PodSvojoStreho.net
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 30.9.2011

Kakšna povezava je med porabljeno energijo in skupno streho. Confusedhock: Jaz ne vidim nobene. Razen če bi mi kdo želel sofinanciral recimo elektriko, vodo, plin ..... s korekcijskimi faktorji.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 30.9.2011

Ne se delat neumnega.
Kdor je v spodnjem štuku ne rabi strehe, sigurno bodo vilede in ajmarji zgiornjih stanovalcev polovili vse padavine.
Prav tako ne rabi plačevaz ogrevanja nekdo, ki je azdovoljen z 21°C, ima eno zunanjo steno, ki jo dodatno izolira in zmrznjene vse sosede - lahko celo da odstraniti radiatorje.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 1.10.2011

Citat:Kakšna povezava je med porabljeno energijo in skupno streho
Nekaj povezav je.
Streha je skupna last in ščiti vsa stanovanja pred dežjem. Nobenega bolj ali manj. Če nastane strošek, se deli na vsa stanovanja - običajno po kvadraturi stanovanja.
Zunanje stene in okna so skupna last. Če nastane strošek (barvanje, obnova, ...), kako se deli? Ali ni tudi izguba toplote skozi zid in okna strošek? Posebno poglavje pri toploti je odprto okno.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 1.10.2011

Tone Napisal:Ne se delat neumnega.
Kdor je v spodnjem štuku ne rabi strehe, sigurno bodo vilede in ajmarji zgiornjih stanovalcev polovili vse padavine.
Prav tako ne rabi plačevaz ogrevanja nekdo, ki je azdovoljen z 21°C, ima eno zunanjo steno, ki jo dodatno izolira in zmrznjene vse sosede - lahko celo da odstraniti radiatorje.

Potem pa odgovorite na vprašanje, kako izgleda, če v stavbi ni CK.Boste potem plačevali sosedu zato, ker vam greje ali obratno vi njemu zaračunavate, ker ga ogrevate ? Dileme ni pri novejših zgradbah, kjer imajo etažno centralno.
.
Da bo jasno govorimo o uporabi energije in ne o vzdrževanju skupnih naprav!

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 1.10.2011

Citat:govorimo o uporabi energije in ne o vzdrževanju skupnih naprav
Vedno so argumenti za in proti. Končna odločitev je samoupravno parlamentarna, glede na to, kdo ima boljše argumente ali boljši lobi.

Ni pa nič narobe, če tukaj pojasniš svoje argumente, verjetno bodo še komu koristili. Mene osebno problem ne prizadeva, sem pa nakazal neke možnosti razmišljanja.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - shamo - 3.10.2011

Inšpektorjev vam ni potrebno spustiti v stanovanje

<!-- m --><a class="postlink" href="http://cekin.si/clanek/tema_tedna/ne-bojte-se-inspektorji-vam-ne-bodo-premetali-stanovanja-ob-iskanju-delilnikov-toplote.html">http://cekin.si/clanek/tema_tedna/ne-bo ... plote.html</a><!-- m -->

Re: Svarilo pred delilniki toplote - vincent - 3.10.2011

Merlin1 Napisal:Potem pa odgovorite na vprašanje, kako izgleda, če v stavbi ni CK.Boste potem plačevali sosedu zato,

Če ni centralnega ogrevanja - toej vsak ima svojo peč, tudi delilniki niso potrebni.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - bvs - 3.10.2011

Merlin1 Napisal:Kakšna povezava je med porabljeno energijo in skupno streho. Confusedhock: Jaz ne vidim nobene. Razen če bi mi kdo želel sofinanciral recimo elektriko, vodo, plin ..... s korekcijskimi faktorji.

Seveda je. Prijateljica ima stanovanje v bloku, samo ena stena izpostavljena zunanjim vplivom pa še ta na jug obrnjena in ker je samo prespala v stanovanju ji ni bilo potrebno kuriti nič. Pa ima sosede, ki jo sofinancirajo Smile. Njej je pasalo, do sedaj ...

Re: Svarilo pred delilniki toplote - hiper - 3.10.2011

Pozdravljeni,
men še vedno ni vse povsem jasno. Dobili bomo delilnike, imamo pa stare železne radiatorje z navadnimi ventili. Sedaj bi rad kupil termostatske ventile, a ne vem katere.

Če je delilnik z enim T senzorjem: začne merit, ko je T rad. več kot 30 C. Se pravi, če je ventil priprt se računa kot bi bil čisto odprt - kje je tu logika? Pri 30 C radiator praktično ne seva, računa pa vseeno - ali obstajajo ventili, ki so samo odprt ali zaprt - brez vmesnih stopenj (manjše udobje a občutno manjši stroški)?
Podobno pri delilnikih z dvema senzorjema - a ni bolš 3 ure po dT 30C kot 9 ur po dT10C(kolk sploh seva radiator)?

Črpalke kao ne delajo od 22-5 ure. Torej je najbolje imet elektronske ventile. Pa jih naštimaš: od 5-7 na 22C, pol na nič, pa od 16-20 na 22C. Ali je kakšna druga rešitev?

Hvala in LP

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Hanzi - 3.10.2011

pametnjakovic Napisal:
Merlin1 Napisal:Tole s korekcijskimi faktorji je prav smešno. Korekcijskih faktorjev sploh nebi smelo bit. Kdo pa plačuje elektriko za topla stanovanja ko obratuje klima, ali pa sosedi zaprejo radiatorje in si na slabšem kot tisti v neugodni legi.
Pri nobeni drugi vrsti ogrevanja ni korekcije. Tu pa bi se šli kar socializma Big Grin Big Grin
+1
+1
cacka: ni mi jasno kako ima sosed lahko pri zaprtih radiatorjih 24C, ce imajo njegova okoliska stanovanja komaj 20.
Sicer pa me zanima ce bodo letos kaj bolj zaprta okna. Pri nas na hodniku je se kar vse na stezaj. No baje v petek pride mraz, enkrat ta mesec pa se delilniki.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 3.10.2011

vincent Napisal:
Merlin1 Napisal:Potem pa odgovorite na vprašanje, kako izgleda, če v stavbi ni CK.Boste potem plačevali sosedu zato,

Če ni centralnega ogrevanja - toej vsak ima svojo peč, tudi delilniki niso potrebni.

Res je. In noben te ne vpraša po korekcijskem faktorju in skupnih stroških ogrevanja, če prav je to v več stanovanjskem objektu. :wink: Zato sem mnenja, da so korekcijski faktorji, kar nekaj.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - vincent - 4.10.2011

hiper Napisal:Pozdravljeni,
men še vedno ni vse povsem jasno.

Stvar je načeloma sila preprosta (in primitivna)....zadeva ima senzor temperature zraka ter temp. radiatorja - torej odčituje temp. razliko (drugega pač ne more, ker ne more meriti pretoka!!)...in tu je hakelc...če meri zgolj temp. razliko pomeni da mora, ko je radiator vklopljen, čez njega teči voda po maksimalno hitrostjo, ki jo sistem omogoča..torej da je oddajanje toplote čim večje. Če ne rabiš toplote se radiator popolnoma zapre - torej temostatska gava -> on-off.

V kolikor pripiraš zgolj zmanjšuješ pretok, temp. na mestu merjenja delilnika pa bo mogoče ista....oddajanje topote pa recimo 20 % manjše zaradi manjšega pretoka.
Plus tega znavadnimi ventili lahko krmiliš temepraturo zgolj mogoče na prvi polovici obrata ventila....vse ostalo ima radiator že 'nazivno' temperaturo (kljub manjšemu pretoku) torej bo delilnik štel na polno.

Katero izbrati? (Glavo) katero želiš...isti drekec je. Najbolj ziher: Danfoss. Je pa treba seveda menjati glavo + ventil..torej imaš problem ker je v sistemu voda - torej ali zamrzniti radiator..ali ne bo šlo (Pri nas somenjali hkrati z namestistvijo delilnikov..so nameščali še termostatske ventile in glave...in smo spustili vodo za cel blok iz sistema).

Re: Svarilo pred delilniki toplote - hiper - 4.10.2011

Hvala,
vode ni v sistemu, ker čakamo na montažo delilnikov in po želji ventilov.
Se pravi mora bit glava, ki ima tudi 0 in ne samo *? Samo mene skrbi da glave pač pripirajo in ne delujejo na on-off.
Za delilnike pa sem bral da ena vrsta ima zgolj en temp. senzor; za naše pa še vedno ne vem kakšni bodo (moram vprašat upravnika).
Meni se še najboljš zdi, da si kupim elektronske glave pa jih sprogramiram kot sem prej napisal - ma kdo kakšne iskušnje?
Cena pr Conradu 20€ al pa 30€, Danfos 50€.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - cinik - 4.10.2011

Merlin1 Napisal:Res je. In noben te ne vpraša po korekcijskem faktorju in skupnih stroških ogrevanja, če prav je to v več stanovanjskem objektu. :wink: Zato sem mnenja, da so korekcijski faktorji, kar nekaj.

Je razlika ampak fina.
1) Stanovanje brez CK: praviloma je takšno bilo ob nakupu. Zato vem kaj me čaka po nakupu. Če bom kupil robno stanovanje bom več porabil za ogrevanje => morda je zato tako stenovanje lahko cenejše od sredinskega z južno lego npr. Sedaj pride nov zakon, ne spremeni se nič. Izhodišča so nespremenjena.
2) Stanovanje s CK: kupil, ko se je ogrevanje recimo delilo po ključu m2 ali m3 stanovanja npr. To pomeni, da so bila stanovanja v nekem medsebojnem relativnem položaju glede stroška ogrevanja, kar verjetno sem upošteval pri ceni, ki sem jo bil pripravljen plačati. Sedaj pride nov zakon z delilniki. Če ni korekcijskih faktorjev se zelo bistveno in grobo spremenijo relativna razmerja med stanovanji. V smislu, da bo lahko nekdo plačal skoraj nič ogrevanja nekdo pa bistveno več. Iz te logike je smiselno da korekcijski faktorji so.

Logična pa je tudi ideja o potrebnem konsenzu stanovalcev saj se spreminja zatečeno/obstoječe stanje vseh stanovalcev. Glede na našo mentaliteto in na podlagi izkušenj pa trdim, da je konsenz v večstanovanjskem objektu z redkimi izjemami utopija.
================
Sam ne živim v večstanovanjski stavbi in od tega nimam nič ampak bolj kot tole berem bolj se zdi:
- tile števci dajo pač nek bolj ali manj točen približek (in ne meritev) porabljene energije
- vsaj na prvi pogled se zdi, da se da s temi števci tudi delno manipulirati, praksa bo pokazala koliko in kako
- detekcija morebitnih manipulacij je praktično nemogoča, spet govorim iz preteklih izkušenj - v našem bloku je bil problem že enkrat letno odčitati števce v stanovanjih za porabo tople vode, izkazalo se je, da so določeni stanovalci števce npr. namerno pokvarili, javljali pa so minimalno oz smešno nizko porabo, posledično smo šaltali na sistem s ključem delitve po osebi.

Dvomov in pomislekov je dosti, zagotovo pa je res, da bodo največ profitirali monterji delilnikov, uvozniki delilnikov, verjetno tudi kaki ki izvajajo atesti in/ali umerjanje ter upravniki stavb

Škoda ideja je dobra, velikost pričakovanega prihranka dvomljiva, točnost "meritev" vprašljiva, slaba volja ljudi zagarantirana.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - [SkA] - 5.10.2011

hiper Napisal:Hvala,
Meni se še najboljš zdi, da si kupim elektronske glave pa jih sprogramiram kot sem prej napisal - ma kdo kakšne iskušnje?
Cena pr Conradu 20€ al pa 30€, Danfos 50€.
Jaz sem si zaželel Danfoss Living Eco in žal izvedel, da niso dobavljivi do naslednjega leta. Honeywell HR-20 Style bi bil moja naslednja izbira, ampak mi res deluje preveč kantasto in ogromno, čeprav je cena precej nižja. Zaenkrat bom tako kupil navadne termostatske glave, pa jih potem poizkusil prodati in zamenjal z Living Eco. Druge ideje nimam, kolikor gledam, tudi v tujini nikjer niso dobavljivi. Res škoda.

Edit: če bi rad šminkiral, se Danfoss Living Connect dobijo, ampak cena tam naraste občutno zaradi centralne konzole. Preveč, da bi upravičil, čeprav zgleda simpatično. :oops: