![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 17.9.2015 Hanzi Napisal:Attacka ima fiksne obrate. Vsaj tisti z lambdo. .Mi je vseeno, kako ima urejeno regulacijo tvoja peč. jaz sem povedal, kakšna je dobra (idealna) regulacija. Vse ostale so temu približek = bolj ali manj dober. Zakaj tako? Cena! Pri regulaciji izgorevanja v peči je treba (bolj ali manj) izpolnjevati pogoj čim boljšega izkoristka kotla: - čim nižja temperatura DP, vendar dovolj visoka, da ne pride do kondenza v dimniku. - čim nižja količina kisika v DP (= manj nepotrebnega zraka, ki se v peči segreje in gre v dimnik), vendar še dovolj za popolno izgorevanje, da ne bo šla v dimnik neizkoriščena energija (CO, saje = C, ...) Re: Pec na drva in zalogovnik - Brezdomec - 18.9.2015 @hanzi, attack brez lambde ima "fiksno" nastavljeni loputi primarca in sekundarca (kurjač jih lahko nastavlja). Edina možna avtomatska regulacija je pretok plinov, ki ga uravnana ventilator glede na TDP. Torej regulacija uravnava moč kotla. Attack z lambdo pa ima (če se ne motim) motorna pogona na loputah za primarni in sekundarni zrak. Čeprav ventilator deluje na maksimalni moči, bi bil pretok plinov nič, če bi bili obe loputi popolnoma zaprti (kar se v praksi ne zgodi). Regulacija uravnava moč kotla in presežek kisika. Če se navežem na Žerjavarja: Lahko bi primarca in sekundarca ob fiksnih loputah regurilral z dvema (tlačnima) ventilatorjema. Ali pa fiksen (možna sesalna izvedba) ventilator in regulacija obeh loput. Ali pa kombinacija vrtljajev ventilatorja in (vsaj) ene izmed loput. V vsakem primeru pa "idealna" regulacija uravnava moč in presežek kisika. Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 18.9.2015 Se strinjam v vsem. Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 18.9.2015 Veliko koristnih informacij za nas laike da malo dobimo občutka kako vse skupaj deluje tako da hvala še enkrat vsem za razlago
Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 19.9.2015 @Brezdomec: lepo te je brati po dolgem času. Kako kaj napreduje tvoja home -made regulacija? Re: Pec na drva in zalogovnik - Brezdomec - 19.9.2015 Projekt prestavljen za nedoločen čas. Zdaj lepim stiropor na stene. Če bo šlo po načrtu, bo do zime gor še mrežica, spomladi pa zaključni sloj. Re: Pec na drva in zalogovnik - Lanztrias - 29.9.2015 Pozdravljeni Ker bo potrebno začeti z izgradnjo kotlovnice pri novogradnji, sem se odločil, da za ogrevanje vgradim kotel na polena (uplinjanje). Vgraditi nameravam kotel moči okoli 20 kW (avtomatski vžig, lamda sonda, možnost kakšne povezave na gsm, podpirat mora 2 ogrevalna kroga) in zalogovnik 1850-2000L s potopnim bojlerjem cca 250 L in solarnim izmenjevalcem. Ogrevala se bo novogradnja, cca 220m2, zidano s porothermom 30cm in obloženo z 20 cm fasade (prve 2 leti še ne bo fasade). Pod temeljo ploščo je 12cm Fibrana 400. Od vseh mogočih ponudb sta nekako najcenejša Guntamatic Biosmart 22kW (okoli 9.500€ z DDV) in WVtermov TR 20 (skoraj 11.000€ z DDV). V ceni so že zajeta neka groba strojna dela (črpalke, regulatorji...). Je kdo v zadnjem času vgradil kaj podobnega, lahko tudi od drugih proizvajalcev, za podoben denar in kaj se priporoča?. Predvsem Guntamaticova ponudba mi je zelo zanimiva. Predvsem me zanima, če ima kdo v okolici Krškega vgrajen kakšen ta modernejši kotel, da si ga lahko ogledam (dam za pivo) in da mi kaj svetuje. Sam sem že skoraj 1000x prebral vse teme na forumu in se mi nekako zdi da so vsi kotli od ABC Delte (z njo vred) naprej vsi vredu. Hvala in LP Re: Pec na drva in zalogovnik - mišek2014 - 29.9.2015 Mi predvidoma v četrtek ali petek dobimo delto v kurilnico, ko bo zadeva zmontirana in zakurjena pa lahko poročam prve vtise. Jaz sem jo izbral zaradi cene, pa zadeva vseeno zgleda solidno narejena in na eku skladu je. Mislil najprej dat navadno peč, ampak cenovno se ne splača plus tega da bi tam moral dežurat poleg. To da pa drva v raufnk letijo mi pa tudi ni všeč. Tako da je bila odločitev delta 20 kW, poleg pa 1650 zalogovnik s trdo izolacijo. Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 29.9.2015 Nekdo je pred kratkim narocil vindhagerja za pameten denar. Poisci temo kaksna dva tedna nazaj. Re: Pec na drva in zalogovnik - Svedr - 30.9.2015 Pozdravljeni ! Prebiram tole obširno temo pa imam vprašanje glede zalogovnika . Npr.: Čez dan s 30kW pečjo segrejem 1500l zalogovnik. Nimam predstave koliko časa bi lahko grel radiatorje brez peči, če bi pošiljal po sistemu vodo cca. 40C. Naprimer za koliko nalaganj peči bi bilo ? Vem, mal glupo vprašanje brez podatkov, verjetno bi moral povedati kolio radiatorjev. No ja saj pravim, koliko časa pri vas v praksi drži zalogovnik. LP Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 30.9.2015 Res premalo podatkov. - Koliko kg drv pokuriš na dan v hladnejšem času ali pa koliko pm v eni zimi? - Do katere temperature segreješ zalogovnik? Kolik časa vzdrži zalogovnik je odvisno tudi od povprečne dnevne zunanje temperature. Konec oktobra bistveno dalje, kot v hudo hladnih dneh (okrog treh kraljev). Re: Pec na drva in zalogovnik - jani65 - 30.9.2015 Svedr Napisal:Pozdravljeni !Nič ni glupo ,ampak moraš imeti tako narejeno ,da ti v dvižni vod pošilja toliko tople vode koliko je stanovanje potrebuje.Iz tvojega pisanja sklepam ,da je pri tebi ON/OF kar je pa zgodovina. Kakšno regulacijo imaš in kako imaš narejeno povezavo zalogovnik -radiatorji? Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 30.9.2015 Svedr Bistveno premalo podatkov. Lahko en teden, lahko pa nekaj ur. Re: Pec na drva in zalogovnik - Surbek - 30.9.2015 To tud mene zanima! Letos bo prva zima z novim kotlom KWB cf2 18kw 185 L nakladalnega prostora, 2400L zalogovnik. Cirka 180m2 ogrevanih prostorov, radijatorsko ogrevanje, hiša pa letnik 1980, dodana demit fasada 5cm. Okna lesena, solidno tesnenje, termopan 1.1k Željena dnevna T 22° znižana pa 19° Re: Pec na drva in zalogovnik - Roby - 30.9.2015 Nočna T pokaže kako slabo izolirano stavbo imate, pa pri mojih domačih je enako. Za primerjavo Vam povem, da pri meni za 1°C pade v 12 urah, je pa res da imam talno gretje. Pa ne mislim nič slabega s tem, da se ne bo kdo spotaknil ob to misel! lp Roby |