PodSvojoStreho.net
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 25.1.2018

Popson31 Napisal:Nasel podatek 1kg pelet da 4.9kwh toplote..Sama cena pelet pa se razlikuje kolko berem pa naj bo tona cca 250€ torej je 1kg/25 centov, se pravi 1kwh toplote s peleti je cca 0.05€

Odvisno... Prvo je pomembno za kateri les gre, od tega je odvisna kurilna vrednost. Potem je pomemben izkoristek kamina. Če so peleti manj kvalitetni se lahko tudi zgodi, da se kamin ustavi, in je potrebno kaj sčistit. Tukaj pravijo, da je cena ob 90% izkoristku kurilne naprave 6 centov za kWh: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html">http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html</a><!-- m -->.

1 cent morda ne izgleda veliko, po drugi strani pa je to 20% ... Kot rečeno, Elektro Primorska ima v svojem naprednem paketu ceno NT v tem rangu, pa potem ni potrebna nobena dodatna investicija.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018

Zakaj pa pol razmisljas o menjavi peci??10m3 pa res ni dosti glede na to da ima bajta cca 300m2..

Razmisljam v smeri da ne vzamem eloblocka ampak samo kaminsko pec z vodnim izmenjevalcem jo vezem na talno in na bojler pa je stvar resena..pa naj bo na drva ali pelete verjetno ne enega ne drugega nebi porabil prav veliko..ce gledam drva, mogoce malo manj kot ti, nevem pa kolko je to v peletih..bojler pa rabim v vsakem primeru tud pri eloblocku, mogoce pri peci manjsega ker bi lahko ogreval na 80stopinj recimo 150l bojler..

Bajta ima v bistvu 400 kvadratov. Ful preveč, ampak tak so jih v cajtu poceni nafte pač gradili...

V razmišljanje o zamenjavi me sili letnica na hrbtu naše Stadlerce. Stara je toliko kot bajta, torej približno 40 let. In čeprav so te peči že pregovorno kot tank, enkrat vseeno spustijo. Hudič je, če se to zgodi sredi zime.

Peč ali eloblock - kar se tiče temperature v bojlerju je vseeno. Pri TČ pa je to drugače, saj višja temperatura pomeni slabši izkoristek pri delovanju in posledično viške stroške. Večji bojler pa sem predlagal, ker pa ti v primeru, da morda greš kdaj na TČ, vseeno prav pride.

Če drva, kamin in talno, potem nujno zalogovnik. Običajno pa, ko govorimo o ogrevanju na drva kot glavnem viru, govorimo o kurilnici ranga 10 jurjev. Peletni kamin direkt na talno? Morda, ne vem. To naj mojstri povejo, če gre brez dodatnih pritiklin.

Ma ja sej kakorkoli obrnes katerikoli energent oziroma pec vzames za ogrevanje za vsem je nekaj zadaj..tud pri TC pada nazivna moc s temperaturo, peci imajo ene manjsi dne vecji izkoristek..

Nasel sem celo podatek za pelete A1 klase kjer je 1kg/5.6kwh cena pa cca 250€/tona..Je pa tak da ne pri drvah ne pri peletih ni tistega obcutka da si dosti porabil, pri ogrevanju na strom ali s TC pa se stevec vrti dosti hitreje in “moras” pazit kdaj bo delal s polno mocjo..se mi zdi da ima vse svoje prednosti in slabosti..TC je v tem primeru se najboljsa izbira je pa najdrazja, peletni kamin se da razmeroma dober z 91% izkoristkom in vsem kar spada zraven dobit ze za 2500-3k plus subvencija..

Jaz na tvojem mestu res nebi razmiljal o menjavi sploh ce ti pec sluzi kot treba..

En vidik menjave naše pečke je skorajšnja dotrajanost, drugi vidik pa je seveda komoditeta, ki je pri drvah roko na srce ni. Vsaj ne, če nimaš zalogovnika.

Dejstvo pa je, da takšnega kul načina ogrevanja za celo bajto po menjavi nikol več ne bomo imeli. Pri nas deluje vse brez obtočne črpalke, izključno termosifonsko. Dobra kurilnica na drva pa je danes dražja kot TČ, pa vseeno rabi štrom (regulacija, obtočna črpalka).

csamo001 Napisal:Bajta ima v bistvu 400 kvadratov. Ful preveč, ampak tak so jih v cajtu poceni nafte pač gradili...

V razmišljanje o zamenjavi me sili letnica na hrbtu naše Stadlerce. Stara je toliko kot bajta, torej približno 40 let. In čeprav so te peči že pregovorno kot tank, enkrat vseeno spustijo. Hudič je, če se to zgodi sredi zime.

Peč ali eloblock - kar se tiče temperature v bojlerju je vseeno. Pri TČ pa je to drugače, saj višja temperatura pomeni slabši izkoristek pri delovanju in posledično viške stroške. Večji bojler pa sem predlagal, ker pa ti v primeru, da morda greš kdaj na TČ, vseeno prav pride.

Če drva, kamin in talno, potem nujno zalogovnik. Običajno pa, ko govorimo o ogrevanju na drva kot glavnem viru, govorimo o kurilnici ranga 10 jurjev. Peletni kamin direkt na drva? Morda, ne vem. To naj mojstri povejo, če gre brez dodatnih pritiklin.

Ravnokar nasel podatek da zalogovnik pri peletnem kaminu in talnem gretju ni obvezen..

10000€ nebi nikoli dal za kurilnico res ne ker so na voljo kotli za dosti manj denarja pa glih tak opravljajo svojo funkcijo..ene je pac treba parkrat na dan nalozit druge mogoce ne ampak vsem moras dat kurivo da bodo greli..isto kot pri TC mas klima izpeljanke za 6k ali “prave TC” za +10k, grejejo pa in ene in druge.

V primeru da menjas kotel za novejsega koliko manj m3 drv mislis da bi porabil od teh 10m3 s starim kotlom?

Pa si res pripravljen dat 7k ali vec da bos kot pravis bolj na komot??pa kdo ti garantira da bo TC delala 10 let brez problema kaj sele 40 kot ta stara pec, noben..

Tud ce crkne sredi zime dan dva pa imas TC priklopljeno in zalaufano Smile

Ta naš tank verjetno nima več kot 60% izkoristka. Torej ob 100% izkoristku to pomeni nekje 6 metrov drv. Investicija se torej nikoli ne povrne. Ampak ti to nič ne pomaga, ko enkrat peč dušo spusti. Takih, kot so ble stare Stadlerce al pa Ferotermovke pa danes več ne delajo. In v praksi to pomeni, da rabiš kup več krame, da vse skupaj normalno funkcionira. Zato pa nanesejo moderne kurilnice na drva toliko...

Recimo naša peč ima 120 litrov kotlovske vode, česar danes praktično več ne vidiš. Je pa to sila dobrodošlo, ko ni druge regulacije, ker to pomeni, da že sama peč do neke mere deluje kot majhen zalogovnik. Če dam zdaj novo peč z recimo pol manj kotlovske vode noter, skoraj nujno rabim zalogovnik. Če rabim zalogovnik, rabim tudi neko krmilje. Seveda vse skupaj za delovanje rabi štrom. In cena je potem mimogrede pri ceni TČ. Pa se pri TČ ne rabim zajebavat s prenašanjem drv v kurilnico, pa čiščenjem peči, pa čiščenjem turbulatorjev, pa obiski dimnikarja, itd.

Saj sem hotel staro peč noter pustit in izkoristit ugoden trenutek za visoko subvencijo, ker bi me Hitachi prišel približno 4 jurje. Pa bi še vedno lahko peč zaverglal, če bi mi blo in bi ostala noter do svoje bridke smrti. Ampak mi je Fištra prekrižal račune. :twisted:

Mogoce pa se vseeno pocakas pa se bo kaj spremenilo glede subvencije Wink je pa hudis ja ko neves ce se bo jutri pec delala..ampak vseeno za back up imas denar namenjen za TC ki jo kupis v primeru da pec izdihne..moje mnenje..lahko da se bo delala par let, v tem casu lahko cena TC pade kar verjetno bo zaradi vse vecje konkurence pa tud na podrocju subvencij se lahko marsikaj zgodi..

Pravijo pa da ni boljse toplote kot je toplota ki jo dajo drva Smile ceprav 22stopinj je 22stopinj kakorkoli ogrevas ampak obcutek..ves ti boljse kot jaz..Smile

Ma pa mojem je fora samo, če imaš kamin v dnevni sobi, ko vidiš tisto migotanje ognja. Sicer pa sem prepričan, da je 22 stopinj v vsakem primeru 22 stopinj, kot praviš.

Ta tema ti zna prav prit: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=44498">viewtopic.php?f=7&t=44498</a><!-- l -->

Kar se mojega primera tiče, pa bom zdaj najprej počakal, da pridejo od plinarne in pripravijo celovito ponudbo. Potem pa bom v vsakem primeru (direkt al indirekt) občino "spomnil", da je v odloku pisna zaveza po subvencioniranju plinskih peči oziroma priklopa na plinsko omrežje. Če bi občina recimo pokrila stroške priklopa na plin, Eko sklad pa subvencionira peč, potem me investicija v plin pride 1 do 2 jurja. Pa da vidimo, kaj bo pod črto ven padlo.

V teh odlokih o čistem luftu pa sicer ni nobene logike; če ima občina odlok, potem si upravičen do višje subvenciji Eko sklada, a hkrati gre vse v smeri, da postopoma celotno območje občine pokrijejo s prednostnim načinom ogrevanja (bodisi plin, bodisi daljinsko - območja namreč vsako leto malo razširijo). No, in potem ni subvencije. Pri nas je po zemljevidu sodeč dejansko tako, da neposredni sosed lahko dobi subvencijo za TČ, jaz pa ne.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bomber111 - 25.1.2018

Popson31 Napisal:Nasel podatek 1kg pelet da 4.9kwh toplote..Sama cena pelet pa se razlikuje kolko berem pa naj bo tona cca 250€ torej je 1kg/25 centov, se pravi 1kwh toplote s peleti je cca 0.05€

Ob 100% izkoristku

bomber111 Napisal:

Ob 100% izkoristku

Definiraj prosim,ker ne razumem kako lahko vrednost pelet izkoristis manj kot pa je njhova vrednost??razumem da pec dela z zmanjsano nazivno mocjo ali pa TC..

Kako lahko naprimer iz kg peletov dobis manj kwh toplote kot je prepisana kaloricna vrednost?

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - sassapo - 25.1.2018

Vedi da je vsak podatek, ki ga prebereš in je kao deklarirana kurilna vrednost tista najvišja možna izmerjena, ki jo v svoji peči nikoli ne boš dosegel.
Drugače pa če razmišljaš o električnem ogrevanju je najbolje da nabaviš ustrezno velik zalogovnik s potopljenim bojlerjem (glede na toplotne izgube hiše) v njega montiraš 3f 6kw elektro grelnik, polniš ga samo v nizki tarifi prazniš preko mešalnega ventila in vremenske regulacije. Kakšen wdc 10 ali podobno.

Ja to mi je jasno da ima vsaka naprava neko deklarirano vrednost moci pa naj bo to TC, pec na pelete ali eloblock, in da vsaka od teh lahko deluje z zmanjsano mocjo kot je njena nazivna..ni mi pa jasno kako lahko iz energenta dobis manj vrednosti kot je njegova kaloricna vrednost??peleti bodo ob gorenju vedno dali od sebe naprimer 4.9kwh toplote kolko razumem je od peci odvisno koliko topolote bodo poslali v prostor ali vodo..imam prav??

Se pravi pri ogrevanju na strom zalogovnik polnim v casu NT toploto ki se akumulira v njem izkoristim v casu VT za ogrevanje?? Velja enako kot pri peceh na drva da je za 1kw moci potrebnih cca 50l vode v zalogovniku? 9x50=450l zalogovnik??

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - sassapo - 25.1.2018

Mislil sem na deklarirano kurilno vrednost energenta, v tem primeru pelet.
Za dimenzioniranje zalogovnika rabiš vedeti koliko toplotne energije preko VT potrebuje tvoja hiša. Če računaš uporabno temperaturo cca 80/40°C imaš npr. v 1000L zalogovniku na razpolago 46kw kar je skoraj dovolj že za srednje izolirano hišo. Za dobro izolirano novogradnjo ne prevelike kvadrature pa že preveč.
Za polnjenje zalogovnika imaš na razpolago 8h dnevno. Torej je smiselno velikost zalogovnika prilagodit času 8h in moči elektro grelnikov, da ga v tem času do konca napolniš. Nobenega smisla nima dajat večji zalogovnik, ker v razpoložljivem času ne bo dosegel končne temp.