PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - mirx - 16.3.2013

zundapp Napisal:Mirx

Pa kaj se ti zdi bolje, Enerles al profiles?

Profiles, ampak tud Enerles je čist OK. Do sedaj nisem imel nobenih problemov le enkrat se mi je zabil polž, zaradi smeti in prahu, ki se nabere na dnu zalogovnika, je pa pri Profilesu manj pepela pa še bolj fini pepel je.

Okvals.
Ma viadruska dela čist OK, Etiksov gorilec tudi. Je res, da moram očistit peč 1x na 7-10dni oz. 250-300kg pelet, ampak glede na to, da so se mi stroški ogrevanja prepolovili glede na prejšnja leta (kurilc), mi je to v veselje.

LP

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - arnold.charming - 17.3.2013

arnold.charming Napisal:
andro63 Napisal:maš zalogovnik ali si brez?

Če je to vprašanje namenjeno meni, potem ga imam s kapaciteto 4 tone.

Nimam zalogovnika, saj je po mojem mnenju skoda denarja. Peleti niso drva, kjer rabi pec kar nekaj casa da pokuri posamezno poleno. Po mojih izracunih bi moral letno pokuriti okrog 3,8 t peletov, kar je cca. 870 EUR. Zmaga.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - marlon - 17.3.2013

plezalec Napisal:A je že kdo preizkusil bukove pelete iz firme TI-MI iz Šentjurja?
Evo, kot sem obljubil, da poročam, ko jih pokurim.
Torej 20 vreč v desetih dneh (noče in noče bit konc te zime). Peleti so bukovi in kar solidni za tako ceno. Prej sem kuril Cugmajster. Moram reč, da je nekaj več pepela in pa praha v vrečah je tudi kar nekaj, poca na rešetki, pa je manj. Mam pa sedaj Savine. Ti mi pa dajejo za tretjino daljši plamen tako, da sem moral zmanjšat moč gorilca. So pa nekoliko dražji - 3,5/vrečo.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - plezalec - 17.3.2013

Tudi jaz sem sedaj kupil 7 vreč teh pelet za preizkus. Do sedaj sem kuril le smrekove pelete sava in jim nimam nič slabega za reči. Tudi mene pri teh bukovih moti prah. Rečeno mi je bilo, da se bolj drobijo zato ker so bukovi. Pa me zanima, če se tudi pri drugih ''ta boljših'' proizvajalcih na dnu žaklja pri bukovih peletih nabere toliko prahu, da se to takoj opazi, ko primeš žakelj? Ne bi rad imel problemov s polžem. Pri savinih peletih iz smreke prahu praktično ni. Nazadnje sem v petih dneh od 13.3. - 18.3. pokuril 8,5 žaklja save.

Mi lahko kdo pove ali so ti savini peleti samo smrekovi ali obstajajo tudi bukovi?

Pa še to me zanima, koliko je resnice v tem, da smrekovi peleti zasmolijo peč in dimnik? Katerih pelet se več proda?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - marlon - 17.3.2013

Kolker sem bil podučen glede Sava - premium naj bi bilo 70% smreke oziroma jelke in 30% bukve. Gorijo pa res nenormalno ali, pa se samo meni zdi, ker jih tudi nisem kaj dosti preizusil. Prej so mi cugm... in Šentjurski, pri moči 4 lepo vzdrževali 63 - 65 °C skozi cel dan, zdej na moči 3, pa mi redno presega to tem. in ga meče v stand. Res, da je že marec, vendar so zdele tem. kar podobne
februarskim. Moram preizkusit tudi tako opevane avstrijske, vendar mi je še vedno neumno, dat 4,2 - 4,8 eur za vrečo. Morda par vreč, drugo sezono.
lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - plezalec - 18.3.2013

Jaz sem sedaj, ko testiram bukove zmanjšal dovajanje polža, pa tudi ventilator sem zmanjšal, saj naj bi bukovi goreli počasneje, poleg tega pa sem mi je zdelo, da neizgoreni padajo ven. Zanima me kaj spremenite drugi, če menjate med bukovimi in smrekovimi? Kaj je glavna razlika med njimi? Če imajo bukovi manjšo kurilno vrednost se jih porabi več, kar tudi več stane.

Vsak dan zbiram informacije in od vseh so največkrat pohvaljeni peleti profiles.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - plezalec - 18.3.2013

A je na tem forumu kdo, ki ima namen nabaviti pelete v razdrtem v profilesu? Sam bi jih vzel peleto ali dve za preizkus, vendar je prevoz zelo drag. Je mogoče kdo, ki opravlja kakšne prevoze iz Štajerske čez Trojane na Primorsko in bi lahko mimogrede naložil pelete? Doma sem 10 km od Trojan proti Zagorju. Stroški se razdelijo in je za vse ceneje.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 21.3.2013

Od 10.10.2012 do danes porabil 308 vreč(4620kg) ,teparatura stanovanja 21/19 ,kotel EKO - CKP-CM Pelet-set 25 moč nastavljena na 20kw ,kotel je vedno na ON,vre. vodena regolacija Firšt MR-TR plus,180m2 pritličje in masarda,peleti sibirski bor,navadna fasada ,stavbno pohištvo plastika,streha 25cm izolacije,sanitarna voda TČ Gorenje 300l

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Migaj - 21.3.2013

Ne razumem, kolega pravi, da je prej porabil v ogrevalni sezoni 2.000 l kurilca, jeseni pa je na isto staro peč montiral peletni gorilec z zalogovnikom in da bo do konca aprila porabil za samo 560 EUR avstrijskih peletov(plačal po 230).
A ni to malo prevelik prihranek?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - auditor - 22.3.2013

V tej matematiki sigurno nekaj ne štima. Moj kolega je prej porabil cca. 3000 litrov kurilca, sedaj z gorilcem na pelete cca. 6,5 ton. Pri enakih režimih ogrevanja. Tako da približno drži razmerje 1 proti 2.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - telmos - 22.3.2013

Po mojem so teli peleti preparirani s kurilnim oljem.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Mirando - 22.3.2013

Migaj Napisal:Ne razumem, kolega pravi, da je prej porabil v ogrevalni sezoni 2.000 l kurilca, jeseni pa je na isto staro peč montiral peletni gorilec z zalogovnikom in da bo do konca aprila porabil za samo 560 EUR avstrijskih peletov(plačal po 230).

poznam enako, potrjeno zgodbo!
Zanimivo je tudi, da je cela zgodba na (naj)cenejši ferolli peči in gorilcu...povrnitev investicije pa že v enem letu....
npr.: na vrhunski (oljni) peči Viessman pa predelava...sploh ni možna...pa je bila peč pred cca 6-7leti draga ko pes...in deklarirana kot the "best of the best"...

"ni vse zlato kar se sveti in ni vse drek kar smrdi"

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - okvals - 22.3.2013

Poraba ena proti dva (kurilc/peleti) bo kar držala, mogoče še nekoliko v prid peletom vsaj pri meni (namenoma poleg celo zimo ogrevam še 300 l SV da preverim porabo, prej je to delala pozimi TČ). Razemerje napram kurilcu do sedaj je res 1/2.

lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Migaj - 22.3.2013

Mirando Napisal:
Migaj Napisal:Ne razumem, kolega pravi, da je prej porabil v ogrevalni sezoni 2.000 l kurilca, jeseni pa je na isto staro peč montiral peletni gorilec z zalogovnikom in da bo do konca aprila porabil za samo 560 EUR avstrijskih peletov(plačal po 230).
poznam enako, potrjeno zgodbo!
Zanimivo je tudi, da je cela zgodba na (naj)cenejši ferolli peči in gorilcu..povrnitev investicije že v enem letu
Danes izvedel, da dejansko ogreva na pelete šele od 17.decembra, pa nekaj dni zastoja je bilo vmes,
tako da je 560 EUR treba korigirati na cca 850 EUR. Proti dobrim 2.000 EUR še vedno zelo dobro.
Je pa res poceni Ferolijev peletni gorilnik na staro peč, v katero so izvrtali luknjo v vratca.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - misko07 - 22.3.2013

Poraba napram olju se sigurno najmanj prepolovi. Kupil sem fer mikro p7, montiral na staro ferotermco 30KW. Od 17. 2. 2012 do 1. 12. 2012 sem porabil za 700€ pelet, zdaj pa ze skor 4 mesece kurim drva. V tem casu sm porabil okol 9m drv. Je pa res, da sem januarja 2012 menjal okna (PVC) in poleti streho (zracni kanal, med spiravce 14 cm urse sf32). Okna sem menjal zarad dotrajanosti, streho pa zarad neznosne vrocine v mansardi poleti.
Naj se dodam, da je razlika v toploti v stanovanju dosti drugacna ze s peleti, da o drvah ne govorim.