![]() |
|
Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje (/showthread.php?tid=64374) |
Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Homer - 8.3.2018 Izoliraj steno proti hiši, vmesna vrata pa daj nekaj boljšega (z boljšo izolacijo). Verjetno bi bila primerna zunanja vrata. Sicer pa če praviš, da bo morda to en dan to "delovni kotiček", vseeno razmisli o nekem ogrevanju... Jaz sem že pred leti opustil funkcijo garaže. Z montažno steno pregradil in manjši del ogrevam. Večji del je ostal za bolj "kovaška dela", ampak pozimi je ledenica...... Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - xavi - 8.3.2018 Mogoče še na drugi strani pustiš kakšen dovod za nizkotemperaturno stensko ogrevanje ali z radiatorji (potem potrebuješ dva kroga). Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - karkani - 8.3.2018 ni vmesnih vrat, garaza je zase ampak se drzi hise. Dali bomo tudi dobro izolativna garazna vrata! LP Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - csamo001 - 8.3.2018 Če ni direktnega prehoda, potem izoliraš steno, ki meji na hišo in ni potrebe po izoliranju ostalih sten in strehe. Če se misliš več zadrževat v garaži, pa izoliraš kot si opisal in bo hiša posredno ogrevala tudi garažo. Kakšne pa so zdaj običajno temperature v garaži, ko je še neizolirana? Npr. pri 0 stopinj zunaj? Če gre za to, da boš mogoče dvakrat na zimo kaj delal noter, potem raje rešuj zadevo s kaloriferjem oziroma kakšnim električni sevalom, ker je to po mojem mnenju precej ceneje kot ostale rešitve. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - fanatic - 8.3.2018 CBD Napisal:Mi imamo tudi Mitsubishija od Termo Shopa (dve zimi in pol) in sedaj ni bilo nobenih težav. Poraba je tudi ok.mihaboy Napisal:Pozdravljeni, Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - telmos - 8.3.2018 Kadar se ti bo ustavila, potem boš šele razmišljal kaj si zapisal. Sej ti bomo pomagali, kot že mnogim, ampak dobro je pa le vedeti, da tisti elektrogrelniki v originalni verziji niso brez veze. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Forešter - 9.3.2018 Res nobeden ne ve razlike, med WMA1 in WMA2? Oziroma kateri je primernejši/boljši za PUHZ-SW75YAA? Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - mondi - 12.3.2018 Pozdravljeni Kot mnogo drugih sem tudi jaz pri izbiri toplotne črpalke in prosim za pomoč. Lokacija: novogradnja objekt Celjska regija Kvadratura: cca 190 m2 ogrevalne površine, ki bo ogrevana s talnim gretjem, Sanitarna voda: ogrevana z enako napravo, do 5 oseb, samo tuš kabina Potrebna moč: preračun transmisijskih izgub pri 22°C, znaša 7,9 kW. Toplotna črpalka: zrak voda Zanima me katero toplotno črpalko bi za navedeno priporočili? Želel bi nekaj preverjenega in ne nujno najcenejšega, mogoče kaj od spodaj naštetega ali kaj tretjega? 1. Buderus oz po novem Bosch 2. Nibe - ne najdem nič kaj konkretnega na forumu 3. Mogoče kaj tretjega kar še ne poznam in je mogoče optimalno? Po COP faktorji sta Buderus in Nibe zelo skupaj, rahlo je v prednosti NIBE. Priporočate inverter ali on/off zadevo? V mislih sem imel, da bi sistemu dodal zalogovnik za vodo 200 l zaradi manjšega števila zagonov TČ je to smisleno? Hvala za vašo pomoč! Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Fery - 12.3.2018 Mondi Napisal:Potrebna moč: preračun transmisijskih izgub pri 22°C, znaša 7,9 kW.Pri minus 50 zunanje!? Ker tole je hudo veliko. Ali pa nepotreben podatek. Nekako ga ne morem uvrstiti v kontekst. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - mondi - 12.3.2018 Se opravičujem. Mišljeno je, upoštevana notranja temperatura 22°C, zunanja projektirana mislim, da je -15 °C Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Fery - 12.3.2018 Vseeno je projektna 8 kW hudo, hudo preveč. Ali pa zidate hišo s tehnologijo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - mondi - 12.3.2018 Dodatni opis stanja: Gre se dejansko za rekonstrukcijo/novogradnjo obstoječe mansarde (v kateri trenutno ni nič), ki že ima izolirane zunanje stene z 12 cm toplotne izolacije (J, V in Z ne bo posegov), severna stena bo izolirana z 18 cm izolacije (ker še ni izvedena izolacija), spodaj je pritličje, kjer je povprečna ogrevana temperatura 24 stopinj. Na poševnih delih strehe se izvede 30 cm izolacije z UNIFIT 035, na ravnem delu UNIFIT 40, debeline 40 cm. Veliko steklenih površin + steklena stena, okna prehodnost cca 1,0 W/m2K oz bolje (predvideno 3 slojno steklo). Hiša drugače stara 20 let. Potrebna toplotna (preračun po URSI) 36,851kW/h/m2a Meniš, da je projektirano 8 kW preveč? Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Fery - 12.3.2018 Da, mislim da rabite cca. 2 kW, še raje manj. Za to kar je zgoraj opisano. Kaj boste vzeli, je druga stvar. Nekaj v rangu 5-6 kW. Vsekakor čim cenejše. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - cheba - 12.3.2018 mondi Napisal:Potrebna toplotna (preračun po URSI) 36,851kW/h/m2a Res neki ne štima. Transmisijskih izgub je preveč. Mogoče je 8KW že predlagana nazivna moč naprave pri A7/W35? Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Energetik81 - 12.3.2018 mondi Napisal:Dodatni opis stanja:Napiši, kaj je to "veliko steklenih površin" v m2. Ja, 8kW za tole kar si opisal se sliši veliko. Razen če je stekla res veliko. |