![]() |
|
izjava prič o zunajzakonski skupnosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: izjava prič o zunajzakonski skupnosti (/showthread.php?tid=40056) |
Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - klinika za strehe - 11.10.2011 Z prijavo stalnega ali začasnega bivališča odpadejo vsi dvomi in dokazovanja o zunajzakonski skupnosti. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - jaki79 - 11.10.2011 klinika za strehe Napisal:Z prijavo stalnega ali začasnega bivališča odpadejo vsi dvomi in dokazovanja o zunajzakonski skupnosti.Ko bi le bilo na svetu kaj dlje od resnice, kot ta izjava. Dva študenta imata lahko na istem naslovu prijavljeno stalno ali začasno prebivališče pa zato še nista zunajzakonska skupnost .
Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - klinika za strehe - 11.10.2011 jaki79 Napisal:klinika za strehe Napisal:Z prijavo stalnega ali začasnega bivališča odpadejo vsi dvomi in dokazovanja o zunajzakonski skupnosti.Ko bi le bilo na svetu kaj dlje od resnice, kot ta izjava. Dva študenta imata lahko na istem naslovu prijavljeno stalno ali začasno prebivališče pa zato še nista zunajzakonska skupnost V tej temi je govora o zunajzakonski skupnosti moški-ženska in na to sem podal svoj odgovor. Moj odgovor nima veze z študenti. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - borovničan - 11.10.2011 uf koliko postov za prezen nič... če nekdo nima jajc , da bi se poročil in misli o prihodnosti z figo v žepu...(obojestransko) slabiči... Trstenjak je to klasificiral " beg pred odgovornostjo...." Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - jaki79 - 12.10.2011 V tej temi je govora o zunajzakonski skupnosti moški-ženska in na to sem podal svoj odgovor. Moj odgovor nima veze z študenti. Pa namesto študentov beri 2 zaposleni osebi (moški in ženska, ki skupaj najameta stanovanje). Naslov pa sploh nič ne pomeni (saj konec koncev lahko 1 živi v pritličju drugi pa v 10. nadstropju in potem sta po tvojem zunajzakonska skupnost ).
Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - bubo - 12.10.2011 jaki79 Napisal:Sicer nisem pravnik samo zdi se mi, da morajo biti premoženjske pravice med zakoncema (torej tudi med izvenzakoncema) zapisana v obliki notarskega zapisa. Ne vem sicer če vajina zadeva pade pod to samo, če bo v vsakem primeru padlo pod to se lahko izjava poda, kot priloga tega zapisa. Pa človek rabi zgolj nek papir, s katerim bodo na DURSu zadovoljni in mu bodo steli darilo pod 1. dedni red. In ce so s tem papirjem zadovoljni na DURS-u, je clovek resil svoj problem. Kaj bo, ce bo, ko bo.. pa vsak zase najbolje ve in tako stvari tudi ureja. (Sicer sem porocen, da se ne bo kdo na to izjavo obesil - ampak ne zaradi papirja; so globlji razlogi v ozadju... ce bi bilo (iz mojega stalisca) zgolj zaradi papirja, bi se raje sel izvenzakonsko skupnost)... In se glede pric: Nisem pravnik, ampak obicajno je tako: Ce si se z nekom nekaj zmenil in tega nisi zapisal, to vseeno drzi, le dokazovati je tezje. In v teh primerih obicajno zadostuje, ce to dokazes s prico ali dvema, ki tak dogovor potrdita. Prica ni "kar nekdo". Prica je vedno oseba z imenom in priimkom, ki poda izjavo pod kazensko odgovornostjo (ce ji dokazejo drugace, odgovarja, zato ima taka izjava precejsnjo tezo). Vsaj tako so meni razlozili. Ne vem, zakaj bi bilo pri izjavi o obstoju izvenzakonske skupnosti kaj drugace. Po zakonu je izvenzakonska skupnost skupnost, kjer dva dalj casa zivita v PARTNERSKI skupnosti (ne pa na istem naslovu, kot je tu nekdo napak razlagal). To pomeni, da se obnasata "kot moz in zena", sta custveno navezana drug na drugega in se tako pojavljata tudi v javnosti. Prica samo potrdi, da je to tako in ni drugace (se pravi, da je ona na lastne oci ta par videla, da zivi tako in ne drugace). Ne vem, zakaj nebi taka izjava zadostovala za dokazovanje izvenzakonske skupnosti. Sploh v primeru, ko na drugi strani ni nekoga (npr. dedicev), ki bi to iz osebne koristi poskusal izpodbijati - v tem primeru bi pac ti morali dokazati, da prica laze. Ce das izjavo na DURS, jo bo DURS po mojem uposteval. Ce se izkaze kasneje, da je lazna, pa bos za to preganjan. Notar je po mojem mnenju tu v igri zgolj zato, da potrdi, da je tisti Janez Novak, ki je podpisal izjavo, res Janez Novak in ne Franc Skriti. Notarski zapis pa je potreben, ce bi en zakonec/partner drugemu podaril premozenje. Ampak tukaj je notarski zapis potreben zato, ker ZAKON izrecno pravi, da drugace ne gre. In to nima veze z dokazovanjem zunajzakonske skupnosti za namene izracuna/oprostitve davka na darila. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - jaki79 - 13.10.2011 @bubo Še zdaleč ni tako, da če se 2 dogovorita ustno običajno velja samo dokazati je težko. Pri prodaji nepremičnine mora biti prodajna pogodba jasno v pisni obliki in samo v takšni obliki pogodba sploh velja. Se strinjam, da za potrditev izvenzakonske skupnosti zadošča neka izjava. Končni namen te izjave pa ni ta, da bo imel kos papirja ampak ta, da mu bo omogočal lastninsko pravico na 1/2 nepremičnine brez plačila davka. Zato je pa bistvenega pomena ali ima tukaj kakšno vlogo notar ali ne. Ker če darilne pogodbe ne bodo morali sprovesti v ZK ga prav figo briga ali bo DURS odmeril davek ali ne. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - Žerjavar - 13.10.2011 Ja stvar je res enostavna. Ona dobi darilo. On je to slutil, da se bo zgodilo in začne šmirati. Pridobi si dokaze o izvenzakopnski skupnosti. Ona mu podari polovico dobljenega darila. Po pravni ureditvi, brez nekih posebnih plačil, spi.di. Solastnici nagaja tako dolgo, da mu za nizko ceno proda svoj delež. Končno je vse v skladu z zakoni. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - hisamiha - 13.10.2011 Žerjavar Napisal:Ja stvar je res enostavna. Ona dobi darilo. On je to slutil, da se bo zgodilo in začne šmirati. Pridobi si dokaze o izvenzakopnski skupnosti. Ona mu podari polovico dobljenega darila. Po pravni ureditvi, brez nekih posebnih plačil, spi.di. Solastnici nagaja tako dolgo, da mu za nizko ceno proda svoj delež. Končno je vse v skladu z zakoni. Žerjavar! Ali slučajno veš za kakšno. ki bo kmalu dobila darilo?
Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - bubo - 13.10.2011 jaki79 Napisal:@bubo Večkrat v tem threadu sem dopisal: "Če zakon ne zahteva drugače". Res pa, da v zadnjem postu tega nisem še enkrat ponovil. Ampak, kdor bere celo kačo, je to zasledil parkrat v mojih komentarjih. jaki79 Napisal:Se strinjam, da za potrditev izvenzakonske skupnosti zadošča neka izjava. Končni namen te izjave pa ni ta, da bo imel kos papirja ampak ta, da mu bo omogočal lastninsko pravico na 1/2 nepremičnine brez plačila davka. Zato je pa bistvenega pomena ali ima tukaj kakšno vlogo notar ali ne. Ker če darilne pogodbe ne bodo morali sprovesti v ZK ga prav figo briga ali bo DURS odmeril davek ali ne.Se ne strinjam. Če bo DURS poštempljal pogodbo, da je z davki vse OK in bo ZK dovolilo pravilno sestavljeno, ne vidim težav, zakaj nebi notar overil take pogodbe in tudi ne vidim razloga, zakaj taka pogodba nebi bila vpisljiva v ZK. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - Strelka - 13.10.2011 jaki79 Napisal:Se strinjam, da za potrditev izvenzakonske skupnosti zadošča neka izjava. Končni namen te izjave pa ni ta, da bo imel kos papirja ampak ta, da mu bo omogočal lastninsko pravico na 1/2 nepremičnine brez plačila davka. Zato je pa bistvenega pomena ali ima tukaj kakšno vlogo notar ali ne. Ker če darilne pogodbe ne bodo morali sprovesti v ZK ga prav figo briga ali bo DURS odmeril davek ali ne. Ti tukaj mešaš hruška in jabolke oziroma davčno obveznost in pravilno sestavljeno pogodbo z vsemi potrebnimi sestavinami (ki vključuje tudi žig davkarije o plačanih davkih). ZK ne zanima, koliko davka je bilo plačanega in kdo ga je poravnal. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - Strelka - 13.10.2011 Žerjavar Napisal:Ja stvar je res enostavna. Ona dobi darilo. On je to slutil, da se bo zgodilo in začne šmirati. Pridobi si dokaze o izvenzakopnski skupnosti. Ona mu podari polovico dobljenega darila. Po pravni ureditvi, brez nekih posebnih plačil, spi.di. Solastnici nagaja tako dolgo, da mu za nizko ceno proda svoj delež. Končno je vse v skladu z zakoni. Še dobro, da se pri nas darila v skladu z zakonom tudi vračajo, sploh darila med zakoncema/zunajzakoncema. In bistveno tukaj, dokazi gor ali dol: ONA mu mora to podariti. Če mu ne, mu ne pomaga ne poroka, ne priče, ne zakon. Popolnoma ista situacija je lahko po poroki. On začne šmirat, ji kupi prstan, jo zasnubi, zazvonijo cerkveni zvonovi. Ona mu podari pol dobljenega darila. Po pravni ureditvi, brez nekih posebnih plačil, spi.di. Solastnici nagaja tako dolgo, da mu za nizko ceno proda svoj delež. Končno je vse v skladu z zakoni. Zakaj si mnenja, da si zakonci ne morejo nagajati med seboj? Ne bereš kronike? Nesporazumna delitev premoženja pri nas lahko traja deset let. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - Žerjavar - 13.10.2011 Citat:Popolnoma ista situacija je lahko po poroki.Nisem pravnik, tudi laične izkušnje s tega področja nimam. Se mi pa zdi, da gre ločitev (razveza zakonske zveze) po uradni poti preko sodišča. Ali ni sodišče pri tem dolžno ločiti tudi lastništvo. Ločitev izvenzakonske skupnosti nima nobene obvezne pravne formalnosti. Če enemu od "ločencev" ni všeč (ne)sporazumna ločitev premoženja, mora vložiti civilno tožbo. Mislim, da situacija ni ista. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - papez46 - 16.1.2012 madman Napisal:borovničan Napisal:uf koliko postov za prezen nič... Muca zamijavka, ko ji stopiš na .............. rep. :lol: Zakaj se čutiš prizadetega? Nihče ničesar ne MORA. Vsak se (svobodno in demokratično ) lahko odloči kako in kaj! Je pa "haklc" ....... seveda z vsemi pripadajočimi + in -, oziroma posledicami. Osebno se strinjam z @borovničanom, dopuščam in akceptiram pa tudi vse druge oblike sobivanja. Pa pustimo sedaj "rinčkanje" in obročkanje - kot nek morda preživet ritual lastništva moškega nad žensko - ali kakor koli si že bodi. Edino dejstvo, ki je - je to, da je v zakonski skupnosti bistveno enostavneje ( če in v kolikor pride do razveze ) dokazovati in uveljavljati "zakonske" določbe, kot pri izvenzakonski skupnosti. En papir ali dva podpisa "ne spremenita ničesar", paru, ki VE za kaj se je odličil sobivati v instituciji imenovani ZAKON. Enako tudi NI ovira za razvezo. Zakaj bi bil? Funkcioniramo - tako in drugače, razhajamo se prvi in drugi, (nekateri pač ne), in življenje gre dalje. Re: izjava prič o zunajzakonski skupnosti - Strelka - 17.1.2012 Žerjavar Napisal:Citat:Popolnoma ista situacija je lahko po poroki.Nisem pravnik, tudi laične izkušnje s tega področja nimam. Se mi pa zdi, da gre ločitev (razveza zakonske zveze) po uradni poti preko sodišča. Ali ni sodišče pri tem dolžno ločiti tudi lastništvo. Ne, sodišče ob ločitvi ne deli premoženja, to je popolnoma ločen postopek, in dolgotrajen, če se zakonca ne sporazumeta. |