![]() |
|
Teli dimnikarji!!! - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Teli dimnikarji!!! (/showthread.php?tid=22469) Strani:
1
2
|
Re: Teli dimnikarji!!! - burgy26 - 9.7.2009 no, saj jaz sem zadovoljen zdaj, ker sem sploh uvidel kakšen dimnik je, bogi, ker pa nimam dostopa do njega na podstreho...čakam pa, da mi mnenje pošlje, da lahko začnemo rihtati naprej...sam bi že zrihtal, pa solastnik potem muti...jao...pa bom sam vse plačal in zrihtal, ampak on še kar...težko je to, zato čakam mnenje, da se potem omehča... Re: Teli dimnikarji!!! - Anja - 9.7.2009 Vse lepo in prav ... kot sem napisala, mi gre od vsega najbolj na živce, da mi zasvinja celo kuhinjo, kljub temu da ga naročimo vedno zgodaj zjutraj, ko tip šele začne delat ... no pa je vedno ves črn (ne samo oblekam tut roke, obraz, ...) in potem svoječrne prstne odtise po hladilniku, beli steni in beli peči briše s šebolj črno cunjo, da je vse samo še slabše in pol mi še zaračuna ... Tidra Napisal:PLINASTA: pa glede na zale citat ... za kakšno čiščenje gre to? Pri nas samo emisije meri ... :?: Re: Teli dimnikarji!!! - telmos - 9.7.2009 Ja vse lepo in prav kot je napisal Tidra. Stanje na terenu pa ne kaže te slike. Vsi namreč samo merijo in grozijo s prepovedjo kurjenja, kaznimi in ne vem kaj še. Da bi pa kak ta novopečeni kocesijonar najprej kotel očistil in potem, če je pač potrebno in, če kotel pred kratkim ni bil servisiran in izmerjena emisija dimnih plinov, to tudi prijazno storil ter priporočil ukrepe - to pa ne. Vsi samo pridejo in se nikakor ne ozirajo na to, če je bil par dni poprej kotel s strani pooblaščenega serviserja servisiran, emisije izmerjene, brez problemov. Ne to pa ne, ker serviser ni koncesijonar. On pač mora vtakniti v dimnik tisto sondo pa čeprav z enakim instrumentom in na enak način in izpis še poleg tiskanega iz tiskalnika prepisati na papir, da bi držalo :wink: :wink: . Pa pokasirat svoje soldke in adijo. Stranka pa "tiho", ker je tako zapisano v predpisih hock: Dimnikarska služba bi po mojem morala najprej kurilne naprave in dimovode ter zračnike očistiti, potem pa glede na zatečeno stanje po potrebi emisijsko sliko tudi izmeriti in predlagati nadaljne ukrepe. Nikakor pa ne obratno brez čiščenja. Sicer pa dimnikarji že dobro vedo, kako jih gledajo na terenu. Zato se bo prej ko slej ta način dela zaradi splošnega nezadovoljstva sesul. Kaj namreč stranki pomeni katastrofalna dimna slika, sajasti kotel, dimnik in listek z grožnjo v rokah brez, da bi se te stvari očistilo, kar se požarne varnosti tiče :? Prav nič. Edino koncesijonar si debeli svojo denarnico in modruje tam, kjer ni potrebno. Vsi serviserji to dobro vemo in nismo in tudi ne bomo tiho. Vsak naj namreč opravlja svoje delo. Tisto čiščenje kotlov na trda goriva vsake dva meseca, kot ste napisali, je za marsikatere zastarele in nepravilno instalirane naprave premalo, za sodobne naprave z lambda sondo in zalogovniki in sodobnim načinom kurjenja pa popolnoma odveč. :mrgreen:
Re: Teli dimnikarji!!! - dimnikarski mojster - 10.7.2009 Bistvo vse problematike okoli dimnikarjev ni, da te storitve niso potrebne, ampak da se zaračunava nekaj kar ni izvedeno ali pa je izvedeno pomankljivo. Uporabniki storitev se še nikoli niso pritoževali nad dimnikarjem, ki je opravil storitve kvaliteteno in strokovno.Problem je plačevanje storitev na katere se sklicuje izvajalec , da so po predpisih obvezne, vendar pa niso opravljene obenem pa izvajalci dimnikarskih storitev samo kasirajo na račun zakonodaje.Predpisi o dimnikarski službi in njeno izvajanje ter obveznost je stara že od Marije Terezije.Nova zakonodaja ni prinesla v naš pravni red nič novega, edino zaračunavanje neizvedenih storitev po najvišjih možnih cenah, kar pa je neopravičljivo. Re: Teli dimnikarji!!! - Tidra - 10.7.2009 se podpišem pod izjavo DIMNIKARSKEGA MOJSTRA,... dejstvo pa je, da če vem dimikar ni čistil in je opravljal samo meritev in pregled, pol mu po tem takem čiščenja ni potrebno plačat,... ne vem za druge vendar tiste, ki zagovarjam imajo na ceniku postavko, brez čiščenja, le ta pride v poštev takrat ko si uporabnik/lastnik sam očisti dimnik in dimovodni priključek, dimnikar pa opravi pregled in recimo 1x na leto meritev,... @Telmos pravilen postopek čiščenja: - dimnik - dimni priključek - kurilna naprava v katerem koli drugem vrstnem redu je nesmisel, saj ti svinjarija iz dimnika spet zapaca vse ostalo,.... Zato nekateri delajo dva obiska in sicer: PRVI - čiščenje (dimnik, dimni priključek, kurilna naprava), - svetovanje stranki, da pred nadaljevanjem kurjenja pokliče serviserja da nastavi peč ko je le ta čista in so tudi dimovodne poti očiščene, DRUGI - meritev @Anja - preptosto tako kot piše, očistit je potrebno dimnik in dimni priključek,.... - odvisno od izvedbe kurilne naprave, je potrebno preveriti dotok zraka in odstraniti morebitne prepreke Re: Teli dimnikarji!!! - goba - 13.7.2009 Ena pohvalna o dimnikarjih. Pred dnevi sem opravil letno čiščenje svojega kotla (ETA - SH 20). V dimniku je bilo samo malo prahu, pa sem vseeno poklical dimnikarja (Dimko d.o.o. Škofja Loka), da mi posesa kotel, ker nimam primernega sesalca. Dimnikar je prišel, posesal kotel, potegnil nekajkrat po dimniku, kjer praktično ni bilo nič. Računal je dobrih 14 EUR, za uslugo pa napisal pregled. Pošteno. Ker sedaj vem, kako poteka čiščenje kotla, ga mi bo drugo leto pod nadzorom očistil kar dimnikar. Jaz bom očistil samo sesalni ventilator. Pozdrav Matej. Re: Teli dimnikarji!!! - Robert12 - 15.2.2012 Pozdravljeni! Imam eno vprašanje in sicer v uradnem listu sem zasledil "SKLEP o ceniku dimnikarskih storitev" in je v prilogi potem tudi sam cenik dimnikarskih storitev. Problem, ki mi ne da miru pa je naslednji; notri sta dva cenika in sicer pod točko A. "Cene drugih dimnikarskih storitev - ne glede na vrsto goriva" in pod točko B. " Cene dimnikarskih storitev za kurilne naprave in dimovodne naprave do toplotne moči vključno 50kW - za storitve v celoti in v kompletu". Če pogledam moj primer (peč na trda kuriva do 50kW), lahko za isto storitev najdem dve različni ceni. Kako naj vem, po kateri mi je dimnikar za uslugo dolžan zaračunati? Nekateri namreč za isto storitev plačujejo nekje pol manj kot jaz. Ima kdo odgovor, za katere primere se obračunava po prilogi A in za katere primere se obračunava po prilogi B? Hvala za odgovor! Re: Teli dimnikarji!!! - ringoreno - 15.2.2012 pa kaj imate tolko čez dimnikarje..ko vam neka avtohiša zaračuna za servis od 200eu dalje ne boste nič rekli ko pa dimnikar nekaj naredi in kasira 20eu pa je ogenj..eni avto mehaniki imajo po evro in pol na minuto..malo premislite..dimnikar je poklic kot vsak drug.tudi pek ali pleskar mora vedeti kaj dela..je pa res da ene firme dimnikarske zaposlijo tujce iz južnih držav in pol tile le kasirajo da bi imeli čim večjo normo..če pa ne naberejo norme pa jih šef nadere..ali pa celo plače ne dobijo..to mi je enkrat povedo en dimnikar u gostilni..če pride iz telekoma da vam kaj naredi doma boste za 5min dela zelo velik plačali..pač v sloveniji smo še tolk za enimi državami..nemčija ima že na pelete naprimer 30let peči..in tudi v nemčiji kjer trenutno živim je to obvezno da dimnikar spuca peč..če vam paše ali ne..samo v nemčiji mora dimnikar biti zelo dobr izšolan..mora vedeti več kot serviser..vse peči in zakone mora na pamet vedet. Re: Teli dimnikarji!!! - Fery - 15.2.2012 Zadnjič sem montiral eno peč in malo gobezdam z možakarjem. Povedal mi je, da imajo dimnikarji, po novem, super sistem. Ko se oglasi, ga obvestiš, da čiščenje ni potrebno in on ti da potrdilo, da je bil pri tebi doma in te odrešil obveznosti do njih. Cena, sitnica, 9 € (DDV vključen). Matr, to je pa res super sistem. Dimnikarsko nedelo in potrdilo o nedelu, te stane samo 9 čukov in to vsake tri mesece. OK, včasih v resnici tudi kaj naredi, seveda pa ne za ta denar. Re: Teli dimnikarji!!! - streha_na Barju - 28.8.2016 Vprašanje mojstrom za dimnikarstvo: ali zna kdo v razumljivem jeziku pojasniti sodbo I U 1761/2011 upravnega sodišča z dne 11.04.2012, kjer gostobesedni črkobralci sploh ne navedejo, kdo je tožena stranka in kdo tožitelj, povrhu pa vsaki stranki na koncu nalagajo, da trpi svoje stroške, kar v sodbah običajno pomeni, da nihče v tožbi ni povsem uspel. :? Kaj bo torej z našim novim od Ministarstva dodeljenim »koncesionarskim« dimnikarjem, ki hoče obvezne storitve izvajati izven kurilne sezone, zaračunati pa komplet? :x Ali sploh kakšen predpis velja in kateri? Zmeda je torej popolna. :mrgreen: Za povrh: Urad Republike Slovenije za varstvo potrošnikov je vse v zvezi z tarifami za cene storitev opravljanja dimnikarske javne službe s spletne strani enostavno umaknil. :oops: Re: Teli dimnikarji!!! - vitel - 28.8.2016 Kot je moč razbrati, veljajo predpisi, večina dimnikarjev pa nima koncesijske pogodbe in če je nima, mu lahko pokažeš vrata. Re: Teli dimnikarji!!! - auditor - 29.8.2016 Predpis je eno - praksa je pa iz Marsa. Bistvo te debate je, da dimnikarji ponavadi zaračunavajo fiktivni delovni čas, zaradi česar so storitve nepojmljivo drage (neglede na mehanike, zobozdravnike in podobne trapaste komentarje (sam na uro dela dobim manj od deset evrov - zakaj bi potem dimnikarja enačil z draguljarjem)). Nekateri po drugi strani kot berem prodajajo fiktivna poročila po znižani ceni...itd. Dejstvo je, da bi morala država predpisati obveznost, katera se nanaša na kurilno napravo in njenimi pritiklinami (pogostost čiščenja, vrste naprav, merjenje emisij.....), ter se natančneje posvetiti drugi strani (strokovnosti in poštenosti dimnikarjev - kjer tiči osnovni problem). Sedanji sistem jim daje možnost monopola in potem vidimo kje smo. Odpret je treba konkurenco in strog nadzor nad podeljevanjem licenc za strokovno usposobljenost in opremljenost za opravljanje posla. Ko bom za dimnikarsko delo prepričan, da me ni nekdo prišel le opeharit, bom prvi z najmočnejšim interesom za čiščenje naprave in dimnika. Če pa mi nekdo opravi 5 minutni (kao strokovni) pregled kurilnice, pa pri tem niti rok iz varžetov ne potegne - pa me poskuša opiliti za 56 eur - vidi vrata in svoje dolge korake, da ga ne dohitim. Re: Teli dimnikarji!!! - streha_na Barju - 29.8.2016 vitel Napisal:Kot je moč razbrati, veljajo predpisi, večina dimnikarjev pa nima koncesijske pogodbe in če je nima, mu lahko pokažeš vrata.Iz tega, kar sem jaz prebral, poiskal in skušal razumeti, to, da predspisi veljajo, ni moč enoznačno zaključiti. Npr.obstaja Pravilnik o..... in Uredba o...., oboje izdano istočasno, samo da je eno podpisal Predsednik vlade, drugo pa resorni ministar. Ta dva dokumenta predpisujeta različno pogostost pregledov, čiščenja in meritev. To za množico imetnikov malih kurilnih naprav niso mačje solze, ker je iz ostalih komentarjev očitno, da si je dimnikarski lobi izboril največji del potice iz našega žepa, po enem od teh šalabajzerskih dokumentov sem pa lahko kaznovan, če mu izven kurilne sezone ne dovolim opraviti predpisanega "kompleta " storitev. Čeprav bi še tako zarukanemu strankarskemu uradniku na istem Ministarstvu moralo priti vsaj do malih možganov, da tudi črkobralska država za udobno eksistenco dimnikarjev zdravorazumne državljane ne sme siliti v pogon c.k. poleti. :oops: Saj isto Ministarstvo odgovarja v nadrejeni Bruselj tudi za pridelavo CO2. Prosim, da tisti ki ve, kje se nahaja trenutno VELJAVNI cenik dimnikarskih storitev, da to objavi, ker ga je Ministarstvo za gospodarstvo enostavno ugasnilo (link gre na error 404). |