![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - kremenckov ata - 1.9.2011 Samojed še kako je res kar si napisal. Zavestno postenje brez hrane zdrži človek tudi do dva meseca, razvajenega človeka pa dotollče v 10 dneh, da ga spraviš pod rušo. Dejansko je vse v tem, kako sprejemaš največjo stalnico v življenju, to je sprememba in če jo vzameš kot priložnost ni nobena pretežka. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - tomice - 1.9.2011 Avgusta smo porabili za klimo 115 kWh, kar znese na položnici 13,8 EUR. Toliko me torej (poleti pri zunanjih temperaturah do 36 st.C) stane mesečno vzdrževanje prijetne klime v hiši. Se splača. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - vincent - 1.9.2011 bbs...prosim še za to obrazložitev (j... ga sem revež in še neumen po vrhu). Malo sem pokukal razvlažilnike...in iz ponudbe izbral nekega iz zlate sredine (mimovrste 210 EUR). Tehnične podatke sem našel tule: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.midea-bg.com/en/products/dehumidifier/mdf3_20_den/">http://www.midea-bg.com/en/products/deh ... f3_20_den/</a><!-- m --> Zdaj kolikor sem pismen: razvlažuje prostore do 50 kvadratorv. Me je pa zanimala priključna moč. In če prav vidim je le ta 450 W. !? (ja ali ni?). Pa recimo da vzamem moj primer, kjer obnavjlam hišo s cca. 3 x 60 kvadratov, kjer bo na koncu 20 cm izolacije...v glavnem dokaj zminimizirane izgube. In da posplošim da bo ta razvlažilnik dovolj za celo hišo (teorija). Po drugi strani pa bom dal obstoječo klimo (Mitsubishi, COP 4.35; 3.2 kW grelne moči ter 2.5 kW hladilne, ...to bo pa praksa) nekam na stopnišče preko katere bom hladil celo hišo. Zdaj če ju postavim ob bok ima ta klima pirključno moč 700 W, razvlažilec pa 450 W. Iz izkušenj zadnjih 4-ih zim, ko se je klima 24/dan uporabljala za ogrevanje prostorov je bila povprečna poraba taiste klime 0,3 kWh....lahko sklepam da bo ob pogojih hlajenja porabila cca. enako..torej moč 300 W (oddajala pa cca. 1 kW moči hlajenja)...bi naj zdaj zamenjal z razvlažilcem, ki bo prav tako porabil ob stalnem delovanju cca. 0,3 kWh oz. deloval ob moči 300 W...ob katerem bi zrak suh...temperatura pa ??? kaka!? In zdaj me ti prepričuješ in trdiš da sem zaostal v razmišljanju, ker bom sam imel ravno tako 'suh' zrak in pa željeno temperaturo (!!!) ob identični porabi energije!? Ne vem no...malo se zamisli kake plozaš, pa minimalno kar bi se spodobilo do tebe je, da utemlejiš svoje veleumne ugotovitvve in ne limaš nekih linkov, ki nas jih 80 % niti ne razume, kaj šele, da bi se spravili vse skupaj brat. V kolikor pa imaš probleme s komunikacijo...jih boš moral reševati kje drugje, to ni pravi forum za to. LP Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - sassapo - 1.9.2011 vincent Napisal:bbs...prosim še za to obrazložitev (j... ga sem revež in še neumen po vrhu). Razvlažilniki s kondenzatorjem in uparjalnikom v enem ohišju (kot je ta iz linka) niso uporabni za razvlaževanje prostorov ob previsoki notranji temperaturi, ker so nezanemarljiva grelna telesa. Vedi, da naprava z električno močjo 400W odda v prostor pri 25°C okoli 1KW toplotne energije. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 1.9.2011 Citat:Vedi, da naprava z električno močjo 400W odda v prostor pri 25°C okoli 1KW toplotne energijeAli tak razvlažilnik ni kompaktna naprava brez zunanje enote? Če je tako, je v prostor dovedena toplotna energija enaka dovedeni električni energiji, povečani za energijo, ki se sprosti zaradi utekočinjanja vodne pare (količina kondenzirane vode). Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Čojko - 1.9.2011 Kakorkoli že obračate - razvlaževalec je klimatska naprava, toplotna črplaka, .... ki ima vse dele v enem kosu. Lahko kupiš tudi prenosno klimatsko napravo in namesto, da cev za odpadni topli zrak usmeriš ven skozi okno ga privežeš gor na klimo zraven ispusta hladnega in razvlaženega zraka pa prenosno klimo preimenuješ v razvlaževalnik! Drugače pa mojstri za izolacije hiše. Saj imate izračunano koliko stopinj kelvina prehaja skozi vaše hiše ob razliki 1 stopinje. Recimo, da je to 100W za celo hišo. Torej v hiši želiš imeti 22 stopinj, zunaj pa je 12 stopinj. Vklopiš fen za lase z močjo 1000 W pa ne rabiš ogrevanja! Prestaviš to v poletje. Zunaj 35 stopinj, noter želiš imeti 25 in moraš imeti vklopljeno klimo, ki ti dovaja za 1000W ohlajenega zraka. Če takrat vklopiš fen mora klima dovajat 2000W. Vsi vemo, da se toplota izenačuje, izolacija pa pomeni kako hitro se bo izenačenje izvedlo. Poleti, ob višjih zunanjih temperaturah kot jih želimo imeti noter gre za obraten proces kot pozimi in takrat bog ne daj da od znotraj pregreješ hišo in da je ne moreš preko noči z odprtim vsem kar imaš dovolj pohladiti (visoke nočne temperature). Saj imate par strani nazaj izkušnjo nebomgabiksal ko se je po dobrem tednu vročine vrnil z dopusta v praktično stalno zaprto hišo in je imel 31,5 stopinje. Ni bilo notranjih virov, bili so dobitki sonca in ponoči ni nihče hladil. Torej z dobro izolirano hiši, ki ima obilico akumulacije lahko brez klime prebrodiš le kratkotrajni vročinski val. Če je daljša vročina, ali pa zmerna vročina in tople noči pa ti ni brez klime če hoćčeš imeti v hiši neko željeno in znosno temperaturo. Pa naj si bo to klasična klima ali pa klima vgrajena v centralni prezračevalni sistem. To je pa za Toneta in ostale, ki tarnate da vam je vroče in imate visoko vlago: Tabela koliko je lahko največ RV glede na temp. v prostoru, da še ni škodljivo za zdravje. MAKSIMALNA RELATIVNA VLAŽNOST (%) PRI TEMPERATURI ZRAKA (°C) 80 ≤ 20 73 ≤ 22 65 ≤ 24 60 ≤ 26 55 ≤ 28 Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - tomice - 1.9.2011 Tudi bundo oblečemo pozimi bolj zato, da ne gre toplota ven, kot pa mraz noter ![]() V hiši, kjer se dogaja normalno življenje, je poleg živih bitij, ki oddajajo latentno toploto še veliko drugih toplotnih virov in vsaj trije pa imajo po 2kW ali več. Sedaj pa odvajaj to toploto. Jaz imam še pozimi včasih presežek toplote zaradi sonca, ki sije skozi okna in mi je vroče :wink: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - neika - 1.9.2011 Samojed Napisal:Ko berem vse skupaj, kar sem deloma tudi jaz zakuhal podpišem! Pa saj sem na tak način pisala post v tej temi! :wink: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Tone - 1.9.2011 @vincent Izparilna toplota litra vode je 0,627kWh in razvlažilnik s 400W komot pridela 10l kondenza na 12h delovanja, moj Delonghi s 160W kompresorjem pridela 7l ob 24h delovanju. Vsa izparilna toplota se ob kondenzaciji vrne, dodati pa moraš še 400W. Pri 12h delovanju je torej energetska bilanca 10 x 0,627 + 12 x 0,4 = 11 kWh, se pravi oddaja cca 1kW. Je pa tale razvlažilec malo čuden, 400W in tako mali kanisterček, jaz bi raje izbral šibkejšega s čim večjo posodo. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - telmos - 1.9.2011 Kar dobro grejejo ti razvlaževalci. Ko ga jaz vključim v kleti, mi temperatura poskoči v enem dnevu za 5°C. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Tone - 2.9.2011 Še čudno, da se ni noben prodajalec spomnil, da bi jih prodajal kot ogrevalno toplotno črpalko, daš 400W, dobiš 1kW. No v bistvu gre za izkoriščanje latentne toplote vlage v zraku. Škoda, da je pozimi te vlage sila malo, premalo, no ja, verjetno bi stvarca v kopalnici lbrez zračenja lepo delovala, po večernem tuširanju bi se vklopila in dvignila temperaturo kopalnice za čez noč, ko se najbolj ohladi. Pa še okna se ne bi rosila, da kakih neoploščenih kotov ne omenjam. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Mirando - 20.6.2012 Malo 'obujam' temo! Kako kaj "stojimo" v teh dneh....??? :wink: mi smo prvo "vroče" poletje not, pa lahko samo zajuckam...pri "pol" meterski (zid+izolacija) masivi, 3s okna.......je čez dan v bajti dobrih 22-23 st in ništa više. in to pri konstantno odprti eni okni....čez noč pa še kakšno zraven odpremo... Stenski Fujitsu...sploh nima kaj početi! ![]() Za 1x (zelo!) zadovoljen .... Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - vincent - 20.6.2012 Naša kočura zdaj drži med 23 in 24 stopinj...ko stopiš noter je prav 'čili' prijetno. :wink: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - kremenckov ata - 20.6.2012 Šele tri dni je vroče, enako se godi hišam ko je tri dni zelo mrzlo. Nič posebnega. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - rentgenx - 20.6.2012 Ja zato ker so noči dokaj hladne,počakajte ko ne bo razlike med nočjo in dnevom oz. pa par stopinj. Takrat bomo klasiki z podzemnimi sobami na luksuzu. Do takrat se pa res ne pozna. Razlike so že v etažah po 2C. Npr klet 20C,pritličje 22C, 1 nadstropje 24C. Je pa tole grozno,vsaj malo prehoda bi lahko bilo.... |