![]() |
|
Prezračevanje po menjavi oken - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Prezračevanje po menjavi oken (/showthread.php?tid=18471) Strani:
1
2
|
Re: Prezračevanje po menjavi oken - gea - 29.10.2009 ataIBA Napisal:Kaj pa če odprejo okna in prezračijo smrad iz hiše :wink: ? Če morda naredijo tudi majhen prepih in preluftajo tudi vse vogale? Problematika prezračevanja je bolj zahtevna, kot je videt na prvi pogled. Običajno ne gre za rešetke v kopalnici, temveč praviloma za problem pojava kondenza na stenah in posledično plesni. Plesen je predvsem problematična v teh mesecih – oktober, november, ko je zunanja relativna vlaga zunaj dokaj visoka ( 80% in več) in pogosto posledično tudi v stanovanju. Za nastanek plesni so potrebni trije pogoji: * vlaga v prostoru, * razlika med temperaturama zunaj in znotraj ter posledično hladni zidovi notri, * pomanjkljivo prezračevanje. Ob ustrezni razliki temperatur je temperatura notranjega zidu ob neki relativni vlagi ravno prava za nastanek plesni. Tega hudiča se seveda vsi probamo znebiti in posledično razmišljamo o prezračevanju. Prezračevanje z okni je nujna a ni najboljša možnost, ker zaradi ohlajenih notranjih zidov lahko še pospeši nastanek plesni. Moj znanec je hotel rešiti problem z majhnim ventilatorjem in pospešenim kroženjem zraka, pa je bilo še slabše. Moj pogled na zadevo je tak, da problem ločim: a) glede na vrsto prostora na prostore brez lastnega izvora vlage ( spalnica, dnevna soba, otroška soba) b) in prostore z virom vlage ( kuhinja, kopalnica, eventualno WC). Pri reševanju te zgodbe poskušamo doseči čim večji učinek ob čim manjših izdatkih. Nakup dveh stenskih rekuperatorjev za stanovanje v znesku 3000 + € ni ravno nizek izdatek. Zato naprej ločim: a) ukrepe za odpravo nastale plesni, b) ukrepe za odpravo vzrokov nastanka plesni. Najbolj učinkovito, če se najprej lotim odprave vzrokov nastanka plesni. Tisto, kar me zanima je, da grem po vrsti od najcenejših do najdražjih in upam, da bo učinek viden čimprej: 1. Odprava vzrokov nastanka plesni v prostorih brez izvora vlage 1a. Plesen nastaja zaradi ohladitve zunanjih in preslabe izolacije sten praviloma na teh zunanjih stenah. Prvi enostaven in najcenejši ukrep je, da odmaknemo vse pohištvo z zunanjih sten in omogočimo prezračevanje stene. 1b. Plesen v prostorih, kjer ni vira vlage redno nastaja pri toplotnih mostovih in zaradi slabe izolacije. Tipično na prekladi nad zunanjim balkonom ali v kotu stene, ki se nadaljuje iz balkona v prostor in običajo zunaj ni izolirana ( kot stranska stena balkona). Ne vem še koliko bo učinka, a cena izoliranja takega dela stene na balkonu je zanemarljiva. Tako zelo drago ni tudi, če izoliramo -oblečemo balkon. 1c. Ogrevalna telesa je dobro imeti na zunanjih stenah in pod okni zaradi konvekcije zraka. Sprememba položaja radiatorjev je ponavadi velik poseg, zato nad njem nisem navdušen. Alternativno razmišljam o: i. ali nakupu 1 m2 220V električnega ogrevanja ( cenovno ugodni in več kot dovolj za pokritje kritičnih mest + zanemarljiva poraba energije). ii. ali / in obložitvi kritične stene in vogalov s kalcitnimi Promat ploščami s PH okoli 10, ki uravnavajo vlago in preprečujejo nastanek plesni. 1d. Naslednja možnost se mi zdi odstranjevanje jupol premaza na kritičnih mestih in nadomeščanje z apnenim premazom ali premazi proti plesni ( latex???). 1e. Naslednje je seveda zračenje. A zračenje v jesenskem obdobju, ko je vlaga zunaj 80+% in temperature nizke za odpravo plesni ne naredijo veliko. Nič ne dam tudi na sisteme zračenja v oknih. Edina resna alternativa se mi zdi stenski rekuperator, a so cene previsoke. V kopalnici in kuhinji pa razmišljam o prisilnem zračenju z ventilatorjem s senzorjem vlage. Prvi je že doma in čaka na preskus. f. Varianta so tudi razvlaževalci zraka s katerimi nimam izkušenj in nisem pretirano navdušen. Tole se mi zdi en seznam ukrepov za odstranjevanje vzrokov v prostorih brez izvora vlage. Pomembno se mi zdi, da vsi odstranjujejo vzroke plesni in grem od najcenejših k dražjim. V prostorih kot so kuhinja in kopalnica pa: - pridejo v poštev vsi našteti predlogi, - le da niso dovolj zaradi visoke relativne vlage ob kuhanju in tuširanju, - razmišljam o ventilatorjih s senzorji za vlago. Ta ustvari podtlak in črpa zrak iz prostora, ker potrebno upoštevat. Kar se tiče odstranjevanja nastale plesni je predlogov pa cel kup: - odstranjevanje s kemičnimi sredstvi tipa Obi in Bauhus, - s pomočjo v vodi raztopljenega karbida, - osebno zbrusim površino, kjer je pojavi plesen z vibracijskim brusilnikom in razmišljam o drugih premazih ali kalcitnih ploščah. Ima kdo kaj izkušenj: a) S tem kako se obnesejo kalcitne plošče na kritičnih mestih? b) Z uporabo stenskega električnega ogrevanja na kritičnih mestih? c) S premazi proti plesni- kako se obnesejo. Mislim na barve ( namesto Jupola). d) Razvlaževanjem zraka??? e) Dodatnimi metodami odstranjevanja nastala plesni? Poučen je tudi pogled na ta graf: [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/2O/tT/3KZTAjDH/dewpoint600unichr("46")jpg[/img] Re: Prezračevanje po menjavi oken - pgtoni - 29.10.2009 gea Napisal:Ima kdo kaj izkušenj: Jaz ga imam trenutno v stanovanju. In to ornk razvlaževalec. Do 24l/dan. Zračimo 2x na dan, zjutraj in zvečer. Ko je vlaga nad 65% čez dan vklopim razvlaževalec. Če zunaj dežuje, potem vlaga le redko pade pod 60%. Menim da razvlaževalec le malo ublaži problem. LP Toni Re: Prezračevanje po menjavi oken - rokodelček - 9.10.2011 kakšna je sitacija po 2 letih? |