![]() |
|
kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? (/showthread.php?tid=40310) |
Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - magi - 18.10.2011 naše današnje prvo srečanje je bil totalen poraz. ves čas sva imela občutek, da naju ne jemlje resno, mogoče zato, ker sva mlada, kar pa ne pomeni, da nisva resna glede najine namere. ves čas je bila na plani besedna zveza glede resnosti. kot da kličeva okoli projektante kar tako malo, za hec, ker imava pač presežek časa. :i-S enostavno, nimava trde roke. očitno. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - vcc - 19.10.2011 magi Napisal:naše današnje prvo srečanje je bil totalen poraz. ves čas sva imela občutek, da naju ne jemlje resno, mogoče zato, ker sva mlada, kar pa ne pomeni, da nisva resna glede najine namere. ves čas je bila na plani besedna zveza glede resnosti. kot da kličeva okoli projektante kar tako malo, za hec, ker imava pač presežek časa. :i-S V tvojem prispevku se pa čisto najdem. Tudi mene ni nihče jemal resno, ker izgledam mlad in hočem biti prijazen. In tudi meni so mnogi težili, da nisem resen, ker sem spraševal za ceno in ker sem vprašal na več koncev. In moja izkušnja iz tega je - čisto vsak, ki mi je težil, da sem zaradi tega neresen, se je izkazal za nateguna in bleferja. Zato je to dober znak, da ga črtaš s seznama morebitnih izvajalcev/dobaviteljev. Glede tega, da me niso jemali resno, sem že nekje napisal svojo izkušnjo, ampak na kratko je tako: z vsemi takimi primitivci, ki mislijo, da ti delajo uslugo, ker ti dobavijo material za več 10 keur, sem popolnoma spremenil odnos. Prej so meni pamet solili, pa da sem neumen, ker delam tako pa tako, pa da naj pustim malenkosti, če mi je pripeljal 1 kamion opeke več, kot sem naročil... Potem sem začel enako govorit jaz z njimi, torej kot da so oni kmetje, ki nimajo pojma, za vsako stvar, ki jo zaserjejo, jim totalno zatežim, da niso resni, da naj popravijo kakor hočejo, sicer ne plačam, če zamuja z dobavo materiala jim zatežim, da če ne bo do roka na parceli, ga naj kar obdrži... Naj bo dovolj, spet sem postal slabe volje. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - magi - 19.10.2011 v glavnem, noben od dveh projektantov v najinem ožjem izboru ni pristal na plačilne pogoje - 50 prej, 50 po pridobljenem gd. ne vem. ali sva pa midva tako tumpasta, da tega ne znava izpogajati. ja, oseba iz včerajšnjega obiska je gotovo črtana iz lista. ostane nama še en projektant s katerim se dobiva, če ne bo klipalo, greva v nov krog iskanja. ah... Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Hanzi - 19.10.2011 Osebno sem spoznal 3 projektante v lj preko foruma, ki so mi bili pripravljeni svetovat glede zazidljivosti. Nihce ni nic racunal, en se je na njegovo pobudo in "vztrajanje" pripeljal na parcelo in svetoval(15km), pa ceprav sem iskal samo "birokratsko" luknjo za mozen prizidek ali novogradnjo ob obstojeci. Ki pa je na zalost se vedno nimam. Je pa res da nisem totalni gumbec na tem podrocju. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - magi - 19.10.2011 no, tudi če si totalen gumpec, si še vedno tisti, ki plača... midva včeraj nisva prišla veliko do besede sploh npr. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Faros - 19.10.2011 Magi, daj kontakt na ZS, ti bom dal naslov mojega projektanta. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - cbr - 19.10.2011 Nimam nekih posebnih slabih izkušen, tu in tam je sicer bil kak izvajalec, ki se je hotel nosit, pa se ni imel zakaj - en s tremi razredi OŠ, ki je potem delal enemu sosedu in mu je ob prvem nalicvu poplavilo hišo (sem vedela, da ne bo OK...) . Najbolj na nivoju je bil pogovor res s kakimi zelo dobrimi izvajalci, ki imajo tako vedno delo in so tudi fer. Tudi pogajat se je dalo v nekih razumnih mejah, tako da sta obe strani zadovoljni. Projektanti pa sploh šolani ljudje in delajo s strankami, tako da nekako pričakujem nek korekten odnos. Prav zviška ali da me ne bi jemal resno, ni bilo pa res nikogar, sicer pa nekako imam nos za ljudi - verjetno je veliko od tega odvisno, namreč vsakodnevno delam z ljudmi, to je del moje službe in v firmi. Plačala sva midva tudi po izdanem GD še en del, itak... Ne vem tudi kak je to projektant, da ne pride na parcelo oziroma mogoče pa pride, ko dobi projekt. Upaš lahko, ker mora Eni ne pridejo, pri sosedu npr... Pa je malo mim pihnu glede enih stvari... Najin je sicer zelo dobro poznal parcelo, ker je doma precej blizu naju.
Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - cinik - 19.10.2011 Jaz bi na podlagi lastne izkušnje rekel takole. Ne osredotočite se samo na prvega moža - tistega, ki se z vami pogaja/pogovarja. Ta je bil pri nas ves čas korekten in super. Tisti, ki je na koncu na papirju projektiral pa ni bil tako zelo super. Izkazalo se je, da imamo konkretno različne poglede na to kaj je lepo, praktično, pametno in smiselno in zato smo pri idejnem načrtu izgubljali precej časa. Končni izdelek je ne glede na to bil skladen s pričakovanji in recimo temu soliden. Lahko bi bil še bolj soliden z manj porabljene energije na obeh straneh. Moj nasvet bi torej bil, da potem ko izberete projektantsko hišo in se skoraj že odločite porabite vsaj še 10 min za kratek pogovor z tistim, ki bo dejansko projektiral. Ko izdelate projektantsko nalogo, pa se prepričajte, da bo tudi izvajalec/izdelovalec projekta na tekočem. Mi smo zaradi nesporazuma v liniji investitor -> lastnik -> projektant imeli res mimo prvo idejno skico. Zaradi recimo temu osebne nekompatibilnosti* mimo drugo idejno skico. Tretjic je bilo OK. * kaj je z nekompatibilnostjo bilo mišljeno. Mi smo želeli npr. hišo z razumno količino oken, projektant je prepričeval v bolj ekskluzivno smer z izrazito več stekla stekla. Nam se je zdelo, da to v eno vaško okolje ne paše... Nič ni v fundamentu bilo narobe s projektantom samo ideje so bile preveč različne in pogled na način življenja v hiši grobo tlorisno razporeditev na eni čisto recimo temu "filozofski" ravni. Danes bi verjetno zato izbral bodisi drugo projektantsko hišo ali pa bi v isti lepo prosil za nekoga z nami bolj kompatibilnega in taki so (se je v kasnejših kontaktih in pri enih naknadnih popravkih - fine tuningu projekta izkazalo) bili tudi v tisti projektantski hiši. Škoda mislim, da bi lahko meli še za kakih 5-10% nam bolj dopadljivo rešitev. Lahko bi bili npr. zelo zadovoljni tako smo glede na vse skupaj pri ocenah 1 do 5 nekje na 2,8 - 3,1, kar je še zmeraj OK, nismo nezadovoljni ampak malo je pač zmanjkalo... Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - magi - 19.10.2011 faros - lahko mi pošlješ kar na zs kontakt magari :-) no, ekola, to bi bila prava beseda, včeraj nismo bili kompatibilni, nismo bili na isti valovni dolžini :-) Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Loami - 19.10.2011 Bom malo pojasnil zadevo še z druge strani. Pa ne jemljite za slabo, prosim. Če k meni kot projektantu pride nekdo, ki rabi načte in je prva stvar, po kateri me sprašuje, kakšni so plačilni pogoji, potem postanem tudi jaz skeptičen. Zakaj? Tako kot je veliko neresnih projektantov, je tudi veliko neresnih strank. Ko ima stranka gradbeno dovoljenje v rokah, lahko tudi pozabi na drugi del računa, ne? Drugače pa imam jaz navado, da se plačuje moje delo po fazah, in zadaj faza je na vrsti, ko dobimo iz upravne enote jasen signal, da gradbeno dovoljenje bo. Se mi ne zdi fer, da bi zahteval avanse, ampka za svoje delo hočem bit plačan. Če gradbenega dovoljenja po moji krivdi ne bi bilo in bi dobil plačano, bi se počutil kot lopov. Seveda pa povem stranki, kje je lahko haklc, da bi lahko prišlo do težav in skupaj s stranko pretehtamo tveganja. Dat ponudbo za projekt brez ogleda parcele pa je kr neki. Ne rinite v naročilo pri nekom, ki mu ne zaupate. Tudi jaz ne delam načrta nekomu, ki mu kot stranki ne zaupam, oziroma vidim, da moje delo ne bi imelo ustreznega učinka zanj. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - magi - 19.10.2011 pogovarjali smo se uro in pol, seveda o vsem živem, beseda je nanesla tudi na plačilne pogoje seveda. nekateri so pa mnenja, da je priti na parcelo po ponudbi "kr neki" :-) midva sva npr. ravno včeraj zaradi tega izpadla kot... dva loleka :-) eni bi eno, drugi bi drugo... potem pa delaj tako, da bo vsem prav... nemogoče :-) Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - remi - 19.10.2011 Meni se zdi, da bi bilo treba projektiranje razdeliti v 2 dela: - arhitekt pripravi idejno zasnovo in umesti objekt na parcelo (ustvarjalni del) - gradbenik v sodelovanju z arhitektom in drugimi strokovnjaki (statika, elektro, strojne inštalacije) pripravi projekt za PGD in PZI-je (obrtniški del) Arhitekta moraš iskati na osnovi neke sorodnosti s tvojimi idejami in željami. V slovenskih revijah spremljaš, kdo so avtorji tebi všečnih objektov. Ogledaš si njihovo stran na internetu (veliko jih sploh nima strani ali imajo pa totalno revščino) ali pa se kar oglasiš v hiši, ki ti je všeč in prijazno povprašaš, kdo jim je to narisal? Zelo fino je tudi videti, kaj so ti arhitekti narisali sami sebi. To je najboljše, kar znajo. Če ti njihovo domovanje ni všeč, beži stran od njih. Pa zaupaj svojemu notranjemu čutu pri tem iskanju. Potem pa arhitektu predstavi svoje želje, ga povabi na parcelo in se zmeni za kakšno hitro idejno skico. Če ni simpatije v osebnem kontaktu ali če ti ni všeč, kar pripravi, si se pač zmotil, zaključi in plačaj stroške. Če je izbrani arhitekt še dober projektant, potem imaš 2 v enem. Ampak to je bolj redkost kot pravilo. Pri izbiri projektanta pa je pomembno, da pozna način gradnje, kot si ga izbral (npr. zidano/leseno, nizkoenergijsko/pasivno). Zahtevaj reference. Obvladati mora tudi zakonodajo in postopke za pridobitev PGD. Glede tega se tudi pozanimaj pri njegovih bivših strankah ali na občini. Nekateri enostavno ne znajo pripraviti zadovoljive vloge za PGD in popravljajo tudi po 10x in več. Ko imaš listo potencialnih kandidatov, jim vsem pošlji mail za ponudbo za projektiranje enodružinske hiše (ali karkoli pač že delaš) velikosti približno toliko x toliko, zidana/lesena, nizkoenergijska/pasivna). Projektanti imajo presneto dober občutek, za koliko ti to lahko naredijo. Lahko pa pač povejo, kaj je v ponujeni ceni vključeno, kaj boš pa še dodatno plačal. loami Napisal:Če k meni kot projektantu pride nekdo, ki rabi načte in je prva stvar, po kateri me sprašuje, kakšni so plačilni pogoji, potem postanem tudi jaz skeptičen. Zakaj? Tako kot je veliko neresnih projektantov, je tudi veliko neresnih strank. Ko ima stranka gradbeno dovoljenje v rokah, lahko tudi pozabi na drugi del računa, ne? @loami, je že tako, da bi vsi radi super mojstre, ampak če si jih ne moremo privoščiti, pa iščemo dalje. Zato je seveda prva stvar, ki jo vprašaš, ko prideš k mojstru, koliko bo stalo. Ker če si ga ne moreš privoščiti, se moraš žal posloviti. To, da kot projektant jasno poveš kakšna je tvoja cena in plačilni pogoji, pa je res najbolj normalna stvar na svetu. In to lahko poveš resnim ali neresnim. V čem je tu razlika in po čem sklepaš, da je nekdo neresen? Če »oceniš«, da stranka ni resna, pa takoj povej, da imaš npr, preveč dela in ne moreš prevzeti naloge. Če se stranka odloči zate, podpišeš z njo pogodbo in v njej lepo piše, kdaj se kaj plača in imata obe stranki obveznosti (ti, da res prideš do GD, stranka pa, da ti plača). Mi smo imeli podpisano pogodbo, plačilo je bilo 40% avans, 40% ob oddaji PGD in ostalo ob izgotovitvi PZIjev. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Faros - 19.10.2011 Tole je Remi super napisal/a. Dodal bi samo se to, da imejte cim bolj izdelano predstavo o tem kaj hocete. Z zeno sva dobila debelo knjigo tipskih nacrtov od Ingre ( proti kavciji 100€ so nam jo posodili brez obveznosti). Noter je bilo triljon nacrtov in sva hitro nasla takega, ki nama je bil vsec. S tem nacrtom in s predlogi za njegovo izboljsanje sva sla do projektanta in hitro smo nasli skupni jezik. Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - Bela hiša - 9.11.2011 Marko.pib... ...če lahko razberem i tvojega načina pisanja in vedenja dogajanja glede lesene gradnje - bi lahko s 99% trdila, da sem tvoja starejša sestra ![]() Moj nasvet! Ja zakaj hudiča s fotrom spet neki mutita. Pride naj projektant št.1, št.2, št.3 če je treba. Vidva morata vedeti, kaj želita, kdaj, koliko in kdaj plačat itd. Tisti, ki se vama bo zdel zanesljiv (lahko kakšne reference, ne od prvega soseda ali bližnjega lokala), ki bo pokril vse vajine zahteve in bo najcenejši bo pravi. Drugače pa me pokličta in bom zraven, ko se bosta dogovarjala ![]() Če sem se pa zmotila in nisi moj mlajši brat, se pa opravičujem. Nasvet pa ostane
Re: kaj vprašati/kako se pogajati s projektantom? - marko.pib - 10.11.2011 Hehe, ne morem biti tapravi, imam samo mlajšo sestro ;-) Si se kar malo razhudila :-) Sicer pa projektant je že izbran ;-) |