatskih ventilov (/showthread.php?tid=45971) |
Re: Nakup termostatskih ventilov - csamo001 - 15.10.2012 Vedno manj vidim smisel imeti termostatske ventile (glave) na radiatorjih v samostojnih stanovanjskih objektih. Se mi zdi, da so uporabni zgolj tam, kjer imaš kurilno napravi brez regulacije oziroma jo uporabljaš na način brez regulacije. To pri nas v Stadlerci kurimo les, elektroniko imam izklopljeno, zrak prek samsona doziram, da "dovolj dobro gori". In v takem načinu delovanja težje reguliraš temperaturo v prostorih s klasičnimi ventili na radiatorjih, saj je v tem primeru temperatura v prostorih odvisna od tega, kar se v kotlu dogaja. Če pa imaš v takem sistemu termostatske glave, lahko nastaviš lokalno tempraturo v posameznih sobah, ne glede na to, kako je segreta voda v kotlu. Paziti je edino potrebno, da se peč ne dvigne (zakuha) ![]() V sistemih s kontroliranim kurjenjem/ogrevanjem pa ne vidim razloga za termostatske ventile. No, vsaj v hišah ne. V bloku, kjer lahko na ta način prihraniš, ko te ni doma (nižja nastavljena temperatura), je pa druga zgodba. Re: Nakup termostatskih ventilov - rentgenx - 16.10.2012 Taksne zapise o termostatskih ventilih je redko kje najt. Najbolje, da jaz tebi dam moje plinske t. glave Danfoss pa ceprav nemalo denarja na leto z njimi prihranim in predsem udobja odbim na račun LE TEH, hahahaha. Od danes so term glave samo za stare Stadlerce uporabne :oops: Re: Nakup termostatskih ventilov - mtd - 17.10.2012 no, pa da vprasam drugace: ali je kaksna razlika med radiatorskimi termostatskimi ventili ker imam - visokotemperaturni sistem ogrevanja, odprti sistem s tlakom ca 0.7Bar? ker, kolikor gledam je malo morje vetnilov npr. pri isti firmi. ventile pa itak moram zamenjat, ker mi je nekje ze parket odstopil zaradi slabega ventila. oziroma, kaj potem priporocate za regulacijo razlicnih temeratur po sobah? Hvala Re: Nakup termostatskih ventilov - rentgenx - 17.10.2012 Glede na napisano napravo z regulacijo temperature vtoka v radiatorje... Se hecam.. <!-- m --><a class="postlink" href="http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/Zlozenka%20termostatske%20glave%20in%20ventili%20jan%2009%20net.pdf">http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/Zlo ... %20net.pdf</a><!-- m --> Re: Nakup termostatskih ventilov - mtd - 17.10.2012 Hvala. Re: Nakup termostatskih ventilov - misko07 - 20.10.2012 Poleti, ko kurim na pelete za SV je bolje imeti termostatske ventile (Herz) cisto odprte, cisto zaprte ali nekje vmes? Re: Nakup termostatskih ventilov - rentgenx - 21.10.2012 Mislim,da poleti skoraj čisto odprte,ker drugače ti lahko igla ostane ujeta notri. Sumim,da se je to pri meni zgodilo pri enem radiatorju na koncu... Vse sem že naredil(odzračiš,pritisk vode povečal,dal obtočno č. na 2 in celo na 3 stopnjo, zapiral ostale veje in pustil da gre le par vej z toplo vodo in nič. ) Le ta varianta mi je ostala in upam,da je to to. Tudi na omarici gretja kjer so veje in posebej ventili za vsak radiator je vse odprto,.. Tako da good luck še zadnji poskus... Mimogrede ali je kdo imel že tak primer in kako ga je rešil?? Re: Nakup termostatskih ventilov - csamo001 - 21.10.2012 rentgenx Napisal:Taksne zapise o termostatskih ventilih je redko kje najt. Najbolje, da jaz tebi dam moje plinske t. glave Danfoss pa ceprav nemalo denarja na leto z njimi prihranim in predsem udobja odbim na račun LE TEH, hahahaha. Od danes so term glave samo za stare Stadlerce uporabne :oops: Nego? Če imaš stalno temperaturo vtoka vode v radiator, kaj rešiš s termostatskim ventilom/glavo? Stalna pozicija klasičnega ventila na radiatorju isto opravi delo. Če se mora tepratura vtočne vode povečati (ker zunaj postane bolja hladno, v prostore pa moramo dovajati več toplote za dosego željene temperature), razmerja med ventili v različnih sobah ostanejo popolnoma enaka, saj je željena ciljna temperatura v posamezni sobi še vedno ista. Poleg tega smo te spet dobili: torej menjal si termostatske glave in praviš, da na račun njih prihraniš? Ja kako, če pa praviš, da razen v kurilnici, na hiši nisi nič spreminjal...? Lažeš, kradeš, bolhe maš. Re: Nakup termostatskih ventilov - rentgenx - 21.10.2012 Ti mi boš očital da prihraniš z termostatskimi ventili. Pred enim letom če se prav spomnim si me pa na križ pripenjal ko sem omenjal da se z njimi malenkost prihrani. Res se mi zdi da si riba. kakor veter zapiha ,le to takoj uporabiš.. :oops: Sicer ne vem kaj si hotel povedat s spremenjenimi T vode LWT in z termostatskimi ventili,ali lahko bolj po domače poveš kaj si mislil? Sam nimam stalne T v radiator ,ampak vremensko vodeno in prav zaradi tega ,se mi lahko zgodi da prostor po nepotrebnem pregrejem(na ta način potrošim preveč EE mar ne?) in se ob tem tudi nelagodno počutim. Zato je dobro imeti v vsaki sobi en ziher buffer ki to preprečuje. Upam,da se razločno napisal da boš razumel...če ne pa kar vprašaj. Re: Nakup termostatskih ventilov - csamo001 - 21.10.2012 Jao, človek... ob vseh teh učenih strokovnih izrazih iz prospektov o tvoji TČ pa na koncu postane jasno da... Če imaš ogrevalno napravo, ki s pomočjo vremenske (ali katerekoli druge) regulacije spušča v sistem določeno temperaturo vode, da zadosti robnim pogojem, zakaj potrebuješ termostatske ventile?? V sistemu je vedno dovolj visoka temperatura, da zadosti nastavljenemu temperaturnemu minimumu (in maksimumu) in kaj bi imel potem na klasičnih radiatoskih ventilih za spreminjat? Zakaj bi se denimo samo v enem prostoru temperatura nezaželeno zvišala? To se zgodi v vseh prostorih ali pa v nobenem. V temperaturno reguliranem sistemu, če imaš klasične ventile na radiatorjih, nimaš kaj za prestavljat, ko enkrat najdeš željeno temperaturo/pozicijo. Ko zunanje temperature padejo, sistem pa v odzivu na to poviša temperaturo vtoka vode, ta vtočna voda (ob predpostavki zadostnega kroženja vode po sistemu) enakomerno segreva prostore in dosega željeno temperaturo. Uporabno pa je to pri meni, ko peč brez regulacije (in celo brez uporabe obtočne črpalke) v nekem trenutku v sistem dovede preveč toplote. Takrat termostatska glava opravi svojo nalogo. Drugače pa je v individualni stanovanjski zgradbi nepotrebna finoča. Re: Nakup termostatskih ventilov - rentgenx - 21.10.2012 Glej ni res in to ti ne morem potrdit. Pri nas je skoraj atrijska hiša in veliko je sob ,ki so"v sredini" ,tiste se neprimerno prej segrejejo in kasneje odhladijo. Vremensko vodena po zunanji T vodena regulacija pošilja višjo ali nižjo T v vse prostore,glede na zunanjo T. Eni prostori rabijo dalj časa gretja radiatorjev napram ostalim=višjo temperaturo prostorov(kopalnica,otroške sobe,dnevna soba,eni prostori so zelo hitro segreti napram drugim ali pa ne rabijo tako visoke Notr.T ker se že segrejejo z kuhanjem,plazmo,big screeni,...računalniki.(kuhinja,majhni prostori,sobe skoraj brez zunanjih zidov,spalnica kakor kdo). Kako boš ti razdelil vsem tem prostorom T? Kako boš ustavil dotok gretja v kakšno od teh sob? Ali boš hodil od radiatorja do radiatorja? Rad uporabljam kmečko pamet in zato imam najraje stvari ki so simpel kot pasulj. Mogoče se ti rad več ukvarjaš z kurilno napravo,pa ti je zato toliko bolj čudno vse to,... Upam,da sem dovolj jasno razložil moj pogled,kaj je point t. ventilov in ,da je tudi nekaj na njih da za kakšen procent prišparaš,predvsem pa udobje in avtomatika ki jih z njimi pridobiš(ni pa to spet ne vem kolko ampak nekaj pa je). Je pa res da stanejo in vsaka malo bolj avtomatska stvar stane...kakor tudi TČ ali pa avtomatska peč na lesno biomaso! Re: Nakup termostatskih ventilov - csamo001 - 21.10.2012 ŠE ENKRAT: Kaj imaš za prestavljat na klasičnih ventilih, če vremenska regulacija pošilja noter dovolj toplote, da zadosti izgubam? Če se prostori bolj/manj ohlajajo, so pač ventili tam bolj/manj odprti. Re: Nakup termostatskih ventilov - rentgenx - 21.10.2012 Ko dosežeš željeno temperaturo v določenem prostoru(ki je lahko tudi manjša kakor v drugih prostorih) v tem prostoru je prav da se tja neha dovajat toplota preko radiatorjev,mar ne? Ali bi ti mar še pošiljal in še bolj segreval če je nepotrebno in tudi zapravljal?(tiste prostore ki sem jih opisal palnica,dnevna ki se pregreva z kaminom,15 ljudi ki zurira,big screen plazma,kuhinja z 3 lonci)Pa ne vem ali sem res tako čuden ali ne znam razložit ostalim? :oops: Termostatske glave funkcija: <!-- m --><a class="postlink" href="http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/Zlozenka%20termostatske%20glave%20in%20ventili%20jan%2009%20net.pdf">http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/Zlo ... %20net.pdf</a><!-- m --> Če se v prostoru dobro počutite kljub temu, da so radiatorji hladni, naj vas to ne skrbi, saj deluje termostatska glava tako kot je treba. Ventil bo namreč odprl pretok tople vode skozi radiator le v primeru, če drugi toplotni viri, kot so denimo sončni žarki ali električne naprave, ne morejo dovolj ogreti prostora. Nočno znižanje temperature Ponoči lahko varčujete z energijo tako, da nastavite termostat na nižjo temperaturo. Zjutraj obrnite termostatsko glavo na običajno nastavitev. Zaščita pred zamrzovanjem Če je termostatska glava nastavljena na oznako *, odpre ventil takrat, ko pade temperatura prostora pod 8°C in na ta način ščiti prostor in ogrevalni sistem pred zamrzovanjem. Nastavljanje temperature na termostatski glavi: Nastavitev: 0* 1 2 3 4 5 Temperatura, °C: 7 14 17 20 23 26 Termostatski radiatorski ventili varčujejo z energijo in varujejo okolje Nekoč sta bila udobje in zanesljivost dovolj za zadovoljstvo uporabnikov. Naftni krizi v letih 1973/74 in 1979 sta prebudili zavest o pomembnosti varčevanja z energijo. Dandanes so termostatski radiatorski ventili osnovni element zagotavljanja udobja in varčevanja z energijo. Običanjo se od Danfossovega termostatskega radiatorskega ventila pričakuje od 10 do 20 Re: Nakup termostatskih ventilov - Zaspanc - 21.10.2012 rentgenx, pusti... Eni imajo pač tako uokvirjen, ponovljiv stil življenja, da je tudi vnos energije v stavbo 99.9% ponovljiv, predvsem pa zminimaliziran do amena, zato termostatskih ventilov ne rabijo. In ker so lahko duhovno nad nami, navadnimi smrtniki, seveda živijo v skladu z naravo, kjer so velika temperaturna nihanja nekaj običajnega. Re: Nakup termostatskih ventilov - csamo001 - 21.10.2012 Moj sistem ogrevanja je vse, samo uokvirjen in ponovljiv ni. Kolko naložim, toliko da od sebe. Če v to enačbo vneseš še različne vrste lesa, potem je jasno, da ni praktično nobenih okvirjev. In zato pri nas termostatski ventili dejansko lahko pridejo do izraza. Pri tistih, ki imate regulacijo, pa ogrevalni sistem dovede v stavbo tolko energije, kot je je potrebno, da se drži želena temperatura. In razmerja padcev in rasti tempratur v sobah, ki so odvisna od orientacija in izolacije sob, so vedno ista. Razen če imate seveda hiše na vrtljivih podstavkih. In ja, to je uokvirjeno in ponovljivo. Dan za dnem. |