![]() |
|
Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo (/showthread.php?tid=60659) |
Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - gape - 23.1.2018 S 34kW (150l naklade) kotlom in 2000l hranilnika, boš pri tvojih m2 vedno kuril največ 1x na dan. Recimo da boš poln kotel dobre buke, hrasta ali gabra pokuril takrat ko bo najbolj mraz. S 3000l hranilnikom ne boš, razen na udobju, (daljši čas med kurjenem) nič pridobil, boš pa redno prideloval večje toplotne izgube. Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - joze1 - 23.1.2018 Moje iskušnje s kotlom Biotec L 25. Poleg imamo vgrajen 2x800l zalogovnik s kačo za sanitarno vodo. Če bi lahko bi dal večji zalogovnik vsaj 2000L da bi tudi v zelo hladnih dneh zdržal 24 ur. Ogrevamo 3 etaže oz dobrih 200m2 izolirane hiše v hladnejšem delu Slovenije. Peč je potrebno sedaj, ko ni mraza 2x naložiti. Prvo nalaganje gori cca 3h, ampak ni problem, če se pozabi, saj peč vzdržuje žerjavico. S pečjo smo zelo zadovoljni edino kar me malo moti je glasnost ventilatorja. Sliši se ga že pri normalnem delovanju, pri povišanih obratih pa takoj zaznam, da gre kurjava proti koncu in moram ponovno donaložiti. Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Lanztrias - 24.1.2018 Evo še moje izkušnje s Herzom Biocontrol 18kW, zalogovnik 1500L in sanitarna toplotna 300L (se segreva preko direktnega voda, vključena je samo poleti). Ogrevamo (zaenkrat) cca 150 m2 (talno gretje), novogradnja, brez fasade, pod plato 12cm fibrana, mansarda knauf 25cm + 8cm bramactherma. Popoldne zakurimo ob 16.30, ter doložimo še polno ob 20.30. Naslednji dan, če je jutranja okoli -2stopinje, dnevna pa okoli 6-7st, zdrži spet do takrat ko pridemo iz šihta. Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 24.1.2018 Ok hvala za nasvete, vidim da v grobem prav razmišljam in sem skoraj siguren, da bom vzel 34kW kotel. Se bom še s kakšnim mojstrom posvetoval ali naj vzamem zalogovnik 2000l ali 2x1500l, glede na bolj natančen pregleda naše hiše. Hvala zaenkrat in javim kako bom rešil zadevo. Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - tahcin - 24.1.2018 Opomba: Pri dveh manjših zalogovnikih bodo izgube toplote večje kot pri enem (večji), ker je manj vode v enem "kosu". Res je pa Temp. vode lahko manjša pri večji količini, torej pri 3000 l, kar obratno pomeni manjše izgube. Nižja T vode je uporabna pri talnem gretju, pri radiatorjih pa je T vode pod 35°C praktično brez vrednosti. Če vrata dopuščajo (in višina), vzemi čim večji zalogovnik v enem kosu. Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - picas55 - 24.1.2018 Luxar, dobil si tri podobne situacije a osebno mi je najbolj argumentiran odgovor od gape . Jože ogreva sicer izoliran objekt pa mu nagaja majhen nalagalni prostor. Lanztrias trenutno tudi še tepe mala velikost nalagalnega prostora, bo pa po izolaciji fasade in zaradi nizko temperaturnega režima imel sistem daljšo avtonomijo. Me pa pri obeh čudi tako hitro pogorevanje naklade. Sam imam v 22 dneh letos 113 delovnih oz 145 obratovalnih urah in predpostavki, da je bil mogoče trikrat poln 125 l nalagalni prostor, ne po DIN kalanih, mešanih, (resda ne smrekovih) drv izpred dveh let - kurjenih enkrat dnevno. Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - gape - 24.1.2018 @picas55, kolikor razumem, oba grejeta tudi sanitarno vodo, to pa lahko pomeni, da namesto ob treh popoldne, moraš kuriti že ob poldne. Meni se krasno obnese uporaba sanitarne TČ v majhni kurilnici tudi pozimi. Glede nazivnih moči kotlov pa tako: zvagaj drva in jih rukni v peč, pomnoži s cca 4kWh/kg, in če si skuril recimo 20kg v treh urah, je tvoj kotel približno 26kW, če gori na polni moči, ne da se ga bremza na temperaturi ali TDP. Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - picas55 - 24.1.2018 Tudi sam ogrevam 200l bojler na 55 st. C . Za kar deluje obtočna črpalka cca 2 x na dan po dobre pol ure. Energijo oz prostor nenameščenega večjega HT izkoriščam za klimatizacijo oz sušenje drv. Hvala som 16 in Hanzi, katerih ugotovitev je bila, da največ za avtonomijo kurjenja najprej pomenijo suha drva in velikost nalagalnega prostora in ne toliko moč kotla, oz naj ima kotel moč inštaliranih porabnikov in čimvečji nalagalni prostor. Tudi drva sem že vagal, zato vem, kje so rezerve. Naj vsak skeptik, da poleno v kurilnico, Sam imam med (18 in 22 st C - dolga dimna cev), naj ga stehta in taistega ponovno čez teden, dva in mesec sušenega v kurilnici in očita za koliko se mu drva posušijo. Za realno merjenje vlažnosti pa je treba poleno precepiti in zmeriti sredino. Je pa bila poraba elektrika za TČSV npr meseca novembra za 200% višja od meseca dni prej, tako, da ima sedaj zaslužene počitnice do meseca maja. gape glede na zadnji stavek pa imaš prav, glede na razliko med delovnimi in obratovalnimi urami, polovico razlike lahko pripišeš času do fazi do optimalnega delovanja, ostalo pa preveliki nakladi. Ko bo znal kotel preračunati, tudi koliko kg drv predvideva do naslednjega kurjenja bom pa tudi te tehtal... :wink: Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - gape - 24.1.2018 HDG Bavaria tudi nekaj tega menedžmenta že obvlada. Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - picas55 - 24.1.2018 Upam, da zdrži kotel toliko časa in da bodo drva tako dostopna pa bo imel novi kotel že to v osnovni opremi. Sicer nič posebnega z igranjem v Excelu in vstavljanjem pravih parametrov kmalu lahko preračunaš.... Upam, da pride do naslednje sezone, kakšna podobna aplikacija za telefon..(že šparam plac)- potrebna količina drv za naslednji dan, glede na instalacijo in vremensko napoved..... :wink: Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - gape - 24.1.2018 Glede cene drv, bi ocenil da na dolgi rok dražje ne bodo, če se ozremo desetletje nazaj, pa lahko rečemo, da so cene na enakih nivojih, ali kakšen € nižje. Ne nazadje, trend gre vemo kam, torej če hočemo biti efektivni na tošlu, stran od tam. Da ne govorim, da pri naših hišah ni take potrebe razmišljati debelinah izolacije, ker se ti vložki ne povrnejo nikoli, udobje pa ravno tako ne trpi nič. Ah, malo bluzenja... Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 25.1.2018 Torej... Obrnil sem se na mojstra, ki redno montira CM peči in je bil predlagan tudi na forumu. Danes je že opravil ogled pri meni in se temeljito posvetil zadevi, kar mi je bilo zelo všeč. Mojster se strinja, da je Bio Tec L 34kW + zalogovnik 2000l (morda Centrometalov 2170l) dobra opcija za kurjenje 1x/dan glede na našo hišo. Težava nastane, ker imamo približno 6m dimnik, s 16cm šamotnimi cevmi. Pravi da se boji, da ne bo dovolj vleka za 34kW kotel... Ima kdo izkušnje s tem oziroma kako najlažje zaobidem ali rešim ta problem? Previsoka nadzidava ne pride v poštev, ker sem na burji. Hvala. Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Sid3 - 25.1.2018 Zdravo Osebno menin da nebi smelo biti večjih težav. Motor vleka je dokaj močan na tem kotlu. Regulacija-krmilje prav tako nadzira obrate. V delovnem režimu zelo redko kdaj je na 100%, kar pa je plus ker če vleka nebo zadosti bo povečalo število obratov. Nadloga je lahko glasnost ventilatorja. Opcija je zamenjava turbolatorjev v samem kotlu s tem se znatno poveča pretok pri enakih obratih. So možnosti če nastane opisana težava. Sam živim na primorskem koncu kjer zna burja delati preglavice. Ko je jugo moč motorja na 100%, primar za 10% več odprt kot običajno. Pri vetrovnih dnevih ali burjo motor ventilatorja na 80%, primar pa za 10% manj odprt.(tako je na mojem kotlu) lp Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - gape - 25.1.2018 Verjetno ima kotel podatek o zahtevanem vleku, drugače ti pa to pomoje dimnikar lahko pomeri. Opcija je tudi kakšen RF podaljšek, montaža regulatorja vleka... Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - picas55 - 25.1.2018 gape Napisal:Glede cene drv, bi ocenil da na dolgi rok dražje ne bodo, če se ozremo desetletje nazaj, pa lahko rečemo, da so cene na enakih nivojih, ali kakšen € nižje. Ne nazadje, trend gre vemo kam, torej če hočemo biti efektivni na tošlu, stran od tam. Da ne govorim, da pri naših hišah ni take potrebe razmišljati debelinah izolacije, ker se ti vložki ne povrnejo nikoli, udobje pa ravno tako ne trpi nič. Ah, malo bluzenja...Najbolj so zanimivi in ne zavajajoči so podatki pridobljeni iz portala porabi manj. Ena od tolažb v tej mili zimi (upam, da ostane do maja) je, da bo letošnji strošek za drva dvakrat nižji od privarčevanega v kolikor izoliram objekt po podanih pogojih za pridobitev subvencije. Amortizacija slabih 30let - strošek pa 5 letnih pokojnin. In še avtorju vprašanja. Vlek je zmeril že monter - serviser oljnega gorilca,če ga je hotel pravilno nastavit. Zahteve kotla po vleku in dimenzijah tvojega dimnika, resda ne govori tebi v prid, se pa najbrž, da pomagat z kakšnim dodatnim ventilatorjem - strošek dodatne energije- ene obtočne črpalke 5ur na dan. TDP ne bi smela biti problem. Stric Google ti ponuja polno rešitev.....Kako pa sovaščani rešujejo problem oz verjetno niso vsi na TČ.? |