PodSvojoStreho.net
Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Finančna plat (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Tema: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? (/showthread.php?tid=58917)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - m&s - 22.1.2015

Gibanje liborja in euriborja ni valutno tveganje.
Sicer pa kreditojemalci v evrih ste trenutno res 2x na boljšem. Zato ne razumem izjav, iz katerih je razbrati privoščljivost.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - medo9 - 22.1.2015

Ssirovnik: ti je ze m&s odgovoril. Sprememba euribor ni valutno tveganje. Poleg tega imas na voljo fiksno om.

M&s: ne vem, kje vidis privoscljivost? Prvic, ze nekaj let nimam nobenih kreditov; drugic sem vedno samo navajal dejstva.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - Sirki - 22.1.2015

Pa dajmo še eno o konkretnih številkah, da ne bo samo "prepucavanje", kaj bi bilo, če bi....

Leta 2006 sva z ženo vzela stanovanjski kredit v višini 34.600 EUR v CHF za obdobje 10 let. Kot je bilo že večkrat tudi v tej temi omenjeno, je bila tudi zame 10 let maksimalna sprejemljiva doba vračila kredita.

Po amortizacijskem načrtu bi morala preračunano v EUR z obrestmi vrniti 42.700 EUR torej 8.100 EUR oz. 23 % več kot sva si izposodila.

Včeraj (ja saj vem, 5 dni prepozno) sem odplačal zadnjih 8.500 EUR kredita.

Če seštejem vse obroke, ki sem jih plačal od leta 2006, sem skupno vrnil banki 50.700 EUR, torej 16.100 EUR oz. 46 % več kot se si izposodil.

Razlika med amortizacijskim načrtom in dejanskimi plačili je 8.000 EUR, večina na račun tečajnih razlik nekaj pa tudi na račun LIBOR-ja.

Največji EUR obroki kredita so bili 2011 pred fiksacijo EUR/CHF na 1.2 v letu 2012. Naj povem, da sem ves čas vestno zapisoval EUR zneske, tako da so upoštevane vse tečajne razlike po posameznih mesecih.

Vsa leta sem spremljal tečaj CHF, zlasti od leta 2010, ko so se pričeli obroki kredita večati. Bil sem tudi v banki, vendar se konverizja kredita v EUR kredit ni izplačala, saj je bilo v letu 2011 večina obresti že plačanih, ostala je pa še večina glavnice, torej bi spet plačeval še dodatne, tokrat EUR obresti, zato se za konverzijo nisem odločil. Na srečo je bil nato tečaj fiksiran vse od sedaj.

Evo, to so dejanski podatki, da ne bo cela tema samo "teorija".

LP Sirki

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - rok77a - 22.1.2015

Ko vidim Arharja ko govori o zaupanju mi rata slabo.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - edid - 22.1.2015

Uff, danes pa še najava kvantitativnega sproščanja oz. tiskanja EUR oz. razvrednotenja valute. Razmerje s CHF je bilo tako bolj neugodno pa zlato je šlo tudi kar konkretno gor :-(

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - doli - 22.1.2015

Men gredo pa teli populistični pistolizniški novinarji na organ. En čas tulijo, da so banke krive da je propadlo precej firm, ker ne dajo kredite na lepe oči, pol da se banke ne obnašajo tržno, ker so dajali preveč kreditov firmam na lepe oči, zdaj naj se spet nikar ne obnašajo tržno, ampak socialno... Piste prizadete, odločte se že enkrat kaj bi radi, pa vsaj nekaj časa zastopajte to svoje stališče, ne pa vsakih 14 dni čisto nasprotno tulit. AAAAAAA kr pikce dobim, ko se pametno dela pa pojma o pojmu nima kaj sploh lapa.

Sej oni iz NLB ni bil kaj boljši, bi lahko malo bolj kumunikativno in optično Smile prijazne dali na oddajo. Arhar pa je res poden zadnje čase, najbolj žalostno pa je, da mogoče celo res verjame, kako on in banke delajo v dobro potrošnika. Večno na neki poziciji pa nikdar kriv. Mu je lepo nastavila ogledalo.
Zdaj pa me res zanima, ali sem 2007 podpisal kakšno izjavo na banki, če vsi tako sveto zatrjujejo. Morda pa, saj vemo kako gre to. Tu še podpišite, pa tukaj ... bo treba pogledati. Če ne pa bo banka imela problem. Sam nisem tako razborit, da bi zadevo po potrebi fural na ESČP, nekdo pa se bo zanesljivo našel.

@medo9
Ni letelo direkt nate, na splošno sem zapisal. Na zapise tukaj in drugje.
Vsak pa zase ve, kaj ima v lavi, četudi misli ne zapiše.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - edid - 22.1.2015

@doli: Edino kar je takim modelom važno, je stanje na njihovih TRR. Dokler so jih pripravljeni plačevat za prodajo megle, nimajo težav.

Pa še enkrat, če se ugotovi, da je banka do nepoučenega potrošnika odgovorna, ker je sploh tržila takšen produkt, kaj bi bilo narobe, če bi se izenačila kreditojemalec v frankih z kreditojemalcem v evrih (poglihanje dobrega in slabega). In tukaj sedaj pride do izraza privoščljivost ...

edid: se strinjam. Sam sicer nisem jemal kakšnega kredita, niti CHF, ampak te ljudje v bankah so zame in nasploh vrh vseh problemov. Zaradi tega je Slovenija tam kot je. Ljudje niso nikoli krivi, samo ta golazen, jih usmeri na pot, da jim uniči življenje.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - medo9 - 22.1.2015

M&s: mene nic ne moti, ce bodo banke dale odpustke na svoj racun. Motilo pa bi me, ce bi to pomenilo dodatno dokapitalizacijo.
Pa tudi dvomim, da bi kreditojemalci na to pristali, saj si videl zensko, ki hoce zavrteti nazaj na 1,45 oz. na tecaj, ki je veljal na dan sklenitve kredita (obrestno mero pa verjetno libor).

In se nekaj: kot je ze Sirki povedal - do vceraj so bili svicarski krediti bistveno bolj ugodni od evrskih.
Tule je se en izracun iz oddaje Epilog: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/graf-primerjava-kredita-v-evriv-in-frankih-kdo-je-torej-na-slabsem.html">http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo ... absem.html</a><!-- m -->

Medo malo preveč kompliciraš, kaj vse bi lahko naredili ljudje. Pač tebi se je usralo, čeprav si tvegal si dobro skoz prišel. To kaj s pametjo nima veze, zgolj sreča. Daj že razumi, da ljudje niso nič krivi v primerjavi z bankam.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - jaki79 - 22.1.2015

m&s' Napisal:Pred uvedbo evra si lahko vzel kredit vezan na tečaj evra ali franka. In si valutno tvegal Smile

Sicer pa bomo videli, kako bodo tekle zadeve. En tv odvetnik se mora najti in začeti sprejemati stranke, ki bodo iskale soodgovornost bank po potrebi tudi na sodišču. Mene bančni svetovalec leta 2007 ni seznanil z tveganji. Kdo bi te vedel, ja. Ampak banke bi morale.
Se tudi ne spomnim, da bi kaj podpisal, v pogodbi pa tudi ne zasledim določbe, da podpisujem "smrtno obsodbo".
Pravzaprav je bil tečaj tolarja vezan na EUR že od 28.6.2014, ko je Slovenija vstopila v mehanizem deviznih tečajev ERM 2, torej še pred uvedbo evra.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - jaki79 - 22.1.2015

rok77a Napisal:edid: se strinjam. Sam sicer nisem jemal kakšnega kredita, niti CHF, ampak te ljudje v bankah so zame in nasploh vrh vseh problemov. Zaradi tega je Slovenija tam kot je. Ljudje niso nikoli krivi, samo ta golazen, jih usmeri na pot, da jim uniči življenje.
Pa kdo so ta golazen? So to ljudje? Kaj bi evgenika povedala o njih, kakšna je njihov genski zapis, da so tako pokvarjeni? Pa te pokvarjene banke! Da služijo denar za svoje delničarje in lastnike, fej in fuj, hitro si naj umijo roke!

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - m&amp;s - 22.1.2015

2004 Smile
Ok, thx