PodSvojoStreho.net
Zubadan - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zubadan (/showthread.php?tid=16842)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Re: Zubadan - damdam78 - 3.9.2017

Sem se malo igral in meril porabo v mirovanju pri zubadanu.
Ker je bilo napisano veliko, da ima veliko porabo v stanju pripravljenosti. Moje meritve so sledeče.
V mirovanju ko ne greje kompresorja 25w
Ko greje kompresor 85w se pravi, da se greje kompresor z 60w. Kdaj greje kompresor ni nekega pravila zgleda, ko mu pade temperatura pod določeno mejo. Ko se ga spravi gret ga pa greje tam med 2in 5min. Meritve sem delal , ko je bila zunanja temperatura 11C°. Pa se gretje ni vključilo večkrat kot enkrat na uro. Moje mnenje je, da tisti ki so merili visoko porabo v pripravljenosti , merili jalovo energijo in ne delovne. Je pa moj model zubadana letnik 2017. Mislim pa da so nekaj spreminjali glede gretja kompresorja. Naj me poravi kdo če bom napačno napisal. A se je prej ograval z enosmerno napetostjo pa zdaj z izmenično ali ravno obratno. Od kdaj naprej je bilo to spremenjeno pa tudi nevem. Naj če kdo ve dopiše.

Meritve sem delal s tem merilnikom

Re: Zubadan - Energetik81 - 3.9.2017

No ne vem, meni se zdi 25W velika poraba za stb. Zabavna elektronika ponavadi v stb porabi ene 10x manj. Kaj naj bi TČ delala s temi 25W med mirovanjem, nimam pojma. Ali občasno vrti kakšno črpalko?

Re: Zubadan - alanford - 3.9.2017

Nekatere ogrevajo olje.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Zunanja + notranja enota relejčki kontaktorji pa se nabere, kar v zabavni elektroniki ni.

alanford Napisal:Nekatere ogrevajo olje.

Kadar greje olje žge 85w

Re: Zubadan - sassapo - 3.9.2017

Ha, zabavna elektronika! Meni novi Onkio papca 33W, ta stari pa še 10W zraven. Zakaj se morajo izhodni tranzistorji v STB greti tako, da je cela gornja stran ojačevalnika topla? Morda zna kdo pojasnit?

Re: Zubadan - alanford - 3.9.2017

Verjetno gre to za ojač3valnik klase A.

Re: Zubadan - damdam78 - 4.9.2017

sassapo Napisal:Ha, zabavna elektronika! Meni novi Onkio papca 33W, ta stari pa še 10W zraven. Zakaj se morajo izhodni tranzistorji v STB greti tako, da je cela gornja stran ojačevalnika topla? Morda zna kdo pojasnit?

Greje olje v tranzistorjih :lol: :lol: :lol:

Re: Zubadan - bozgom - 4.9.2017

Toplotne črpalke delajo na principu uparjanja in utekočinjenja snovi. Za to potrebujejo kompresor. Kot vemo, je plin stisljiv, tekočina pa ne. Če bi ob zagonu TČ v kompresorju bila tekočina, bi se ta lahko poškodoval.Zato imajo kompresorji pregrajene male grelce, kateri med mirovanjem držijo tako visoko temperaturo v komori, da je v njem plin in ne tekočina.

Če se ne motim obstaja uredba, da se na trgu EU ne sme (več) prodajati zabavna elektronika, katera v mirovanju kuri več kot za 1 W energije.

Re: Zubadan - ginekolog - 4.9.2017

Meni Zubadan 11kw 2012 letnik vedno greje kompresor, zato je konstantna STB poraba okrog 80W/uro, merjeno z umerjenim elektro števcem. To znese 60kwh / mesec ali 900€ v 10 letih . Slaba stran te naprave. Ostalo do sedaj BP.

Me prov zanima od katerega leta naprej so to spremenili. Če kdo od monterjev to ve.

Re: Zubadan - DELPHI - 4.9.2017

Če se prav spomnim ima neslavni rekord Daikin HT s 100W STB.
Nekako mi ne gre v lajšto, da je to v 2017 še mogoče.

Sm najdu zapis za zubadanov tanov sistem gretja kompresorja.

Za kompresor se uporablja sistem za predgrevanje AC. Predgretje temelji na temperaturi hladilnega sredstva in kompresorja. Nadzor AC zmanjša absorpcijo moči v stanju pripravljenosti, povečuje sezonsko učinkovitost.

Re: Zubadan - bvs - 6.9.2017

sassapo Napisal:Ha, zabavna elektronika! Meni novi Onkio papca 33W, ta stari pa še 10W zraven. Zakaj se morajo izhodni tranzistorji v STB greti tako, da je cela gornja stran ojačevalnika topla? Morda zna kdo pojasnit?

Po domače, bolj enostavno ne gre Big Grin : Tranzistor ima negativni temp. koificient. Z naraščanjem temperature lahko tranzistor zaide v nezaželjeno področje delovanja (popačenje). To rešimo tako, da je tranzistor na isti temperaturi. Torej kvaliten ojačevalec porabi veliko energije za gretje tranzistorjev, da bi se izognil popačenju na celem območju delovanja (od min. moči pa do max. moči.). Torej, v kolikor imaš ojačevalnika iste izhodne moči, je stari verjetno bolj kvaliteten, ker pri min. moči, porabi več energije :wink: !

Re: Zubadan - Zaspanc - 6.9.2017

To glede negativnega t. k. je pri bipolarnih tranzistorjih.
Pri FET je kontra. Pred 30+ leti so slednji res bili pregrešno dragi, danes temu ni več tako.

Večji "fenomen" so naprave novejšega datuma, ki v stdby kurijo zanemarljivo manj kot vklopljene, kot npr. kak STB, ki ugasnjen kuri 15W, prižgan pa 18...