PodSvojoStreho.net
Alarm Bentel ali Paradox - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Alarm Bentel ali Paradox (/showthread.php?tid=35633)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Alarm Bentel ali Paradox - ed5 - 15.3.2011

Alarmne naprave z vgrajenim komunikatorjem za analogno (PSTN) linijo, omogočajo priklop na nadzorni center preko standardnih protokolov. Najbolj uporabljan in razširjen protokol je Contact ID, ki ga podpirajo tudi centrale PIMA Hunter pro, žal pa ne deluje preko analogne linije na ADSl modemu (VOIP). Preko takšne linije delujejo samo centrale ki podpirajo novejši SIA protokol. V obeh primerih pa za sprejemanje podatkov potrebujemo nadzorni center.

Nekatere centrale omogočajo tako imenovan "rezidential call", ko vas naprava pokliče in s piskom sporoči, da je sprožen alarm, ne pa kakšen in na katerem senzorju, zato ta rešitev ni najbolj uporabna.

Obstajajo pa tudi centrale ki vas pokličejo in z govorom sporočijo dogodek v stilu "alarm zone one", vendar so bolj eksotika.

Z dodatnim GSM komunikatorjem lahko nastavite pošiljanje sms sporočil ob dogodkih, ki so dokaj dobra rešitev, vendar sorazmerno draga - nakup modema, stroški GSM naročnine in sms sporočil.

DSC cetrale podpirajo Contact ID in SIA potokol ter preverjeno delujejo preko analogne linije na ADSL modemu.

Torej na kratko, če v navodilih alarmne cetrale piše da podpira SIA komunikacijski protokol, potem bo delovala tudi na analogni liniji ADSL modema, vendar samo z povezavo na nadzorni center katere izmed varnostni služb, ali pa preko ponudnika anonimne storitve obveščanja, ki ga lahko najdete na oglasni deski foruma pod avtomatizacija...
Če centrala podpira samo Contact ID protokol, pa potrebujete navadno analogno ali ISDN linijo.

Lp.

Re: Alarm Bentel ali Paradox - Samojed - 15.3.2011

Hvala za enkrat, imam pa še eno vprašanje - napisal sem da deluje navadni analogni telefon, čeprav v paketu ponujajo kao digitalbega - ne vem, ker ga nisem vzel. Me pa zanima ali ima tole kakšno vezo - kopirano iz online nastavitev, kjer lahko spremenim režim modema - omenjene so tudi alarmne centrale:

(v primeru preusmeritve mora telefonska številka vsebovati najmanj 8 števil brez vodilne ničle)
Omejitev identifikacije klicočega:
Ne moti:
Vklop najavk o prenesenih številkah:
Preusmeritev ob zasedeni liniji: , telefonska številka:
Preusmeritev ob neodgovorjenem klicu: , telefonska številka:
Brezpogojna preusmeritev: , telefonska številka:
Zapora klicev:
Prilagoditev tel. št. za podatkovni prenos * :

* Prilagoditev telefonske številke za podatkovni prenos
V primeru, da na vašem SiOL telefonskem priključku uporabljate naprave, ki za delovanje uporabljajo podatkovni prenos (faksimilne naprave, alarmne centrale in navadni klicni modemi), lahko z izbiro te možnosti izboljšate delovanje teh naprav na SiOL telefonskem priključku. Prilagoditev številke za podatkovni prenos lahko povzroči manjša poslabšanja kvalitete pri govorni komunikaciji. Opozarjamo, da Telekom Slovenije kljub tej izbiri ne zagotavlja delovanja zgoraj omenjenim napravam, kot je zabeleženo v 26. členu v Posebnih pogojih za opravljanje SiOL storitev.
Po potrjeni izbiri se bo izvršila avtomatična nastavitev vašega komunikacijskega prehoda, kar vključuje tudi morebitni vnovični zagon.
K prvotnim nastavitvam se vrnete z odstranitvijo opcije - prilagoditev telefonske številke za podatkovni prenos.

Je to to kar rabim ali pač ne? Hvala še enkrat za odgovor!

Re: Alarm Bentel ali Paradox - Johan_R - 15.3.2011

Vprašanje:

kakšne so cene takšnih alarmov (vključujoč npr 4 senzorje, vse kablovje, ... skratka komplet z montažo) za npr. stanovanjsko hišo?

LP, Ivo

Re: Alarm Bentel ali Paradox - ed5 - 15.3.2011

Če gremo malo bolj v tehnične detalje:

Contact ID protokol za komunikacijo uporablja DTMF kode, to je zvočne signale, ki jih npr. slišimo ko pritisnemo posamezno tipko na analognem telefonu, analogna linija na ADSL modemu (VOIP) pa prenos teh signalov ne omogoča, zato komunikacija ne more delovati ne glede na nastavitve.

SIA protokol, ki uporablja FSK modulacijo, podobno kot faks naprave ali analogni modemi, pa deluje in bi teoretično z omenjeno nastavitvijo lahko izboljšali delovanje v primeru težav.

Cene alarmni kompletov so od cca 200€ naprej in se splača malo poiskati po internetnih trgovinah...

Re: Alarm Bentel ali Paradox - auditor - 17.3.2011

Na žalost sem imel včeraj obisk vlomilcev sredi belega dne ob 13.00. Do hiše so se pripeljali s praktično neprevozne gozdne poti s sivim starim terencem Nissan Pajero 4x4 po izredno strmem in blatnem terenu - normalnemu človeku skoraj neprevoznim. Razrili so mi celo zelenico (dež in ilovica). Ko so pristopili k oknu na zadnjem delu hiše so se iz oči v oči na drugi strani srečali s taščo, ki mi varuje 14 mesečnega sina. Pobegnili.

Da gre za vlomilce sklepam po tem, da jih je v vasi pregnal še starejši možak, ko je voznika videl preskočiti ograjo vrta sosedove hiše in nato buljenja skozi okno v notranjost. Ko ga je sosed poklical "kaj išče" je preskočil ograjo in spet pobegnil.

Torej iščem nek soliden GSM alarm, da bom gospodo dohitel na domu.

Hiša je sicer odlično zavarovana, vendar me skrbi zaradi tašče in sina.

Lp A

Re: Alarm Bentel ali Paradox - Ericssson - 17.3.2011

@auditor: poglej malo na Mobitel in Simobil... oba ponujata "hitri komplet", če pa imaš kablovje potegnjeno pa bi se jaz odločil za kak DSC z GSM modulom (lahko tudi Paradox,... blablabla) so več ali manj isti šmorn, je pa tako, da je sama centrala v rangu 200€, senzorji 20 - 100€, GSM komunikator pa še dodatnih 250 +/- € + kablovje in delo.

@ed5: moja Asterisk centrala prav lepo deluje preko DTMF, tako da ne ti tu o VoIP Wink

LP, Erik

Re: Alarm Bentel ali Paradox - auditor - 18.3.2011

Ericssson Napisal:@auditor: poglej malo na Mobitel in Simobil... oba ponujata "hitri komplet", če pa imaš kablovje potegnjeno pa bi se jaz odločil za kak DSC z GSM modulom (lahko tudi Paradox,... blablabla) so več ali manj isti šmorn, je pa tako, da je sama centrala v rangu 200€, senzorji 20 - 100€, GSM komunikator pa še dodatnih 250 +/- € + kablovje in delo.

Saj to je problem - nimam nobene predpriprave za alarm - tako, da bi zadeva morala biti brezžična. S hitrim kompletom - pa se mi sanja ne kaj bi to blo - komplet česa (na tem področju sem polpismen) :oops:

Lp A

Re: Alarm Bentel ali Paradox - lesnikt - 18.3.2011

Tudi jaz se zanimam za hišne alarme pa me zanima če ima gdo alarm ki sem ga našel
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.eurodiskont.si">www.eurodiskont.si</a><!-- w --> brezžična zadeva deluje na GSM.
Mislim da mobilni stroški nebi smeli biti veliki saj se da dobiti sim kartico brez naročnine cena SMS pa tudi ni velika.

Re: Alarm Bentel ali Paradox - auditor - 18.3.2011

Tudi sam sem na eurodiskontovi strani gledal Paradoiks-ov gsm alarm.

Montaža bi še šla, programiranje pa po moje ne.

Lp

Re: Alarm Bentel ali Paradox - ed5 - 20.3.2011

Alarm sam po sebi nima nobene funkcije, če niso nanj priklopljeni senzorji, a ne. Če sprašujete za nasvet bi bilo dobro povedati vsak kakšne senzorje bi imeli in koliko, ker je od tega odvisna izbira alarma in cena. "Kitajski" kompleti, ki znajo pošiljati sms, stanejo že od dobrih 100€ naprej ([url]httpunichr("58")//digitklikunichr("46")si/sl/alarmi/brezzicni_alarm/alarmni_kompleti/747/[/url]), vendar z zakasnitvijo, ki jo imajo npr Simobilovi sms-ji, ne boste preganjali vlomilcev...

Pri GSM kartice brez naročnine je glavni strošek minimalno polnjenje vsake tri mesece in če pozabimo, ne deluje...

@Erik: Asterisk je odprtokodni komunikacijski program, s katerim postavimo svojo "telefonsko centralo", tukaj pa je govora o alarmnih centralah, zato mi ni jasen smisel napisanega...

Re: Alarm Bentel ali Paradox - zdejbo - 8.4.2011

Večina alarmnih naprav se lahko priklopi na ADSL modem. Priklopiš ga tam kjer je izhod za telefon. Problem nastane samo takrat ko ni elektrike. Takrat modem ne dela in s tem tudi ne dela telefonska linija. Rešitev: UPS ali naročiš klasično telefonsko linijo.

Re: Alarm Bentel ali Paradox - grompi - 25.4.2011

Hoj!
Izkoriščam temo za informacijo, če kdo servisira Crow alarme(<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.thecrowgroup.com">http://www.thecrowgroup.com</a><!-- m -->) Montažer se z alarmi namreč ne ukvarja več. Imam 10 let star sistem model 5000 ki je do sedaj deloval bp. Pred dnevi pa je pokazal napako za baterijo, ki sem jo sicer zamenjal (zunaj na sireni), pa je čez dva dni spet javljal isto napako. Preveril sem še notranjo baterijo ki pa je ok (kaže napetost 13V). Sem še malo menjaval baterije pa nič, očitno gre za kaj drugega.
Hvala za info-in lp

Re: Alarm Bentel ali Paradox - zdejbo - 25.4.2011

Po 10 letih je to kar normalno, da se začnejo težave. Tudi take brez znanega vzroka. Baterije je priporočljivo menjati na cca 2 leti. Seveda, če želimo zanesljiv sistem. Delajo pa tudi več let.

Re: Alarm Bentel ali Paradox - električar - 25.4.2011

Ali si zamenjal akumulator v centrali. Tisti v sireni nima veze z centralo.

LP

Re: Alarm Bentel ali Paradox - grompi - 26.4.2011

Bom še tega v centrali, čeprav sem ga pomeril in kaže 13 V.
Lp