![]() |
|
peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE (/showthread.php?tid=29936) |
Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - lesnikt - 16.5.2010 Če ti povem da je pri meni z minibagerjem v 8 urah skopal, položil in zasul en sam človek potem pa izračunaj kakšen strošek je to takrat je bila strojna ura 5000sit. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - klemenv - 16.5.2010 Citat:15cm fasade in povsod talno gretje tč. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - vesoljec - 15.8.2016 Čeprav je tema že stara, toda ko se bližamo jeseni postaja zopet aktualna. Glede toplotnih črpalk, ki so sedaj v modi, vzamem v roke malo kmečke pameti in se vprašam, glede na to da je nekdo zapisal da pod 7 stopinjami dobesedno zmrzne, ali ni vseeno če imam takrat ko je zares mraz, kar električne radiatorje po prostorih. Moj oče je vedno govoril da je iz nič, NIČ ! Mogoče bi bilo najbolje vprašati nekoga, ki je hišo predelal iz kurilca na TČ, da bi povedal račun pod črto na koncu kurilne sezone. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Homer - 15.8.2016 Mislim da je na temo TČ napisano na tem forumu vsaj 20.000 prispevkov. Vsi, razen redkih izjem, ki so imeli okvarjeno ali nepravilno montirano TČ, so zadovoljni tako s prihrankom in delovanjem. In tisto zamrzovanje, ki je pravzaprav srež na zunanji enoti je normalno delovanje v pogojih okrog nič stopinj in veliki vlagi v ozračju. Enota se občasno avtomatsko odtali in ogrevanje deluje normalno dalje. Če ti primerjaš občasno pomoč električnih grelcev (morda 5-10% v ogrevalni sezoni) z električnimi radiatorji, potem pač nima smisla debatirati. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - bohinc - 15.8.2016 Citat:Mogoče bi bilo najbolje vprašati nekoga, ki je hišo predelal iz kurilca na TČ, da bi povedal račun pod črto na koncu kurilne sezone.Gotovo je največ prehodov bilo s kurilca na TČ... Če predelaš zgolj temo o porabi TČ , mogoče najdeš dosti odgovorov na dilemo... Če verjameš zgolj enemu mogoče še to napačno razumljeno, moraš predelati več zapisov (ali info. ponudnikov TČ) in vključiti več (rdeče): Citat:vzamem v roke malo kmečke pameti in se vprašam, glede na to da je nekdo zapisal da pod 7 stopinjami dobesedno zmrzne, ali ni vseeno če imam takrat ko je zares mraz, kar električne radiatorje po prostorih. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - jani65 - 15.8.2016 Poznam primer ko so porabili 2700l olja sedaj pa 1000€ z TČ voda /zrak 150m2. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - sašo65 - 15.8.2016 vesoljec Napisal:je hišo predelal iz kurilca na TČ, da bi povedal račun pod črto na koncu kurilne sezone.pa tukaj nas je cel kup takih.....preberi samo temo "poraba" pa ti bo jasno... Meni bo sedaj četrta sezona gretja s TČ - prve tri med 250 in 300€ celo leto s SV(komplet gospodinjstvo+ TČ celoletna elektrika 750-799€) Ko sem imel samo 5 cm izolacije, sem rabil za hišo 240m2 (grelo se je cca 160m2) vsa leta med 2200 in 2600 lit. (povrečje 18 let) 2012 sem doizoliral imam skupno 17cm izolacije, troslojna ug 0,6 okna.....da pa ne govorim, kako je sedaj za 3x manjšo ceno boljše ugodje v hiši....prej se nikoli ni grelo več kot 21° sedaj je konstantno med 21.8 in 22.5° domaci mojster Napisal:Če bo šlo olje gor gre tudi elektrika itd...ena velika zmota izpred 6 let nazaj......kurilc je celo šel za 40% dol (sedaj se počasi vrača, vendar mislim, da do 1,08 koliko je bil največ, ne bo več tako zlahka prilezel... .....o elektriki pa_najbolj stabilen vir in ker "vsako" gospodinjsvo el. ima, mislim, da celo dolgoročno ni pričakovati kakih večjih pretresov.......Nas v bananastanu lahko zapalijo le kakšni TEŠI ipd zadeve(to ni cena elektrike, ampak "porez na budale" venda ker smo ovce in vsega vajeni, bomo tudi to preživeli....in držim se tiste balkanske:oni meni uzmeju "dinar" ja njima dva :lol: Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - bohinc - 15.8.2016 Najraje sem prebiral porabe tistih , ki niso spreminjali na objektu nič, se pravi zgolj menjava og. sistema! Kajti to je najbolj realen podatek primerjav. Če špekuliram na oko bi Sašo npr. ob teh investicijah na objektu zdaj porabil zgolj še cca 1000l olja (mogoče napram peči takrat ob manjavi za najnovešo zdaj še manj!)? Koliko pa je bila ostala investicija? Nikakor nisem proti izo.ipd., vendar so podatki prej in zdaj mnogokrat lahko zavajajoči, kdaj pa se povrnejo celotne investicije je že bila stvar debat... Citat:in držim se tiste balkanske:oni meni uzmeju "dinar" ja njima dva :lol:Tako razmišljanje nas je pripeljalo tja kjer smo...tudi v TEŠ itd...na kar se radi zgovarjamo. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - aleš.h - 15.8.2016 Točno tako. Če bi že pri kurilcu izboljšal izolacijo sten in oken, bi se močno poznalo pri porabi ... Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - vesoljec - 15.8.2016 Homer, kot pri vsaki taki debati, se obvezno vklučijo 'dežurni' trgovci, v tem primeru TČ, ki hvalijo svojo robo. Tistih 10-15% gretja na elektriko ne bo držalo, vsaj v zimskih mesecih ne. Pri TČ zrak-voda se mora zunanja enota greti z zunanjim zrakom, ki pa je že tako mrzel. Kakšno avtomatsko odtajevanje, potem mora imeti zunanja enota vgrajen grelec, ali pa se izklaplja in ta čas ne deluje. Me prav zanima kako se avtomatsko odtali pri -10st in manj. Pa še nekaj opažam, da zunanje enote ljudje postavljajo nekam za hišo, tako da se jih ne vidi in ne sliši, pa če tudi je na najhladnejšem delu v večni senci. Tudi hrup ni zanemarljiv, sosed jo je postavil kakšnih 25m od mene, pa me zelo moti. Glede ekologije pa toliko, kolikor bo zrak pri moji hiši čist, toliko bolj bo onesnažen v Šoštanju. Podobno kot navedba, da ima električni avto nič emisij. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Homer - 15.8.2016 Zunanjo enoto ne odtaljuješ z električnimi grelci, temveč z obratnim delovanjem TČ. Tisti grelec, ki je ali pa ga ni na dnu zunanje enote ima drugi namen. Ne vem zakaj misliš da bi bil problem odtaliti srež na zunanji enoti pri -10 stopinj. Z lahkoto (cca 5 minut). Se mi zdi, da je ta tvoj zapis, samo podaljšek spora, ki ga imaš s sosedom zaradi hrupa. Pa tudi to se mi zdi malo za lase privlečeno, da te na 25 m moti zunaja enota ob načeloma zaprtih oknih (menda ne greješ hišo in imaš odprta okna?)..... Ekologija? Dvomim, da bi 820.000 gospodinjstev, ki bi kurilo individualna kurišča in brez kakršnihkoli filtrov manj onesnaževalo okolje, kot Šoštanj, ki ima vse zahtevane filtre. Sicer je pa tudi to podatek primeren za manipulacije. Šoštanj je samo eden od virov električne energije (hidroelektrarne, NEK, plinske elektrarne in ostalo) Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - sassapo - 15.8.2016 vesoljec Napisal:Čeprav je tema že stara, toda ko se bližamo jeseni postaja zopet aktualna. vesoljec... vedi, da na tem, ali kakšnem drugem forumu ne boš dobil realne slike, saj vsak hvali svoje do nezavesti. Če želiš z relativno nizko investicijo ogrevat svojo hišo se odloči za kondenzacijski oljni kotel, če želiš komfort TČ boš moral globje seči v žep. Vse tiste zgodbe kako je klima TČ zrak voda za nekaj k€ oh in sploh pa najbolje da pozabiš
Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Migaj - 15.8.2016 Pri nas v Sloveniji praviloma vedno TČ, ker še posebej dodatne kWh elektrike niso pretirano drage. Kakšna/kateri tip TČ -to je pa že drugo vprašanje, na katero ni enoznačnega odgovora -zavisi od razmer, zahtev, lokacije in želja. Vsekakor bodo tudi ustrezno dimenzionirane klima TČ poceni in z lahkoto opravljale nalogo. In tudi te so večinoma zelo komfortne. Najbrž ne bodo trajale 25 do 30 let, samo dandanes tudi kond. oljni kotli ne zdržijo take dobe. Ravno na tem forumu lahko najdeš izkušnje stoterih uporabnikov, ki negirajo sasapotov zapis -sorry sasapo. Pomembno pa je, da z ogrevalno TČ ogrevaš tudi sanitarno vodo. En sistem pomeni manjšo investicijo, manjše vzdrževanje, manj izgub, lažje upravljanje -manj stroškov. Da pa je potrebno ogrevalno TČ dopolnjevati s kaminom -pa je neumnost brez primere -je pa res lahko dober, sicer drag backup. Vendar poleg rabiš dimnik in dimnikarja, kar vse skupaj precej podraži. Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - timi11 - 15.8.2016 vesoljec Napisal:Čeprav je tema že stara, toda ko se bližamo jeseni postaja zopet aktualna. Škoda da si vzel v roke "kmečko pamet",ki ti žal bolj slabo služi. Zakaj se zaletavaš v nekaj če stvarem nisi kos v dojemanju ? Za preprostega človeka so vedno preproste rešitve.
Re: peč na olje proti toplotni črpalki-VAŠE MNENJE - Poldee - 15.8.2016 Drzi. Vesoljec, zrak-voda TC se brez problema sama odtali tudi pri -15, in to v dobrih 5-ih minutah, nato greje dalje. Ce ti ne potegne oz. ne verjames raje se naprej kuri kurilca, ker to je pa res ono 'pravo'. |