![]() |
|
Gorilec na pelete na staro peč - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Gorilec na pelete na staro peč (/showthread.php?tid=1642) |
Re: Gorilec na pelete na staro peč - Monter - 22.1.2012 SFL kotel gorilnik ferroli pa odvisno od moči. Lp Dejan Re: Gorilec na pelete na staro peč - chaly2012 - 22.1.2012 Hvala za odgovor Dejan,ali so i SFL kotli nova verzija GFG kotlov katerih ni več naprodaj,namreč prijatelj ima lansko poletje namontiran GFG4 kotel in na spodnjih vratih gorilec sun7,pa še nekaj me zanima-Starejša 15-17 let Buderus peč na drva ali ima taka peč slabši izkoristek na pelete kot recimo SFL kotel LP TJ Re: Gorilec na pelete na staro peč - Monter - 22.1.2012 Glede GFG ti res ne znam odgovorit ker v tej smeri nisem nikol razmišlo niti spraševal. Izkoristek pa je malo slabši (3-4%). Re: Gorilec na pelete na staro peč - marko71 - 11.2.2012 zanima me ali se da gorilec na pelete montirati na staro peč od tvt standard, oziroma ali je sploh smiselno. Trenutno je montiran gorilec za olje. Hvala za odgovor Re: Gorilec na pelete na staro peč - mars - 11.2.2012 chaly2012, kako deluje prijatelju Ferolli SUN P7, je kaj problemov, kolikokrat čisti pepel iz peči, se zaustavlja sredi obratovanja zaradi napak-okvar, kot nekateri nab+vajajo tle gor, saj pravijo, če imaš ferollij, moraš biti stalno v kotlovnici in nekaj "prčkati " okrog gorilca Re: Gorilec na pelete na staro peč - meglicb - 15.3.2012 Pozdravljeni! Naj še jaz nekaj dodam! V petek (9.3.2012) smo na kombinirano peč olje-plin Feroterm letnik 1999 montirali gorilnik na pelete Ferolli PU7. Moral sem nabaviti nova vratca na tečaje, ki mi jih je izdelal lokalno ključavničar za 170 eurov. Montaža je bilo brez problema le z nastavitvami je bilo malo težav. Po nekaj urah testiranja je motažerju končno uspelo. Izkoristek, ki ga je izmeril je bil okoli 91%. Po treh dneh gorilnik še vedno deluje bez problema. Do sedaj smo na korilno sezono pokurili okoli 1500 kurilca (ogrevamo okoli 150 kvadratov dvostanovanjske hiše) sedaj pa mislim, da moramo priti skozi z 3 tonami peletov. Trenutno kurim pelete Cugmajster po ceni 0,19e/kg s kurilno vrednostjo 4.8 kW/kg. V Merkurju pa lahko kupiš Enerleso po 0.26e/kg s kurilno vrednostjo 5.3 kW/kg. Če tole primerjate, ugotovite, da je razlika v energetski vrednosti okoli 10 %, v ceni pa okoli 30%. Torej kateri se bolj splačajo??? Lp Re: Gorilec na pelete na staro peč - ElBarto - 15.3.2012 je možno peletni gorilnik namontirat na peč na olje (torej brez dela za trdo gorivo)? Plamen bi ustvarjali peleti, namesto olja, ki bi greli cevi v peči. Slišal sem da se to da, rad bi pa potrditev strokovnjakov ( po možnosti plave barve) LP! Re: Gorilec na pelete na staro peč - kopalnicoima - 15.3.2012 Sem ti mislil odgovorit, pa nisem modre barve, ne krvi, bom tiho :lol: Re: Gorilec na pelete na staro peč - kopalnicoima - 15.3.2012 Pa da ne bom samo smetil, se da ob določenih predpostavkah. Peči na olje nimajo vratc, zato je čiščenje peči težavno. Zadeve se najelegantnejše reši na ta način, da se vgradi distančnik za gorilec, ki je na tečajih, tako se lahko gorilec umakne in imamo možnost čiščenja pepela. Odprtina je sicer manjša, kot pri vratih, je pa boljše, kot vijačenje stranice. Lepše je, če se vgradijo vratca. Čiščenje pepela je nekako na 3-4 dni. Enaka težava je pri izmenjevalnikih toplote. Ti se čistijo 1-krat tedensko in tudi tam ni vrat, ampak je privijačena plošča. Drug problem je v tem, da imajo peči dokaj malo vode v sebi, še posebej, če so manjših moči. Priporoča se dolžina min 45cm - 4 členi, ker drugače se voda pregreva. Pri olju se peč ugasne v trenutku, pri peletih pa ogenj še nekaj časa gori. To se najelegantnejše reši z zalogovnikom. To je to. [img]httpunichr("58")//s2unichr("46")bolhaunichr("46")si/0/thumb/94052/95999/DISTANCNIK-ZA-GORILEC-NA-PELETE--MONTIRAN-NA-PEC_4ef248393762aunichr("46")jpg[/img] Re: Gorilec na pelete na staro peč - gape - 15.3.2012 ElBarto Napisal:Slišal sem da se to da, rad bi pa potrditev strokovnjakov ( po možnosti plave barve) Snob. Re: Gorilec na pelete na staro peč - kopalnicoima - 15.3.2012 gape Napisal:Snob. To, da ti primankuje intelekta, ni potrebno razlagat na javnem forumu. Predhodnik ima že v tej temi (dolga je samo 2 strani) odgovor na njegovo vprašanje od monterja "strokovnjaka". Ker pa vem, da ste omladinci, rajši ne bom pisal kaj, sem mu na hitro povzel bistvo izjav še nekaterih "strokovnjakov", ki se ukvarjajo z predelavo peči na pelete. Če mu še vedno ni jasno, naj neha razmišljat o teh stvareh, ti pa pisat po forumih. Re: Gorilec na pelete na staro peč - stepski - 15.3.2012 Sicer nevem čemu tako pretirana reakcija, sam sem se ob gapejevi opazki nasmehnil, ker sem prepričan da je bila mišljena hodomušno tako kot ob tvoji... In če smem vprašt, s katero pečjo se ogrevaš ti... Ne razumem tistega o pregrevanju peči...ko je dosežena podana temperatura se gorilec pač ugasne...če pa na koncu gorenja temperatura konstantno uhaja čez podano za 2-3 stopinje, pač temu primerno zmanjšaš zaželjeno temperaturo, to isto se dogaja tudi če ima sama peč v sebi šamot, ta temperaturo še nekaj časa odaja in tudi zna uiti preko nastavljene... Tu na foromu so bile objavljene slike treh različnih peči, oziroma njihovega pepela, primerjate to količino s svojim kuriščem pri oljni peči, pa boste hitro videli kje ste, ali imate prostor zanj, oziroma kolikokrat ste jo pripravljeni čistiti...in seveda mora biti sama razdalja med gorilcem in zadnjo steno primerna, sam mislim da bi se moral plamen ravno dotikati zadnje stene peči pri podani moči... da se lahko plamen razvije v pravo bakljo in se s tem bistveno ne zmanjšana površina peči na katero le ta deluje z svojim sevanjem,...in če se pri olju ni čistilo dimnih poti, naj bi pri peletih se vsled boljšega izkoristka, kajti tu se vidno nabira sloj pepela ali nekaj podobnega in če imate termometer dimnih plinov boste hitro videli kako raste zamazanost le teh...in če ni porebno ob čiščenju podreti pol peči zraven, zakaj ne... Sam mislim, da se da gorilec montirati skoraj na vsako peč, samo verjetno je zaželjeno če se pri tem upošteva ali vzame v obzir nekaj zadev ki jih s sabo prinašajo peleti, da potem ni slabe volje... Re: Gorilec na pelete na staro peč - ElBarto - 15.3.2012 videl sem odgovore v povezavi z kombiniranimi pecmi, ne pa z cistokrvno pecjo ne olje... pec za katero sprasujem je buderus g115 Re: Gorilec na pelete na staro peč - gape - 15.3.2012 Spoštovani, če kaj pomaga: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feromex.pl/oferta.php?oferta=cennik">http://www.feromex.pl/oferta.php?oferta=cennik</a><!-- m --> Re: Gorilec na pelete na staro peč - stepski - 15.3.2012 @gape haha... si me prihitel za mišji....ups @ElBarto Mislim da je potrebno v vsakem primeru upoštevati določene zakonitosti, pa naj bo to kombinirana peč ali čistokrvna na olje...sam svojo najbolje poznaš, pa veš ali kaj od tega izpolnjuje...če pa ciljaš na to, da je to nizkotemperaturna peč, sem tukaj prekratek...načeloma naj bi šlo, saj peletni gorilnik v bistvu deluje na podoben način kot oljni... in če si ti nemoreš pomagati z mojim razmišlanjem, si bo pa mogoče kdo drugi.... |