![]() |
|
Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? (/showthread.php?tid=45351) |
Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - damo - 7.7.2012 Elektrika ni samo, U=I*R, je še kaj več od tega. Sicer pa ne da se mi razlagat, verjetno tudi nisem zadosti kredibilen vir, zato si malce poguglajte obnašanje asinhroncev pri znižani napetosti. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Digifotko - 7.7.2012 Eh ja.... imam trifazni variak in 1 Kw motor. Prinesi tokovne klešče pa bomo merili. Po vajino bi 1,1 kw motor pri nazivnih 400 voltih vlekel 2,5 ampera, pri 200 voltih 5,5 ampera, pri 50 voltih pa 22 amperov? A sta na FDV diplomirala??? Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - matija - 7.7.2012 digifotko - kot so že ostali rekli - ni vse samo v P=U*I... Rekel bom samo da nimaš prav (pa ti je to reklo že nekaj ljudi). Več se pa ne grem kregat. Buklo v roke, pa teorijo naštudirat...je pa mogoče ta prednost da pri tem med teorijo in prakso ni razlik
Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - damo - 7.7.2012 Digitfotko, tudi če si TI diplomiral iz te stroke, očitno nimaš pojma. :lol: Malo si pogoglaj, preden izpadeš še večji neznalec, ko tko sveto trdiš svoj narobe. :wink: Btw. diplomiral sem pa najprej na Tehniški fakulteti Maribor, nato pa tudi na Elektro fakulteti v Ljubljani. FDV pa ni moja smer, zato se tam nisem udejstvoval. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Digifotko - 7.7.2012 "Zagon z znižano napetostjo Pri zagonu asinhronskih motorjev z znižano napetostjo se zagonski tok zmanjša zaradi manjše priključne napetosti na sponkah motorja. Hkrati s tokom se s kvadratom zmanjšanja napetosti zmanjša tudi zagonski moment, tako da to vrsto zagona uporabljamo samo pri t.i. mehkih zagonih, torej tistih, ki v času zagona niso polno obremenjeni. Znižanje napetosti v času zagona lahko dosežemo z uporabo statorskih preduporov, trifaznega avtotransformatorja (slika 1.2.2.3) ali krmiljenje izvora trifazne napetosti." <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lu-rogaska.si/cms/controls/warehousehandler.ashx?path=/Vsebina/E_gradiva/Elektrotehnik_energetik/661">http://www.lu-rogaska.si/cms/controls/w ... rgetik/661</a><!-- m --> Stran 15 Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Samojed - 7.7.2012 Ko že citiraš literaturo (in s tem hočeš spodbijat moje mneje) jo daj do konca. Pa dodaj še karakteristiko asinhronca - kako se obnaša v zagonu in pa delovni del karakteristike. Poskusil sem napisati kar se da po domače, da je lažje razumljivo. Res nisem napisal da se to nanaša na obratovalno območje karakteristike, ker če žagaš motor dela, ne štarta. Ob štartu se pa motor obnaša kot "transformator s sekundarjev v kratkem stiku" in potegne vsaj 5x nazivni tok. Ta tok pa je pri nižji napetosti ustrezno nižji. Ko pa motor enkrat deluje na nazivnih vrtljajih, je pa ta zgodba končana. Več se pa s teboj ne mislim prerekat, ker sem pa tokrat napisal eno mnenje, ki ni samo moje - z izračunom enačbe za točno takšne primere sem opravljal (in opravil) izpit na Fe (Fakulteta za elektrotehniko) in zadevo bom vedel do konca življenja. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Digifotko - 7.7.2012 Torej bova zaključila to debato tako da ugotoviva da se tok povečuje z manjšanjem napetosti v točno določenem delu delovne karakteristike asinhronca, ne velja pa to kar nasplošno kot je bilo razumeti iz tvojega prvega posta. Over and out. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Samojed - 7.7.2012 Aja, samo zate - na strani 13 datoteke, ki si jo pripel, vstavi namesto 380V npr 370V in poskusi ugotoviti ali je tok večji ali manjši. Ne rabim cifre, samo znak > ali < . Aha, se videl da si vmes odgovoril - Kot bi porabo avta meril med verglanjem. Ti se spotikaš v start motorja, ki traja 2 sekundi, jaz pa mizarju svetujem glede delovanja motorja, ki lahko v resni delavnici laufa 5 ur ali več brez prestanka. Dober del karakteristike si našel za pod..vanje. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Digifotko - 7.7.2012 Bom požrl svojo besedo - nikakor ne gre za podjebavanje, gre za golo dejstvo da tok raste s padanjem napetosti samo ko se slip povečuje nad nazivnega in je motor mehansko nazivno obremenjen. Pri neobremenjenem motorju ni porasta toka (tok pada v skadu z ohmovim zakonom), ravno tako ni porasta toka 8oziroma je praktično zanemarljiv) pri pogonu ventilatorja. In iz tvojega posta bi nekdo lahko narobe sklepal da bo z višanjem napetosti tok še kar padal, kar seveda ni res. Sicer pa lahko zadevo preverimo - bom priskrbel ventilator in trifazni variak, ti pa tokovne klešče, pa bova merila. Lahko pri meni, obenem pa vrževa kakšen kotlet na žar in uničiva kakšno pivo. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - opt - 7.7.2012 Furman Napisal:Hvala za hiter odgovor ali kdo ve kje se da tak kabel najugodneje kupit? Koliko pa pride cena na m? Ali se že kaj gledal glede cen? Pa če si se že odločil za presek. Verjetno boš dal kabel v cev, tako da ne rabi biti izrecno zemeljski. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - javr - 7.7.2012 ventilatorji in črpalke so bolj čudna bremena, za dvakrat višje obrate rabiš za na kvadrat večjo moč. Nekaj drugega bi moral dati na os motorja, a trenutno nimam ideje, kaj. Verjetno pa bo avtor naslovne teme moral razmišljati tudi o kompenzaciji ? Od koliko kW naprej je obvezna ? Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Samojed - 7.7.2012 Digifotko Napisal:Bom požrl svojo besedo - nikakor ne gre za podjebavanje, gre za golo dejstvo da tok raste s padanjem napetosti samo ko se slip povečuje nad nazivnega in je motor mehansko nazivno obremenjen. Pri neobremenjenem motorju ni porasta toka (tok pada v skadu z ohmovim zakonom), ravno tako ni porasta toka 8oziroma je praktično zanemarljiv) pri pogonu ventilatorja. In iz tvojega posta bi nekdo lahko narobe sklepal da bo z višanjem napetosti tok še kar padal, kar seveda ni res. Ok, da se nehamo pričkat - začelo se je z mizarsko delavnico, kjer jaz pričakujem cirkular, debelinko, tračni brusilni stroj... Ne pričakujem ventilatorjev, zato sem napisal kar sem napisal in me veseli da se strinjaš. Z ventilatorjem se nisem ubadal, se pa strinjam - ker se slip zaradi padca napetosti poveča, je posledično moč manjša in ni porasta toka ali pa je le ta zanemarljiv, je pa večji kot bi bil ob isti moči na bremenu pri "normalni" napetosti. Tudi pri cirkularju se moč spreminja, in to precej. Je pa odvisna od delavca. In če nekdo v istem času razžaga 10 dil pri višji ali pa pri nižji napetosti, bo v drugem primeru motor imel več izgub na račun porasta toka. V večini primerov so razlike zanemarljive, sem pa temo načel in izpostavil zato, ker sem to doživel tudi v praksi. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Samojed - 7.7.2012 javr Napisal:ventilatorji in črpalke so bolj čudna bremena, za dvakrat višje obrate rabiš za na kvadrat večjo moč. Nekaj drugega bi moral dati na os motorja, a trenutno nimam ideje, kaj. Kompenzacija za gospodinjski odjem ni (še) obvezna, kako je pa z industrijskim pa ne vem. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - lesko - 8.7.2012 ker boš vlekel iz števca verjetno tam še ni priključen noben odjem. vsaj kolikor je men znano gre lahko od števca samo 1 kabel. je pa res da elektro v določenih regijah zahteva že 10mm2. moje mnenje je da daš 10mm2 pa če kdaj kaj povečuješ obremenitve nimaš problemov. Re: Koliko mm2 kabel za domačo delavnico? - Furman - 8.7.2012 Hvala vsem za trud in odgovore. Zaenkrat je res, da bo imal samo eno mašino, ki ima več operacij. Kaj dosti širiti se ne bo mogel nima kam. a kaka odsesovalna, kompresor in še kaka malenkost bo zagotovo potrebna. Kabel bo speljan skozi klet, nato po zunanji strani fasade do konca hiše in nato 10m v zemlji do objekta. Včeraj sem z metrom prekontroliral razdaljo in bo cirka 35 metrov, torej bom za ziher vzel 40m kabla 10mm2. |