PodSvojoStreho.net
Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Finančna plat (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Tema: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? (/showthread.php?tid=58917)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - papez46 - 22.1.2015

@tkma - od kje ti tak občutek?

Kje vidiš kakšno od zadev, ki jo navajaš? Da bi bil kdo nekomu nevoščljiv - ker ima kredit? Pa dej no.

Vzemi za realno primerjavo dva ( 2 ) ki sta v istem času vzela enak puf pri isti banki, za isto zadevo.
Pa reciva da še za isto vrednost - 200.000 jurjev.

Eden lepo v EUR in po pogojih za tak kredit. Je bil kreditno sposoben.
Drugi za tak puf NI bil kreditno sposoben. Lahko bi torej najel kredit, za katerega JE bil kreditno sposoben. Recimo 150.000 jurjev.

Ja?

Ampak NE, jasno - treba je 200.000 jurjev. In ga je dobil - jasno v švicarjih, je bila pač možnost.
Nenazadnje, če ga ne bi dobil v švicarjih, bi ga pa našel kje drugje, pri kakem "oderuhu", mafijozu ali pri onem gospodu z brčicami in čivavo ( ORIJON ).

Pa se nobenega tistega, ki je najel "normalen" kredit v EUR danes ne sliši. Pa so pogoji odplačila tudi danes neugodni.

In jasno - sedaj bo pol države pametne in bodo iskali JAJCE V DLAKI, kdo ni koga obveščal, kdo bi komu moral kaj, in zakaj.
Verjetno se bo našel kak "nižji bančni uslužbenec", kateremu bodo naprtili odgovornost za vse skupaj, ker je nek mail založil v napačen "fail".

Bazično vprašanje pa je čisto drugo - zakaj nekdo gre v dolžniško upniško razmerje - pod tako visoko stopnjo tveganja?

Zakaj?

Res je - kdor ne riskira - ne profitira. Res pa je tudi, da ne profitirajo VSI. Kdor pa profitira, je ta ustvarjen PROFIT vedno na račun drugih "igralcev", ki žal NE profitirajo.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - temp - 22.1.2015

Jao no. Jst franka nisem niti pod razno spremljal...ampak poglej tole

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.plus500.com/Instruments/EURCHF?gclid=CIqyopnlp8MCFcSWtAod2y4ARg">http://www.plus500.com/Instruments/EURC ... tAod2y4ARg</a><!-- m -->

pa klikni na 1w. Dobiš graf od sredine 2007 naprej. Obroki so se vam mesečno spreminjali. Se niste nikoli vprašali zakaj? 1.6 ste šli na 1.2 - se pravi so obroki konkretno narasli pa ni bilo reakcije? Vedeli ste, da je vrednost regulirana in da lahko vsak čas se deregulira? Jaz tega nisem vedel, ker nisem imel s frankom nič, ampak ce bi mel kredit v frankih bi pa prekleto gledal kaj se dogaja.

Ni privoščljivost, zdaleč ne. samo včasih je resnica kruta.

Jaz sem se tudi nategnil z življenskim zavarovanje na podlagi skladov ipd.. pač sem vedel, da tvegam in ko sem videl kam gre sem pač skenslal vse skupi in se sprijaznil, da sem ga usral. Na srečo so bili zneski majhni.
Me je tudi že kdaj kdo nakrog prinesel, pa ljudi na tem forumu tudi. Kaj je že bil un oknar v parlamentu?

A bomo vsem pomagal?

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - medo9 - 22.1.2015

+1

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - Fery - 22.1.2015

To ni nevoščljivost, ampak, v glavnem, lakomnost. Oz. posledica nje.
Jaz sem že pisal o najinemu kreditu. 2008 50 jurjev. O ja, so ponujali franke, kot bolj ugodna pa tudi bolj rizična opcija. Hvala, ampak ne hvala.
Vzeli smo 1,3 pribitka in euribor.
Obrok nam je padel kmalu in danes je, čez prst, 460 evrov proti takratnim 580.
In zdaj ostali, ki so se odločili drugače, prepričujejo mene, da so reveži in da se mi morajo siliti.
Zakaj že?
Jaz imam tudi kredit, pa ne jokam po televiziji in drugje. Zavedam se in nosim posledice svojih dejanj.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - papez46 - 22.1.2015

Fery, kot Fery

Direkt in čelno. :lol: :lol:

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - ssirovnik - 22.1.2015

medo9 Napisal:Nehaj posploševati in obtoževati vse povprek!
Kaj naj bi po tvojem naredila banka, ki je dala kredit v CHF?
Še posebej, če drži to, kar je povedal minister Mramor. Da so banke že v letu 2006 bile dolžne dobiti izjave kreditojemalcev, da se zavedajo, da gre za valutno tveganje.

In so jih dobile? A v EUR pa ni valutnih tveganj ali kaj? Še večja znajo biti kot pa v CHF-u - samo za informacijo - in bistveno hitrejša.

Samo v info - banka je dolžna škodljiv produkt umaknit oz. ga sploh ne imeti, sploh pa takega ki niha gor in dol ko zmešan na osnovi valut (gledano na 12 mesecev).

Leta 2005 ni bilo dosti bank na trgu ki so ponujale 25 ali 30 letne odplačilne dobe za kredite - a vedno več se jih je pojavljalo čeprav so marsikaj vedeli že pred navadnimi smrtniki.

Noben ne prepričuje nikogar da je kdo kak revež - samo me pa prav zanima ko bo zagustilo pri EUR valuti kako bodo določeni piskali.

Kreditno sposoben ter tudi plačilno sposoben si moral/moraš biti da sploh dobiti kredit - tako da ne mešat teh pojmov medseboj. Banke te zadeve precej dobro kontrolirajo - jih pa v preteklosti (več kot 10 let nazaj) niso tako dobro in so v drugačnih oblikah prerazporejale tveganja.

Ssirovnik: ne vem sicer zakaj si moj komentar citiral za čisto druge stvari, ampak občutek imam, da ti v osnovi ne veš, kaj sploh pomeni valutno tveganje :roll:
Ostalih tvojih navedb nimam kaj komentirati.

medo9: sem odgovoril generalno - če te je citat zmotil - moje opravičilo.

Za valutno tveganje pa sem zelo dobro podučen, samo v SLO marsikdo ne ve kaj to v resnici pomeni v povezavi z drugimi produkti na fin. trgu.

No potem pa mi pojasni prosim, kaksno je valutno tveganje kreditojemalca, ki vzame kredit v eurih, je zaposlen v SLO (ali kjerkoli v EMU) in torej dobiva placo v eurih?

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - m&amp;s - 22.1.2015

Pred uvedbo evra si lahko vzel kredit vezan na tečaj evra ali franka. In si valutno tvegal Smile

Sicer pa bomo videli, kako bodo tekle zadeve. En tv odvetnik se mora najti in začeti sprejemati stranke, ki bodo iskale soodgovornost bank po potrebi tudi na sodišču. Mene bančni svetovalec leta 2007 ni seznanil z tveganji. Kdo bi te vedel, ja. Ampak banke bi morale.
Se tudi ne spomnim, da bi kaj podpisal, v pogodbi pa tudi ne zasledim določbe, da podpisujem "smrtno obsodbo".

Sorry, nisi resen.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - doli - 22.1.2015

tkma Napisal:...
se mi zdi da je počasi BZ komentirat
Res vsa čast slovenskemu narodu
Seveda je BV komentirat. A nekaj pa res ne razumem. Danes, npr. je bil EURCHF že 0,985 , 1,5% v podnu in prav lahko bi tam tudi ostal ali šel še niže. Mogoče bo to jutri, je čist možno. Vse napovedi pravijo, da bo evro še naprej padal in povsod lajnajo kot blesavi: "evro hočemo v zoni inflacije, ne bomo dopustili deflacije". Draghi je danes objavil, da bomo tiskali denar ko blesavi, po 60mrd na mesec, ...

Ti imaš pa kredit še vedno v CHF in čakaš, tu pa tarnaš in pričakuješ kaj ti bodo šenkali. Zakaj?

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - Johan_R - 22.1.2015

Fery Napisal:To ni nevoščljivost, ampak, v glavnem, lakomnost. Oz. posledica nje.
Jaz sem že pisal o najinemu kreditu. 2008 50 jurjev. O ja, so ponujali franke, kot bolj ugodna pa tudi bolj rizična opcija. Hvala, ampak ne hvala.
Vzeli smo 1,3 pribitka in euribor.
Obrok nam je padel kmalu in danes je, čez prst, 460 evrov proti takratnim 580.
In zdaj ostali, ki so se odločili drugače, prepričujejo mene, da so reveži in da se mi morajo siliti.
Zakaj že?
Jaz imam tudi kredit, pa ne jokam po televiziji in drugje. Zavedam se in nosim posledice svojih dejanj.

Povsem enostavno in resnično!
Si bi pa upal staviti, da nihče od nas ne privošči težav sozapufancem, saj imamo lastnih dovolj.

Kaj boste pa rekli na dvakratni šus: nekdo je s kreditom v CHF kupil 80% stanovanja po ceni 3.500 EUR/m2, pa to stanovanje danes ne doseže 2.500 EUR/m2 prodajne cene???

Ti so ga najebal, na polno! Ne more odplačevat in ne more prodat. Ostane mu finančna luknja ali osebni stečaj.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - Migaj - 22.1.2015

..Lahko pa dobite kredit v švicarskih frankih, kredit in obrestna mera sta ugodnejša.
Čeprav jemati kredit vezan na valuto v kateri ne služite, pomeni večje tveganje.

Na mojo pripombo, kaj pa, če se CHF okrepi -sem dobil odgovor:
Verjetnost, da bi se CHF močneje okrepil napram EUR je minimalna, zgolj teoretična, ker je vrednost CHF napram EUR navzgor omejena. Čeprav ne bi smela reči, bi sama raje vzela tak kredit, ker je ugodnejši. Vi pa seveda naredite tako, kot se vam zdi najprimernejše za vas.
Moj odgovor pa je bil: Gospodična, kaj če bi ga vi vzeli še zame ? :oops: Big Grin
Približno takih in podobnih komercialnih bančnih 'nasvetov' smo bili deležni po mojem spominu leta 2006.

Ne, nisem 'pameten' in nisem profitiral pri kreditu, ker sem ga vzel v EUR -kredit je namreč že zdavnaj odplačan in bi bolje prišel skozi, če bi jo poslušal in ga vzel v švicarjih.
Pri vseh mojih kreditih je namreč vedno profitirala samo banka, pri kateri sem si denar sposodil :wink: :mrgreen:

medo9 Napisal:No potem pa mi pojasni prosim, kaksno je valutno tveganje kreditojemalca, ki vzame kredit v eurih, je zaposlen v SLO (ali kjerkoli v EMU) in torej dobiva placo v eurih?

No pa poglejva:

kaj se zgodi če se ZDA jutri spomnijo sprejeti določeno odločitev, ki na trgu dejansko oslabi dolar za npr. obdobje 6 mesecev ali 1 leta? EUR verjetno naraste - in temu primerno tudi vrednost obrestne mere.

EUR je bistveno bolj vezan na USD kot marsikdo misli in niti najmanj ni zanemarljivo
to upoštevati ob sprejemanju tveganj v takšnih ali drugačnih produktih.