PodSvojoStreho.net
Prikopljen hranilnik - večja poraba - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prikopljen hranilnik - večja poraba (/showthread.php?tid=63634)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - boštjan šofer - 29.2.2016

Še jaz imam eno vprašanje. Bom kar prilepil slike iz prejšnih postov in mi prosim povejte tisti,ki ste naredili na takšen način kako vam deluje,če ste zadovoljni in kaj bi še kdo spremenil. Hvala

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Sebek - 29.2.2016

Če hočeš da bo dobro delalo potem naredi po drugi skici. Imam narejeno po drugi skici in dobro deluje.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - dkulcar - 29.2.2016

Med hranilnik in peč montiraj ventil. S tem ga boš lahko kadarkoli izločil iz sistema.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 1.3.2016

Imam točno po drugi skici. Dela ok. Razmisli o visji patroni kot 45C. Jaz imam 60.
Mogoce nekoc nekdaj predelam na vremensko. Ko uredim izolacijo mansarde, kjer je sedaj vecina porabe toplote (k+p+m).

Za prvo skico imam prevec dvomov. 4P ventil naj bi bil rocni? Mislim da niti pri motornem ne bi zadeva delovala, kaj sele pri ročnem.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 1.3.2016

Očitno boljše bi tole delovalo.
Ne ubirajte bližnic.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Jozl - 1.3.2016

Vsekakor 4 potni ventil in zalogovnik ne gre skupaj. Sem videl zadevo pri sorodniku ki imam samo nekaj let star sistem in 4-potni ventil z zalogovnikom vred ter solarnim ogrevanjem. Težava je v tem, da vedno ima toplo peč, ki se pa zaradi dimnika ohlaja, kadar deluje ogrevanje. Ima zalo priznanega SLO proizvajalca in ga ne bom tukaj omenjal. Zame tak sistem ni nikaršen.

Sem pa nekaj mesecev pri sodelavcu montiral zalogovnik. Težava je v tem da ima 4-potne ventile in staro seltron regulacijo. Zgodi se, da voda zakroži pri dvigu povratka preko 3 potnega ventila prav nasprotno. Zalogovnik ogreva od spodaj. Dodala vsa pred 4 potne ventile še dodaten nepovratni ventil z vzmetjo in sva tako preprečila neželjeno kroženje. Seveda pa to ni bilo dovolj, sedaj ko ogreva mu tudi včasih napačno zakroži na začetku. Tako bova poleti 4-potne ventile prevezala v 3-potne.

4-potni ventili so zaradi samodejnega varovanja peči kadar ni zalogovnika in je samo 1 črpalka za ogrevanje prostorov (to velja ob 1 ogrevalne krogu).

franmaln Napisal:Očitno boljše bi tole delovalo.
Ne ubirajte bližnic.
Zakaj bo delovala boljse. Ker bo kasneje topla voda iz peci prisla v radiatorje?

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 1.3.2016

Delovalo bo boljše , ker bo ogrevalna in polnilna veja hidravljično ločena.
Če je izdelano po sliki 22128277.jpg se bo dogajalo naslednje:

1. Povratna voda iz ogrevalne veje bo motila termostatski mešalni, tudi če bi bil tropotni elektronsko voden bi ga motilo. Če je v zalogovniku recimo že na dnu 60stC in ko se bo prižgala obtočna ogrevanja bo v trenutku prišla hladna voda iz radiatorjev pred termoventil, ki ne bo zadostno hitro odreagiral tudi tropotni elektronsko reguliran ne odreagira zadostno hitro(tudi če je nastavljen na 15s do ponovnega pomika)--peč posledično dobi neko hladno čorbo v povratek.

2. Ko bo temperatura v ogrevalnem krogu enaka ali večja kot 45stC(termoventil), kuriva oz, gorenja pa ne bo več(obtočna za polnjenje se ugasne), ko pa se bo prižgala črpalka za ogrevalni vod bo voda krožila malo skozi zalogovnik malo pa skozi peč in ohlajevala do min temperature termostatskega ventila(45stC). Posledično prazni zalogovnik skozi dimnik do min temperature termoventila. Ko ne gori v kotlu je ponavadi loputa za zrak v polno odprta in veselo ohlanjevanje čez dimnik.

3. Če gledamo da je v zalogovniku recimo 30stC po celem zalogovniku in pričnemo z kurjenjem iztočasno pa se vklopi tudi ogrevanje stavbe bo črpalka vlekla toplo vodo iz kotla in hladno iz zalogovnika(spet ena mlačna čorba). Posledično tudi ovirala konstantno temperaturo v kotlu.

4.Če pa je izdelano po sliki 22128277D.jpg so tokokrogi ločeni pa ne motijo eden drugega.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jani65 - 2.3.2016

Seveda samo po D skici je v redu. Prva je če je brez HT.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 2.3.2016

Franmaln: vidim da nisi od muh. Tocko dve bom preveril ob naslednjem kurjenju/ogrevanju. Bi bil vesel da bi se to pri meni zgodilo, ker potem ne rabim dokupovati diferencnega releja. Po koncanem gorenju se namrec pec segreje na 85+C in bi bilo dobro to toploto spraviti v zalogovnik
Pa sem v preteklosti tudi ze na 60+ testiral DV pa tega nisem opazil.
A 45 patrona se ti pa zdi OK?
Naj povem da celo 60 patrona zaniha do 55 ko se povratek iz zalogovnika bliza temperaturi 55C. 72 patrona je zanihala tudi cca 5C. Koliko zanihajo druge patrone ne vem.
Tocka 3: v tvojem primeru bo vleklo mrzlo vodo, ali pa nic. Kaj je sedaj bolje. Mrzla voda ali mlačna čorba?
1. Tocka pa je sicer delno mozna, ceprav jo pri sebi ne opazim. Sem tudi to ze testiral. Koliko prej bo pec crknila ce dobi za minuto ali dve nekaj stopinj bolj mrzlo vodo v sebe. Kaj pa na začetku gorenja ko ima cela pec pol ure do 30C bolj mrzlo vodo v sebi (pri 60 patroni)

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - misko07 - 2.3.2016

hm, tole se pa tud meni delno dogaja.. Pec segreta na skor 90°C, zalogovnik na 80 zgoraj... First vroce vode ne posilja v zalogovnik, zato temp. v peci izhlapi v dimnik, oz. se pec pocasi ohlaja... Je malo skoda te energije, kaj lahk nardim... Aja, to je po koncu kurjenja.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - M|ha - 2.3.2016

Tole tudi mene jezi pri Seltronu. Eden izmed pogojev za vklop črpalke je dovolj hiter porast temperaure v peči (°C/min) in če je ta premali, je lahko HT npr. zgoraj 80°C, spodaj 40°C, v peči 92°C, pa ne bo zagnalo črpalke. :oops:

Ob priliki si bom naredil dodatno elektroniko, da poberem še tisto energijo iz peči po koncu gorenja, na Seltronu pravijo, da tako pač je, pa sem predlagal da malo popravijo firmware.

EDIT:
Še slika, da se ve o čem govorim, kaj se dogaja po koncu gorenja. Temperatura povratka je v tem primeru nerealna, ker je mešalni ventil za povratek zaprt. Če se vklop črpalka za polnenja, ta temperatura (rdeče) strmo pade, ker se je v tako dolgem času HT na dnu že ohladil.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/19/QU/3USqEoCB/wpss201602070001-copy-smunichr("46")png[/img]

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 2.3.2016

Misko
Tole naj bi pri attacku resilo težavo. Se nisem kupil, pri forumasu naj bi delalo
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.conrad.si/TowiTek-Krmiljenje-temperaturne-razlike-Modul-10-15-V-%2f-DC-ali-9-12-V%2fAC-Regulacijsk.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=191253&ci=SHOP_AREA_17362_2408005">http://www.conrad.si/TowiTek-Krmiljenje ... 62_2408005</a><!-- m -->

Miha:kaj od seltrona imas ti. Wdc, acc sgc kaj cetrtega?

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - M|ha - 2.3.2016

Imam WDC20.

Sem pa bral navodila od SCC, pa lahko vse te parametre nastavljaš, ampak samo v primeru da v HT ni tipala ?? :roll:

Aha, tista zadeva od Conrada bi res rešila težavo. Big Grin