![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - Gomi - 16.9.2015 Ta temperaturna sonda spremlja dogajanja v izgorevalni komori (če drugega ne, lahko ves čas spremljaš temperaturo v izg. komori). Bolj verjetno pa je, da je tudi software kotla povezan z njo in je delovanje kotla odvisno tudi od podatka, ki ga daje ta sonda. Pri kotlih tega cenovnega razreda bi to vsekakor pričakoval. Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 16.9.2015 Žerjavar Napisal:boljša krmilja kotlov poznajo vrtljaje ventilatorja, kar bi (vsaj v grobem) že lahko dalo pretok dimnih plinov.Citat:Če sem prav opazil je ta sonda namesto temperaturne sonde v dimniku za dimne pline?Temperaturna sonda v IK ne more nadomeščati sonde v dimnih plinih ob izstopu iz peči. Teoretično bi jo lahko, če bi imel merjenje pretoka DP. Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 16.9.2015 Citat:boljša krmilja kotlov poznajo vrtljaje ventilatorja, kar bi (vsaj v grobem) že lahko dalo pretok dimnih plinov.Možno, vendar bi moralo biti individualno nastavljivo. Iz vrtlajev se dobi razlika pritiskov na ventilatorju. Za pretok pa je potreben še dejanski presek in dolžina pretoka plinov (višina in presek dimnika, priključek od peči do dimnika, ....). Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 16.9.2015 koshir, podobno zadevo ima tudi Centromentalov kotel, Bio tec, in verjetno ima funkcijo, kot jo je opisal evangelian oziroma Gomi -ja in kasneje regulira vrtljaje sesalnega ventilatorja v soodvisnosti z lambdo. In če sem prav videl je to tipalo pred vstopom v izmenjevalce oziroma izven IK . In še kotel ima kotlu primerno barvo in ne hladno modro z argumentacijo o pojmovanju prepotentnežev -znaku kao kvalitete :lol: Re: Pec na drva in zalogovnik - Verjameš ali pa ne - 16.9.2015 Koshir Napisal:Če sem prav opazil je ta sonda namesto temperaturne sonde v dimniku za dimne pline? :roll: Sonda za merjenje dimnih plinov je na izstopnem delu kotla. Sonda pri IK pa meri temperaturo DP na izhodu iz IK, kar pa uporablja elektronika lambda sonde za krmiljenje primarnega in sekundarnega zraka. Elektronika dobi zelo hitro informacijo o spremembi temperature, ki pa je na izhodu zaradi histereze izmenjevalnika ne dobi. Regulacija je zaradi tega bolj učinkovita in ne niha tako kot pri ostalih Lp Re: Pec na drva in zalogovnik - taubi - 16.9.2015 Koshir Napisal:Hanzi tista temperatura 550°C je temperatura v IK vsaj kolikor je meni jasno saj ima ta peč tudi temperaturni senzor v IK komori in ko pride temperatura v IK komori nad 500°C se načeloma zapre vratca kjer zakuriš Video je pravljica za 'lahko noč'. Tip čisti nov, enkrat zakurjen kotel. Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 16.9.2015 picas55 Napisal:podobno zadevo ... verjetno ima funkcijo, kot ... in kasneje regulira vrtljaje sesalnega ventilatorja v soodvisnosti z lambdo. In če sem prav videl je to tipalo pred vstopom v izmenjevalce oziroma izven IK .Ne mešaj lambda sonde (merjenje vsebnosti O2 v DP) z termosondo (merjenje temperature DP). Za dobro regulacijo uplinjaka, mora lambda sonda regulirati dovod sekundarnega zraka, termo sonda pa primarnega zraka. Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 16.9.2015 In pri starih verzijah sta lambda in termo precej blizu ena drugi. Tukaj pa sta vsaj meter narazen. Lambda kot vem ne zdrzi takih temperatur. Ze kratkotrajni temperatura na 250- 300C je lahko problem..... Re: Pec na drva in zalogovnik - Verjameš ali pa ne - 16.9.2015 300 je želena temperatura za lambdo. Že z lastnim segrevanjem se lambda segreje na 300 lp Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 16.9.2015 Žerjavar, ne vem kako delujejo dobre regulacije, meni lambda poleg, da meri vsebnost kisika regulira tudi lopute dovoda primarnega in sekundarnega zraka. Tipalo dimnih plinov, pa je na regulaciji sesalnega ventilatorja. Bolj smiselna mi je tokrat žal razlaga od Verjameš al pa ne :wink: Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 17.9.2015 @:picas55: Nič ni narobe, če ti je blizu opis tvoje izvedene regulacije. Tempertatura DP regulira celoten dovod zraka (ventilator), lambda sonda pa regulira razmerje med primarnim in sekundarnim. Če bo temperatura previsoka, bo ventilator počasnejši, če bo tudi kisika v DP premalo, bo več sekundarnega zraka = loputa primarnega bo skoraj zaprta. Dejansko ne rabiš regulacije loput, če imaš dva ventilatorja. Je pa na ta način bolj razumljiva funkcija posamezne sonde. Previsoka temperatura zmanšuje primarno gorenje (moč ognja), premalo kisika povečuje sekundarno izgorevanje. Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 17.9.2015 Žerjavar, zadnji odgovor je mojemu IQ bolj razumljiv. Upam, da bo tudi Koshir -ju, kateremu naj bi bil namenjen. Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 17.9.2015 Žerjavar najlepša hvala za podroben in jasen opis delovanja katera sonda regulira vrtljaje ventilatorja (sonda dimnih plinov) in kaj primarni in sekundarni zrak(lambda sonda). Načeloma ta dodatna sonda le pomaga z dodatnimi podatki do še boljše regulacije in kot je evengelian napisal da ima funkcijo pri vžigu da veš kdaj je čas da se zaprejo vrata za vžig. Če sem vas pravilno razumel sonda za dim podaja temperaturo in tudi sam pretok dima pri lambdi pa podaja podatek o kisiku, če se pa motim pa me prosim popravite
Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 17.9.2015 Citat:sonda za dim podaja temperaturo in tudi sam pretok dima pri lambdi pa podaja podatek o kisiku,Obe sta za dim. Ena je za temperaturo dima in skrbi za ustrezno jakost izgorevanja (primarni zrak). Druga pa za vsebnost kisika (višek pri izgorevanju), katera skrbi za popolnost izgorevanja = ustrezna količina sek.zraka. Pretoka dima ne meri nobena nobena od teh dveh. Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 17.9.2015 Zerjavar Attacka ima fiksne obrate. Vsaj tisti z lambdo. Brez lambde pa obrate regulira TDP Pri lambdi pa loputo primarnega zraka. |