![]() |
|
toplotna črpalka s plinom v zemeljskem kolektorju - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: toplotna črpalka s plinom v zemeljskem kolektorju (/showthread.php?tid=2448) |
- Tone - 2.6.2006 mihec Napisal:če rečem mal karikirano se da toplotno črpalko sestavit kot lego kocke iz elementov, ki jih lahko vsak kupi.Seveda sem karikiral in brez znanja in izkušen boš lahko veliko zapravil, samo da se pa danes trg oblikuje glede na naivnost strank oziroma na to koliko so ljudje pripravljeni plačati, je pa dejstvo. Enostavno vsi držijo trojno ceno in dokler ne pridejo Kitajčki v Spar služijo na 3 šihte. - glavca - 2.6.2006 Jap, se strinjam. Še so kopije nokije naredl (gsm-jev) ni hudič da ne bodo tč. Samo klime poglej, 10 let nazaj je ni blo pod 400ksit zdaj pa jo dobiš za 35ksit. Ni smešno, da je en kompresor, par cevi in kontorler 2Msit, tolk kot spodoben dci avto z 4-imi airbagi, klimo (tud TČ je notr), servovolanom, najmanj 4. ralunalniki, sedeži, lepim dizajnem.... Nisem je sestavil in me ne zanima, ker trenutno imam sistem z oljem in kombinacijo kamina, ki je povezan s centralno in porabim manj kot 600l na leto za 150m2. Delam pa na tem, da bom letos požel svoje prvo kurilno olje iz repice, ki bo skoraj zaston.... in cena bo tam ostala, elektrika pa bošla samo še gor. Na začetku sem bil navdušen nad tč, potem pa so mi postali bolj všeč energenti, ki niso povezani z trgom in jih imam sam. Sicer sem naredu kompletno hišo za hobi in je bilo še najmanj dela in najlažje z energetiko, verjemi pa, da mi kot skorajšnji dip. strojnik in z 8 let dela z digitalno elektroniko na področju mikrokontrolerjev tud nebi tudi tč delala težav. V najslabšem primeru se naredi reverz inženiering ( kitajčki so carji) črpalke ki si jo sposodiš pri kaki firmi, kjer imaš kolege... zakaj bi odkrival toplo vodo... l.p. Jože - mihec - 2.6.2006 Tone! Se strinjam s teboj. Želel sem povedat iz izkušenj, da stvar ni tako enostavna, da potem deluje brez problemov, to pa spretno izkoriščajo domači proizvajalci (termotehnika, tehnohlad, termo shop) še bolj pa trgovci - dealerji (jih je cel kup). Če se boš zadeve lotil v samogradnji ali profesionalno pa napiši kako daleč si. - mezmed18 - 2.6.2006 Res je, da imamo v Sloveniji zadnje čase veliko ponudnikov TČ takšnih in drugačnih. Ampak kot je negdo že zapisal imamo mercedesa lako pa fičota. Tako je lahko napihnjena cena zaradi ostalih konkurenčnih ponudb. Če pogledamo samo primerjavo ; v TČ Švedskega proizvajalca IVT (<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.ivt.se">www.ivt.se</a><!-- w -->, za SLO <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.knut.si">www.knut.si</a><!-- w -->) da je v TČ kompresor narejen samo za to firmo in to TČ, ki dosega brez dodatnih elektro grelcev temperaturo ogrevanja 65 C, da ima vgrajeno avtomatiko katera lahko rečem regulira od a do ž, dva ploščna izmenjevalca,exp. ventil dve obtočni črpalki (hladna in topla stran). V TČ je vgrajen pretočni tristopenjski elektro grelec za pokrivanje ogrevalnih konic, kakor tudi v C modelu bojler v bojlerju 70/165 l . Če gremo pogledat slovenskega proizvajalca, ki sam priznava, da nima laboratorija in nima denarja in časa za draga testiranja, da ima vgrajen kompresor (temperatura max 55 C), dva izmenjevalca ter regulacijo. Cena IVT od oka 1400k SIT, termotehnika 1000k SIT. Pa še nekaj montiral sem eno in drugo razlika v ceni materiala in dela potrebnega za montažo kotlovnice IVT cca200-300k termotehnika 500-600k. Rad bi spoznal podjetje katero ne samo da prodaja TČ ampak jih tudi vgrajuje, za tem kar naredi pa stoji 5 LET. Vgarjene TČ IVT v Sloveniji so od leta 1992. Takrat nobeden niti pomislil še ni o TČ, kaj šele, da si jo bi vgradil, le korajžne izjeme so bile. - glavca - 2.6.2006 Glej, nobeden ne pljuva čez črpalke, vsak ima pač svoje mnenje o tem. Jaz pač ne vidim računice in to je to, ne glede na kaj ima, zaenkrat so pač predrage, mogoče v prihodnosti, ko bo cena padla na realnih za kakih 80% nižje in bodo konkurirale kotlom. Do takrat pa ima pri tej ceni olja in porabi se mi nebi armotizirale v 20. letih, s tem, pa počasi prihajajo že gorilci na pelete in žitarice za navadno peč in s dvigovanjem cen elektrike dobivajo zelo hudo konkurenco, sploh če si bo vsak na malo večjoi nivici pridelal kurivo sam. Posledica tega je pač abnormala visoka cena črpalk, dokler so lahko potem bo pač padla cena, kot vsaka stvar ki dobi hudo konkurenco.... Pa ne spet pametovat da grejo vsi energenti skupaj gor, elektrika proti olju ni šla že občutno gor kakih 10 let, torej tudi obratno ni logike. Je pa res da jo bodo dvignili, ker je tako poceni, da je neumo da bi tako odlično energijo kot je elektrika ljudje uporabljali za gretje. Zakaj neumno ? Najprej kurimo tako ali dručače pa jo pridobimo, potem so izgube na turbinah, potem na pretvornikih, daljnovodih, transformatorjih, potem pa jih doma pretvorimo v toploto... torej tudi tč in razmerje 3x ne naredi velikega profita, kot če bi kuril kar doma. pa pustite hidroelektrarne, ki so pri nas kot pljunek v morje.... l.p. Jože - kimusabi - 2.6.2006 ojla danilo, verjamem, da ima npr. IVT večjo razvojno moč, da so črpalke boljše itd. zanima pa me, zakaj npr. je instalacija ivt črpalke toliko cenejša od npr. termotenike? lp - mezmed18 - 3.6.2006 preberi sestavo črpalke ene in druge pa boš videl kakšna je razlika IVT 1 x kompresor visokozmoglivi (exkluzivno narejen za IVT 65°C) 1 x hladilna tekočina ali plin po domače R410 2 x obtočna črpalka 2 x izmenjevalec 1 x avtomatika 1 x bojler v bojlerju 70/165 l 1 x varovala kpl za plinski del 1 x varovala za hladni in topli del termotehnika 1 x kompresor (55°C) 1 x hladilna tekočina R407 1 x avtomatika 2 x izmenjevalec 1 x varovala kpl za plinski del CTC ecoheat 1 x kompresor (55°C) 1 x hladilna tekočina R407 2 x izmenjevalec 2 x obtočna črpalka 1 x bojler (pretočni volumen 5,7 l) je potrebno še dodati cene? - mezmed18 - 3.6.2006 ko govorimo o ceni energentov je pa tako verjetno je vsem jasno da če je večje zanimanje za neko stvar je potem tudi cena večja. sedaj so napihnili ceno nafte zaradi vojne inne vem še česa posredno so se podražile barvne kovine med njih sodijo aluminij in baker katerega uporabljamo instalaterji za izgradnjo centralnega gretja alumplast cevi so sestavljene iz nekaj aluminija in nekaj preprosto rečeno plastike cena v roku enega leta pa je zrasla x3 isto kod pri bakru. cena storitev pa mora ostati še vedno na istem nivoju. mislim da bo kmalu prišlo tako da bomo instalaterji plačali stranki da bomo lahko delali pri njej. - mihec - 3.6.2006 Za tiste, ki že dolga leta montirate toplotne črpalke po Sloveniji: No, ni bil začetek toplotnih črpalk leta 1992 takrat, ko se je pojavil KNUT s po vaše revolucinarnimi toplotnimi črpalkami IVT, ampak jih je že prej delal in veselo montiral naš SLOVENSKI LTH, pa jih je pred 1992 izdelovalo in montiralo naše SLOVENSKO GORENJE in mnoge še danes veselo delujejo. Kaj je v kakšni TČ in za kakšno ceno je relativno! Če se mi pogovarjamo o tem, da je TČ draga potem bi pač želeli imeti tako enostavno zadevo, ki stoji skromno v kotu nekega pomožnega prostora, z enostavnim a sigurnim varovanjem, z nastavljanjem ene temperature za bojler in ene za centralno ogrevanje, brez kupa elektronike z tisoč programi, ki jo obvlada samo elektroinženir z navodili v rokah. S hladilnim sistemom, ki ga obvlada sosedov Francl, ki popravlja hladilnike in klima naprave, z rezervnimi deli, ki jih imajo naši trgovci s hladilno tehniko in da dela in dela in dela. Pa je zaradi mene lahko južnoafriška s trgovčičem v Sloveniji. Pa ne mi razlagat o vgajenih obtočnih črpalkah. Jaz črpalke imam, ker bom predelal sistem. A laho vgradim svoje, a jih odštejete od cene. Nočem bojlerja v bojlerju ampak vsako zase... Naložba v ogrevanje s TČ je pač naložba v varčevanje z energijo in to je neka vrsta dražja tehnologije, kot pa npr. peč na drva. In če upoštevamo, da pri novi hiši ne rabimo gradit dimnika, ne rabimo deponije ali prostora za energent in dobimo subvencijo države, razkoraki niso tako veliki. - dodger - 3.6.2006 Danilo še cene prosim za nas laike. - Peter - 4.6.2006 Fantje, k ste vsi s ta veliko žlico pamet jedli. No, kdo od vas ima zadost velika jajca da mi pokaže kakšno vašo famozno za sto jurjev supa dupa toplotno črpalko pa da jo na test postavmo z enim vrhunskim izdelkom, ki ni drag samo iz takih razlogov ki jih vaša kmečka pamet pozna. No, da vidmo. In za informacijo, se ne vozimo z avdiji. Mamo pa izdelek, ki po rezultatih dosega boljše rezultate kot ena skup zmetana jajca. Le kako, če pa je vse tako enostavno, da samo eno knjigo prebereš pa si že najboljši. Zakaj pa ta poceni toplotne črpalke na našem tržišču nimajo nobene regulacije ampak on/off termostat, če je to tok poceni roba. No da vidim čudo tehnike. Kdo bo prvi "švasal" - kimusabi - 4.6.2006 Peter, moja matematika je taka: če si naredim sam toplotno črpalko za recimo 300.000 sit (oče je delal 20 let v hladilni tehniki, ma neki pojma ter neke popuste pri dobaviteljih delov). Ta črpalka res ne bo tako dobra kot npr. ona za 1.300.000. Miljon razlike pa npr. vložim v vzajemni sklad z npr. 15% letnim donosom in z donosom plačam elektriko. Res jo bom malo več pokuril, bo pa "zastonj". Sicer nisem prepričan, če bom šel v izdelavo lastne toplotne črpalke. Razlog zato je, da lahko vloženo delo dosti dražje prodam, če ta čas delam svoj osnovni poklic. Bi pa bil tak projekt zanimiv in izziv zame. Sodelavec je kupil doma narejeno staro toplotno črpalko in z njo ogreva hišo že nekaj let. Zanjo je odštel 500 nemških mark. Verjetno porabi več elektrike kot pa bi s kako moderno, ampak še zmeraj se greje poceni. Plus tega je bla investicija minimalna. lp - mihec - 5.6.2006 1. Do sedaj sem mislil, da smo na forumu zato, da izmenjujemo mnenja, izkušnje... Izgleda pa da smo na tem forumu dvojni, mi s "kmečko pametjo brez jajc", ki bi morali kimati in poslušati kako nas vseznalci učijo o "svojih mercedesih". Toplotne črpalke so na trgu takšne in drugačne. Vsak dober prodajalec mora znat zagovarjat svojo robo in svojo ceno (Peter), se strinjam. Ne strinjam pa se o način propagiranja na način, da pljuvaš po konkurenčnih izdelkih in komercialnih pristopih, katerih ne moreš poznati v podrobnosti. Preposto ponudba - povpraševanje naredi svoje. Če je X toplotna recimo najdražja in je kupec zadovoljen, bo to povedal drugim in stvar se bo prodala. Kaj pa poleg tega zagovarjam jaz. Pri vsaki stvari v prvi vrsti zagovarjam naše proizvajalce. In tisti, ki je npr. TČ izdelal v svoji firmi lahko govori o svoji TČ, ne pa tisti, ki jo samo prodaja in montira in ni važno katera je. 2. Po mojih podatkih je cca 10kW TČ (grelna moč) nemogoče izdelati s stroškom uradno kupljenega materiala za 300 kSIT. Poleg tega pa sem že zadnjič opozoril na to, da so lahko v samogradnji zaradi male napake posledice katastrofalne - finančno. In si jo po pravici povedano ne bi upal na tak način "švasat". 3. Ta tema je iz toplotne črpalke z direktnim zemeljskim uparjalnikom prišla popolnoma OUT. Jaz nimam občutka, da so te toplotne črpalke v zatonu (pred 15 leti jih nisem videl na sejmih - mogoče sem jih spregledal), ampak da so sistemi dodelani in se v tujini (npr. Avstrija)aktivno izgrajujejo. - glavca - 5.6.2006 Mislim, da se vrtimo v krogu. Kar se samogradnje tiče, si lahko brez skrbi, da stroški pri samograditelju kljub napaki ne bodo narasli, ker si bo stvar uštimou sam, bolj problem je, kot ti crkne kompresor po garanciji na kakšni dragi TČ, ki stane pol miljona. So pač eni z veliko denarja, ki znajo razmetavat in brez kreditov ne naredijo nič, in eni, ki lahko z malo denarja naredijo veliko. Za vzor mi je mama, ki si z Novolsovsko plačo (okol 120k) lani kupila nov avto, letos naredila novo streho.... sestra pa dohtarca in si sposoja denar pri njej (plačo ima od 400k naprej) ker ji zmanjka denar za registracijo avta. Eni pač 3x premislijo, kam dajo denar in koliko bo od njega ostalo, enim pa so pač važne lepe karakteristike na papirju. Naj mi potem eden naredi izračun, kdaj se armotizira tisti miljon razlike pri recimo 10% večjem izkoristku na 10kw črpalki, ki naj bi porabila okol 3kw? pa ne rečt da so izkoristki 3x večji pri dobri črpalki, ker kot strojnik dobro vem, da gre za vsak procent cena exponentno gor.... pa ne samo pri strojništvu. lep pozdrav... Jože
- borovničan - 5.6.2006 Za vzor mi je mama, ki si z Novolsovsko plačo (okol 120k) lani kupila nov avto, letos naredila novo streho.... copy saj je pohvalno, da spoštuješ mamo , a tega obojega ni naredila v enem letu od plače !!!!!, so zraven tudi krediti ali pa prihrankiiii od prej , ali pa še kaj tretjega in četrtega...... če niste nič jedli, pili, se greli, oblačili.. :? .in je je oče plačeval vse... :lol: . in je vso plačo vlagala v dobro - nerizično - naložbo - je dobila letno recimo max. 10 %, kar pomeni ... 12x120.0000=1.440.000 sit +10% je 1.58 M......... :wink: :wink: :wink: :wink: Ne se smešit..... pa ne šinfaj sestre.. :!: .. lahko jo jutri rabiš,,... :oops: |