PodSvojoStreho.net
Fasado delam sam - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Fasado delam sam (/showthread.php?tid=73070)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Re: Fasado delam sam - Palba - 27.2.2019

Ja, drži! (po tvoje) Big Grin
Pa OPROSTI, ker nisem sposoben Big Grin
Sem pa kje drugje (če že ne pri fasadi) in bom tam "Ujel" teh 5000€ Wink

Re: Fasado delam sam - SinAbi - 27.2.2019

Palba, saj bo.
Ne da nisi sposoben, pranje možganov pa je na centrifugi.

Re: Fasado delam sam - Marko1976 - 27.2.2019

Palba, saj tu smo vsi nesposobni. Samo gre za to, da včasih nesposobni naredi kako zadevo sicer veliko počasneje, pa vendarle tudi mnogo bolje od sposobnega, ki ima na razpolago za celotno izvedbo fasade dva tedna, ker potem že hiti na naslednje gradbišče, če že kaki dan vmes slučajno ravno ne izostane zaradi ravno tega.

Zakasira pa 5.200 €. Pošteno, saj mora plačati davke, orodje, prevoz, malico ter 3 delavce, ki so prišli delat namesto njega, med tem ko on na kavici rihta naslednji posel, zaradi katerega imajo 3 delavci samo dva tedna časa za tvoj objekt.

Šalo na stran, res pa je, da za delo več kot sposobnost šteje v o l j a.

Re: Fasado delam sam - Experienced - 27.2.2019

In ti je imaš dovolj "volje" Marko, tako da ja le pogumno, letos je vreme res toplo, čez poletje boš pa menda ja naredil, no boš videl kako ti bo šlo in bo jeseni že konec Wink tko da kar pogumno.

Re: Fasado delam sam - SinAbi - 27.2.2019

Če ne bi bilo pranja možganov, bi bilo morda tudi razumevanje drugačno.
Ampak domina je pri nekaterih kratka.

Katero tele, recimo SinAbek, celo vzpodbuja druge, da se sami lotijo, seveda ne traparij, tu potem nastopi recimo simek in pranje možgan, slednje deluje in šteje.

Palba, kako bo pri ostalih stvareh? Za 5 jurjev se ti ne bo splačalo? Tu, 5 tam, 5 drugje,... saj bo, ne se pa farbat.
Ok, morda delaš makete za kak drugi tir, pa še tu fehtaš?

Re: Fasado delam sam - Marko1976 - 27.2.2019

Experienced, hvala ti, včasih, ko se zadeve zalomijo, spodbuda pomaga...

SainAbi, zadeva je taka, da te lahko dopolnim, da se seštevek pri adaptaciji dejansko samo nalaga. Po faktičnih izračunih, ko sem npr. dal na kup predračune za dela, ki sem jih potem sam opravil, nas je investicija v adaptacijo doslej stala zgolj dobro tretjino siceršnjega zneska, ki bi ga sicer namenili za izvajalce... Občutek, da delam sam, pa je neprecenljiv...

Re: Fasado delam sam - arbajter - 27.2.2019

Neprecenljiv? Ok, spoštujem to. Spet pa če ima vreča s časom luknjo na dnu. Če jo nebi imela bi verjetno govoril (pisal) drugače. Mimogrede - so tudi mojstri, ki to naredijo kvalitetno in hitro (pa čeprav šef v bifeju kofe pije). Ko so fasado s coklom vred delali meni (250m2) šefa nisem videl razen prvi dan, ko mi je z kamionom zvozil tiste bale šestnajstke. Četrti dan, pa je bila vmes še nedelja, so pospravili in podrli grušt. Ni bilo okrog hiše niti enega obrezka. Tri dni. Pa nikjer niti malo vegasto. Toliko v razmislek in šimfanje preko mojstrov. Kar pa si morebiti pustim poočitati je le to, da poznam izvajalce vseh poklicev, ki jih na hiši pač srečaš. In za vsakega upam dati roko v ogenj. Da pa bi se z nekim poslom, ki ga normalno opraviš v nekaj dneh ali pa tednu, zafrkaval celo leto? Hmm, ni šans, je čas preveč dragocen. Sem pa že raje drugje in delam posel, ki ga poznam, tistega, ki ga ne poznam (dobro) pa prepustim mojstrom. In tisti denar potem samo "prekupčkam". No ja, nekateri se pač vidijo tudi v tem. Dokaz, da smo ljudje res različni.

Re: Fasado delam sam - ex5522 - 27.2.2019

Arbajter s tvojo filozofijo da delam svoje delo ostalo drugi se strinjam oz pije vodo če:
1. dobiš pravega mojstra na hišo
2. Tvoja urna postavka je enaka ali večja kot je urna postavka mojstra
3. Sicer ne dobiš mojstra (recimo vsaj 1/2 slučajev) ampak "mojstra" a nisi sposoben ali željan tega ugotoviti kako so ti sesuli zadevo pač nekaj je na bajti ali v bajti in to je to hapy, hapy :mrgreen:

V kolikor zadeve niso takšne torej ni pogoja pod točko 1 in/ali 2 medtem ko točka 3 ne pride v poštev je pač opcija,
da delaš sam, če znaš in časovno zmoreš seveda to je PREDPOGOJ.

Jaz sem bil prisiljen delati neke stvari sam, ker ni bilo ljudi ki bi delali po PS
Poleg fasade tudi streho in še marsikaj in eden od krovcev mi je povedal naslednje:
To kar želiš je sicer čisto pravilno samo, da ti tako naredim streho, bom potreboval 2x več časa ti mi boš sicer plačal recimo 30% več kot bi nekdo, ki se mu ne sanja, samo jaz v tem času pokasiram za dve "navadni" strehi povprečnim investitorjem.
Torej bi bil pri meni v minusu za ... 70% :wink:

Točka 3 je bila značilna za precej premožno osebo, ki si je omislila vrhunsko hišo vredno dober milion € (ne ni šala)
a poglej fasado na tej milijonski hiši Confusedhock: sliko sem malo obezal da ostane anonimno.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2p/3h/2E723SlI/fasadaunichr("46")jpg[/img]

Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 28.2.2019

Vse je odvisno od tega koliko €€€ imaš. Vsaj pri meni. Z 24.000 prišparanega denarja sem zamenjal streho, komplet podeskal polajštal in komplet od Creaton. Nova okna les alu, troslojna, sam naredil pripravo in demontažo in obdelavo notri po montaži. Fasada Jub microair 15 cm, nova vhodna, garažna vrata. Novi radiatorji, kitanje beljenje komplet hiše in še nekaj drugih "manjših" stvari. Vse sem delal sam razen montaže oken.
Delal sem ko nisem imel drugega dela, imam s.p. in pač ni dela za 178 ur na mesec, niti si ga ne želim. Važno da zaslužim za eno normalno plačo v manj časa, kot če bi bil nekje zaposlen...
Če bi mi vse delali "majstri" bi rabil ene 20.000 evrov kredita. Nimam se želje pufat, niti ga kot s.p. nebi dobil.
A se splača? Kakor komu. Če bi imel več $$$ pa manj časa najbrž nebi delal sam. Je pa zadovoljstvo nekaj naredit z lastnimi rokami in to vsak dan uporabljat.

Re: Fasado delam sam - arbajter - 28.2.2019

ex5522
Arbajter s tvojo filozofijo da delam svoje delo ostalo drugi se strinjam oz pije vodo če:
1. dobiš pravega mojstra na hišo
Tu sem omenjal preizkušene mojstre, ki jih poznam. Za vsakega posebej vem, da se mu niti slučajno ne jebe, kako bo pustil za seboj. Sicer lahko poskusi tudi tako, vendar glede na objekte kot so ministrstva, vlada, ELES, AS, UKC...si šlamastiko lahko privoščiš samo trikrat: prvič, zadnjič in nikoli več. Tisti pa, ki meni, da ni zamenljiv, naj v vodo vtakne prst, ga izvleče in pogleda če je v vodi ostala luknja. Zato sem tudi omenjal tisto roko ter ogenj. Če človeka poznaš in ga srečuješ po večjih ali manjših objektih desetletja.
2. Tvoja urna postavka je enaka ali večja kot je urna postavka mojstra
Moja urna postavka je enaka ali manjša kot je urna postavka mojstra. Velja za privatne hiše oziroma, če delam zate. Za zgoraj omenjene pa velja "opali ne žali", ker se istega reka drži tudi država, ki ni nič kaj milostna ko hoče svoje. Zakaj bi bil jaz do nje potem izjema?
3. Sicer ne dobiš mojstra (recimo vsaj 1/2 slučajev) ampak "mojstra" a nisi sposoben ali željan tega ugotoviti kako so ti sesuli zadevo pač nekaj je na bajti ali v bajti in to je to hapy, hapy :mrgreen:
Odvisno, kako si z opravljenim zadovoljen. Odvisno, če znaš pred poplačilom zadržati del plačila za "take dogodke". Na tem mestu morda še en nasvet: investitor naj bo na bajti PRISOTEN. Potem se šlamastike ne morejo dogajat oziroma se le, če je investitor res toliko opiljen, da tega ne vidi. Nadzorne ob tem ne bom omenjal, ker bo več kot tri četrt foruma u luft skočilo.
V kolikor zadeve niso takšne torej ni pogoja pod točko 1 in/ali 2 medtem ko točka 3 ne pride v poštev je pač opcija,
da delaš sam, če znaš in časovno zmoreš seveda to je PREDPOGOJ.
Se strinjam, zato sem pisal o vreči časa z luknjo na dnu.
...
O tvojih sposobnostih ne bom. Verjetno nimaš ravno dveh levih, kot jih na tem forumu nima velika večina.
Točka 3 je bila značilna za precej premožno osebo, ki si je omislila vrhunsko hišo vredno dober milion € (ne ni šala)
a poglej fasado na tej milijonski hiši Confusedhock: sliko sem malo obezal da ostane anonimno.
Tole na koncu je sicer brez veze. Ker so mojstri in so "mojstri". Kot si ti nalimal sliko šlamastike na milijonski bajturini, ki je last "zanikrnega" (nezainteresiranega bogatega) lastnika (oziroma takega, ki le plača, delo pa tako-tako) ti lahko jaz nalimam slike vrhunsko izvedenih del vseh strok in mojstrov na enostavnih hišah preprostih ljudi. Ali pa primer hiše (pa ne le za ubogi milijonček), ko je človek hotel imeti do potankosti izdelane detajle, pa vseeno ali je to na bazenu, fontani na vrtu, drevoredu ali pa v skoraj 200 kvadratov kopalnic. Bom pa na tem mestu omenil nekaj, kar sem sicer že omenil katerikrat: preprost človek (graditelj, nadaljevanje beri kot prispodobo) ti bo v talar dal zadnjo klobaso, ki jo ima, prinesel za pit... kar z izjemo zelo redkih bogatunov ne morem ravno zatrditi. In ker se dobro z dobrim... so (morebiti) potem tudi dela opravljena z mnogo več dobre volje, kot bi morda drugače bila. Pa s tem ne mislim, da bi bila drugače slabo opravljena. Posel naj bo le posel. Ko enkrat nekdo opravičeno pljune po tebi, se boš morda še lahko "izkopal", ko to stori še drugi, si gotof. Tako to je.
Spoštujem tudi te vrste "trmastih" graditeljev, kot je tale naš fasader. Sam sem omenil zgolj moj pogled na tematiko. Vsak pa zase ve, koliko dolg ima kovtr.

Re: Fasado delam sam - Fery - 28.2.2019

Mesece?
Misliš 14 dni, verjetno. OK, boš pa v teh štirinajstih dneh nekje zaslužil 5 jurjev.
Pa si na istem.
Saj če jih imaš, sploh ni kaj razmišljati, se strinjam.

Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 28.2.2019

10.000 na mesec čistega zaslužka. Noro. Delam 5 let pa imam dosti do konca življenja.

Re: Fasado delam sam - Palba - 28.2.2019

Ja...vsak po svoje...za svoje €€!
Jaz bi teh (350m2) pacal vsaj 2 leti....ker so še druge obveznosti, ne samo fasada! (družina-dojenček ...neprecenljivo, da si z njim! Delo na vrtu, na kmetiji, kršen fuš...in je teden prehitro okoli!!)
Skratka....od 5200€ bi moral nekomu dati še vsaj MIN 1000€, če ne več!?? (ker bi majstr videl, da ne zmorem sam...bi majster navil ceno!
In na koncu...2 leti pacanja (vprašanje, če bi naredil vse kot bi bil treba!?) bi mi v najboljšem primeru ostalo 4200€!
Jaz za te €€ res ne grem sam pacat fasade!
V 2 letih bom pa že nekje na fušal tiste 4000€...če pa ne...pa tudi nič narobe!
Bom pa v tem času več z družino-otrokom...šli na izlet, na motor Tongue
Lp.

Re: Fasado delam sam - ex5522 - 28.2.2019

Fery Napisal:Mesece?
Misliš 14 dni, verjetno. OK, boš pa v teh štirinajstih dneh nekje zaslužil 5 jurjev.
Pa si na istem.
Saj če jih imaš, sploh ni kaj razmišljati, se strinjam.

V 14 dneh SAM !! ne narediš fasade na povprečno veliki slovenski bajti garant!
Sem delal in potreboval približno 2 meseca netto bruto več, res je bajta malo večja in tudi standardi so malo višji kot pri demiriju ali ibrahimu ampak
14 dni SAM ni šans ajde mesec, če namečeš bolj na približno skupaj...14 dni ni šans

Re: Fasado delam sam - Muzkontar - 28.2.2019

Tole o 14 dneh je čisto nakladanje in zavajanje.
Brez veze sploh karkoli komentirat.