PodSvojoStreho.net
Inverter TČ vklop el.grelcev - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Inverter TČ vklop el.grelcev (/showthread.php?tid=45308)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - telmos - 3.7.2012

Komu? Jaz ga med svojimi klienti še nisem slišal niti videl.

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - vincent - 4.7.2012

Merlin...pri tč zrak/voda (seveda odvisno od modela) sigurno veš da jim moč pada..torej pri -13 stopinjah dajo od sebe namesto 11 kw zgolj recimo še 7 kW. Pri zidanem obnovljenem objektu so izgube malo drugačne od novejših gradanj (predvem montažnih) torej bojo tudi dejanske izgube verjetno malo višje od računskih (to je dobro upoštvati ob nakupu..oz. se zavedati tega, da nekaj je papir, ki vse prenese, drugo pa objekt na terenu) torej ti hitro uide preko mostov še kak kw zraven...in ko takole seštevaš to in ono...bi ti kaj počel s 3 kW TČ? Verjetno grel sanitarno vodo :wink: .

Sodelavka ima pasivno hiško, tč 2,7 kw moči (zemeljski kolektor) pa jamra, da bi lahko bila Tč malo močnejša.

Tako da...'moder' vzame malo prek, pa ima na dolgi rok mir (in zato niti ne vklaplja el. grelcev) :roll: .

...zato konec koncev imamo inverterje, da prilagajajo moč.

(sicer pa, jaz bom zase objavljal prek zime kako in kaj se bo dogajalo...potem naj pa drugi presojajo ali sem kiksnil in se sami temu izognejo ali pa naredil prav, da tudi sami razmišljajo v podobni smeri).

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - Turbo - 4.7.2012

csamo001 Napisal:telmos, pol pa daj za nas laike ti povedat, zakaj se kot kaće nekaterim tudi poleti vklapljajo elektrogrelci.
Grelci se vklapljajo pri nekaterih TČ, ker imajo delovno območje le do 35 stopinj (zunanji zrak). Da ne pride do okvare kompresoreja, ker nastajajo veliki pritiski, TČ ogreva vodo z grelci.
Kot je že @glavca zapisal v temi [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=37953&start=315]'Fujitsu Waterstage – izkušnje'[/url], je rešitev ogrevanje vode zgodaj zjutraj.

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - Merlin1 - 4.7.2012

vincent Napisal:Merlin...pri tč zrak/voda (seveda odvisno od modela) sigurno veš da jim moč pada..torej pri -13 stopinjah dajo od sebe namesto 11 kw zgolj recimo še 7 kW. Pri zidanem obnovljenem objektu so izgube malo drugačne od novejših gradanj (predvem montažnih) torej bojo tudi dejanske izgube verjetno malo višje od računskih (to je dobro upoštvati ob nakupu..oz. se zavedati tega, da nekaj je papir, ki vse prenese, drugo pa objekt na terenu) torej ti hitro uide preko mostov še kak kw zraven...in ko takole seštevaš to in ono...bi ti kaj počel s 3 kW TČ? Verjetno grel sanitarno vodo :wink: .

Sodelavka ima pasivno hiško, tč 2,7 kw moči (zemeljski kolektor) pa jamra, da bi lahko bila Tč malo močnejša.

Tako da...'moder' vzame malo prek, pa ima na dolgi rok mir (in zato niti ne vklaplja el. grelcev) :roll: .

...zato konec koncev imamo inverterje, da prilagajajo moč.

(sicer pa, jaz bom zase objavljal prek zime kako in kaj se bo dogajalo...potem naj pa drugi presojajo ali sem kiksnil in se sami temu izognejo ali pa naredil prav, da tudi sami razmišljajo v podobni smeri).
Glede na navedene podatke sem ravno zaradi vam podobnih naredil izračun za invertersko TČ, Podatke, ki sem jih navedel so točni. Vprašanje pa, če so vaši? Na takšnem objektu bo 7KW, taktirala glejte procente pokritosti pa bo jasno. Po vaši logiki bi bila prava 11KW, ki bo taktirala že nad -5C. (7:3=2,3 KW) potreba hiše bi bila cca 2,2KW Wink. In v ogrevanju velja bolje malo manj kot malo več moči.

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - visevipava - 5.7.2012

csamo001 Napisal:telmos, pol pa daj za nas laike ti povedat, zakaj se kot kaće nekaterim tudi poleti vklapljajo elektrogrelci.

Zato ker imate zunanjo enoto na soncu. Na soncu pa je hitro +35 in še več.

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - rlasic - 5.7.2012

Tudi pri naši TČ Panasonic Aquarea t-cap sem opazil, da TČ poskuša vklopiti grelec v bojlerju. Grelca v TČ seveda ne. Grelec v bojlerju sem izklopil (varovalka v TČ in še posebej v sistemu).
Opazil sem namreč sledeče. Tč zagreje vodo do 59 stopinj, povratni vod pride do 56 stopinj, voda v bojlerju pa do 47 stopinj. Potem se TČ ustavi. (zgleda elektronika - zaradi varnosti ali ????) Če bi hotel, da se voda v bojlerju zagreje več kot na 47 stopinj bi moral pustiti elektro grelec v bojlerju priklopljen (3kw). Po mojem je v našem bojlerju premala kača in ne uspe oddati dovolj energije vodi. Ampak za nas je dovolj teh 47 stopinj (300 litrov). Je pa omejitev tudi pri 35 stopinjah zunanje temperature. Na srečo je TČ na soncu samo zjutraj, sicer bi bile težave. Ker včasih tudi zjutraj senzor pokaže čez 35 stopinj. Sonce namreč sije direkt na TČ, ki se kar močno segreje (pločevina).

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - telmos - 5.7.2012

Merlin računa nekaj, kar mu ni poznano in ne jasno. TČ Toshiba greje vodo do 43° zunanje temperature brez vklapljanja grelnikov. Očitno zato, ker je tako zanič. Da pa to zmore je pa zahvala dobremu regulatorju obratov na ventilatorjih in kompresorju. Je pa verjetno edina, ki to zmore.

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - csamo001 - 5.7.2012

Pa dobro telmos, kaj je naslov teme Estia ali na splošno inverterji in vklopi el. grelcev?!? Kje Merlin piše o Toshibi??

In naposled tudi sam praviš, da je Toshiba edina, ki dela do 43 stopinj... Kaj pa druge, ki so omejene na 35?? Če torej prav razumem je pametno imeti poleti čas ogrevanja sanitarne vode vklopljen v večernih urah oziroma čez noč. Kar pa pomeni, da zaradi omejevanja časa ogrevanja lahko v nekem trenutku visokega odjema ostaneš brez tople vode, razen seveda če imaš predimenzioniran "keson" (kot bi rekel rentgi).

In telmos, kar je Merlin zračunal meni kot laiku gre v betico (drugo vprašanje je, če je njegov izračun korekten). Si pa veselo vabljen, da podaš svojega. Če pa zaradi obilice dela nimaš časa, pa prosim: ne seri.

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - rlasic - 5.7.2012

Sem imel sam nastavljene timerje za vklope gretja sanitarne vode. Monter mi je dejal, da to ni dobro. Ker moti proces TČ. Bolje je da imaš vklopljeno non stop in naj sama greje ko ugotovi da je potreba. Pa še nekaj sem ugotovil. Poraba je sedaj nižja.
Zjutraj so nižje temperature in posledično nižji izkoristki. 35 in več stopinj pa je morda nekaj ur na dan in to par dni.

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - piknik - 5.7.2012

No... berem berem pa vidim da kljub tehnoloških naprednih toplotnih črpalkah iz vsega sveta ki so jih razvijali znanstveniki z vsem svojim umum...še vedno NE DELAJO brez navadnega elektro grelca...

noro.

pa še grelec lahko sam narediš...sj veste kako se je voda segrevala v vojski...mal kabelna pa žiletka pa je voda takoj zavrela

hudo.

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - prasuvse - 5.7.2012

Tlak "TČ" pri željeni temp. vode bojlerja npr. 50°C - cca. 30 barov - mehanski deli so takrat izredno obremenjeni.

60°C - 38 barov

Z višanjem zunanje temp. se višajo tudi tlaki na uparjalniku 35°C - 21 barov

Modreci, "kar izklapjajte" el.grelce pa se boste lahko v relativno kratkem času, sami prepričali o njihovem namenu/koristnosti... :|

Z višanjem zunanje temp. se povečuje tudi izkoristek COP

npr. 34°C zunaj, 43°C voda bojler = COP 16

Pri takih izkoristkih se pa zadeve začnejo komplikovati ... najmanjša el.moč kompresorja -sproži verižno reakcijo "atomsko fuzijo" in proizvede preveč energije, površina izmenjevalca v bojlerju postane super premajhna itd. in v takem primeru je edini rešitelj... kdo? :wink: :mrgreen:

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - Gasper123 - 6.7.2012

Citat:Pri takih izkoristkih se pa zadeve začnejo komplikovati ... najmanjša el.moč kompresorja -sproži verižno reakcijo "atomsko fuzijo" in proizvede preveč energije, površina izmenjevalca v bojlerju postane super premajhna itd. in v takem primeru je edini rešitelj... kdo? :wink: :mrgreen:

Estia? :lol:

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - telmos - 6.7.2012

Ko pišejo o tem taki modreci, ki nimajo osnovne logike v glavi potem je to to - ena zbrka neumnosti!
Dober regulator obratov na ventilatorjih izniči probleme z visoko zunanjo temperaturo

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - telmos - 6.7.2012

csamo - meni ni potrebno mučenje z izračuni na inverterjih, ker imam z njimi praktične izkušnje, se pa s tem mučijo tisti, ki jih nimajo. Potem pa serjejo klamfe in prepričujejo sebe in ostale o svojem pravu
Naj ti pove vincent in ostali uporabniki ali se jim TČ enkrat izklopi, če kadarkoli "zataktira" kako se ji vrtijo ventilatorji, ali josploh slišijo, da deluje...........
Potem vas morda mine to nakladanje

Re: Inverter TČ vklop el.grelcev - csamo001 - 6.7.2012

telmos Napisal:Ko pišejo o tem taki modreci, ki nimajo osnovne logike v glavi potem je to to - ena zbrka neumnosti!
Dober regulator obratov na ventilatorjih izniči probleme z visoko zunanjo temperaturo

Brez da sem iz foha - če bi to blo res, pol jo lahko v teoriji teraš tudi pri 50, 60,... zarad mene 100 stopinjah. Če je to res, pol....