![]() |
|
Sistem za deževnico - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Sistem za deževnico (/showthread.php?tid=37706) |
Re: Sistem za deževnico - temp - 27.5.2011 Mogoče malce neumestno, vendar ne razumem čisto poante teh zbiralnikov deževnice. Predvsem ekonomski vidik le tega. Začetni stroški so precejšnji, odvisni so od električne energije, poleg tega je potrebno vse skupaj vzdrževat. Mi je znan primer, ko se jim je v deževnici zaredila legionela in so imeli precej problemov, čeprav je vse v temi in tam ne more biti nič... Kaj dobimo s tem? Kdaj se povrne investicija? Tudi se mi ne zdi nič bolj okolju prijazno, kot če uporabljam vodo iz zajetja. Voda kroži, ali jo prestrežem jaz na strehi, jo umažem (v pralnem stroju, WCju, s pranjem avta..) in vrnem v okolje ali pa dež pade na površino in ta steče v podalnico in potem v vodno zajetje in od tam do mene, kjer jo ponovno umažem itd... Tole z deževnico zaenkrat res ne najdem argumentov. Pa ne me razumet kot da sem proti. Re: Sistem za deževnico - darkson - 27.5.2011 temp Napisal:Tole z deževnico zaenkrat res ne najdem argumentov. Pa ne me razumet kot da sem proti.Mogoče ta, da se prispevek za kanalizacijo plačuje glede na porabljeno vodo. Če uporabljaš deževnico, potem si zmanjšaš porabo vode iz vodovoda in posledično zmanjšaš kanalščino :wink: Re: Sistem za deževnico - bopsi - 27.5.2011 Poglej si malo po svetu kaj se dogaja!!! Kaj vse vsipajo v javne mega vodovode z namenom, da bi ljudje zbolevali in posledično kupovali farmacevtske izdelke. Ni rečeno, da se to tudi pri nas že ne dogaja....še več možnosti, da bi se to začelo dogajati v prihodnje. Farmacevti so bogovi, ki vodijo ta svet takoj za nafatarji. Deževnica ti omogoča nekaj več nadzora in vsaj nekaj avtonomije, če bo to res treba. Tole je z mojega vidika le še dodaten razlog poleg vseh ostalih že naštetih. Re: Sistem za deževnico - temp - 27.5.2011 tole je malce za lase privlečeno.. Če se me bodo hotl azstrupit me bodo tud ce bom na deževnici. Če se ne bom še prej glih zarad deževnice :twisted: bopsi Napisal:Poglej si malo po svetu kaj se dogaja!!! Kaj vse vsipajo v javne mega vodovode z namenom, da bi ljudje zbolevali in posledično kupovali farmacevtske izdelke. Ni rečeno, da se to tudi pri nas že ne dogaja....še več možnosti, da bi se to začelo dogajati v prihodnje. Farmacevti so bogovi, ki vodijo ta svet takoj za nafatarji. Deževnica ti omogoča nekaj več nadzora in vsaj nekaj avtonomije, če bo to res treba. Tole je z mojega vidika le še dodaten razlog poleg vseh ostalih že naštetih. Re: Sistem za deževnico - bopsi - 27.5.2011 Je za lase privlečeno tudi to, da nam iz letal zastrupjajo zemljo, da ne bi več domača hrana vzklila in da bi posledično kupovali hrano in semena le od njih? Ampak to je že tema za v "Kr neki"!! Re: Sistem za deževnico - laik - 27.5.2011 še eni, ki se bodo poslužili deževnice to, da ni računice se pravzaprav strinjam. če računaš vse stroške... mi smo ravno v zidavi. naredili smo na sledeč način; H opažne bloke smo zalili z betonom. dimenzija je cca 6m x 2m x 3m. stene je treba sedaj "ofrajhati", potem premazati s hidrozanom. Na vrh pride plošča, ki bo hkrati del lesene terase. na stropu šterne oz. plošče bo UV lampa, ki bo skrbela za to, da se ne bo namnožilo karkoli biološkega :wink: voda bo šla seveda še čez kamne-filtre... namesto v kompletu kupljenega hidroforja bo mož iz starega bojlerja, pumpe, tlačnega stikala in nevemšečesa sestavil "kao" hidrofor. razlogov za zidavo šterne je kar nekaj in precej jih je povezanih z visoko trdoto vode, ki pride iz naših pip. v straniščnih školjkah npr. so po 10 letih 2cm debele obloge iz kamna - v zadnjem delu, ki ni dosegljiv čiščenju. da ne govorimo o stalnem drgnjenju tuš kabine, banje, umivalnikov.... enkrat odpreš vodo in je že vse belo. skratka razlog, da bo gospodinja manj pucala :wink: trda voda zelo dražljivo vpliva na kožo, konkretno naših otrok, ki imajo ekcem oz. atopični dermatitis nekatere druge razloge pa so že napisali pred mano lp Re: Sistem za deževnico - Gladius - 1.6.2011 Če ne porabiš enormnih količin vode za npr. zalivanje ni nikakršne računice. Še tudi če je, je ni. Mi smo relativno veliki porabniki vode, pa nas pride strošek vode s kanalščino vred cca 120 eur na leto. Dokler ne bo presahnila cela Slovenija se finančno deževnica ne bo nikoli izplačala. Tako da ima smisel iti v "projekt deževnica" dejansko le, če na parceli ni vodovoda oz. če smo tako zelo eko, da nas bo bolela glava, če se ne bo uporabljala deževnica. Drugi razlogi so bolj kot ne v smislu "če imamo denar že za vse ostalo, pa dajmo še tisto cisterno v zemljo". Glede na vse ostale neumnosti, za katere ljudje zapravljajo denar, ta konec koncev niti ni tako slaba. :lol: Če je problem le v vodnem kamnu oz. trdi vodi sem videl že kar nekaj precej cenejših rešitev, ki lahko primerno obdelajo in zmehčajo vodo iz vodovoda. Straniščne školjke pa, razen če ima kdo zlate, niso omembe vreden strošek - pa še nisem slišal, da bi jih kje zaradi vodnega kamna morali menjati. Problem je običajno v kotličkih vsakih nekaj let. Re: Sistem za deževnico - laik - 1.6.2011 Gladius, verjamem, da so tvoji "proti" za tebe bolj tehtni kot moji "za". vendar: mi smo relativno majhni porabniki vode: nas 5 porabi cca 10 kubikov na mesec in ne glede na to da nimamo priklopa na kanlizacijo nas z vsemi "dodatki" komunala olajša za 20€ mesečno. kar je za našo majhno porabo v letnem merilu 240€. meni se to ne zdi ravno malo. kje je še zalivanje vrta, pranje avtomobila.... bo mooče kdo rekel kaj pa rabiš :roll: vendar kot sem že zoraj omenila, cena NI bistveni razlog glede kamna, školjk, kotličkov itd... glej mi smo naredili hišo - sami, kupili nekaj sanitarne keramike, armatur --- pač tri kopalnice. a da bi vsakih par let menjala sanitarno keramiko, kotličke, pipe???? hock: pač se nismo odločili da bomo vsakih nekaj let kupili tisto za 20€ iz Bau... + čiščenje. tukaj pa naj izvoli komentirati samo tisti, ki se tedensko s cunjo, gobico in čistili znoji v kopalnicah in WC-jih :lol: ampak itak, gospodinjinega dela nobeden ne vidi in ni omembe vredno :twisted: suma sumarum Gladius, je izgradnja betonske šterne cenejša od vsega zgoraj opisanega. takole od oka, brez natančnega izračuna, bo za kapaciteto dobrih 20 kubikov potrebnih nekje med 1500 in 2000€. in verjamem, da bomo potem porabili več kot 10 kubikov na mesec, da ne bom ves čas opozarjala otroke "ne pipe odpirat do konca!", oprala kdaj pa kdaj avto, zelnjavi privoščila kakšen požirek več kot sedaj... pa lep pozdrav Re: Sistem za deževnico - Žerjavar - 1.6.2011 Citat:Odpri temo v smislu uporaba deževnice je brezvezna stvarFantje, ne tako! Forum je debata. Nekdo ima problem, predlogi padajo. Nekdo je za in podkrepi. Nekdo je proti in podkrepi. Oboje spada zraven. Končno oceno pa si ustvari vsak sam, glede na to, kdo je bolje podkrepil svoje mnenje. Tudi volitve so vedno pokazale, da ne zmaga politik ki po drugih ser... Re: Sistem za deževnico - laik - 1.6.2011 Žerjavar tako kot praviš. Forumi so za izmenjavo mnenj, debato... velikokrat se tisti, ki smo vključeni v debato pregovarjamo in prepričujemo, pa vendar vsak za sebe ve koliko in kaj se mu izplača, kakšne so njegove in družinskih članov življenjske navade in način življenja. Prvič nimamo vsi enako globoke ali plitve denarnice. Prim. nekomu z 2000€ mesečnega dohodka je 50€ mačji kašelj, spet drugemu, ki je na minimalcu z 500€ pa mu pomeni ta isti znesek 10% dohodka. In tukaj je verjetno glavni razlog za različno percepcijo. Kaj se splača in kaj se ne splača. Drugič, ne vemo o kakšnih količinah, številkah se pogovarjamo - prim. kot VELIK porabnik vode plačati dobrih 100 € letno skorajda res ni omembe vreden strošek. Vendar moje tolmačenje pod VELIK podrazumeva 15, 20 kubikov mesečno. Kaj so takšne razlike v obračunani porabi slovenskih komunal? sorry za majhen OT :oops: LP Re: Sistem za deževnico - Gladius - 1.6.2011 laik Napisal:Gladius, Huh? "a da bi vsakih par let menjala sanitarno keramiko, kotličke, pipe????" Ja to bi pa res bilo hudo. Ampak glede na to, da nam tega ni treba delati niti na območjih z najbolj trdo vodo, ne vem od kod ti ta ideja? Še največji "problem" imamo s kotlički... tako na vsake 5-10 let je treba spucat kamen okoli tesnil. Glede čiščenja pa - vsekakor ga je manj, če je voda mehka... ni pa zdaj kar "čiščenje - adijo!" samo zaradi mehke vode. Sam strošek nakupa ali izgradnje cisterne je mogoče le malo več kot polovica zgodbe pri deževnici. Imaš še izkop, povezavo do hiše, črpalko, elektriko, dvojne inštalacije po hiši (ne nujno, a zelo pametno), vzpostavitev celotnega sistema in pripadajoča inštalacija, plus REDNO VZDRŽEVANJE celotnega sistema. Kar pomeni tudi en velik "$%&/%?!#%/ če/ko se ti v cisterni zaredi svinjarija in se boš "zabaval" s čiščenjem in dezinfekcijo, na primer. Vseh teh stroškov in cirkusa pri vodi iz vodovoda ni. madman Napisal:in zakaj tukaj potem TI, ki si proti prepričuješ ljudi ki so ZA? Sori, nisem vedel, da je to tvoja tema in da s prepričanimi nima smisla debatirati! Se ponižno oproščam! :lol: In glede na to, da smo bili tudi v zadnjih 30 letih za mogoče vsega skupaj 2 dni brez vode, glede tega kar v redu spim ponoči. Za zdaj. ![]() Pa mimogrede, pri sebi sem za deževnico naredil predpripravo do točke, kjer bo potreben za prehod na deževnico v glavnem le izkop luknje in montaža cisterne. Čisto tako, za ziher, ker mogoče bo deževnica ekonomsko upravičena tudi še za časa mojega življenja. Edina razlika med mano in tabo je, da jaz menim, da se smiselnost investiranja v deževnico za naslednjih X let s tem konča. Re: Sistem za deževnico - bopsi - 1.6.2011 Fajn ti je! Imaš od sedaj naprej eno temo manj za spremljat na tem forumu! LP in se vidimo v drugi temi ;-) aja....gumb za odjavo je: "Ne obveščaj me več o novih odgovorih v tej temi" levo zgoraj ;-) Re: Sistem za deževnico - laik - 2.6.2011 Gladius Napisal:Straniščne školjke pa, razen če ima kdo zlate, niso omembe vreden strošek - pa še nisem slišal, da bi jih kje zaradi vodnega kamna morali menjati. Problem je običajno v kotličkih vsakih nekaj let. Od kod mi ta ideja? Ne vem, tvoj argument, da niso omembe vreden strošek , po mojem mnenju, namigujejo na menjavo :!: :?: Lahko da se motim. Če sem narobe razumela, I'm sorry Kar se tiče čiščenja. Ne, ni čiščenje "adijo" (ob mehki vodi) temveč ne potrebuješ več agresivnih čistil in vsekakor ni potrebno tako pogosto in intenzivno drgnenje. Kot rečeno, jaz ne vem kakšno vodo imate vi, vendar govoriti nekaj na splošno .... no, saj lahko, ampak mislim, da vsakodnevne konkretne izkušnje presežejo "nekaj na splošno". Tudi še vedno ne vemo koliko je to "VELIK porabnik vode"? Praviš, da ste v tolikointoliko letih samo 2x ostali brez vode? cool 8) pri nas je pred kratkim ni bilo in to zvečer ko je treba blatne in vmazane otročičke pripraviti za v posteljo. lahko si predstavljaš zadrego :roll: Glej kar se tiče stroškov izgradnje šterne in posledično njene ekonomičnosti je tako kot z ostalimi stvarmi ki jih počnemo v življenju. lahko zidamo sami, lahko nam delajo hišo drugi. lahko si sami operemo avto ali peljemo v avtopralnico. lahko sami pridelamo zelenjavo in sadje ali kupimo vse v trgovini. Lahko si sami vzgajamo otroke in popoldne skupaj delamo okrog hiše, na vrtu ... ali jih imamo v varstvu, se pehamo za zaslužkom, da lahko naročimo zidarje, peljemo avto v pralnico, kupimo kar nam srce poželi.. (ni mišljeno za delavce v turnusu)Tvoja izbira je na kateri strani boš/si. Močno sumim, da na tej drugi :oops: redno vzdrževanje šterne ni noben strošek, če je sistem narejen v pravilnem zaporedju, tj. da gre v šterno že čista voda, očiščena vseh "dodatkov" s strehe in če je v šterni izpostavljena UV lučki, ki pobije kar je pač "živega". Seveda je nujno dobro načrtovanje in da se dela loti nekdo ki ve z kaj se gre. Re: Sistem za deževnico - Nebomgabiksal - 2.6.2011 Deževnico vgradiš samo in zgolj iz dveh razlogov: * nimaš druge variante * se dobro počutiš $plača ali izplača pa se sigurno ne. Re: Sistem za deževnico - Gladius - 2.6.2011 laik Napisal:Gladius Napisal:Straniščne školjke pa, razen če ima kdo zlate, niso omembe vreden strošek - pa še nisem slišal, da bi jih kje zaradi vodnega kamna morali menjati. Problem je običajno v kotličkih vsakih nekaj let. Ja, si narobe razumela, saj v istem stavku pišem, da še nisem slišal, da bi jih kje morali zaradi kamna menjati. Sem omenil, da imamo na naši lokaciji zelo trdo vodo - pa so že 40 let v hiši iste školjke. Velik porabnik vode je pa najbrž vsak, ki preseže povprečno porabo na osebo za več kot 100%. Kakšna je povprečna poraba, ti ve povedati tvoj lokalni vodovodni distributer, jaz nimam pojma. Je pa to seveda odvisno od mnogih faktorjev, ala zalivanje vrta ja/ne, pranja avtomobila/ov doma ja/ne, frekvenca pranja (imaš ljudi, ki jih perejo vsake par dni), zalivanje rož, itd. In ne, nisem napisal, da smo samo 2x ostali brez vode ampak da po moji čisto površni oceni smo bili brez vode vsega skupaj 2 dni (48 ur) v zadnjih X letih skupaj. In praktično vse zapore pipe so bile zgolj zaradi raznih gradbenih del, ko je pač treba za par ur zapreti glavni vod. Pa tega sploh ne štejem kot omembe vredno, ker drugače pač ne gre. Če bi zaradi tega šel v deževnico, potem tudi nikoli ne bi kupil indukcijske plate ker BOHNEDAJ da bi zmanjkalo toka ravno sredi kuhanja mojega gurmanskega kosila. O samozidavi pa... Dejstvo je, da se nekateri ljudje dovolj spoznajo na gradnjo in imajo dovolj časa (in poceni delovne sile), da lahko delajo sami, drugi pa ne. Kompleksnost projekta je tu tudi ključna. Izven mest slišim da je "sosedske gradnje" še kar nekaj, če pa bi tu kateremukoli sosedu ali prijatelju rekel, da naj mi pride pomagat gradit hišo in jo bom enkrat kasneje potem tudi jaz njemu, bi me gledali, kot da sem padel z lune. Tako da ne, za veliko ljudi to ni "izbira" ampak edina možnost. Na vasi pa verjamem, da je drugače. madman Napisal:in potrem največji kritik računa na to da bo imel sistem z deževnico.... Uff, zdaj sem pa že kar največji kritik! :lol: No, med fanatiki najbrž res... FYI, to klorirano svinjarijo ki nam priteče iz pipe neprekuhano pijejo le tisti, ki jih zastrupitve vsake toliko in pa tekočina, ki rabi minuto do dve, da se zbistri, popolnoma nič ne motijo. Za pitje pa mi že leta raje investiramo v izvirsko vodo. Ja pa res, da sem se odločil, da z deževnico ne bom reševal sveta tako kot ti. Ga rešujem po mojih skromnih močeh na druge načine. Ko pa zalivam vrt, pa upam, da moja solata ne popije preveč vode, tako da mati zemlja dobi čimveč nazaj. Mogoče bi pa moral okoli vsake solatne glave zategnit žico, da bi manj pila? (pa daj no, saj človek pri vsem tem ne more ostati resen :mrgreen
|