PodSvojoStreho.net
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 8.12.2013

cel kup teorije poveš pa nič pametnega
torej prvo vgraditi mešalni ventil na ogrevalni krog iz zalogovnika z tem se zniža temp. dvižnega voda na optimalno in se s tem podaljša cas odvzema temp. iz zalogovnika.
to bi jaz naredil.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 8.12.2013

Ves preveč filozofije. Največji problem "viharja" v hranilniku so direktni krogi tam kjer je mešalni ventil in za njim črpalka je odvzem toplore iz zalogovnika lepo počasen in umirjen, isto s strani peči pri polnenju hranilnika s toploto, seveda če imaš ali ladomat ali tripotni z črpalko in neko regulacijo (ND2, ...) v vseh ostalih primerih pa črpalka, pa je lahko še tako majha pretočna količina?? -razen ko stoji-, povzroči mešanje-vihar- v hranilniku in pozabite na plastenje. Ker ima za sanitarno vodo tudi STČ sem izklopil ogrevanje bojlerja STČ z centralno in sam odjem za ogrevanje z mešalnim krogom ni povzročil nikakršnega pretiranega mešanja v zalogovniku. Povratek iz mešalnega ogrevalnega kroga je okoli 35°C, dvižni vod v ogrevanje po stabilizaciji sistema - po kakšne pol ure pa okoli45°C, je pa to stvar temperature prostorov, zunanje temperature in krivulje ogrevanja in nima nobene veze z plastmi v zalogovniku . Vklop gretja bojlerja naredi intenzivno mešanje v hranilniku pa ni važno kje so priklopljene cevi povratka in kakšne so stopnje hitrosti (pretoki) na črpalkah.
Ta problem sem rešil tako da sem na izhod iz registra iz bojlerja (STČ) namontiral tipalo ki mi izklopi črpalko ko temperatura na izhodu doseže malo več (5-8°C)kot je nastavljena -željena v bojlerju s tem se je mešanje v hranilniku umirilo, gretje pa dela inpulzno tako da rabi malo več časa da doseže nastavljeno v bojlerju. Isto bi dosegel z manjšanjem pretoka- pripiranjem ventila ali manjšanjem moči črpalke-draga zadeva.
Balaševič: Sve ostalo su nijanse... Big Grin
LP Tomaž

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Verjameš ali pa ne - 8.12.2013

zamot1 Napisal:Vse preveč filozofije.

Balaševič: Sve su ostalo nijanse... Smile

Big Grin

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - kenn - 9.12.2013

Zanimivo tema. Tudi sam opažam da mi po segrevanju bojlerja kar premeša vodo. Me zanima kaj je po vašem mnenju bolje:
1. ogrevat vodo večkrat ( na primer željena temp. 45, ogrevaj ko pade pod 40 ) ali
2. ogrevat vodo manjkrat ( npr. željena temp 45, ogrevaj ko pade temp. pod 30 )
Bojler mam 200l, star 12 let.

Kaj pa velikost kače v bojlerju ? Je mogoče potem bolje da imaš večjo kačo v bojlerju ( kot npr. berem v temi o toplotnih črpalkah )?

Namen imam zamenjat bojlet za 300l.

Hvala za odgovore

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 9.12.2013

Bojler zamenjaj z STČ- sanitarno toplotno črpalko.

Vem, lahko ga tudi priklopim na elektriko, pa ne bo mešanja Smile

STČ odpade. Bojler bi kupil z solarno kačo, za priklop kolektorjev enkrat v prihodnjih letih

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 9.12.2013

Citat:Tudi sam opažam da mi po segrevanju bojlerja kar premeša vodo. Me zanima kaj je po vašem mnenju bolje:
Za manj mešanja v zalogovniku je treba znižati hitrost črpalke na minimum. S tem bo temperatura povratne vode nižja. Črpalko vklaplja temperatura sanitarne vode, izklaplja pa temperatura povratka ogrevalne vode.

"Črpalko vklaplja temperatura sanitarne vode, izklaplja pa temperatura povratka ogrevalne vode."
Še to povej katera avtomatika to podpira, zaenkrat sem to doma sam naredil z klasičnimi termostati? Črpalka je na I stopnji in še ventil je malo priprt?

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 9.12.2013

Citat:Še to povej katera avtomatika to podpira, zaenkrat sem to doma sam naredil z klasičnimi termostati?
Si že sam povedal, firma "Naredisisam". Pa še ceneje je od ostalih.

Žerjavar Napisal:
Citat:Tudi sam opažam da mi po segrevanju bojlerja kar premeša vodo. Me zanima kaj je po vašem mnenju bolje:
Za manj mešanja v zalogovniku je treba znižati hitrost črpalke na minimum. S tem bo temperatura povratne vode nižja. Črpalko vklaplja temperatura sanitarne vode, izklaplja pa temperatura povratka ogrevalne vode.

Črpalko mam na max. Ob zagonu peči mi je monter rekel da mora bit črpalka na max. Vklaplja pa črpalko regulacija peči, nastavim želeno temperaturo vode in temp. pri kateri začne ogrevati vodo.

Zmanjšaj na prvo stopnjo pa si zmagu! Da se razumemo črpalko za ogrevanje sanitarne vode.

ok

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Hanzi - 9.12.2013

Pa povratek daj nekam na sredino namesto na dno. Če še lahko to spreminjaš.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Tone - 9.12.2013

Segrevanje bojlerja je res sranje in ne vidim neke dobre rešitve, razen morda dboplaščni bojler ali kača skoraj po celi višini in minimini črpalkica.
Zato sem 1 bojler potopil v zalogovnik, drugega blizu porabnikov pa polnim z obtočno sanitarno tako, da zamenjam vodi v obeh bojlerjih.

"Pa povratek daj nekam na sredino namesto na dno. Če še lahko to spreminjaš."
Ja ampak to samo od ogrevaje od bojlerja, od mešalnih ogrevalnih krogov NE.
Malo težje je prerihtavati cevi kar tako za hec, se da marsikaj z domačo avtomatiko. Meni dela supre z inpulzno tehniko polnenja in tremi termostati za 5€, se ne opazi na termometru intenzivno mešanje med in po ogrevanju bojlerja. Bom pa še probal naredit "umirjevalec viharja" pred hranilnikom kot je nakazan v temi Umirjanje viharja v hranilniku :lol:
LP tomaž