PodSvojoStreho.net
El.bojler varnostni ventil pusca - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: El.bojler varnostni ventil pusca (/showthread.php?tid=45390)

Strani: 1 2 3 4

Re: El.bojler varnostni ventil pusca - Zaspanc - 9.7.2012

Ne govorim o potrebni količini plina/zraka, da bi kompenzirala raztezek vode zaradi segretja.
Govorim o tem, da ker je izstopna cev bojlerja podaljšana praktično do vrha bojlerja, v bojlerju ne more ostati omembe vredna količina zraka, ki bi nadomestila ekspanzijsko posodo, torej ideja o demontaži, izpuščanju vode in zadrževanju zraka pade. Saj si že videl kdaj kak bojler v drobovje. Če nisi, na strani Gorenja so lepo prikazani v prerezu.

Ker pa se celotna količina ogreva le izjemoma, je ta raztezek še manjši.
Nekaj ga pokompenzira že sam bojler, nekaj instalacija.
En del pa ga ob pogojih, ki sem jih prej napisal, v praksi reši še omenjeni 3v1 ventil od Unitasa, kateri s svojo tretjo funkcijo pri razliki tlakov cca 1÷1.5bar spusti vodo iz bojlerja nazaj v vodovod. Dokler je torej sistemski tlak + teh 1÷1.5bar manj kot 6bar (tlak, pri katerem spusti varnostni ventil), torej je zadeva taka kot mora brez ekspanzijske posode.
Če pa se izjemoma zgodi, da se pri običajnem sistemu brez ekspanzije izprazni/ohladi popolnoma celotna vsebina bojlerja, pa bo že kondenza na povratnovarnostnem ventilu toliko, da kakšna morebitna dodatna kapljica ne bo opazna.

Re: El.bojler varnostni ventil pusca - Žerjavar - 9.7.2012

Citat: v bojlerju ne more ostati omembe vredna količina zraka, ki bi nadomestila ekspanzijsko posodo,
Citat:Ekspanzija pri bojlerjih pod 120 litrov je le redka izjema
To dvoje pa nekako ne gre skupaj.
Se strinjam z drugim citatom.

Re: El.bojler varnostni ventil pusca - Hanzi - 9.7.2012

zaspanc: tocno tak ventil je sedaj na bojlerju. Vsaj po sliki na linku sodec. In iz njega kaplja ko vodo segreva. Se mi pa cudno zdi da tega nisem opazil ob prejsnji uporabi. Dopuscam moznost da sem imel kaj pod bojlerjem kar je prikrilo vodo pod njim(krpa...).
Sicer pa kaj se zgodi ce jaz ta ventil odstranim? Mi bo odprlo kako cev. pipo?

Re: El.bojler varnostni ventil pusca - aleks - 9.7.2012

v navodilih bojlerja (gorenje 100 litrov kombinirani v mojem primeru) piše da je montaža ekspanzijske posode obvezna za vse bojlerje, ki so priklopljeni na vodvodni sistem kjer je v vodomernem jašku nameščen protipovratni ventil. tudi sam sem bil presenečen, da zračni mehur in unitas ventil ne zadoščata (kot sta izčrpno opisala žerjavar in zaspanc).
zadevo sem izkusil na lastni koži lani novembra, ko sem zamenjal plinski kombinirani bojler za električnega kombiniranega. vse komponente nove, bojler v vagi, itd... je kar lepo kapljalo. ekspanzije nisem namestil, ker takrat nisem imel dovolj sredstev, moral bi pa dati 8 litrsko. imam pa nameščen protipovratni ventil na črpalki grundfos (za hišni vodovod, napajamo se iz štirne).
zadevo sem rešil tako, da sem prenehal ogrevati z ogrevalno vodo iz centralne in začasno grejem na elektriko. termostat sem nastavil tako, da zračni mehur v bojlerju še uspe kompenzirati raztezek vode in mi ne kaplja več. že več krat sem poskusil kupiti 8 litrsko ekspanzijo, pa je nikjer niso imeli na zalogi. klinc. ponujajo mi 11 litrsko, zadeva je grozno velika.

Pri kombiniranih bojlerjih je težava izrazitejša, ker se bojler praviloma ogreje mnogo hitreje kot pri navadnem z elektrogrelcem, kjer v času gretja že kdaj odpreš pipo in znižaš tlak...

kapljalo je tudi z elektro grelci, ko sem imel nastavljeno temperaturo okrog 60°C. termostat sem prestavil na nižjo stopnjo (pod stopnjo "eko") in sedaj ni več težav. vendar bom moral namestiti ekspanzijo, saj nameravam to vodo greti na vodo iz centralne, tam pa je - kot praviš - raztezanje bojlerske vode precej bolj dinamično.

Citat:montaža ekspanzijske posode obvezna za vse bojlerje, ki so priklopljeni na vodvodni sistem kjer je v vodomernem jašku nameščen protipovratni ventil. tudi sam sem bil presenečen, da zračni mehur in unitas ventil ne zadoščata
Če je bojler projektiran za prigrajen varnostni ventil, ki spusti odveč vodo (pri segrevanju) nazaj v hladno cev, mora ta voda nekam iti. Če ni odprta nobena pipa mora iti nazaj v javno omrežje. Če imaš prej protipovratni ventil pa res nima kam iti in se pritisk povečuje.

Ne vidim pa nobenega razloga, da bi pri takem varnostnem ventilu bojlerja kapljalo po tleh. Razen če vode ne spušča nazaj varnostni ventil ampak predvidena dušilka (tanka luknjica, namenska netesnost povratnega ventila, ...). Če se taka dušilka zamaši (odstrani) pa bo kapljalo (kar teklo).
Citat:Sicer pa kaj se zgodi ce jaz ta ventil odstranim?
Ali ti ime varnostni kaj pove. Igraš se tudi z življenjem.
Po vsem opisanem domnevam, da si pri čiščenju varnostnega ventila spremenil nastavljen pritisk. Verjetno je tvoj bojler še stare sorte, ki rabi dovolj velik zračni mehur.

Re: El.bojler varnostni ventil pusca - piknik - 9.7.2012

aleks Napisal:že več krat sem poskusil kupiti 8 litrsko ekspanzijo, pa je nikjer niso imeli na zalogi. klinc. ponujajo mi 11 litrsko, zadeva je grozno velika.

Če nimajo na zalogi se pa ponavadi dobi za en dva dni... drugače pa tudi 8 litrska ni tako majhna..obvezna pa seveda je če ti vodovodar napeljuje..če pa sam napeljuješ pa menda ni obvezna :roll:

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3V/dW/dkoDrSH/fotografija0953unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3V/dW/dkoDrSH/fotografija0953unichr("46")jpg[/img][/url]

instal.si ti jo dostavi pred vrata za 25EUR.
Pa je že 5 litrska "uvrh glave" za 50l bojler. Obstajajo pa tudi 3 in celo zgolj 2-litrske.
Sam imam 8l na 300l bojlerju.

torej zaspanc, za 100 l bojler bi dejansko morala biti 10 oz. 11 litrov?

Zaspanc Napisal:instal.si ti jo dostavi pred vrata za 25EUR.
Pa je že 5 litrska "uvrh glave" za 50l bojler. Obstajajo pa tudi 3 in celo zgolj 2-litrske.
Sam imam 8l na 300l bojlerju.
pa poskusi kaj kupit pri njih. še fitingov nimajo vseh na zalogi. tko sem se nasral pri njih da sem material na hitrico nabiral še v dveh drugih trgovinah kar mi je manjkalo za montažo. sej denar za robo ki je nimajo na zalogi ne zaračunajo, če ne želiš čakat. pa kaj ti to pomaga? meni se je ideja spletne trgovine zdela fajn ravno zaradi tega, kar praviš ti: "instal.si ti jo dostavi pred vrata ". instal oz. ika nista sposobna met niti varnostno odzračnega seta na zalogi sredi zime ... zato imajo pa vse sorte dil za wc školjko in fensi pipe.

Odvisno.
Teoretično bi sicer lahko upošteval, da v bojler pride 10°C (pozimi), ogrevaš pa na 95°C (max. dopustna temp. bojlerja), in to celoten volumen. A to je zgolj ekstrem, ki ga ne boš nikoli uresničil.

V praksi pa le dogrevaš, pa še to precej manj kot pol volumna bojlerja iz slabih 20 na ene 50°C.
Tu pa je že 5l preveč. A ker ni neke razlike v ceni med 3, 5 in 8, boš vzel največjo, katero boš dimenzijsko lahko vgradil.

instal je pa zgolj nek podaljšek Ike, lokalni vodovodar pa ti jo (kot je že bilo omenjeno) zrihta v roku dan-dva, če ni popolnoma zgrešil smisel trgovca...

hmfff. lokalni vodovodar sem v naši hiši kar sam - kot kaže nisem posebno za trgovca, si niti poštenega dobavitelja, ki bi imel robo na zalogi, ne znam izbrat. stalno še lazim okoli drugih in iščem ... res mi je ika blizu poti iz šihta domov, ampak jih mal matra založenost. moram običajno vsaj še v eno trgovino poleg njih.

Pod lokalni vodovodar je bilo seveda mišljeno lokalni diler vodovodarskega materiala... Smile

Citat:V praksi pa le dogrevaš, pa še to precej manj kot pol volumna bojlerja iz slabih 20 na ene 50°C.
Pri takih malih (50 do 100 l) bojlerjih se v družini kar pogosto dogaja, da začne nekdo v kopalnici vpiti: "Zakaj ste mi porabili vso vodo?". Ni zgolj slučaj, da moraš segrevati vso vodo od 20 C navzgor.

Ja, 10% raztezna posoda zadošča za do 60 C in od 4,5 bar do 6 varnostnih. Če imaš vodovod na 5 bar in bi morda še rad ogreval na 70 C, da je nebi tako hitro zmanjkalo, pa mora biti raztezna večja (12 do 15 %).