PodSvojoStreho.net
Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Bojler-cirkulacijski vod-izgube (/showthread.php?tid=45249)

Strani: 1 2 3 4

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - vincent - 28.6.2012

piknik..a kar tuširate da se :wink:

Poleti si jaz umivam roke z mrzlo vodo (Ni potrebe po topli), pozimi mi paše mlačna voda (Ker hladna je mrzla kot sam hudič) in predno priteče topla voda (brez PV) že končam.

Pri tuširanju pač počakam 5 sekund da priteče topla voda - pozimi ali poleti (seveda tisti dan v tednu ko se tuširam :twisted: )..

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Muzkontar - 28.6.2012

Tole je pa res nenavadno, da se izgubi toliko toplote. :?

Sicer pa niti ni nujno, da je cirkulacija ločen vod. Lahko je cirkulacijski vod napeljan v cevi z toplo vodo, torej cev za toplo vodo in v njej še ena cev, ki služi za cirkulacijo. Izgube so tako precej manjše. Odpade pa tudi vsakršno izoliranje cirkulacijskega voda v steni.

Take sete prodajajo vsi večji proizvajalci sanitarne opreme. Idea

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Boka - 28.6.2012

Naš cirkulacijski vod nima obtočne, pa dela perfektno.
Poraba zadošča, da solarni sistem ne pregreje bojlerja med dopustom!

Ventil obtoka odprem res ob veliki vročini, ko je vroče vode na pretek. Sicer ne.
Sem vso družino navadil, da se z mrzlo najprej umije noge. Za roke pa samo mrzla. Ko se navadiš odlično.

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - zlatko83 - 1.7.2012

Še zadnji test, meritve z odprtim cirkulacijskim vodom in brez obtočne črpalke. Rezultat podoben, kot z vklopljeno obtočno črpalko (timer).
Če povzamem, imam na cirkulacijskem vodu cca 5kW izgub dnevno Sad Sad Sad , to pomeni cca 25% (pri dnevni porabi bojlerja cca 20kW).
To se mi že zdi katastrofalen podatek :!: Izgleda še nobeden ni razmišljal v tej smeri :?:

Zaenkrat bo res najboljša rešitev, čez poletje zapreti cirkulacijski vod in pač potrpeti malce več časa (cca 15-20 sek pri prvem točenju tople vode zjutraj), da priteče topla voda. Pozimi pa vklop cirkulacijskega voda. Glede na to, da potekajo cevi po notranjih zidovih, bodo te izgube tako šle v ogrevanje hiše Idea

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Žerjavar - 1.7.2012

Citat:O smo o smo! Kolikor berem nas ima kar nekaj zaprtega.
Posle j....* nema kajanja.
Pa se naj javijo tisti, ki imajo na ceveh obtoka vsaj 5 cm debelo izolacijo!

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Silvana - 1.7.2012

Pri meni je bil vodovodar zelo glasen kar se cirkulacije tiče. Je rekel saj imaš od boljerja do pipe čisto malo cca 3 metre (po njegovo) po vseh ovinkih, ki jih je naredil sva na koncu prišla nekje najman do pipe 8m. In smo dali cirkulacijo, najprej sem imel timer zjutraj med 6:30 ter 7:30 popoldne med 16:30 ter 21:30 na vsake 15 minut. Pa se je dogajalo da mi je med tuširanjem včasih pritekla vmes hladna če sem samo za 10 sekund zaprl pipo. Zame ni bilo problema žena pa iz kopalnice (SPET JE MRZLA) malo zatem pa še tamala AAAAAAAA SPET JE MRZLA.
Nič sem šel do boljerja in prestavil da mi je v času obratovanja cirkulacija skoz laufala, pa spet ni blo vredu ker ma pumpa gor še en senzor ko konstantna temperatura okrog laufa se izklopi ko pade se pa spet vklopi. Sem prestavil še tistega na nonstop.

Vmes že razmišljal o nakupu senzorske pumpe ob odprtju vode ON, ampak kot pravi TELMOS: enostavne rešitve so vedno najboljše

Rezultat:
-v času delovanja cirkulacije skoz topla voda Big Grin
-padec temperature v bojlerju hitrejši Sad
-poraba elektrike večja Sad
-en vklop tč več Sad
- žena, otrok brez pripomb Big Grin Big Grin Big Grin

Prvih nekaj dni mi nove nastavitve niso bile preveč všeč ampak sej pozabiš.

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - zlatko83 - 2.7.2012

Idea Idea Idea
Tudi jaz sem tako razmišljal in napravil največji komfort.
Ko pa sem pričel meriti porabo elektrike na bojlerju, pa me je skoraj kap Sad Sad :!:

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Boka - 2.7.2012

Posle saj vemo česa nema kajanja!

Zakaj pa bi obžalovali? V času izgradnje je strošek krožnega voda bil minimalen. Da ga greš naknadno delat ... no ja, to ne.

Izolacija? Naše cevi so plastične, debelostenske, ovite v filc (5cm res ne) in potekajo po siporexu.

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - BAGY - 22.7.2012

Tudi sam sem uvidel, da so izgube grozne. Vgrajeno imam Seltronovo elektroniko, cirkulacija časovno vodena, vklop črpalke cca.15min. In kot ste ostali povedali, ko rabiš toplo vodo je ni, kroži pa takrat ko je ne rabiš.
Tako sem vgradil Caleffijev senzor pretoka [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")caleffiunichr("46")com/caleffi/en_IT/Site/Products/Catalogue/args/sezione/Family200_Flow_switches/path/3~315~315-details/include/~applications~catalog~serieunichr("46")jsp/indexunichr("46")sdo[/url], dodal časovnik da voda kroži cca 3min in tako kjerkoli v stanovanju odprem pipo za cca 1s dobim vročo vodo po cca pol minute. Prihranek je občuten, komfort sprejemljiv, cena zanemarljiva.

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - stafan - 22.7.2012

Sam se tudi nisem odločil za cikulacijo. Ko smo prenavljali kletne prostore smo sicer položili še cev za cirkulacijo ampak se za dodatno pumpo nisem odločil, točno zaradi prevelikih toplotnih izgub (pol bajte še v starih neizoliranih ceveh). Sedaj najdlje čakam slabo minutko za toplo vodo (zgodaj zjutraj). Čez dan se pa zmeraj kaj nuca pa je treba čakat cca 30 sekund.Zame sprejmeljivo, za ženske v bajt pa tud.

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - klampfer - 9.3.2015

Naj si sposodim temo:

Ok, cirkulacijski vod je narejen, vendar se kasneje odločimo (zaradi stroškov), da ne bomo cirkulirali. Posledično bo v tem dodatnem tretjem vodu voda stala in bo to mrtvi vod - idealen za razvoj legionele in vse druge nesnage. A je kdo kaj že razmišljal v tej smeri in kako rešiti problem zdravja pri neuporabi cirkulacije?

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Žerjavar - 9.3.2015

Citat: se kasneje odločimo (zaradi stroškov), da ne bomo cirkulirali. Posledično bo v tem dodatnem tretjem vodu voda stala in bo to mrtvi vod - idealen za razvoj legionele in vse druge nesnage
Točno, če imaš na tem vodu ventil in ga zapreš.

Normalno pa bo tudi po tem vodu dotekala voda k odprti pipi, posebno še k zadnji, k ostalim malo manj. Tu pa nastane problem, kako topla je voda v bojlerju na mestu povratka obtoka.

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - klampfer - 9.3.2015

No, tole sem tudi sami včeraj poizkusil, pa se ni izšlo. Namreč, ko sem zaprl ventil za toplo vodo, sem pričakoval, da bo voda pač tekla po tem obtočnem vodu iz bojlerja - pa ni. Voda je enostavno nehala teči iz pipe. Očitno po tem obtočnem vodu gre voda samo v eno smer?

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Žerjavar - 9.3.2015

Morda imaš v povratnem vodu vgrajen nepovratni ventil (preprečuje tok vode v drugo smer).

Imaš možnost, da na vsakih nekaj dni poženeš črpalko obtoka za nekaj minut.

Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Homer - 9.3.2015

Če že imaš narejeno cirkulacijo, potem montiraj še tisto pumpo in jo vklopi s timerjem enkrat na dan za par minut. (npr zjutraj preden se začne uporabljati kopalnica). S tem ne boš zaznavno povečal porabo, boš vsaj zjutraj imel toplo vodo takoj in boš preprečil zastajanje vode.