PodSvojoStreho.net
darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbrati? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbrati? (/showthread.php?tid=42138)

Strani: 1 2 3

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - marko.pib - 25.1.2012

500 + 6% od 3000 ali od 13.000 ?Oziroma zakaj od 3000?

Hja, jaz bi šel takoj v kupoprodajno varianto. AMPAK, 20% davek bi bil 2600 evrov potem. To je pa kar veliko denarja in samo govorice, da se dobička na davek bojda ne izplačuje so mi pri takem znesku skoraj premalo...

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - Samojed - 25.1.2012

Poglej si tabelo - 500€ plus 6% za znesek nad 10000, torej 6% od 3000.
Davek na dobiček se pa plača če se je cena parcele dvignila, ne na celo parcelo. Če bi ta del bil sedaj vreden 14.000 evrov, bi plačal še 20% na razliko (razlika je 1000 evrov), kar pomeni 200 evrov davka na dobiček.

Zdaj pa že preveri ceno in povej ali je višja kot pred 4 leti ali nižja.

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - marko.pib - 25.1.2012

Ok. Izračun za darilno sedaj štekam.

Torej se plača davek na dobiček na razliko vrednosti v letu 2008 in sedaj??????

Kot nalašč trenutno papirjev od dedovanja ne najdem nikjer. Tam je vse zapisano. Mislim pa, da je cena okvirno enaka. Za par evrou razlike mogoče.

Torej če je cena višja, se od te razlike odmeri davek na dobiček. Če pa je cena nižja, pa davka ni, ker tudi dobička ni, če jaz sedaj prav razumem.

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - Samojed - 25.1.2012

Tako nekako jaz razumem zadevo. Vsekakor boš moral parcelo razparcelirat, če želiš samo del, pridobiti potrdilo o namenski rabi zemljišča (to dobiš na občini), poiskat vrednost nepremičnine na portalu ter it lepo po nasvet k notarju. Tukaj bi nekaj dodal - uradno notarski kodeks določa, da je za občane prvi nasvet brezplačen. torej greš do notarja z informacijami kaj želiš in ti bo povedal če zgoraj napisane dajatve držijo itd, v naslednji fazi pa tudi koliko ti bo on računal za prepis in vpis v ZK.

Parcelacija bo ta teden.
Kako potrdilo o namenski rabi? Zakaj pa to rabim? A tisto kar je v lokacijski ni dovolj (vzadaj je dodan en zemljevid z označenimi rabami)?

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - marko.pib - 26.1.2012

Sedaj. Težava je v tem, da je bila vsa zemlja pred štirimi leti zaradi želje po nižjem davku za dedovanje v bistvu na sodišču ocenjena za 50.000 evrou (sodnik je pogledal skozi prste), kolikor je sedaj npr. ocenjena samo ena parcela. Papir, ki sem ga pa jaz gledal pa je iz leta 2010, stric pa je postal lastnik že dve leti poprej. Ta vrednost, 50.000 evrou je tudi zapisana v papirju za dedovanje. Tako da kupoprodajna odpade verjetno žal.

Možnost je torej samo še darilna ali izročilna.
Vprašal bi še tebe, Samojed, kje si dobil tisto razpredelnico za odmero pri dedovanju?

A izročilno bi pa odsvetovali? Kakšen je davek pri izročiln sicer?

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - 070alex - 17.4.2012

živjo, lep pozdrav!

da ne bom odpiral nove teme bom kar tukaj prašal.

torej deda bi mi dal kmetijo (nič zaščitene, hiša z gospodarskim poslopjem in nekaj zemlje, Lubljana).
Gre za vez deda-vnuk. Govorim malo na pamet po izračunih geodetske recimo vse skupaj vredno 400.000eur

kakšno pogodbo bi delala da ne bi plačal davka oz. čim manj?

kakšni so stroški, pri kom ste delali?

sam sem po branju forumih prišel do izročilne pogodbe (kako je z davkom, kako z dednimi rekdi).

prosim za nasvet.

lp

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - hiska32 - 17.4.2012

marko.pib Napisal:Parcelacija bo ta teden.
Kako potrdilo o namenski rabi? Zakaj pa to rabim? A tisto kar je v lokacijski ni dovolj (vzadaj je dodan en zemljevid z označenimi rabami)?

Potrdilo o namenski rabiš vedno. ni važno katero pogodbo delaš. Dobiš pa na občini to. Pa počakaj prvo na parcelacijo, ker boste dobli novo parcelno št. pa da dobite odločbo od Gursa, potem pa po potrdilo o namenski rabi.

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - hiska32 - 17.4.2012

070alex Napisal:živjo, lep pozdrav!

da ne bom odpiral nove teme bom kar tukaj prašal.

torej deda bi mi dal kmetijo (nič zaščitene, hiša z gospodarskim poslopjem in nekaj zemlje, Lubljana).
Gre za vez deda-vnuk. Govorim malo na pamet po izračunih geodetske recimo vse skupaj vredno 400.000eur

kakšno pogodbo bi delala da ne bi plačal davka oz. čim manj?

kakšni so stroški, pri kom ste delali?

sam sem po branju forumih prišel do izročilne pogodbe (kako je z davkom, kako z dednimi rekdi).

prosim za nasvet.

lp

uf ti pa padeš v tretji dedni red, pa če praviš da je nepremičnina vredna nekje 400.000€ ti znese davek 33.400€ Jaz bi na tvojem mestu šla v kupoprodajno pa plačaš 2% kar te znese 8000€. Če je dedek lastnik teh nepremičnin že 20 let pa davek na dobiček odpade

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - Samojed - 17.4.2012

Kaki tretji dedni red - navzdol je vse prvi in ne štet kolen pri dedovanju - v končni fazi je dedič direktno on, če npr ni njegovega očeta in matere. Če pa sta, je pač dvojno pisanje. Saj politiki po mojem nimajo baš mnogo v glavi, ampak tako malo pa spet ne. Poglej si v uradnem listu (mislim da sem že pripel linke) in bo vse jasno.

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - Ninjazbec - 22.4.2012

Ne bom rekla za gvišno, ampak če je vmes še tvoj oče, bi morda predlagala, da ded z izročilno da njemu, on pa tebi. In če prav vem potem ni davkov, ker gre s starša na otroka v obeh primerih. To pogodbo ti pa tako ali tako notar spiše in ti v eni pogodbi uredi oba prenosa, tako da plačaš samo enkrat notarja.

Mi smo tako nekako uredili sedaj, da je oče hišo najprej deloma dal mami, oba pa potem pol na mene in pol na mojega moža, sestra pa podpiše, da potem niti ne gre v zapuščinsko razpravo. In bomo pač plačali enkrat stroške za notarja in vpis v ZK, davkov pa nič.

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - Strelka - 22.4.2012

Ninjazbec Napisal:Ne bom rekla za gvišno, ampak če je vmes še tvoj oče, bi morda predlagala, da ded z izročilno da njemu, on pa tebi. In če prav vem potem ni davkov, ker gre s starša na otroka v obeh primerih. To pogodbo ti pa tako ali tako notar spiše in ti v eni pogodbi uredi oba prenosa, tako da plačaš samo enkrat notarja.

Mi smo tako nekako uredili sedaj, da je oče hišo najprej deloma dal mami, oba pa potem pol na mene in pol na mojega moža, sestra pa podpiše, da potem niti ne gre v zapuščinsko razpravo. In bomo pač plačali enkrat stroške za notarja in vpis v ZK, davkov pa nič.

No, ste pa že imeli veselje iti okoli riti v žep, potrebe pa ni. Stari starši in vnuk so prvi dedni red, torej ista kategorija kot starši in otroci.

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - magi - 26.4.2012

pri "nakupu" v vsakem primeru plačaš manj - v obeh primerih je namreč ta glupi davek na dobiček, pri kupoprodajni je še 2% davka od vrednosti, pri darilni pa se začne pri 5% (če ne gre za 1.dedni red). tako da pri "nakupu" profitiraš za 3% vsaj.

mi bomo tudi opravili prepis kar z nakupom. smo že dali za cenilca tisto razliko :evil:

me pa zanima kaj vse potem rabim ( rabim za kupoprodajno še kaj več kot za darilno)? imam potrdilo o namenski rabi. a rabim še kaj?

spišemo pogodbo - z njo na davčno plačat davek - k notarju overit podpis - na zk. še kaj?

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - 070alex - 28.4.2012

torej če prav razumem je DEDA-VNUK 1. dedni red tako kot STARŠI-OTROCI. Torej z dedom narediva izročilno pogodbo s katero PO njegovi smrti njegovo premoženje preide name. Za to jaz ne plačam nobenega davka, so samo stroški z notarjem itd..

Po tem takem tudi nima smisla da deda to napiše na mojo mamo (svojo hčerko) in nato ona name.

sliši se dokaj enostavno!

Bi se šel pa vseeno pozanimat še na durs kako je z davkom, nikoli se ne ve kaj najdejo.

Re: darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbr - anin - 21.10.2012

Bom še tukaj vprašala, da ne odpiram nove teme. Ali je pri kuporodajni potrebno kupnino nakazat, oziroma mora biti transakcija denarja kje prikazana? (oz. ali je možno skleniti dogovor, da kupnine ni potrebno nakazati...ali ima to že preveč lastnosti darilne pogodbe?) In še to ali je možno, da potem ob smrti tete potencialni dediči zahtevajo del denarnih sredstev? (saj ima teta še 'polnečake' (otroke pokojne polsestre), s katerimi pa nima nobenih stikov, vendar se bojimo, da bi morda oni potem imeli pravico zahtevati denarna sredstva)?