![]() |
|
Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol (/showthread.php?tid=34941) |
Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - dm9346 - 28.10.2014 kremenček Napisal:No sem tudi sam preizkusil to metodo in dejansko lepše gori, manj dima, steklo do sedaj po dveh kurjenjih še ni umazano, tako da... meni se prostor s takšnim načinom ogrevanja ogreje hitreje se mi zdi. je pa res, da se več ne spomnim kako hitro se je ogrel s kurjenjem od spodaj gor
Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - KARMEN1 - 28.10.2014 Tudi jaz sem probala, ampak tudi meni se segreje počasneje. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - giovanotti - 28.10.2014 Saj je logično, oz. tudi odvisno od metode prižiga (šibica, brener, kocka, količina smrekovih vejic spodaj pod poleni). Ko bo od spodaj plamen zajel vsa polena, bo časovno zagrelo prej. Preden pa bodo vsa polena ogreta in posušena (da se bo lahko gorivo uplinilo in zagorelo), pa imaš garant pogoje za nepravilno izgorevanje, kar rezultira v zasajenem kurišču (steklu), dimniku, smrdeči vlečki okoli hiše... Pri odgorevanju gori dovolj majhna količina goriva, da lahko poleg pride zadostna količina zraka in je izgorevanje bolj popolno. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - medo9 - 28.10.2014 Jaz še nisem probal, žena prehitro vstaja :oops: ampak me zanima, zakaj stekla ostanejo dlje časa čista? Namreč, ko prvič zakuriš imaš itak maksimalno odprt vlek (dimnik in dovod zraka) in takrat se (vsaj meni) stekla nič ne posvinjajo. Saje se začnejo nabirati takrat, ko zapreš odvod v dimnik in pripreš dovod zunanjega zraka v kurišče. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - JozkoPetarda - 28.10.2014 Zato ker drva lepo odgorevajo postopoma, namesto da se vse vname naenkrat, ko začne goret vse naenkrat je moč prevelika, potem pripreš zrak, in drva se "kuhajo"... kar ustvarja višek dimnih plinov, ki ne izgori, in se deloma "kondenzira" na steklih, deloma pa gre v dimnik Če drva odgorevajo postopoma, ni potrebe po (pretiranem) pripiranju zraka, izgorevanje je tako čistejše in črnine na steklih je manj, pa tudi dimnik pokasira manj sranja. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - medo9 - 28.10.2014 Nisva se razumela. Ne govorim za prvo kurjenje, ampak kasneje...ko se zgori in dodajas nova polena na zerjavico....potem ta pac zacnejo goret od spodaj in ne vec od zgoraj. Glede sranja v dimniku: po mojem na to najbolj vpliva suhost (in vrsta) drv. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - vincent - 28.10.2014 Medo..po moji logiki preveč pripreš dovod in/ali odvod...zaradi tega drva ne gorijo optimalno (s premalo kisika)...s tem prihaja do dimljenja. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - CimaBella - 28.10.2014 medo, kot je napisal vincent, drva imajo premalo kisika (preveč pripreš dovod), lahko pa tudi preveč zmanjšaš dimniški vlek. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - medo9 - 28.10.2014 Dovod zraka je obicajno nekje na polovici (razen zacetnih 10-15minut, ko je full,odprt), redko ga zaprem nekako na 3/4 (ce je prevec sonca). Loputo za odvod pa je treba povsem zapreti, saj le tako pozenem vrocino v krozenje, da se loncena pec segreje. V nasprotnem primeru bi slo se v dimnik, pecnice pa bi ostale hladne. Tako se pac kuri loncena toplozracna pec. Ampak mene crne sipe niti ne motijo; bolj me zanima kako dodajate polena potem, ko prva runda pogori. Pustite da zerjavica "umre" in ponovno nalozite in zakurite na vrhu, ali dodajate polena na zerjavico? Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - kadotr - 28.10.2014 V kotlu CK zakurim zgoraj le takrat, ko ni velike potrebe po toploti. Za hitro ogretje prostorov se mi zdi prepočasno. Pri dokladanju drv pa potem namečem na žerjavico, sicer je prekinitev predolga. Ta način mi je pred leti svetoval Kafer1, je delal pri enem proizvajalcu kotlov. Tudi drugih njegovih nasvetov se še danes držim. Je pa možakar nekam poniknil, me prav zanima, kaj sedaj počne. lp K. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - Scremer - 28.10.2014 kadotr enako počnem tudi sam. Razen kadar je potreba po hitrem ogretju zakurim spodaj. To je bilo bolj pretekle dni ko ni bilo ravno mraza in mi je pasalo, da se zvečer za dve uri prižgejo radiatorji. Tekom zime se pa bolj dogreva zalogovnik in se običajno ne mudi, ker se ogrevanje še ne ugasne povsem. Zakurim z vrha, peč nato rabi cca 20-30min da se stabilizira, potem pa se prične polnjenje zalogovnika. Kadi se minimalno za razliko od sosedov zaradi katerih smrdi cela ulica. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - Hanzi - 29.10.2014 Medo9: poskušajo uravnavati moč s pogostejšimi nakladanjem manjše količine drv pa bolj odprt dimnik in zrak. Torej dve poleni vsake pol ure namesto 4 polena vsako uro. Seveda če imaš voljo za to. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - kadotr - 29.10.2014 To počne moja boljša polovica. Sama sebe srečuje na stopnicah. Jaz se tega ne grem. Ko bom pokuril "rezultat žleda in vetroloma" grem nazaj na pelete. Le gorilnik bom zamenjal, da bo "vse" požrl. Žal ga dosedaj nisem našel... K. Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - papez46 - 29.10.2014 Na tak način sem včasih kuril pri "taščici" staro TVT-jko. Zakuril sem 2x. Zjutraj in zvečer, pa je bila hiša s tremi stanovanji vseskozi "kulturno" topla. Pa to ni bilo dobro, ker se peč ne kuri tako! :roll: Je baje treba "od uspod" spodkurt, da gre hitro vse v dimnik in seveda potem vsaki 2 uri polena na žerjavico metat. :mrgreen: Na tak način je "taščica" lani skurila skoraj 15m drva, pa jo je še zeblo. Da o tem, kakšen je bil "raufnk" niti ne parlamentiram. No, letos sem prevzel vlogo kurjača spet sam ( je treba skurit še ene 2m polen, ki so sotala - potem grem iz varnostnih razlogov nazaj na kurilca ) in spet kurim "po moje". To je "od zgoraj". Rezultat je minimalna količina pepela, 10 bukovih polen in nekaj drobirja pa zagotavlja, da je z enim polnjenjem - kurjenjem , zagotovljen čas ogrevanja za vsaj 6 ur. No, da ne omenjam dejstva, da je treba imeti okna in vrata kar naprej odprta, kljub temu, da "homo sapiens" že kar nekaj časa nima več "repa". :mrgreen: 8) :lol: :lol: Re: Za kurjače : Kurjenje od zgoraj navzdol - đozo - 29.10.2014 ...hja pri nas doma pa je tako,da kurjača ves dopoldan ni doma in so ta čas vsi v jopicah,namesto v majčkah in minicah ...ko pa prida ata in pečko nažge,me pa cenijo ves popoldan...no in ko sarža odgori in so že vsi zdavnaj v tropski modi,no potem pa ata preklopi na peletka,da on po potrebi pozno zvečer,če je treba,kaj doda ..in tako vsak dan dopoldan"ob istem šanku :wink: |