![]() |
|
ne dela talno gretje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: ne dela talno gretje (/showthread.php?tid=29423) |
Re: ne dela talno gretje - gremlin - 28.4.2010 Seveda nimam izkušenj - zato pa razglabljam tukaj, da se mi nelogičnosti razčistijo. To, da gre vroča voda le do regulatorja, mi je jasno. Ampak regulator je na koncu talne zanke. Torej je na vstopu zanke temperatura taka, kot pride iz peči. Drži? lp Re: ne dela talno gretje - znanec - 28.4.2010 Zgornja skica mislim, da kar drži, ker pri termostatskih radiatorskih ventilih meriš temp prostora, pri talnem pa ni klaj meriti ker je ventil v drugem prostoru - v mojem primeru v hodniku! se pravi meriš lahko samo povratek. Tudi jaz mislim, da 80° tudi če pride v cev se takoj ohladi, ker ventil zapre pretok, potem pa regulira , se pravi odpira kolikor je potrebno, da drži želeno temp tlaka. Nikoli pa ne bo na ful odprl tako da menim :?: , da ni bojazni za pregretje. Re: ne dela talno gretje - Žerjavar - 28.4.2010 Pri regulaciji temperature prostora z ogrevanjem s toplo vodo je ločiti dva osnovna principa: regulacija pretočne količine in regulacija vstopne temperature. Pri regulacije pretočne količine je vstopna temperatura vnaprej določena, ko temperatura prostora doseže željeno temperaturo, se zmanjša (zapre) pretok vode. Topla voda znotraj prostora (v radiatorju, v talnih ceveh) še oddaja svojo energijo in tam počaka, da se temperatura prostora ohladi pod željeni nivo, da se ventil zopet odpre. Kje je ventil nameščen (ob vstopu v prostor ali ob izstopu iz prostora) ni važno in ne daje različnih učinkov, učinek je enak - ko je zaprt, vsa voda v sistemu znotraj prostora miruje. Pri regulaciji vstopne temperature, je jasno, da je regulacijski (mešalni) ventil pred vstopom vode v prostor, regulacija temperature vode je glede na temperaturo zraka zunaj (slabša varianta glede na zrak v prostoru), pretok vode je konstanten. Odgovor na dilemo: Regulator pretoka (termostatski, regulacijski ... ventil) je lahko nameščen kjerkoli znotraj pretočne zanke skozi prostor. Regulator temperature (mešalni .... ventil) je pred vstopom ogrevalne vode v prostor. Re: ne dela talno gretje - znanec - 28.4.2010 še vedno ne vem zakaj ne deluje :?:
Re: ne dela talno gretje - gremlin - 28.4.2010 Mogoče zato, ker je regulator pri tebi na dovodu, pa mu je takoj prevroče in zapre. Konkretnejšo razlago sem našel tule: <!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT201.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... /PT201.htm</a><!-- m --> lp Re: ne dela talno gretje - KAVBOY - 28.4.2010 lej najbolje da mi pošlješ naslov pa da vidimo kje je problem.Glede regulacije v maxi paketu imaš možnost regulacije vsake veje posebej kot tudi prostora.V tistih primerih ko mojstri kar nekaj delajo in to je kao talno se pojavljajo navedeni problemi.V osnovi mate posebej narejeno zanko ogrevanja pri peči?Mislim posebej mešalni vetil z termo regulacijo?ali je regulacija posebej že v razelilni omari!! Re: ne dela talno gretje - Samojed - 28.4.2010 Minister za zdravje opozarja: sporočila Kavboya jemljite po priporočilih zdravnika, saj je iz izkušenega štromarja v kratkem času nastal izkušen vodovodar. Sory, ampak si nisem mogel pomagati - nedolgo nazaj sva se zapela zaradi elektroinštalacij, zdaj pa pri strojniških zadevah kritiziraš "majstre". Lepo je pa napisano, da je mehanski termostatski ventil na dovodu, ne pri peči in ne kjerkoli v hiši. In v takem primeru je vprašanje že, kako in če sploh so zadevo prezračili ter na koliko je ta regulacijski ventil nastavljen. Najprej ga je treba nastavit na maksimum, pa magari pri hladni peči pognati vodo skozi (če je črpalka samo ena, potem zapreti vse radiatorje), da se zanka reši zraka. Pri ogrevanju bo pa ta ventil moral kar lepo biti nastavljen na 40 stopinj ali več, pa še to bo delovalo zgolj v primeru da so na radiatorjih termostatske glave, ki bodo zapirale pretok. Žal je tako da skozi radiatorje voda dobesedno sama kroži in če je zadeva vzporedna, za talno več ne zadošča. Se bojim da tole talno nikdar ne bo dobro delalo, pomaga pa če se kdo poigra z ventili in radiatorje enakomerno pripre - s tem se bo povečal pretok skozi talno. Re: ne dela talno gretje - znanec - 28.4.2010 madona, cela znanost! še enkrat malo natančneje: imam v celi hiši radiatorski sistem, samo v kopalnici imam talno gretje (pa še to ne dela :mrgreen: )! Se pravi nobenih posebnih vodov, razdelnih omar ali česa podobnega. Samo ventil za talno gretje (se mi zdi, da ima razpon 25 do 40°), ki je nameščen v majhni stenski omarici v hodniku, iz te omarice pa gre potem cev v kopalnico. Lahko dam slikco gor ,če še ni čist jasno! :wink: Re: ne dela talno gretje - znanec - 28.4.2010 gremlin Napisal:Mogoče zato, ker je regulator pri tebi na dovodu, pa mu je takoj prevroče in zapre. Konkretnejšo razlago sem našel tule:tale stavek bi bil 3x za prebrat... Re: ne dela talno gretje - gremlin - 29.4.2010 znanec Napisal:gremlin Napisal:Mogoče zato, ker je regulator pri tebi na dovodu, pa mu je takoj prevroče in zapre. Konkretnejšo razlago sem našel tule:tale stavek bi bil 3x za prebrat... 'Znanec' je napisal: Dal ga je dovod (ventil). Iz opisov sklepam: - regulacijski ventil meri temperaturo medija, ki ga spušča skozi. - ker je na dovodu, je voda, ki priteče do njega, vroča, zato ta ventil pretok zapre. Posledično je cev talnega hladna. - če bi bil regulacijski ventil na iztoku, bi skozenj spuščal vodo toliko časa, da bi topla voda skozi zanko talnega pritekla do njega in bi potem pričel pripirati pretok (saj bi se voda v talnem ohladila na 'primerno' temperaturo). - vse pa bi, kot je napisal Samojed, delovalo le, če je v sistemu dovolj tlačne razlike med vstopom in izstopom iz talne zanke (saj gre vsaka stvar raje tam, kjer je manj upora) Ali je moje razmišljanje ok? lp Re: ne dela talno gretje - znanec - 29.4.2010 jaz se s tem razmišljanjem strinjam, bomo videli če se bo mojster :lol: Re: ne dela talno gretje - lona - 16.10.2011 pozdravljeni imam isti problem, talno gretje samo v kopalnici ostalo radiatorsko ogrevanje. Dovodna cev je topla in pretočni ventil je odprt, na odvodni cevi je hladno, tudi po 5h urah ogrevanja isto.Odzračil sem na ventilu na odvodni cevi, nič zraka v sistemu. Zdaj edino če je problem v ventilu, kateri regulira pretok na odvodu. Ideje in morebitne rešitve so doborodošle... Re: ne dela talno gretje - vincent - 17.10.2011 Lona...sumim daje še vedno zrak noter. Poskusi dat črpalko na največjo hitrost pa malo zapiraj (inbus ključ) pretok skozi vejo...če je kje kakšen zračni žep ga bo mogoče porinilo naprej. Pa seevda..prekontroliraj ali so vsi ventili odrpti...imaš enega, ki ga lahko reguliraš z roko(Mislim da jena povratku) ter drugega, ki ga reguliraš z inbus vijakom (če imša še 'lonček' na katerem lahko geldaš pretok, ti bo noter kazalec kazal kak pretok imaš v cevi. Re: ne dela talno gretje - Fery - 17.10.2011 Če imaš termostatski ventil, ga razdri in malo požokaj. Ceneni zelo radi zatajijo, če si ga zaprl, bo zaprt tudi ostal. Re: ne dela talno gretje - lona - 17.10.2011 evo danes sem malo počaral v mansardi. In sicer sem predel sem zakuril snel ventil na odvodu, tako da je bil prost pretok. Potem sem zakurail, dal črpalko na max hitrost in zadeva je delovala. Nato sem namestil termostatski ventil(danfoss), ter ga nastavil na 3, odprl sem vse radiatorje za mansardo in čez 1 ure sem preveril, spet hladen odvod. Pa sem nastavil glavo na 2 in je zadeva vse do pred kratkim lepo delovala...res pa je da ko je delovalo talno gretje se je precej slišalo pretakanje, verjetno še vedno prisoten zrak v sistemu. |