PodSvojoStreho.net
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Svarilo pred delilniki toplote - oval - 8.10.2011

Hanzi Napisal:... ni mi jasno kako ima sosed lahko pri zaprtih radiatorjih 24C, ce imajo njegova okoliska stanovanja komaj 20
Dvižni vodi lahko grejejo bolj kot radiatorji. Pa to ni nikjer izmerjeno in obračunano. V zgornji etaži, kjer dvižnega voda sploh ni, tudi ni brezplačnega ogrevanja. Kakšne so rešitve? Izolacija dvižnih vodov ali vgradnja delilnikov tudi na dvižne vode?

Re: Svarilo pred delilniki toplote - anonymous5 - 11.10.2011

PROTI delilnikom toplote!!

Prosil bi cimvec ljudi, da komentirajo na spodnjem linku, ter, da sledijo predlogu, saj cez teden ali 2 se lahko sele glasuje, nato pa treba cakati se kak mesec za dobiti odgovor, ce se dobi zadostno stevilo glasov. Probati ni greh, sicer pa res ne maram teh delilnikov in vsega nasploh, kar se zadnje case dogaja in predlaga v Sloveniji.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/2119">http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/2119</a><!-- m -->

napisite vase mnenje tam, saj mislim, da je tle precej izobrazenih ljudi, ki vedo, kako delujejo teji delilniki, ter, da so teji delilniki nateg brez primere.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - vincent - 11.10.2011

Dobra lastnost delilinikov je ta da so (če ta trenutek pogeldam skozi okno, kjer vidim 4 bloke) vsa okna na blokih zaprta (razen eden ima na kip oz. na 'V'...vidim pa verjetno 100 oken). In to kljub temu da se kuri minimalno in je zunaj okoli 13 stopinj (če ne že več).

Lani ob istem času..bi jih bilo odprtih vsaj 80 %.

Tako da...tudi če bo strigla poraba pri obračunu za 10 % bo blok kot celota porabil 30 % manj in bojo v povprečju vsi plačevali manj.

Ne vem no...prej je vsem dol viselo če so bila okna 24 ur dnevno dprta na 'V' zdaj se pa že podpisuje peticije, zaradi dveh metrov cevi, ki grejo nekomu čez stanovanje....mislim.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - namcu - 11.10.2011

BLA BLA. Plačali bodo 30% procentov več in ne manj.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - steklenicka - 11.10.2011

Hiper, nič bat. Smo dal 60€/termostatski ventil/radiator. Ima 0, *, I, II, III, IV in >I.
Na nulo ne morem priklopiti, saj je najmanj kar lahko naštimam *, kar naj bi pomenilo, da je ventil odprt samo toliko (na 8°C), da voda v radiatroju ne zamrzne.
Potem so pa še ostale vrednosti nekako takole: I = 18°C, II = 20°C, III = 22°C, IV = 24°C in >I = 28°C (samo, ne me držat za besedo, ker se mi ne da embalaže s temperaturami iskat.)

vincent Napisal:Dobra lastnost delilinikov je ta da so (če ta trenutek pogeldam skozi okno, kjer vidim 4 bloke) vsa okna na blokih zaprta (razen eden ima na kip oz. na 'V'...vidim pa verjetno 100 oken). In to kljub temu da se kuri minimalno in je zunaj okoli 13 stopinj (če ne že več).

Big Grin če predvidevam tapravo okolico LJ, potem sva skorajda soseda. Saj sem imel jaz odprto okno na kip, danes zvečer. Med drugimi.
Jah, včasih je bilo pač tako (kot sem že pisal, pri nas), da so v taglavni (skupni) kurilnici nabil ogrevanje na fula (ob 22ih), potem pa je držalo, kokr dolgo je držalo.
Ker je bila v stanovanju takrat (prvi 2 uri po začetku kurjenja) savna, so itak ljudje odpirali okna. Kaj naj se pred obiski sprehaja(m)jo v spodnjicah??? Potem so pa spet zakurili ob 6ih zjutraj. Vmes nič.
Sedaj smo prešli na svojo kurilnico, v večstanovanjski stavbi, kalorimetre ter termostatske ventile. Jah, je kar glava bolela ob položnici, za montiranje vsega skupaj.

Sem imel pa tudi cimro, nekoč, k je nabila klimo na 32°C (na polno, kolikor se je dalo pač) pa jo je še zeblo.

100 ljudi, 100 čudi. Sicer pa. Nekaj toplote nanese vod, ki gre skozi stanovanje v višje etaže. Ter, kje piše, da se ne smem greti z električnimi radiatorji? Čeprav je bilo v neki temi zasledeno, da se tega v RS ne bo smelo več početi. Confusedhock: Confusedhock:

Haklc: Ko zmanjka štroma v blok, ode in ogrevanje na štrom in na plin, saj tudi peč na plin potrebuje štrom za črpalke, da poganja vodo v radiatorje, kajne?

Aja, na hodnikih nimamo kalorimetrov, obešenih po radiatorjih.

LP steklenička

Re: Svarilo pred delilniki toplote - 5522 - 11.10.2011

vincent Napisal:Dobra lastnost delilinikov je ta da so (če ta trenutek pogeldam skozi okno, kjer vidim 4 bloke) vsa okna na blokih zaprta (razen eden ima na kip oz. na 'V'...vidim pa verjetno 100 oken). In to kljub temu da se kuri minimalno in je zunaj okoli 13 stopinj (če ne že več).

Ne vem no...prej je vsem dol viselo če so bila okna 24 ur dnevno dprta na 'V' zdaj se pa že podpisuje peticije, zaradi dveh metrov cevi, ki grejo nekomu čez stanovanje....mislim.

NI težava v plačilu vsaj za večino ne

Težava je v principu delovanja teh zadevc kajti te zadeve ne kažejo dejanske porabe ampak približek ki lahko odstopa 10% ali pa tudi 100% !!
1. Ob montaži je treba delilnik kalibrirat to naredi monter ali pa tudi ne stranka lahko verjame samo na besedo ne more preveriti! To je tako kot bi na črpalki tankali brez števca in bi vam črpalkar rekel no vi ste pa nalili 20l jaz vem imam prakso in vi bi pokimali in plačali
2. Če na radiatorju pozimi sušiš perilo se delilniku zmeša in kaže ca 2x več kot je dejanska poraba
3. Podobno se mu meša če na delilnik sije sonce

Popolnoma druga stvar so kalorimetri ti delujejo kot vodna ura torej so tovarniško kalibrirani in kažejo dejansko porabo s tistim 2% odstopanj max!

Re: Svarilo pred delilniki toplote - anonymous5 - 12.10.2011

Tako da...tudi če bo strigla poraba pri obračunu za 10 % bo blok kot celota porabil 30 % manj in bojo v povprečju vsi plačevali manj.

Pri nas je zunaj okoli 8C, pa imam vseeno odprto okno in balkon, pa naj ti se povem, da kurilna sezona se se ni zacela, zato ne vem, kaj govoris neumnosti? Ali ti mislis, da imajo ljudje zaprta okna, ker imajo delilnike, ker se bojijo, da bodo placali vec ceprav se ne kuri?

Ali so morda pri vas ze zaceli kuriti ali se le lazes in zavajas ljudi?

Re: Svarilo pred delilniki toplote - hiper - 12.10.2011

Evo,
termostatske ventile sem kupil (Danfoss v Bau za 13€) in jih montiral. Samo še za glave se moram odločiti katere kupim (najverjetneje elektronske).
Delilnike imamo (CZ - apator metra), korekcijske faktorje tudi (od 0.6 do 1), zdej pa počakmo kaj bo.
Delilniki merijo razliko med T zraka in radiatorja (ki mora biti večja od 4 stopinje C), če pa ga npr. pokriješ pa meri le T radiatorja (in verjetno neko prednastavljeno T?).
Radiatorje so zmerli in prešteli rebra - natančnost je res slaba, tipov radiatorjev nešteto,...
Kako bodo delilniki merli v primeru sonca, perila na radiatorjih,... bomo pa še vidli. Bo treba mal pogledat kaj se takrat dogaja, pa potem ustrezno ukrepat.

Vse skupi zgleda da je meritev res zelooo približna in obračun stroškov najbrž ne bo povsem pravičen. Da majo podstrešna stanovanja korekcijske faktorje 0.6 je po eni strani edino prav, po drugi pa spet noben ne bo zainteresiran za dodatno izolacijo.
Upam da se bo poraba po blokih vsaj nekoliko znižala (nižje temperature in pravilno zračenje), položnice bodo pa verjetno enake (stroški merilnikov in odčitavanja); v Ljubljani je pozimi grozen zrak in če bodo toplarna in kurilnice manj kurle bo mogoče kaj bolje.

Pa veliko sreče in pravičnosti v novi kurilni sezoni!

PROTI delilnikom toplote!!

Prosil bi cimvec ljudi, da komentirajo na spodnjem linku, ter, da sledijo predlogu, saj cez teden ali 2 se lahko sele glasuje, nato pa treba cakati se kak mesec za dobiti odgovor, ce se dobi zadostno stevilo glasov. Probati ni greh, sicer pa res ne maram teh delilnikov in vsega nasploh, kar se zadnje case dogaja in predlaga v Sloveniji.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/2119">http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/2119</a><!-- m -->

napisite vase mnenje tam, saj mislim, da je tle precej izobrazenih ljudi, ki vedo, kako delujejo teji delilniki, ter, da so teji delilniki nateg brez primere.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - mucek4 - 12.10.2011

Mr. Anonymous

Jaz sem popolnoma proti delilnikom, vendar absolutno za pravično meritev. Če bi jaz pisal zakon bi dal kalorimetre in pika.

mucek4 Napisal:Mr. Anonymous

Jaz sem popolnoma proti delilnikom, vendar absolutno za pravično meritev. Če bi jaz pisal zakon bi dal kalorimetre in pika.

Ce bi jaz pisal zakone, bi ljudem ponudil samo moznost, ne pa kot nek diktator jim diktiral kako morajo ziveti, ter kaj je pravicno in kaj ne, saj ze tako zadnje case gre slovenija v propad, saj neki preganjajo delo na crno, unicujejo medsosedsko pomoc, zelijo, da delamo do 65 leta, zelijo dati satelitsko cestninjenje, ter cipe v OSEBNE kartice in sedaj se te delilnike.

Kalorimetri so predragi in ce bo slo tako naprej potem bi jaz najraje kar odklopil radiatorje in se grel na elektriko ali plin, toda kaj, ko je ta mafijski zakon napisan tako, da ceprav ne uporabis niti centa za ogrevanje, moras kljub temu placati 20-30% po kvadraturi stanovanja. Trenutno sploh ne vemo, koliko porabimo nafte na kurilno sezono, tako, da dokler ne bomo imeli vsaj teh osnovnih informacij, ki so neka poslovna tajnost ocitno, ne bomo nikakor morali vedeti koliko lahko, ce sploh lahko presparamo.

Poleg tega bi bilo prav, da bi vedeli koliko vsakdo od nas placuje, saj v bistvu to ni nobena tajnost, saj DOSTOP DO STEVCEV IMA VSAKDO IN POTEMTAKEM LAHKO VSAKDO VIDI KOLIKO VODE ALI ELEKTRIKE KDO PORABI NA MESEC.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 13.10.2011

Citat:Če bi jaz pisal zakon bi dal kalorimetre in pika.
Pa si oglej možnost v večini stanovanj. Skozi vse etaže tečejo vertikalni vodi, skozi vsako stanovanje 2, 3 ali celo 4. V stanovanju sta na vertikalni vod priključena dva radiatorja - vsak na svojo stran z direktnim priključkom na vertikalo. Pomeni, da moraš dati za vsak radiator kalorimeter. Pa še predelava položaja cevi, s čimer lahko daš en kalorimeter za vsako vertikalo skozi stanovanje. Si pripravljen investirati v 3 kalorimetre v svoje stanovanje, da si zagotoviš dovolj točno merjenje porabljene energije? Morda boš raje trpel do 10 % netočno merjenje delilnikov?

Re: Svarilo pred delilniki toplote - mucek4 - 13.10.2011

Žerjavar Napisal:Morda boš raje trpel do 10 % netočno merjenje delilnikov?
Če bi bilo do 10%. Nekateri trdijo, da je do 100%. Verjamem, da se da vse, samo volje ni.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 13.10.2011

Citat:Nekateri trdijo, da je do 100%
Nekateri tudi trdijo, da je v vsakem delilniku vgrajena mikrokamera, ki stalno snema dogajanje v prostoru. To je tudi razlog, da ni problem prenosa podatkov o porabi na daljavo. Confusedhock:

Re: Svarilo pred delilniki toplote - vincent - 13.10.2011

mucek...kalorimerti enostavno niso možni (kot je že rekel žerjavar) tako, da so delilniki še najboljši približek enakomernemu merjenju porabe po stanovanjih.

Zdaj prav ne bo itak nikoli nobenemu...nikoli še ni bilo in nikoli ne bo. Vendar je za moje pojme to edini ukrep kako preprečiti prekomerno porabo energije v večstanovanjsih enotah iz socilaističnih časov...novi bloki imajo takol ai tako svoje (običano plinske) enote pa si kurij ko želijo, ter toliko tudi plačajo (ljudje smo pač taki...če se ne meri vsakemu posebej delamo s stvarjo ko svinja z mehom...brez možnosti rehabilitacije..taki pač smo).

Anonimus..pri nas so začeli kuriti v ponedeljek. In od takrat teče poraba. Sicer pa..počakajmo na prvi mesec (ki še ne bo realen, bo pa zanimiv) pa bomo videli porabo ter razliko med stanovanji.

Pri nas je kot običajno....okna (menjana seveda) zaprta, 2 radiatorja od štirih zaprta, eden odprt (zdaj z možnostjo regulacije temeprature, ker je termostatska glava), ter četrti prav tako (ki pa se do zdaj še niti ni vklopil - vsaj porabe ni delilnik še nič pokazal). Temperatura pa okoli 22 stopinj.

Pa bomo tekom te zime videli kaj ta naš režim pomeni v primerjavi z ostalimi stanovanji...smo potratni, v sredini, varčni - načeloma se nismo rabili nič na novo prilagajati... tako imamo že stalno, s to razliko da so termostatske glave - torej ne bo prihajalo do pregrevanja, ko se pokaže sonce.

Pustimo se presenetiti.

Zdajnekaj lajat v luno..nima smisla. Najbolj merodajni bo podatek o porabljeni energiji po koncu sezone za cel blok -> to je tisto kar bi moglo zanimat državo z vidika energetske učinkovitosti. Koliko bo zdaj kdo plačal znotraj bloka pa...verjetno ne. Načeloma smo vsi na istem (vsaj pri nas)..imamo iste delilnike, iste termostatske glave (menjali na celem bloku hkrati)...torej če upoštavamo, da se niso pretirano zmotili pri nastavitvi posameznega delilnika (da bo preračun korekten)...bo zanimivo pogledati kaj se bo dejansko zgodilo s porabo.

Mislim da je naš blok porabil v zadnji sezoni cca. 7,5 GWh toplote (4 nadstropja, 24 stanovanj, brez izolacije).