![]() |
|
hišni red oz. pravila v bloku - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: hišni red oz. pravila v bloku (/showthread.php?tid=42712) |
Re: hišni red oz. pravila v bloku - zelenijurij - 19.2.2012 Malko: ni vse tako črno kot si sam razlagaš... Kot ti je že večina predhodnikov odgovorila je življenje v večstanovanjski stavbi podrejeno napisanim (hišni red) in nenapisanim pravilom (v tvojem primeru radiatorji). A VERJEMI, da se vse to da spremeniti. Žal ne iz danes na jutri, kar si misli večina novoprišlekov. Počutje v bloku "zori" leta oziroma desetletja in verjemi, da "staroselci" (mi imamo eno rekorderko, ki je že 38 let v penziji) zelo težko prenašajo spremembe......sploh, če ji nekaj tumba mlečnozobec. Tudi jaz sem bil tak...potem sem pa ubral drugačno taktiko: Naštudiral sem vse možne pravilnike o upravljanju stavb, lastnoročno in ZASTONJ sem par stvari porihtal (v skupno dobro), vzel sem si čas za "smalltalk"=pa so ljudje videli, da nekaj znam in vem...pa je prišel čas za sestanek lastnikov (1x obvezen)-pa sem se "uštulil" v "upravno-nadzorni svet", pa sem "nadlegoval" upravnika, da so se položnice zmanjšale....pa da se je kaj začelo šparat v RS, pa se danes tudi kaj naredi.....pa da se o vseh stvareh že prej "na stopnišču" pomenimo in dogovorimo in so sestanki dejansko samo za zapisat ideje. Pa sedaj tudi upravnik rad pride, ker ne peremo 30 let starega "perila"....in tako imamo v recimo 5 letih popolnoma drugačno "klimo" v bloku...in za vse te stvari (ali prevozne stroške, ali provizije pri strehi, fasadi) nisem vzel NIKOLI niti 1centa!! Seveda finančno in časovno in živčno (kar je problem ko imaš mlado družino) zgubiš precej energije a se na dolgi rok to precej bolj obnese, kot da se greš neko "vojno" .... V tvojem primeru bi pospravljal voziček v klet, ob prvem sestanku lastnikov (ki je edini legitimni organ določanja pravil) bi pa s sosedom-mladim očijem družno predstavil problem VARNOSTI hoje po stopnicah z majhnimi otroci....prej še kakšno "pomembno" sosedo s smalltalk-om "prepričaj" kako nerodno in NEVARNO za otroke...saj štekaš, a ne? In ni vrag, da ne nabereš tistih 51% glasov, da vama pustijo vozičke v avli, al kako je že. Pa vztrajaj, da se to dovoljenje, ki bo seveda samo ZAČASNO (to bodo starci še bolj veseli) takoj zapiše v zapisnik..... In enako naredi za radiatorje: predstavi jim smiselnost/nesmiselnost, toplotne izgube, predvsem jim pa izračunaj koliko € jim zleti čez okno (€ najbolj bolijo!!). Če še ne bodo zakapirali, jih prosi, če lahko v poizkusnem obdobju malo zaprete,........saj ni treba iti takoj na nož. Pri življenju v večstanovanjski skupnosti moraš biti predvsem dober diplomat, psiholog, strateg in še kaj. Seveda retorik, ker tisti, ki dobro obrača besede, je za moje pojme totalni zmagovalec...joj, koliko zapisnikov sem že sam napisal in tako izbral in napisal besede, da je bilo "prav" Razumeš??AHA, še keš za čistilko. Tudi pri nas je tako, saj le tako čistilka dobi spodobno plačilo, drugače ji država pobere 40-50%... NIHČE te ne more siliti v neko "fehtanje" po stanovanjih in na to tudi pozabi-ni prav (kero debilno pravilo). Mislim HALO!! Če hoče čistilka keš, naj gre sama okrog, da jo boste sploh spoznali in tako veliko bolj cenili njeno delo. Re: hišni red oz. pravila v bloku - bohinc - 19.2.2012 Malko, glej živim na vasi, v hiši imam(s svojihi rokami in denarnim vložkom narejen prizidek) narejeno stanovanje. Pod isto streho živi še sestra (z dvema že odraslima otrokoma),ter moji starši-oni so v istem gospodinjstvu. Če hočeš kolikor toliko normalno živet-funkcionirati se moraš pač prilagajati,da to pač dosežeš, če ne si v stalnih konfliktih(kaj profitiraš?). Tako da sklic na tvojo zdravo kmečko pamet.... HALO? Zadevo ti je lepo opisala tudi sushi, lepo, kdor ima zdravo kmečko pamet jo je razumel. Poglej, po svoje te razumem, vendar pa se postavi v kožo svojih stanovalcev in razmisli. Isto je v službi, športu(vsaj ekipnem)ipd....Če se ne boš vsaj delno podredil ... Poglej, da bi npr. v bloku stanoval nek gradbinec, pa da ne bo "šajtrge" vozil po" ubitačnih" stopnicah v klet jo bo pač po drugih pred stanovanje. Pa če pride(hipotetično) malce opit, jo zaradi svoje varnosti pusti kar ko pride v blok za vrati, ti prideš z otroci za njim in z vožičkom zaradi nje še skoz vrata ne moreš.....po moje bi tud p.... Glede čistilke, ja ni čisto vredu plačevanje -je pa verjetno cenejša varinta, kot plačevanje nekemu servisu...Še cenejša pa je kar ponekod še imajo-čiščenje stanovalcev po razporedu, vendar ko boš prišel na vrsto TI , ti misel na to verjetno zopet ne bo všeč..... Malce razmisli,poglej še skozi.... Glede ogrevanja kleti, ne vem koliko pade temperatura, če zelo je bolje-predvsem ceneje če se jo delno ogreva, da res kaj ne zmrzne(pa ,če imaš mogoče stanovanje takoj nad -ogrevano kletjo, imaš toplejšega in s tem manjši strošek) . Če pa ti zapreš radiator ,pa tvoj ne bo zmrznil, zaradi dveh ali več sosedovih,tako da je najbolje,da se to pomenite (če nisi zadev,že preveč zaostril) in te stroške delite,isto je z hodnikom-bolj je hladno,več mraza dobite vsi v stanovanja(kje si pa do zdaj živel-in na račun koga?) Ob tvojem pisanju predvidevm (če se motim,se ti iskreno opravičujem-izjeme potrjujejo pravila), da si bil dosti razvajan, po možnosti so ti celo starši kupili stanovanje....,tako ,da zdrava kmečka pamet-bi razmišljala drugače oz. ne bi spraševala takih stvari (in ne, nimam kmetije) Lp Re: hišni red oz. pravila v bloku - MALKO - 19.2.2012 Pišete kar hočete. Mogoče imate prav ampak jaz se ne bom pokoril. Če kdo hoče da vozek spravlam v kolesarnico (mimogrede dol ni prav dosti placa ker so ga zasedle balkonske rože) mi naj prinese pisni sklep od sestanka kjer so sprejeli ta sklep. Tolk se pa spoznam na zadeve da vem da dokler nisi pismeno seznanjen oz. pravila ne visijo nekje v bajti nisi nič dolžen spoštovat. V glavnem naj mi prinesejo sklepe in če so starejši od 10 let jih ne bom spoštoval ker se je v 10 letih že tolko jih zamenjalo da ne držijo več in jih je treba ponovno sprejemat. Ni pomembno če bodo sklepi isti. Če bodo isti se jih bom pač držal. Dokler pa mi kdo ne prinese sklepa poštemlanega in podpisanega pa to ne drži. Ker pol si pa lahko vsaka "frajla" nekaj zmisli in bo to pol kao držalo. Če se bi šli tako pol si bi pa jaz tudi nekaj zmislil. Jaz sicer vem komu gredo na živce vozički ker sem ga zraven slišal. Če čistilko, ki jo med drugim tudi jaz plačujem, ali pa njenega deda tako moti voziček pol pa naj neha čistit pa bo vse v redu. Re: hišni red oz. pravila v bloku - franci007 - 19.2.2012 Malko mislim,da ti tu na forumu iščeš samo potrditev za svoja dejanja in ne nasvetov.Prepričane prepričati je težko.Še v vojski smo bili ravno tako kot v šoli samo v hujši obliki prvih šest mesecev "gušterji" šele po šestih mesecih si postal đomba.Mislim,da s svojim trmastim nastopom ne boš dosegel veliko.Tvoja pravica pa se konča ,ko posega v pravico drugega.Je tako ,da se je treba v življenju veliko prilagajati.Zato pa si gradimo hišo,da bomo enkrat na svojem.Enako želim tudi tebi.Za ekipne športe morajo biti igralci ,ki se znajo prilagajati drugače boljše ,da igraš šah.Če pa si se odločil,da boš živel v bloku je pa podobno,žal :roll: . Re: hišni red oz. pravila v bloku - zelenijurij - 19.2.2012 "Pišete kar hočete. Mogoče imate prav ampak jaz se ne bom pokoril"...no pri takem odnosu in izjavah boš v bloku težko dosegel kakšne kompromise ![]() "da dokler nisi pismeno seznanjen oz. pravila ne visijo nekje v bajti nisi nič dolžen spoštovat"....slabo sta te mama in oče naučila ![]() "in če so starejši od 10 let jih ne bom spoštoval ker se je v 10 letih že tolko jih zamenjalo da ne držijo več in jih je treba ponovno sprejemat"....si pomislil na 10 božjih zapovedih, ki so stare par 1000 let?!?!? ...pa si ti zagotovo polnoleten?? ker tako se fantki v peskovniku pogovarjajo... "sklepa poštemlanega in podpisanega pa to ne drži.." dej si preberi pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/content?id=93454">http://www.uradni-list.si/1/content?id=93454</a><!-- m --> pa potem bluzi o "poštemplanih" sklepih....lepo ti je povedal že nekdo pred mano...o pravilih v bloku odloča VEČINA lastnikov in ne neka posamezna frajla... JOJ, JOJ se mi zdi da ni upanja zate Re: hišni red oz. pravila v bloku - MALKO - 19.2.2012 V 9. členu 3. točke piše: Hišni red se izobesi na vseh oglasnih deskah stavbe ali na način, kot ga določijo lastniki. Če tega ni in če sem nov v bloku in mi ni nobeden predočil kdaj se je to sprejelo (ker hišni red ni bil izobešen) potem smatram da nisem z nobenimi sklepi niti bil niti sem seznanjen. Jaz ne mislim od vsakega posebej vlečt kaj se lahko kaj pa ne v bloku. Saj veste kako je pol to en reče to potem pa pride vse druga ven. Skratka obsojajte me koliko hočete. Dokler ne vidim hišnega reda ne mislim upoštevati pravil. Re: hišni red oz. pravila v bloku - MALKO - 19.2.2012 Pa še to. Če me moja "boljša" polovica nebi prepričala bi jaz bil tako kupu bajto in ne stanovanja. Sam pa še vedno mislim da bo to bol začasna rešitev. Re: hišni red oz. pravila v bloku - TRiK - 19.2.2012 MALKO Napisal:Če me moja "boljša" polovica nebi prepričala bi jaz bil tako kupu bajto in ne stanovanja.Ugibam, da si tukaj sam razkril, kje tiči izvirni problem. Že tako nezadovoljen, ker je obveljala ženina beseda, potem pa še par domskih pravil, ki ti ne gredo na roko, in ogenj je v strehi. Osebno napovedujem, da boš prej ženo pregovoril v selitev kot cel blok v prilagajanje tebi. Včasih je pač treba izbrati, ali želiš imeti mir ali prav. Re: hišni red oz. pravila v bloku - MALKO - 19.2.2012 TRiK- Saj ni tak problem. Jaz se zlepa prilagodim. Tudi ni problem da bi dogovore spoštoval če bi le vedel kaki so dogovori. Tako pa nič ne vem ker ni nikjer nič objavljeno. Na živce mi gre samo to, da je eden od stanovalcev (slišal sem ga na lastna ušesa) predsedniku stanovalcev začel kaj vozički delajo v avli itd. in naslednji dan je bilo gor obešeno obvestilo da se morajo vozički pospravljati v kolesarnico (čeprav je bila polna) in čeprav se je prej že vsaj pol leta puščalo vozičke tam (stanovanje sem si prej ogledoval in potem v celoti renoviral preden sem ga kupil). No in v tem je problem. Vsi ste nekaj pisali or kot da sem ne vem kaka živina in da se mi ne da nič dopovedat, samo jaz p kar tako tudi ne mislim odnehat zaradi enega prepotentneža če pa nikjer nič ne piše da bi bilo to v hišnih pravilih (kot rečeno jih še videl nisem saj niso izobešena) Re: hišni red oz. pravila v bloku - ElBarto - 20.2.2012 Obesi poleg obvestila "vozicek v kolesarnico" listek "nemrem, ker mate noter balkonske teglicne roze". Fertik. glede tega si sedaj obvescen, sosedi pa tudi. Re: hišni red oz. pravila v bloku - TRiK - 20.2.2012 MALKO Napisal:Tudi ni problem da bi dogovore spoštoval če bi le vedel kaki so dogovori.Tule si me zdaj nekoliko zmedel - za neke dogovore vendarle že veš, recimo za radiatorje v kleti, pa čistilko in še kaj. MALKO Napisal:Na živce mi gre samo to, da je eden od stanovalcev (slišal sem ga na lastna ušesa) predsedniku stanovalcev začel kaj vozički delajo v avli itd.Če smo iskreni, si v preteklih postih jasno zapisal, da ti gre na živce še marsikaj drugega. Pa to morebiti niti ni bistveno. Predpostavimo, da je ključni problem to, da so ti na hitro in na neoseben način pospravili voziček. Torej se je med staroselci našel nekdo, ki nekaj naredi kar po svoje, ne da bi o tem kaj povprašal preostale direktno vpletene. Če boš na drugi strani ti postopal enako, se kar pripravi na bitke. Ampak boš sam proti vsem... Praviš, da hišnega reda nikjer ni videti. Nekje gotovo mora biti, hkrati pa nikjer ne piše, da so ti ga staroselci dolžni izročiti kot vselitveno darilo. Osebno bi se obrnil na predsednika stanovalcev in mu povedal, da se je očitno zgodil nesporazum, zato se želiš seznaniti z blokovskimi pravili, da ne bo nesoglasij tudi v prihodnje. Pa naj ti pojasni vse po vrsti - od ogrevanja, čistilke, vozičkov na hodniku, kidanja snega, blokovske tombole ... Sproti pa mu ti povej, kaj zate iz objektivnih razlogov ni sprejemljivo in kaj predlagaš kot rešitev. Daj pač vedeti, da si se, kot sam praviš, zlahka pripravljen prilagoditi pravilom in da želiš v vsestransko zadovoljstvo elegantno rešiti nastale zaplete. Če takšen način ne zaleže, ti še vedno preostane totalna vojna. Ampak šele potem, ko izčrpaš vse druge možnosti. Očitno je pač blokovska navada takšna, da novinec sam pokaže interes za vključitev v blokovsko skupnost in ne obratno. Zdaj zate to gotovo ni optimalno, ko se bodo vseljevali novi, ti bo pa edino smisleno. Re: hišni red oz. pravila v bloku - MALKO - 20.2.2012 Sem spodaj še nekaj napisal pa mi ni objavilo. V glavnem glede vozičkov hočem za to vedeti kdaj so sprejeli ker se je vozičke tam puščalo že vsaj pol leta preden sem se jaz vselil. Nov glavnem ko sem si jaz stanovanje ogledoval so bili vozički v avli pa ni bil noben problem, ko sem stanovanje obnavlal so bili vozički v avli in tudi ni bil problem. Ko sem se vselil še kak mesec in pol vozički v avli niso bili problem. No in enkrat ko je čistilka čistila in sem slučajno šel mimo sem slišal njenega moža kaj tile vozički tukaj delajo. No in od takrat so vozički v avli problem. Takrat se je na steni pojavil listek. Upam da me sedaj razumete v čem imam jaz težavo. Za kar jaz vem pol leta vozički niso bili problem, zdaj pa kar na enkrat so, ne da bi karkoli vedel da se je kaj sprejelo, da je bil kakršenkoli sestanek al kaj podobnega. Re: hišni red oz. pravila v bloku - princes - 20.2.2012 Pri nas novodoseljeni ravno tako odlagajo smeti pred vrata. Imajo veliko stanovanje z balkonom , a vedno puščajo smeti pred vrati, ker se jim ne da takoj odnesti v kanto. Tiste smeti se valajo tam cel vikend, smrdi kot kuga, stanovalci si pa lahko ogledujemo, kako pridno lučujejo odpadke. Ta stari norijo, ker je smrdeče in nagnusno. Ljudje smo različni. Pospravi svoje stvari v stanovanje, če ne drugače, vsak človek ima nekaj, kar bi lahko odložil na hodnik. Kam bi prišli? Hodnik mora biti urejen. Vozička se boš v roku enega leta znebil. Skregan si pa lahko mnogo dlje. Re: hišni red oz. pravila v bloku - Sushi - 20.2.2012 Malko, komunikacija, komunikacija, komunikacija!!!!! Če bi 1/2 časa, ki ga posvetiš pisanju svojega problema na forumu, posvetil svojim novim sosedom, svoji novi skupnosti, bi se že pogovarjali o jedilniku za skupni spomladanski piknik pred blokom! Tako pa beremo : " hočem videti sklepe, poštempljane, datume, vsi so proti nam, čistilka je vodja zarote, ..... " Novi ste v bloku. Najmanj kar se pričakuje od vas je, da se predstavite vsakemu posebej, VI vprašate za pravila in hišni red, pa saj so ti to lepo napisali ostali forumaši. Ne pa da takole za hrbtom kritiziraš, zlivaš svoj gnev po tipkovnici, slišiš samo tisto kar ti paše, iščeš krivce. Pogoltni svoj vzvišeni ponos, napiši vabilo za sestanek v svojem stanovanju, naredi vselitveno- spoznavni večer, malo pocrkljaj svoje sosede, razloži jim kaj te teži, opraviči se jim da tega nisi storil že prej! Re: hišni red oz. pravila v bloku - Tinka62 - 20.2.2012 Brez komunikacije in vsaj kančka sodelovanja, v bloku ni za preživet - vedno se najde in vedno se bo, nekdo, ki mu kaj ne paše - ampak je treba najdit kakšno srednjo pot... |