![]() |
|
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285) |
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Res mi ni jasno..ce imam naprimer talno, odzadaj eloblock, temp DV je 25 stopinj kar je dovolj za bivalnih 20-21, s kaminom pac dogrevam mogoce za stopinjo dve spodnje prostore ce gre kaj toplote se gor super.. Ali pa ce ni neke potrebe po dogrevanju cez dan zaradi pribitkov in je temp v prostorih ok pac zvecer namesto eloblocka kamin zakurim za par uric pred TVjem.. Ponoci ce ni potrebe ne rabi ne eno ne drugo laufat, ce pa je res sila se vklopi eloblock spet do zjutraj ko gremo od doma.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 24.1.2018 Peletni kamin tudi ekonomsko nima smisla (poleg že omenjene svinjarije in dela). Strošek kWh toplote od pelet je okoli 6 centov. Če k temu dodaš še višino investicije v peletno peč in dimnik ter obiske dimnikarja vsaj dvakrat letno, si krepko čez ceno kWh štroma v nižji tarifi. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Energetik81 - 24.1.2018 Popson31 Napisal:Res mi ni jasno..ce imam naprimer talno, odzadaj eloblock, temp DV je 25 stopinj kar je dovolj za bivalnih 20-21, s kaminom pac dogrevam mogoce za stopinjo dve spodnje prostore ce gre kaj toplote se gor super..Če boš ti par uric kuril kamin (ki so nekje od 5kW navzgor) boš imel v dnevni savno... Res ne vem, zakaj se toliko opiraš na izkušnje drugih z eloblockom, če pa ne veš ne njihovih navad, točne zgradbe hiše, ali je kje posredi še kako drugo ogrevanje, SV itd. Sem ti že par strani nazaj glede na tvoje podatke izračunal, kakšno naj bi imel porabo. Zanašaš se tudi na milo zimo kot je letos - pa bo tako tudi npr. naslednjih 5 let? V ta namen obstaja povprečni temperaturni primankljaj za tvoj kraj, ki ga računa ARSO in pa projektna temperatura. Sicer pa 5 let ROI se ti zdi veliko? Za borih 4k€ dodatne investicije? Ma komaj eno podrtijo od rabljenega avta dobiš za to ceno... Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - maksi - 24.1.2018 Na sliki še dnevna poraba...daljinski odčitki, od začetka kurilne sezone naprej... Čez vikend nas je več, se lika, pere in ja priznam se tudi bolj ogreva. Če bi bilo po moje ne bu kurili kamina Turbo france v dnevni. V dnevni s kaminom je temperatura slano nad 27 C. Zame je to savna, za ženo... Sedaj spuščam v talno 26 C. Brez kamina, ogrevano samo v NT, pri takih zunanjih temperaturah ne bi padlo pod 22 C. Temperaturo merim na višini 1,5 m. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - maksi - 24.1.2018 Prilagam še porabo razmerje MT in VT po mesecih, vendar preteklo kurilno sezono. To je bila prva zima v hiši in zima je bila hujša. V tej sezoni imam porabo nižjo. Eloblock se pri talnem in na Goriškem splača. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Te kaminske peci ki sma jih midva gledala so nekje od 2.4kw pa gor verjetno pri polni moci.. @Energetik81 verjamem tvojemu izracunu glede porabe elektrike na sezono pa tud ne zanasam se prevec na mile zime ampak je dejstvo da januar kot je bil lani jih bo vedno manj, mogoce vsakih par let zim kot letos pa bo vedno vec..Tud povracilna doba 4-5 let za teh 4k ni velika ce pa malo spekuliram da bo cena TC v naslednjih letih padala jo se vedno lahko takrat kupim ali pa prej v kolikor se izkaze da bi bila poraba energenta prevelika.. Strosek za kaminsko pec bo pa v vsakem primeru ker ga moja hoce imet, rada ima toplo in ji je ko dela za racunalnikom vcasih celo 25 stopinj premalo..za doseganje take temperature samo z eloblockom ali samo s TC ogrevat celo hiso nima smisla..zato pa pac ena sobna kaminska pec Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 24.1.2018 maksi Napisal:Na sliki še dnevna poraba...daljinski odčitki, od začetka kurilne sezone naprej... 27? Đizs, kak to zdržiš? Sem pa zadnjič limal povprečne temperature za MB in Portorož. V "kurilnih" mesecih je razlika precejšnja. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - maksi - 24.1.2018 Evo, pa še poraba natančno do konca 2017 Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 maksi Napisal:Prilagam še porabo razmerje MT in VT po mesecih, vendar preteklo kurilno sezono. Nekako tako sem si tudi jaz zamislil nas sistem, cez noc dela pec na 3kw kar bi moralo bit dovolj da bi bila temp DV 25-26 stopinj s tem bi ohranjal tistih 21 v prostoru in v primeru da bi pec celih 8 ur NT delala je to 24kwh pa ce dela se cez dan, recimo da se vklopi okrog 14 (uro preden pridemo domov) ogreje nazaj na 21 in dela nekje do 18 ure za kar spet porabi 12-16kwh in je to na dnevni ravni okrog 40kwh..Vse to je spet odvisno za koliko bo temperatura v hisi padla v casu mirovanja peci.. Tak sistem bi po mojem mnenju moral zadostovati vse dokler bi zunanje temp bile tja do par stopinj pod 0, kar je manj bi pec delovala na visji stopnji, recimo 6kw ali pa bi pomagal kamin.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 24.1.2018 Popson31 Napisal:Te kaminske peci ki sma jih midva gledala so nekje od 2.4kw pa gor verjetno pri polni moci.. Tudi z to relativno nizko močjo sem precej skeptičen. Ti za celih 240 kvadratov rabiš 3,5kW pri -13. To je recimo manj kot 500W za 30 kvadratnih metrov (večja dnevna soba) pri -13. Prištej luči, TV, kak računalnik, vse vas 4 (računsko nekje 100W po osebi). Čez dan še kakšne sončne pribitke, če je usmerjeno na jug. Vse to bo verjetno res vleklo na savno. Bi ti priporočal, da najprej probaš samo s talnim, pa potem, če bo res treba, dodaš peletni kamin. Glede na to, da je fasada že narejena, jo bo tako ali tako potrebno prebit, če se boš odločil za peč. Ne bi pa tega na tvojem mestu delal na zalogo, pa potem ugotoviš, da peči sploh ne rabiš. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Torej je najboljse da odmislim kamin in prvo sezono kurim samo talno z eloblockom?? Ali pa samo kaminska pec z vodnim izmenjevalcem, se priklopi na talno in bojler pa je zraven resena se sanitarna voda..sem gledal eno ki ima 11kw nazivne moci, od tega gre 9kw v vodo, jo pa je mozno omejit vse do 4kw.. Bi moral gledat se svohnejso tam 7kw in 5kw v vodo?? Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 25.1.2018 Kot rečeno, glede na že narejeno fasado, bi jaz na tvojem mestu začel samo s talnim (glede na to, da ste se fiksno odločili za talno in ne dogrevanje preko sistema prezračevanja). Preboj zunanje stene, ko ga enkrat narediš, je tam praktično za vedno. No, vsaj do nove fasade. ![]() Peleti pa niso poceni: kot sem že napisal - cena kWh toplote iz pelet je dejansko višja kot NT elektrika v ugodnih paketih. Sicer sam fore v peletnih ogrevalih nikoli nisem videl; za visoko ceno ne dobiš ugodnja popolne avtomatike. In če se že razmišlja o kaminu kot gušt-fori, potem absolutno kamin na drva. Ampak OK, okusi so različni. Je pa cena kWh iz drv, tudi upoštevaje bistveno nižji izkoristek kaminov na drva, še vedno približno pol cenejša, torej okoli 3,5 centa za kWh. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 Se strinjam tast kuri drva pripeljejo mu jih iz Hrvaske vsako drugo sezono 20m3, nasekana, kolko tolko suha in pa zlozijo mu jih v kurilnico vse za 1150€. Rabis pa za 20m3 plac kar ga pa spet nimam..Oziroma ga imam ampak adijo klubska soba Kaj se regulacije in krmiljenja tice nevem kako je to pri kaminih na drva, pri skoraj vseh peletnih lahko nastavis ali timer ali jo zazenes kar preko telefona..pa tud lazje bi skladiscil teh nekaj vrec pelet ce jih pa zmanjka pa jih lahko tud v avtu pripeljem..nevem pa kako je z zalogovnikom, je nujen ali ne?ali je dovolj bojler? Hebe me sanitarna voda drugace sploh vec nebi razmiljal o cem drugem kot eloblocku res ne.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 25.1.2018 Nasel podatek 1kg pelet da 4.9kwh toplote..Sama cena pelet pa se razlikuje kolko berem pa naj bo tona cca 250€ torej je 1kg/25 centov, se pravi 1kwh toplote s peleti je cca 0.05€ Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 25.1.2018 Popson31 Napisal:Se strinjam tast kuri drva pripeljejo mu jih iz Hrvaske vsako drugo sezono 20m3, nasekana, kolko tolko suha in pa zlozijo mu jih v kurilnico vse za 1150€. Rabis pa za 20m3 plac kar ga pa spet nimam..Oziroma ga imam ampak adijo klubska soba No, kakorkoli boš imel rešeno sanitarno vodo, boš potreboval bojler ranga 200 do 300 L (glede na to o katerih rešitvah ogrevanja razmišljaš). Od tu naprej je vse stvar vezave in postavitve v kurilnici. Drv pa ne boš rabil veliko. Mi recimo to sezono za celo bajto ne bomo porabli več kot 10 metrov. Ti pa bi jih potreboval za sobni kamin tako ali tako samo za dogrevanje. Torej tu nekje kot maksi, ranga 3 metre. Če govorimo o optičnem vidiku: meni recimo odlično izgleda v dnevni sobi nekaj zloženih drv, npr. <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.pinterest.co.uk/pin/441071357248164647/visual-search/?x=16&y=16&w=530&h=530">https://www.pinterest.co.uk/pin/4410713 ... =530&h=530</a><!-- m --> Svinjarija pa je z enim in drugim, tako s peleti, kot z drvami. Z drvami v bistvu še precej več. |