![]() |
|
Gorenje TC 100 E - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Gorenje TC 100 E (/showthread.php?tid=44896) |
Re: Gorenje TC 100 E - Mirando - 8.6.2012 kako pa bi naj pumpa delala pri minusu? namreč, moja je kao deklarirana da dela tudi pri -7 še brez grelcev... postavljena je v neogrevani prtilični kotlovnici, pozimi so temp alhko tudi pod 7 st.... 300 l pa sem vzel, ker imam zgoraj predvideno eno večjo kad, pa sem malo cviknil da ne bo dovolj tople vode... je pa res da 300l grejem na dobrih 40 st. in nič več....tudi s 5 stopinjami manj se zlo fino tušira....seveda pa vroče vode ni pri tako prednastavljeni temp., ampak nam zadostuje že topla .... Re: Gorenje TC 100 E - cinik - 8.6.2012 csamo001 Napisal:Z višanjem cen elektrike bo tudi vedno večja razlika v porabi med električnim bojlerjem in TČ in boš delal še večjo razliko v ceni...Ta majhen paradoks poznam tudi jaz, ko se na koncu "veseliš" podražanja elektrike. Se ne delam norca ampaj je zanimivo, kako hitro podzavest pomaga potrjevat odločitev. Re: Gorenje TC 100 E - matoz - 8.6.2012 No saj, važno, da boš zadovoljen. Kar se pa garancije tiče, pa pomoje ni kakšnih večjih težav, ker so zadeve preproste in zanesljive. Doma mi gorenjeva deluje že 7 leto, komaj vem, da jo imam. Sicer je letos začelo nekaj klokotati po ceveh, dela pa še vedno. Re: Gorenje TC 100 E - csamo001 - 8.6.2012 Mirando Napisal:kako pa bi naj pumpa delala pri minusu? No, to bo po mojem zanimiva primerjava: ti z visokolitražno in nižjo temperaturo, jaz z nizkolitražno in visoko temepraturo. Ja, dejstvo je, da ta moja Gorenjeva TČ dela le do 10 stopinj. Imamo pa veliko kotlovnico oziroma klet (če odpreš vrata), poleg tega pa odprem tudi okno, ki je neposredno poleg pumpe. Temperatura v prostoru tudi v štartni fazi, ko smo ogrevali z začetnih 17 stopinj volumen celotnih 100 litrov ni padla pod 18 stopinj. V kurilni sezoni pa bo predvidoma svoje delo še naprej opravljal potopljen bojler v peči, TČ pa bo mirovala. Načeloma pa tudi pozimi ne bi smelo biti problema, če bi hoteli celo leto ogrevati s TČ: sem letos pozimi meril in je temperatura zelo konstantna skozi celo leto. Re: Gorenje TC 100 E - taubi - 8.6.2012 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.internetnatrgovina.com/merilnik-porabe-elektricne-energije-fht-9999-suko-p-4813.html">http://www.internetnatrgovina.com/meril ... -4813.html</a><!-- m --> Re: Gorenje TC 100 E - bohinc - 8.6.2012 Vidiš csamo , to je to, kar sem omenjal (v drugi temi), odvisno je od več reči in navad (razvad) uporabnikov vode. Ko gre pod tuš sestra pri nas, pade temp. tudi do 10stC in to pri 300 L. STČ (tipalo malo pod polovico- na pamet). Ko prideš za njo v kopalnico, skoraj v najhujši vročini teče od ploščic- sauna! (Za primerjavo- ko greva jaz in žena, drug za drugim je to nekje cca.5stC !?-najini in njeni otroci so zopet poglavje zase!) To je šele en uporabnik od 9tih na STČ, zato sem navajal svoj dvom (o litraži). Očitno ste vseeno normalni porabniki. Pri nas je cikel tuširanj (predvsem) zvečer v roku cca. treh ur (če je razlike več ni "težav"). Lp Re: Gorenje TC 100 E - csamo001 - 8.6.2012 @ taubi Hvala za link. Zgleda lušno, predvsem pa ugodno. @ bohinc Pri nas sem jaz največja "perla" glede porabe, po drugi strani pa se zaradi večernih športov kakih 5-krat tedensko ne tuširam doma. Kakorkoli, vesel sem, da se (kot kaže) nisem uštel. Obenem pa si domišljam, da s tem pomagam ovreči mit, da mora biti TČ za sanitarno vodo vsaj 200 litrov Mythbusters, yeah!
Re: Gorenje TC 100 E - taubi - 9.6.2012 @csamo001 Me prav zanima poraba dogrevanja 100 literske TČ. Mi pokurimo na 300 literski med 50-60 Kwh mesečno (pa smo samo trije). Voda se dogreva iz 41 na 43 C, Re: Gorenje TC 100 E - slepec - 9.6.2012 csamo001 Napisal:@ taubi 300 l je za osnovne potrebe prevelika,razen če jo prižigaš na 2 dni 100l kot je tvoja je optimum, mi se že 10 let,kopamo in tuširamo z 50l bojlerom,pa ni bil nikoli problem sigurno ti bo služila dobro poročaj kako se obnaša TČ Re: Gorenje TC 100 E - darkson - 9.6.2012 csamo001 Napisal:Obenem pa si domišljam, da s tem pomagam ovreči mit, da mora biti TČ za sanitarno vodo vsaj 200 litrovKakšen mit? Sej potem je dovolj 50l bojler ki ga greješ na 70 stopinj. Pri TČ se vidi smisel, da greješ vodo na okoli 45 stopinj zaradi boljšega izkoristka. In zaradi tega je potrebno imeti 200 ali celo več literski hranilnik. Zelo bi bil vesel, če postrežeš s podatkom o izkoristku tvoje TČ, ki ti greje na 55 stopinj! Kakšne nebuloze vi tukaj pišete in o kakšnih mitih :lol: Re: Gorenje TC 100 E - csamo001 - 9.6.2012 darkson Napisal:csamo001 Napisal:Obenem pa si domišljam, da s tem pomagam ovreči mit, da mora biti TČ za sanitarno vodo vsaj 200 litrovKakšen mit? Izkoristek TČ? Lahko pove le kalorimeter. Se strinjamo? Smisel TČ? Smisel, je da pridemo kot potrošniki čim ceneje skozi. Če sem investicijo glede na 300-litrsko TČ recimo prepolovil, kdaj bom "porabil" teh cca 1.000 EUR (ali 750 EUR ali 500 EUR) prihranka na račun slabšega COP nizkolitražne, 100-litrske TČ? Ugibam: najverjetneje nikoli. Sicer je po tehnični deklaraciji COP pri 15 stopinjah vstopnega zraka in 71% vlage ter segrevanju vode iz 15 stopinj na 45 stopinj 3,0, po pogojih testiranja za ekosklad 3,2 (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ekosklad.si/pdf/SUB2012/Seznam_tc.pdf">http://www.ekosklad.si/pdf/SUB2012/Seznam_tc.pdf</a><!-- m -->). Sam imam višjo temperaturo vstopnega zraka in nižjo vlago, po drugi strani pa trenutno ogrevam vodo na 55 stopinj. COP? Pitaj boga. Sedaj bom kak mesec pustil nastavljeno na 55 stopinj. Če se ne bo zgodilo, da bi kadarkoli zmanjkalo tople vode, bom počasi spuščal nastavljeno temperaturo. Re: Gorenje TC 100 E - xavi - 10.6.2012 Nekoč davno, približno 40 let nazaj; v familiji nas je bilo 5, tuš kabin takrat še sploh nismo poznali, tako, da se je voda trošla večinoma za kopanje v bani, vsak vikend smo imeli na obisku kakšne sorodnike, ki si niso mogli privoščit svoje kopalnice in so hodili k nam, ki smo živeli v bloku, da so se konkretno umili. Za vse to je zadostoval stari Tikijev 80 L bojler, ki je zgledal tako glomazno, kot da zaseda pol kopalnice. Včasih bojlerjev večjih volumnov sploh nismo poznali, pa smo preživeli. Res, da se navade spreminjajo, pa vseeno mislim, da se pretirava. Mene v tej temi izključno zanimajo podatki o stroških ogrevanja z to toplotno črpalko. Zato poročaj še naprej. PS Zanima me, če Ekosklad računa povračilo subvencije 25% na ceno investicije ali od cene investicije. Razlika je namreč v tem primeru 50 eurov (mehrversteuer se je obračunaval od cene izdelka). Re: Gorenje TC 100 E - Nebomgabiksal - 10.6.2012 Pobrisano 4. strani, bolj ali manj kregarij... Dajmo biti na nivoju in predvsem slediti temi. Re: Gorenje TC 100 E - ElBarto - 10.6.2012 dvema najbolj zagretima pa želim lepo nedeljo, brez uporabe foruma... Jao, ko mala deca... Če ne suza, pa kdo drugi.... Re: Gorenje TC 100 E - bohinc - 10.6.2012 Xavi, tud pr nas je blo vode zmeraj dost ,pa je bil bojler isti kot pri vas. Sam s to razliko da je grel izključno el. grelec, temu primerno hitro se je tud voda segrevala in seveda sukal el. števec. Ravno zato pa so STČ, da se el. števec počasneje giblje- vendar se tud voda počasneje segreva. Se pa globoko strinjam, da se z vodo pretirava, zato pa sem že dejal -da je odvisno od discipliniranosti- navad uporabnikov tople vode, tu se žal toplejše ne da odkrit. Tko da se mora ob nakupu velikosti STČ, vsak vprašat poleg oseb tudi o navadah potrošnje vode uporabnikov le te. Pri nas za 9 oseb pri 300 l STČ porabimo povprečno 180kWh, mesečno. Pa lep preostanek nedelje vsem Lp |