PodSvojoStreho.net
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 11.12.2012

Štajerc_ Napisal:Mene osebno jezi, da po defrostu vedno ostanejo na lamelah te debele kaplje in takoj zamrznejo nazaj. Sem že študiral, kaj bi se dalo narediti? Po mojem bi bil dober kak vibrator z visoko frekvenco, pritrjen na ohišje uparjalnika, ki bi se vklopil za npr 15 sec po koncu defrosta - ob zagonu ventlatorja. Potem bi te kaplje spolzele po uparjalniku. Samo, dokler je v garanciji predelave odpadejo.

Zadnjič po defrostu sem še en cajt buljil v lamele ampak so kaplje odpolzele večinoma vse dol - kaka v kakem kotu je še ostala. Pred naslednjim defrostom so spet izgledale lamele tako kot na sliki. Tko, da zanimivo, da se gor vlaga tako kondenzira in ne s kristalčki kot je srež.
Kar se tiče podaljševanja in nastavljanj defrostov - kaj pa vem. Preveč pustit ljudem čačkat po tem verjetno ni OK. Bi blo pa mogoče bolj treba potem upoštevat zoprneže, ki kličejo in jih resneje vzet pa vsaj preverit kaj ej na tem. No, itak nam zoprnežem ostaja še možnost drugega klica in vztrajanja.
Jaz bi si mislil, da vlaga ne more biti tako majhna pri nas - sava na eni strani, kokra na drugi, gledam, savo direktno skozi okno, sicer smo nad njo enih 20 m po višini in ene 100 oddaljeni... blizu se zliva kokra... bi rekel da nismo ravno na suhem.
Po drugi strani pa ne vem zakaj na splošno proizvajalci TČ ne vgrajujejo v škatle vlagomerov? A je problem s tem da se dobi relevantno meritev? V tem primeru bi bil lahko vlagomer dislociran od enote... samo razmišljam. Z vlagomerom bi lažje dobili en presek podatkov skozi katerega bi bolj racionalno uredili odtaljevanje.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 11.12.2012

Ne, da se mi vsega podrobno brat, ker sem mal v zamudi..
Upam, da bom v grobem zadel.
Današnje dnevne do te ure - povprečje -10.5 st in 91% vlagi, min.-12 v zadnji pol ure z-10 prišlo na -8.6stC.
Zjutraj opazoval TČ brez odtaljevanja je šla 148 min., ko je šla je kompresor obratoval dalje in skupni čas postopka taljenja je bil tik pod petimi min. -skupaj z izpihom pare (migaj- upam da bereš- mam še neke slike...; tko da vem ko' zgleda D.HT 'ajga' :wink:, zgleda da ti 'neščeš' razmet :oops: ).
Dalje, moje nastavitve in par ugotovitev že na prvi strani..., za sanit. mam še vedno delujočo STČ, ki je vezana s svojo obtočno- preko dif. termostata (v primeru nedelovanja STČ, ali hitrega padca temp. se mi vklopi- istočasno kot se ogreva hiša- malo je lastnik včash zanikrn... :mrgreen:- kar na končni E znesek ne vpliva- tko da nima veze... ).
Pri teh temp. zadnje dni je blo kar 'ne?kaj' vklopov grelcev. Ne vem za ostale..., mal morate opazovat, kako vam grejo temp. dvižnega- to je v odvisnosti od zunanjih, ter predvsem izgub objekta (ob poznem- počasnem "nedoseganju"želene- zahtevane temp. ogrevalne vode). Lahko ma kdo tudi prenizko nastavljeno krivuljo- za svoje področje- ker je DV soodvisen od nastavitve krivulje- po vremenskem vodenju.
Lahko pa ob "nedoseganju" (kar odvisi tud od velikosti zalogovnika), znižate MIROVAJE- se pravi diferenco vklopa TČ mora pač vsak zase opazovat(če se komu ne zdi v redu; še bolš se majo tisti ki jim s' prve zadanejo', ter nimajo 'problemov' s tem forumom- kolk, jim cajta ostane za kej druzga... :wink: ).
Dorijan kar se tiče vklopov grelcev...povečini ti je madhatter odgovoril pravilno, se pravi pač znižaj želeno temp. v času odsotnosti. Vklop grelcev po potrebi- se vrši takrat ko ti nastaviš; se pravi kot si nekje omenil -15, bi se ti vklopili takrat- samo potreba(ki jo zazna TČ je pa verjetno prej) Obratno maš pa lahko nastavitev grelce npr. pri -5stC- pa bo TČ imela potrebo šele od cca -9stC naprej- kot sem že omenil- v odvisnosti vlage. Kako točno to zaznava ne vem, sem pa opazoval da v meniju ODTALJEVANJE, tam varirata temp. uparjalnika, ter po mojem opazovanju mora bit verjetno nek senzor 'vlečne' temp.-ki gre skoz TČ ,ter na podlagi teh dveh temp. TČ gre v odtaljevanje (naj me kak mojster popravi če ni tko); ker sem opazil da sama TČ recimo kaže zunajo temp. - 10.6; uparjalnik kaže npr.-12.5, v temi odtaljevanja T zun. pa kaže -15stC- tko da s tega sklepam nekak -da gre v odtaljevanje na podlagi teh temp.
Še včerajšnja poraba ob povp.dnevni temp.-8stC in 87% vlagi je za ogrevalno TČ 90kWh.
(Me pa čudi da m. 'vabi' ostale da podaste... sam pa zadnje dni nič ne poda; r. pa ne ve po dveh letih uporabe in mnjtavžnt postih do kam lahko še gre...., pa je enkrat dajal podatke kako mu pri-16 malo porabi ..., no pa to sodi v drugo temo....).
Ker nisem tehno frik sem nekaj poslikal...., pa rabm svojo drago...(mogoč zvečer, če bom pridn :roll:, sam- ne vem... prav da jo mal zanemarjam- kar se preveč 'družm' z vami :oops: Tongue -druge teme ), da mi prilepi fotke, da vidite današnje jutranje stanje pred odtaljevanjem...in naključno ravno tedaj defrost ja in migaj upam da se opazi toplotna ob 'umetni' megli, ki sodi k odtaljevanju ja.....So pa fotke z kako pajčno :mrgreen: , zanikrn lastnik, po drugi strani pa je za občutek kolk je sploh sreža (po mojem še napram dht) daleč premalo za def. ampak j..bi ga; mogoč se enkrat spet odločim...
No pa upam po defr., da se opazi na pajkovi nitki-kaplljica vlage po 'izpihu'-tko za občutek.
V ozadju neke slikce Vogel, ki delno že obratuje.
Lepo se grejte vsi lastniki kerekol ogrevalne naprave...
LP
p.s.
Tak lep sončn dan, jest pa 'tlele'...., no pa zdej morm v 'čakalnco' sedet, zato sem mel 'cajt' se oglasit, pa še ta.... hm....je to zasvojenost...tale forum?
madhatter videl šele zdej tvoj zadnji post..., ja vlaga v zraku; pri tebi pa pomojem še dodaten vpliv kar si omenil -vod, potem je verjetno odvisnost postavitve same TČ, osebno jo mam dost v 'zavetju' -tko da mi take kaplje kot si jih pofotk. nimam nikol, kar pa mislm da tud niso problem,če pogledaš samo prehodnost lamel....
Bo verjetno že čas, da se v SLO sestavi nova ogrevalna TČ- kolker 'znalcev' je na forumu....---drgač pa ja komur se zdi nekaj nenormalno...TEŽIT na TT, saj če ni povratnih info. -se smatra, da zadeva deluje optimalno(najverjetneje).,

bohinc Napisal:Zjutraj opazoval TČ brez odtaljevanja je šla 148 min., ko je šla je kompresor obratoval dalje in skupni čas postopka taljenja je bil tik pod petimi min.

A teh 148 minut je po "analognem" opazovanju ali odčitek iz menija ODTALJEVANJE pod postavko "Brez:"? Predvidevam da odčitek, ker če ne bi zaokrožil številko ... impresivno. Mislim, da samo kak cikel uspe moja uiti odštevalniku za zagon odtaljevanja, torej se kar redno odtaljuje na 40 - 60 minut, odvisno če kak cikel ogrevanja zamudi.
Tako al tako je pa delovnih ur na dan približno 17-20 v zadnjih dneh (nisem odčitaval dejanskih ur za nazaj, ker ne beležim na papirček razlike v 24 urah, ampak sklepam po projicirani minutaži iz zadnjega menija obratovalnih ur/minut, ki se spreminja čez dan - zato fuzzy zapis treh ur razlike).

bohinc Napisal:mal morate opazovat, kako vam grejo temp. dvižnega- to je v odvisnosti od zunanjih, ter predvsem izgub objekta (ob poznem- počasnem "nedoseganju"želene- zahtevane temp. ogrevalne vode).
Zdej, kaj je "pozno doseganje" - tukej se marsikdo lahko lovi okrog tega pojma. A je pozno takrat, ko zaniha navzdol notranja temperatura? Po mojem bi pojem "pozno, počasno" moral veljat že prej, ne znam pa recimo objektivno določit kdaj. Pri meni se mi zdi, da je pogojno rečeno pozno zaradi teh jebenih defrostov; TČ težje dosega zadano T povratka zaradi vmesnega motenja s tem defrostom, čeprav dvižni vod še vedno lepo ogreva in raste vzporedno s povratkom ... jaz bi rekel, da je potreba po dodatnem gretju takrat, ko se dvižni vod težko zavihti na tiste 4-5 stopinj razlike med povratkom v TČ.

bohinc Napisal:TČ gre v odtaljevanje (naj me kak mojster popravi če ni tko); ker sem opazil da sama TČ recimo kaže zunajo temp. - 10.6; uparjalnik kaže npr.-12.5, v temi odtaljevanja T zun. pa kaže -15stC- tko da s tega sklepam nekak -da gre v odtaljevanje na podlagi teh temp.

Nisam majstor, ampak tukaj je eno moje opažanje teh "zunanjih temperatur" v meniju odtaljevanje - to je tisto pod postavko "Z:" in se večino časa sklada z odčitkom zunanje temperature pri začetku osnovnega menija. Ta "Z:" kaže, kot rečeno, zunanjo temperaturo, ob določenem trenutku pa začne kazati točko (temperaturo) pri kateri bo začel odštevati 300s do začtka odtaljevanja. To temperaturo potem postavka "Z:" kaže nek čas in potem lahko spremljaš kako se spreminja temperatura uparjalnika ("U:") in približuje in oddaljuje od te točke Z:. Ko se sproži odtaljevanje se prikazovanje "Z:" spet nastavi na prikaz zunanje temperature.
Tako sem jaz to videl da deluje in si tako interpretiral.

Sem pa malo eksperimentiral s hitrostjo obtočne pumpe na minimumu in max: vpliv na dolžino ogrevalnega cikla se pozna - ta je krajši pri OČ na minimum. Tudi večkrat rata pumpi uiti defrostu. Se pa pozna pri radiatorjih, da jih 25/60 nekako ne zmore fino napolnit (posebej en radiator, naknadno inštaliran, ki bi mu moral malo odvit povratni ventil, je bil prizadet). Temperatura je zato padla v 24 urah za pol stopinje - oziroma bolj po občutku kot po cifri.
Zadnji teden sem imel pumpo na max, in je bilo konstantno stabilno toplo, celo prevroče, da sem nižal krivuljo in je še vedno stari termostat (ni v funkciji regulacije, samo kto termometer) kazal 23 stopinj, tudi pri -12,5 zunanje. Se je pa TČ fino matrala pri tej zun. temp. z obtočno črpalko radiatorjev na max in lep čas ni zmogla zaključit ogrevanja - (defrosti na 40 minut so jo vsakič par stopinj zabili nazaj in preden je dopolnila ogrevanje nazaj in skoraj do željenega, je bil že skoraj čas za naslednji defrost, pogoj za grelce je sicer pri -12 bil izpolnjen ampak je v naslednjih 30 minutah zunanja T zrasla na -9.9 in odštevanje do vklopa grelcev se je prenehalo, pogoja za vklop pa ni bilo več).
Zdaj sem obtočno črpalko dal na avtomatsko vodenje in se vrti nekje blizu fiksne nastavitve II, torej na zgornji sredini moči. Temperatura v prostoru ne pada (zjutraj je sicer malenkost bila nižja ampak ne prav občutno, niti po cifri ne). Bom videl na kolk se zdaj dela defrost.

Mimogrede: jaz imam inštalacijo sistema sledečo (2 pumpi 25/60 ena med zalogovnikom+bojlerjem SV in TČ, druga med zalogovnikom in radiatorji):
1.: iz TČ --->zalogovnik (zgornji del)----> (iz spodnjega dela v) TČ
2.: iz zalogovnika (zgornji del)---> Radiatorji----> zalogovnik (v spodnji del)
3.: iz TČ (po isti cevi kot do zalogovnika z razcepom proti bojlerju in Rotodivert ventilom)----> bojler SV----> (cev se združi s cevjo iz spodnjega dela zalogovnika in gre v) TČ
A maš ti (in ostali) podobno? Sem videl, da vežejo zadeve (samo za ogrevanje pišem) tudi takole:
TČ--->zalogovnik spodaj--->(iz zalogovnika zgoraj v) radiatorje--->TČ
Me zanima a je oboje v osnovi isti šmorn al je kaka bistvena razlika v delovanju pri taki vezavi.

OK ugotovil še eno nejasnost: pred kakimi 20 minutami sem gledal v meniju ODTALJEVANJE koliko časa je že minilo od odtaljevanja. Pisalo je pod postavko "Brez:" 22 ali nekaj podobnega, v glavnem 20 in nekaj. TČ je bila takrat že kakih 5 minut v mirovanju. Zdajle sem šel zopet pogledat (ja vem, nimam življenja) in preveril v meni odtaljevanje in pod postavko "Brez:" je pisalo 27. In to mi zdaj en gre v račun. Beleženje časa od zadnjega defrosta začne teči iz nule ko se odtaljevanej zaključi. Ali se merjenje časa od zadnjega defrosta ustavi z ustavitvijo kompresorja? Ker od mojega prvega odčitka do drugega je minilo sigurno več kot nekaj v okviru 7 minut. Minilo je vsaj 20 minut! Po tej logiki bi postavka "Brez:" morala kazati nekaj v rangu 40'.

Torej odčitavanje koliko je od enega do drugega defrosta ni absolutno - ta številka očitno (?ali?) kaže čas od zadnjega defrosta OB delovanju kompresorja; ko se kompresor ugasne neha teči ura od zadnjega defrosta in začne teči spet ob zagonu kompresorja.
Če lahko to kdo potrdi ali če ima kako drugo razlago - itak dobrodošlo, saj to je smisel tega foruma.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bostjanl - 11.12.2012

Podajam informacijo moje vezave:

1.: iz TČ --->zalogovnik (zgornji del)----> (iz spodnjega dela v) TČ
2.: iz zalogovnika (zgornji del)---> Talno----> zalogovnik (v spodnji del)
3.: iz TČ (po isti cevi kot do zalogovnika z razcepom proti bojlerju )----> bojler SV----> (cev se združi s cevjo iz spodnjega dela zalogovnika) TČ

Prilagam še slikco ob inštalaciji

Desno zalogovnik, levo bojler

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Štajerc_ - 11.12.2012

madhatter Napisal:OK ugotovil še eno nejasnost: pred kakimi 20 minutami sem gledal v meniju ODTALJEVANJE koliko časa je že minilo od odtaljevanja. Pisalo je pod postavko "Brez:" 22 ali nekaj podobnega, v glavnem 20 in nekaj. TČ je bila takrat že kakih 5 minut v mirovanju. Zdajle sem šel zopet pogledat (ja vem, nimam življenja) in preveril v meni odtaljevanje in pod postavko "Brez:" je pisalo 27. In to mi zdaj en gre v račun. Beleženje časa od zadnjega defrosta začne teči iz nule ko se odtaljevanej zaključi. Ali se merjenje časa od zadnjega defrosta ustavi z ustavitvijo kompresorja? Ker od mojega prvega odčitka do drugega je minilo sigurno več kot nekaj v okviru 7 minut. Minilo je vsaj 20 minut! Po tej logiki bi postavka "Brez:" morala kazati nekaj v rangu 40'.

Torej odčitavanje koliko je od enega do drugega defrosta ni absolutno - ta številka očitno (?ali?) kaže čas od zadnjega defrosta OB delovanju kompresorja; ko se kompresor ugasne neha teči ura od zadnjega defrosta in začne teči spet ob zagonu kompresorja.
Če lahko to kdo potrdi ali če ima kako drugo razlago - itak dobrodošlo, saj to je smisel tega foruma.

Vrednost "Brez" velja za čas v minutah v fazi delovanja kompresorja. Torej če je pisalo 22" to pomeni, daje minilo od zadnjega odtajevanja 22 min v času, ko je TČ ogrevala.
Jaz sem danes kar poklical v TT. Torej kar se tiče odtajevanja je takole:
- vse TČ od letos poleti naprej imajo v krmilniku že nameščen nov algoritem za optimalno odtaljevanje
- odtaljuje se po krivulji, kolikor sem razumel, meri temperaturo zraka in temperaturo uparjalnika. V krivulji pa so vnešene vrednosti za dovoljeno najnižjo temperaturo uparjalnika pri določeni temperaturi zraka
- potem je časovni interval, serijsko nastavljen na 35 min, ki pomeni, da se med tem časom TČ ne bo odtajevala v nobenem primeru
-drug interval, nastavljen serijsko na 300 sec pa pomeni, da po preteku 35 min TČ v času 300 sec spremlja dT zrak/uparjalnik in nato, če je ta pogoj izpolnjen, odtaja. V nasprotnem primeru pa se čas 35 min resetira in se cikel preskoči

Če mene vprašate, dokaj dovršena zadeva in nimam pripomb. Generalno to deluje vsepovsod, so pa lahko odstopanja, če je v nekem predelu postavitve vlage v povprečju vedno manj od teoretično možne maksimalne vrednosti. Proizvajalec seveda mora računati tako, da bo TČ delovala tudi, če bo na mestu postavitve vedno 100% vlaga. Zato malo bolj rigorozno odtaljevanje.
Mene je gospod tudi prijazno vodil v podmeni in sva malenkost prestavila čas 35 min. Sedaj bom opazoval in mu javil nazaj, kako se bo zadeva obnesla. Ampak, časovna prestavitev je tako majhna, da to na skupni izkoristek ne more veliko vplivati. Je pač tako, TČ zrak/voda ima to slabost in s tem je potrebno živeti.

Bom pa še nekaj napisal. Po tehtnem premisleku in boljši seznanitvi z krmilnikom Termotronic 3000 se bom posul z pepelom. Res je malo neroden za uporabnika, ampak omogoča pa veliko nastavljanja oz prilagajanja. Torej, vzamem besedo nazaj, ni več nezadostno ampak vsaj dobro. Če pa bo še sobna enota, pa bo kar prav dobro.

Ker nisem tehno frik sem nekaj poslikal...., pa rabm svojo drago...(mogoč zvečer, če bom pridn , sam- ne vem... prav da jo mal zanemarjam- kar se preveč 'družm' z vami -druge teme ), da mi prilepi fotke, da vidite današnje jutranje stanje pred odtaljevanjem...in naključno ravno tedaj defrost ja in migaj upam da se opazi toplotna ob 'umetni' megli, ki sodi k odtaljevanju ja.....So pa fotke z kako pajčno , zanikrn lastnik, po drugi strani pa je za občutek kolk je sploh sreža (po mojem še napram dht) daleč premalo za def. ampak j..bi ga; mogoč se enkrat spet odločim...
No pa upam po defr., da se opazi na pajkovi nitki-kaplljica vlage po 'izpihu'-tko za občutek.
LP----no tole sem dopoldne, :oops: kot bi že videli :mrgreen: opp.
[img]httpsunichr("58")//lh4unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-OQm2ugZmMMg/UMeIqiiipcI/AAAAAAAADDQ/sJmoiawGkAw/s640/2012-12-11%252009unichr("46")02unichr("46")57unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//lh4unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-6SSmN-2NmLs/UMeIq8KFzkI/AAAAAAAADDU/dP5obqui2yg/s640/2012-12-11%252009unichr("46")03unichr("46")19unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//lh6unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-dd3shNNgWIQ/UMeIq1OTIYI/AAAAAAAADDY/YJoDoHgaZkw/s640/2012-12-11%252009unichr("46")03unichr("46")40unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//lh6unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-3kwOLU8qdS4/UMeIrSiZgXI/AAAAAAAADDc/Ibnf5MetrJ0/s640/2012-12-11%252009unichr("46")06unichr("46")03unichr("46")jpg[/img]
Na prvi panoramska- ozadje Vogel, ostale z 148 minutnim delovanjem- brez defrosta in ko sem ravno hotel not poslikat se je 'zgodil' defrost

[img]httpsunichr("58")//lh5unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-dmeeZcE3F5U/UMeIr3fSpmI/AAAAAAAADDs/53zCnHCVWGk/s640/2012-12-11%252009unichr("46")09unichr("46")58unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//lh6unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-sqBZkoKLJIQ/UMeIsNne7xI/AAAAAAAADDw/wByLRj9BNkM/s640/2012-12-11%252009unichr("46")10unichr("46")40unichr("46")jpg[/img]
No tkole mulc zadane s pištolco z sobe...

[img]httpsunichr("58")//lh4unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-dRRr07iNg9Q/UMeIsUvv3II/AAAAAAAADD0/x88LMS-xJOQ/s640/2012-12-11%252009unichr("46")11unichr("46")33unichr("46")jpg[/img]
no ne vidi se odtekanje vode, je le telefon- aparat...., med odtaljevanjem
[img]httpsunichr("58")//lh3unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-ZGeskAI6rBk/UMeIszSI6uI/AAAAAAAADD8/4xm7_geYeRE/s640/2012-12-11%252009unichr("46")12unichr("46")30unichr("46")jpg[/img]
no migaj vem, da tole spada pod defrost.... po 120 sek 'prave' talitve- po mojih mnenju še te prezgodej....
Sem pa mel prvo soseda, da mi nekaj gori (hvala sosed), pa ni bil edini....

[img]httpsunichr("58")//lh4unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-9H_NL6YjyhI/UMeItOeYKEI/AAAAAAAADEA/absk5MUY_Og/s640/2012-12-11%252009unichr("46")12unichr("46")38unichr("46")jpg[/img]ter po ko se vidi da ni naravna megla....(ja mal sreče smo mel vsi, da sem ravno naletu...)

[img]httpsunichr("58")//lh3unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-1IXV-r3icoc/UMeItcQi9XI/AAAAAAAADEE/HLPYFx_xQ-o/s640/2012-12-11%252009unichr("46")13unichr("46")52unichr("46")jpg[/img]no žal se pajčne slabo vidjo- pozoren pa dobi kaplico- vidne kot pikice-žal, med lamelami...

[img]httpsunichr("58")//lh5unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/--neiFTEXtMk/UMeItyb2S5I/AAAAAAAADEg/SKIb6HUhqX8/s640/2012-12-11%252018unichr("46")09unichr("46")43unichr("46")jpg[/img]tale pa je že večerna po prihodu mimo rentgena....

[img]httpsunichr("58")//lh6unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-s-TACW17oaM/UMeIt3GvuuI/AAAAAAAADEU/4wNZ2bCEdyo/s640/2012-12-11%252018unichr("46")15unichr("46")03unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//lh5unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-QGnZ8Pp20uo/UMeIuBaRmBI/AAAAAAAADEY/iLyPDYDmIC8/s640/2012-12-11%252018unichr("46")16unichr("46")20unichr("46")jpg[/img]
kar je kazalo tkole kot ste vidli na prejšnjih, ja rentgi (samo tuk len sem da nisem prenastavil ure- pač sem tuk len..., da ne ponavljam za tabo kokl nč cajta nimaš...-25min kar sem šel mimo...)
[img]httpsunichr("58")//lh4unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-qmOQPUvfMUA/UMeIu6Rp7hI/AAAAAAAADE8/yel2gF2d1N4/s640/2012-12-11%252018unichr("46")39unichr("46")07unichr("46")jpg[/img]
in po malci, južni, večerji- vse v enem je kazalo tkole

[img]httpsunichr("58")//lh5unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-imBTkALFv90/UMeIvGLFoSI/AAAAAAAADE4/gnjkC0ZsrLo/s640/2012-12-11%252018unichr("46")40unichr("46")27unichr("46")jpg[/img]
In tu se vidi o čemur sem govoril tu zun. temp. kaže dejansko stanje, na zgornji očitno v neki soodvisnosti pretoka zraka in temu verjetno na spremenljivko uparjalnika in temp. zraka -znak za odmrzovanje.

[img]httpsunichr("58")//lh5unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-KyLGti2b_tY/UMeIvaOkXlI/AAAAAAAADE0/VZrTJtCxUDw/s640/2012-12-11%252018unichr("46")43unichr("46")13unichr("46")jpg[/img]
...pri teh pogojih- odčitkih pogled na uparjalnik

[img]httpsunichr("58")//lh6unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-0lYVvnjMoUk/UMeIwC2-PiI/AAAAAAAADFI/a0fVAZ0zQ38/s640/2012-12-11%252018unichr("46")53unichr("46")59unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//lh5unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-P8d9l6qZeGI/UMeIwdUczjI/AAAAAAAADFU/4IDizQfdMi8/s640/2012-12-11%252018unichr("46")55unichr("46")07unichr("46")jpg[/img]

[img]httpsunichr("58")//lh4unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/-GwyLagKOR2U/UMeIweBDN-I/AAAAAAAADFQ/LDDGM0N5yxc/s640/2012-12-11%252018unichr("46")56unichr("46")11unichr("46")jpg[/img]
In tolk ste me sprovociral ,da sem danes po dveh letih rabe spoznal, da tale odčitek pomen čas brez odtaljevanja-minut, in ko je TČ v času mirovanja le tega ne prišteva tu zraven (mad..), pa kompresor na nuli- se resetira z mirovanjem TČ, pri odtaljevanju ta čas teče dalje- se pravi komp. dela.
Nadaljni dve postavki se spreminjata glede na 'vremenske' pogoje, kot posledično tud spodnji dve- kar je opisoval že madhetter.
Je pa zjutraj, ko sem pisal in je temp. narasla za 3stC v cca. uri in pol- šla TČ zopet v defrost(videno z dnevne- ko se 'pokadi'-zamegli, kot bi mel 'čuha-puho' ).
Ja šele zdej vidm - sploh nisem prej bral,da je štajerc zvedel nekaj iz TT, nič ne popravljam da boste vidl ke sm mim sekal...j.b. ga
V glavnem pa kot sem že dopoldne - če noben ne kliče- velja da so stranke zadovoljne...., če ne smo sami krivi...
Ja v defroste vas ne morem vodit, sicer vas lohk že štajerc- samo men se zdi to malo preveč..., da me en pol k...ca in reče bohinc kr...en, zaj..... s'me.
Lohk pa ker se mi ne zdi tko delikatno, če koga zanima , pa če niso kej spremenil..., kako se nastavi po želji delovanje grelcev, samo boste mogli TČ mal odpret- ker se ne da na tipkah termotronic-a po želji jih lahko povsem (kar ne priporočam), ali nastavite 2, 4 ali 6kW pomoč na varovalkah- fitih v TČ.
Naj bo dosti...
Lepo spanje , morm mal prej :wink:

p.s.
še: povp. dnevna temp.-8stC, vlaga89% - poraba ogrevalne 84kWh (v kurilčku bi blo krepko čez 20 lit.).Ter kot sem že.... - se pozna pri isti temp. poraba glede na vrmenske pogoje, sonce- megla...,vlaga..,veter

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - ufm - 11.12.2012

Bohinc, hvala za zanimiv prikaz! Imaš krasno spedenano in po moje bi si vsaka TČ želela biti pod tako lično strehco. Super!
Ej, mali pa je pa dobr pociljal :-) V imenu še koga s foruma vsa pohvala tvoji dragi, ko ti je pomagala fotke prpopat semle.

Vidim še, da tale vaš zaslon od TČ uporabniku pokaže veliko podatkov.

Citat:Vrednost "Brez" velja za čas v minutah v fazi delovanja kompresorja. Torej če je pisalo 22" to pomeni, daje minilo od zadnjega odtajevanja 22 min v času, ko je TČ ogrevala.
Jaz sem danes kar poklical v TT.
No, tako kot sem sam ugotovil. Drugač pa bravo, da si klical in lepo razčistil kako je s tem. Meni je blo zoprno klicat nazaj pa še enkrat spraševat, ker so nazadnje se z mano pogovarjali, kot da nimajo pojma o čem sploh govorim in sem se počutil kot zadnji bedak.

Citat:Torej kar se tiče odtajevanja je takole:
- vse TČ od letos poleti naprej imajo v krmilniku že nameščen nov algoritem za optimalno odtaljevanje
- odtaljuje se po krivulji, kolikor sem razumel, meri temperaturo zraka in temperaturo uparjalnika. V krivulji pa so vnešene vrednosti za dovoljeno najnižjo temperaturo uparjalnika pri določeni temperaturi zraka
- potem je časovni interval, serijsko nastavljen na 35 min, ki pomeni, da se med tem časom TČ ne bo odtajevala v nobenem primeru
-drug interval, nastavljen serijsko na 300 sec pa pomeni, da po preteku 35 min TČ v času 300 sec spremlja dT zrak/uparjalnik in nato, če je ta pogoj izpolnjen, odtaja. V nasprotnem primeru pa se čas 35 min resetira in se cikel preskoči
To se vse sklada z mojimi opažanji iz tistim, kar sem izluščil iz pogovora s servisom TT. To o krivulji pri dT U in ZT je pa nova informacija ampak nekaj takega se da videt - res se glede na to kakšna je zunanja T prilagaja tista točka kos e sproži otdaljevalni protokol.
Dodajam še da postavka "Za:" pomeni zakasnitev izklopa odtaljevanja kadar so izpolnjeni pogoji za končanje odtaljevanja in ta številka se po meni ne znanih parametrih podaljšuje in krajša.

Citat:Če mene vprašate, dokaj dovršena zadeva in nimam pripomb. Generalno to deluje vsepovsod, so pa lahko odstopanja, če je v nekem predelu postavitve vlage v povprečju vedno manj od teoretično možne maksimalne vrednosti. Proizvajalec seveda mora računati tako, da bo TČ delovala tudi, če bo na mestu postavitve vedno 100% vlaga. Zato malo bolj rigorozno odtaljevanje.

Citat:Je pač tako, TČ zrak/voda ima to slabost in s tem je potrebno živeti.

Ne bi šel tako daleč, da bi rekel, da je to dovršena zadeva ali pač neločljiva slabost take TČ iz očitnih razlogov. Dovršeno bi bilo, če bi na nek način bolje določalo potrebo po odtajanju. Nisem iz stroke ampak laično si predstavljam, da bi pomagal vlagomer ali pa neko tipalo, ki bi ugotavljalo pretok zraka skozi lamele in v slučaju določenega zmanjšanja bi sprožila talitev lamel ... itd. Slabost lahko je ampak mogoče si zmotno predstavljam, da bi jo lahko omilili.

Citat:Bom pa še nekaj napisal. Po tehtnem premisleku in boljši seznanitvi z krmilnikom Termotronic 3000 se bom posul z pepelom. Res je malo neroden za uporabnika, ampak omogoča pa veliko nastavljanja oz prilagajanja. Torej, vzamem besedo nazaj, ni več nezadostno ampak vsaj dobro. Če pa bo še sobna enota, pa bo kar prav dobro.

Se absolutno ne morem strinjat. Je rigiden in neorganiziran v neki nepremišljeni ihti da bi bil hkrati popolnoma trotlziher po drugi strani pa inženirski izdelek. In pogrne na obeh frontah.
Po eni strani je res, da omogoča veliko nastavitev, po drugi ap ne omogoča parih, ki bi bile koristne: recimo glihanje krivulje - fino bi bilo da bi lahko nastavil tudi minimalno začetno temperaturo ogrevanja (se pravi spodnji del krivulje, ne le zgornji in vmesne točke). Pa še par banalnosti, ki niso glih v ponos: ni možnosti vklopa avtomatskega koledarskega premika ure na zimski/letni čas; ura neprestano zaostaja; pomikanje v meniju ni ciklično, ampak ko pridemo na konec ne moremo dalje; še bi našel če bi se mi dalo ...
Ni vic v tem da smo dobrohotni do takega izdelka, kot je termotronic. Ta izdelek je v konkurenci današnjih krmilnikov en skromen kmetiček, ki je sicer upoštevajoč olajševalne okoliščine rahle mentalne invalidnosti zelo priden in sposoben, "če bi le bil normalen, bi še veliko dosegel" bi govorile tercialke o njem. Nisem tolk jezen na termotronic kot morda izpade ampak ne moremo pa govort o nekih presežkih, ker je odklon prej v negativo kot v pozitivo.

In ja: veselim, se da so se odločili v TT za ta "nepotreben" korak, "šminko", in si omislili sobno enoto. Hkrati me prav zanima kaj bo ta enota ponujala za upravljanje. Ali se bodo prenesli ukazi za TČ v ta sobni vmesnik, če da kateri (vsi ali le del takih, ki jih pri TT smatrajo kot "user settings"), ali bo na nek do uporabnika bolj prijazen način prikazoval kaj se dogaja s TČ, ali bo sposoben sprmljat porabo, kazat trende itd ... upam, da ne bo spet nek do uporabnika podcenjujoč* kos opreme.

*ne mislim, da so namenoma podcenjujoči, ignorantski do uporabnika, ampak amateristično reševanje nekih problemov in področij (GUI, priročnik) daje tak rezultat, čeprav ne verjamem, da je bil to njihov namen.

bohinc Napisal:Ker nisem tehno frik sem nekaj poslikal...., pa rabm svojo drago...(mogoč zvečer, če bom pridn , sam- ne vem... prav da jo mal zanemarjam- kar se preveč 'družm' z vami -druge teme ), da mi prilepi fotke, da vidite današnje jutranje stanje pred odtaljevanjem...in naključno ravno tedaj defrost ja in migaj upam da se opazi toplotna ob 'umetni' megli, ki sodi k odtaljevanju ja.....So pa fotke z kako pajčno , zanikrn lastnik, po drugi strani pa je za občutek kolk je sploh sreža (po mojem še napram dht) daleč premalo za def. ampak j..bi ga; mogoč se enkrat spet odločim...

In tolk ste me sprovociral ,da sem danes po dveh letih rabe spoznal, da tale odčitek pomen čas brez odtaljevanja-minut, in ko je TČ v času mirovanja le tega ne prišteva tu zraven (mad..), pa kompresor na nuli- se resetira z mirovanjem TČ, pri odtaljevanju ta čas teče dalje- se pravi komp. dela.
Nadaljni dve postavki se spreminjata glede na 'vremenske' pogoje, kot posledično tud spodnji dve- kar je opisoval že madhetter.
Je pa zjutraj, ko sem pisal in je temp. narasla za 3stC v cca. uri in pol- šla TČ zopet v defrost(videno z dnevne- ko se 'pokadi'-zamegli, kot bi mel 'čuha-puho' ).
Ja šele zdej vidm - sploh nisem prej bral,da je štajerc zvedel nekaj iz TT, nič ne popravljam da boste vidl ke sm mim sekal...j.b. ga
V glavnem pa kot sem že dopoldne - če noben ne kliče- velja da so stranke zadovoljne...., če ne smo sami krivi...
Ja v defroste vas ne morem vodit, sicer vas lohk že štajerc- samo men se zdi to malo preveč..., da me en pol k...ca in reče bohinc kr...en, zaj..... s'me.
Lohk pa ker se mi ne zdi tko delikatno, če koga zanima , pa če niso kej spremenil..., kako se nastavi po želji delovanje grelcev, samo boste mogli TČ mal odpret- ker se ne da na tipkah termotronic-a po želji jih lahko povsem (kar ne priporočam), ali nastavite 2, 4 ali 6kW pomoč na varovalkah- fitih v TČ.
Naj bo dosti...
Lepo spanje , morm mal prej :wink:

p.s.
še: povp. dnevna temp.-8stC, vlaga89% - poraba ogrevalne 84kWh (v kurilčku bi blo krepko čez 20 lit.).Ter kot sem že.... - se pozna pri isti temp. poraba glede na vrmenske pogoje, sonce- megla...,vlaga..,veter

hehe odličen prispevek k zadevi odtaljevanja Smile
Res imaš dolge intervale med tajanjem. Pri sebi sem tud jaz danes opazil večje intervale, po moje pa noben ni bil ranga 150 minut kot pri teb. Zanimivo. Ok - imaš malo prestavljene vrednosti, kot pravš, ampak je razlika kar velika, pa tudi zelo čiste lamele maš, kljub temu. No, moje so bolj zaledenele tudi pri teh krajših intervalih ... Najbolj akutno mimo je bilo stanje ko sem se glede tega začel oglašat - tisti dan je bila črpalka praktično čista ves dan defrost pa vsakih 40 minut delovanja. Zdajle še nekako razumem, da je bolje, da gre odtajat. Zanimivo bo opazovat čez par dni ob otoplitvi.

ufm Napisal:Bohinc, hvala za zanimiv prikaz! Imaš krasno spedenano in po moje bi si vsaka TČ želela biti pod tako lično strehco. Super!
Ej, mali pa je pa dobr pociljal :-) V imenu še koga s foruma vsa pohvala tvoji dragi, ko ti je pomagala fotke prpopat semle.
Ja, ufm hvala (sej ženki sem kar prepustil- zaenkrat shajam...); sej tkole sva nekak z migajem pričela..., neka stara tema o 13kW TT termotehnike, ki je kmalu prešla v vse drugo razen TT in ostal sem 'osamljen' jezdec, do tele teme..., upam da ne bo podobno, lej zanimajo pa me vseen tvoji defrosti pri temp. od 0 do cca -7st.C, ker dva sta se kar distancirala- pa seveda v temi d.HT-jo spremljam...; ja ženka že spi, sm mel še en del....bergi pst...
Lp
mad...,sej kot sm pisal verjetno igra vlogo, ne sigurno....postavitev in seveda sama lokacija (kot si omenil Kokra..., lohk ma kdo cel dan v senc ...- moja je v zavetju L-a oblike objekta, najmanj pol dneva (če sije :roll: ) sonca,
kliči monterja...TT-al piši, po mojem maš pregoste, nisem pa stučko-zgolj laik-uporabnik.
Ti pa ostali -v začetku uporabe, zadeva stane tolk in..., mar niste upravičeni do poprodajnih najprej informacij, nato po potrebi ukrepanja?!
Meni se en čas nabira (sm bolj počasne sorte), pol pa...hočem konkretno...
Mogoč bi lohk clo kdo iz TT prebral mnenja- vprašanja iz foruma (sicer ko sm enkrat omenil, so rekli, da ne spremljajo...- prav majo!- kdo bi se bodel z ....) no sam če bi se pa opredelil zgolj na uporabnike in njih težave... mogoč , al pa da en zbere in posreduje v imenu vseh, jaz sem za; žal... lenoba mi prepoveduje, da bi bil to jaz Sad , lohk se pa podpišem Tongue

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Štajerc_ - 12.12.2012

@ madhatter

Ne bi se strinjal, da je vlagomer boljša rešitev. Včasih je boljša enostavna rešitev, kot pa kompliciranje po nepotrebnem. Merilnik vlage ni poceni ( če je točen ) in zahteva dodatni vhod na krmilniku ter ustrezne algoritme v programju. Na koncu bi dobili na podlagi izmerjene vlage pri določeni temperaturi zraka in temperaturi uparjalnika ter času delovanja po neki vnaprej vnešeni tabeli potreben cikel odtajevanja, ki pa bi bil teoretično izračunan. Merilne napake lahko vplivajo na večja odstopanja.
Meritev dT zrak/uparjalnik pa poda trenutno dejansko stanje uparjalnika, saj dT narašča z debelino in procentualno pokritostjo ledu na lamelah uparjalnika - le ta namreč deluje kot toplotni izolator. Torej dobimo dejansko stanje oz potrebo po odtajevanju, razen če bi temperaturne sonde prikazovale netočne vrednosti.

Kar se tiče krmilnika, se v vsem strinjam. Moj popravek iz 1 na 3 ( kar je še vedno zelo slabo ) je sledil le zato, ker v smislu funkcionalnosti ( krmiljenja TČ ) zasluži boljšo oceno. Sem pa tako že napisal, da je z vidika uporabnika zelo nepraktičen. Ampak sobne enote še ne moremo pričakovati pomladi. Takšne informacije sem vsaj sam dobil v TT. Baje delajo na razvoju ampak bo trajalo malo dlje. Sem pa prepričan, da bo vezan na obstoječ krmilnik preko BUS vodnika. Že sedaj je pokrov z LCD prikazovalnikom in upravljalnimi tipkami vezan s kratkim BUS vodnikom na osnovno vezje. Teoretično torej sobna enota omogoča dostop do vseh informacij in nastavitev. Pustimo se presenetiti, kakšen bo izgled in funkcionalnost. Upam, da bo omogočal upravljanje tudi takšnim, ki sicer niso ravno tehnično računalniški freaki, ker za tega Termotronic 300 moraš že biti bolj takšne narave.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - khann.2012 - 12.12.2012

Mene pa zanima ali ima kdo za dodatni vir priključeno peč na nafto ali pelete.
To pomeni, da se ko zunanja temperatura doseže bivalentno točko ( - Xst.C) namesto grelcev TČ, kot dodatni vir vključi peč.

lp

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - sassapo - 12.12.2012

Ne bi šel tako daleč, da bi rekel, da je to dovršena zadeva ali pač neločljiva slabost take TČ iz očitnih razlogov. Dovršeno bi bilo, če bi na nek način bolje določalo potrebo po odtajanju. Nisem iz stroke ampak laično si predstavljam, da bi pomagal vlagomer ali pa neko tipalo, ki bi ugotavljalo pretok zraka skozi lamele in v slučaju določenega zmanjšanja bi sprožila talitev lamel ... itd. Slabost lahko je ampak mogoče si zmotno predstavljam, da bi jo lahko omilili.

Vsi krmilniki na malce boljših TČ računajo odtaljevanje na podlagi zunanje temperature in hitrosti padanja temp. uparjalnika, takšna naprava ne bo nikoli odtaljevala na slepo, saj le srež na uparjalniku povzroča nelinearno odmikanje od zunanje temperature, kar je pogoj za defrost :wink:

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 12.12.2012

Mar ne bi nekak merilec pretoka zraka preko lamel to dokaj enostavno rešil? Al kiksam mimo?