![]() |
|
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
|
Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 6.11.2017 Citat:Verjetno, izvedeli bomo ocitno neA ni zanimivo- precej vas že vozi avtomobil na elektriko pa ste tako proti EV? Če bi zares bili načelni bi že zdavnaj odšravfali baterijo in alternator :lol: :lol: Re: Moja vizija električne mobilnosti - kadotr - 6.11.2017 "Ravno te službe, katere vozijo kruhek" in tako tralala do konca Bozgomovega odstavka. Napisano drži le v teoriji. Prav vsi, ki so na terenu, se s strani šefičev vsiljenih električnih vozil ogibajo, kolikor se da. Električna vozila samevajo na parkiriščih, če ni prisile. Le zakaj? Iz nostalgije? Zaradi premajhne ekološke zavesti? Ali kaj drugega? Ga bo poštar polnil po minuto pri vsaki bajti? In ko mu bo štroma zmanjkalo, bo na terenu polnil, potem dokončal šiht in prišel domov ob polnoči? Žal politikov in tistih, ki nimajo pojma o delu na terenu ne manjka. Kdo bo vse to plačal, se menda že ve.... Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 6.11.2017 Bozgo: daj no izpljuni ze katero sajtrgo vozis :-) Re: Moja vizija električne mobilnosti - steklenicka - 6.11.2017 Poldee Napisal:... Jaz imam 1.5 kW pa dobrih 100 konjicev. ... Nimate vi 100 konjičev ampak kvečjemu 75 kW bencinski/diesel agregat. Oz. bolj natančno, če je 1 KM (konjska moč) = 0,745 kW, 74,5 kW bencinski/diesel agregat + posledično 1,5 kW TE. Vidim pa, da ima kar veliko modelov, lokalne, TE po 1 kW moči. LP, steklenicka p.s. Ne, ne sanjam o perpetuum mobile. Ampak v 4. razredu OŠ sem pa le imel matematiko več k 2. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 6.11.2017 Res je. Sem mislil da s temi 1.x misli na kubaturo, zato sem napisal 1.5 (moja masina je 1.5 dCi). Konjicev je pa 106 oz. kot pravis. Ah, smo pikolovski ;-) Re: Moja vizija električne mobilnosti - steklenicka - 6.11.2017 Od kdaj se ccm izraža v kW? LP, steklenicka Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 6.11.2017 Ne vem, jst sm samo mapiral uno cifro na kubaturo k na drugo mi ni slo, that's all :-) Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 6.11.2017 Energetik Citat:@arbajter, kdo pravi da bodo ICE avti prepovedani, daj ne pretiravaj., ne tega nisem jaz napisal. Živim v realnem svetu in ne utopičnem, kot jih nekaj modelov tule. So pa to pobožne želje nekaterih, ki so prepričani da jim krivično onesnažujemo njihova pljučka in da bodo zaradi tega prezgodaj umrli. Ali celo da bi jim morali plačevati zdravljenje. Bozgo Citat:In še enkrat (ene pač muči funkcionalna pismenost, kaj čmo)-jaz ne prepovedujem klasike, jaz le debatiram o tem, kaj se bo (kot kaže) zgodilo že relativno kmalu= prepoved nekaterih vrst vozil.Da navežem tole tvojo funkcionalno nepismenost, kaj čmo, pa kdo tišči z glavo skozi zid? Jaz si upam stavit glavo, da se bodo klasiki po Evropi vozili še najmanj petdeset let, in to zame nikakor "NI KMALU". Torej kdo je tu funkcionalno nepismen? A ja, peščica utopičnih entuziastov,nimate stika z realnostjo. Citat:Ravno te službe, katere danes vozijo kruhek, serviserji, komunalci...so idealni za EV. Dnevno ne delajo 1000+km(kot jih povprečno v pol dneva naredi večina sodelujočih v tej temi :lol: :lol: ), uporabljajo bolj robustna vozila in zato namestitev baterije ne bi bila problem, medtem ko opravljajo storitev (razlagajo kruh, izvajajo servis...) se jim avtomobil lahko polni...Tu šele si nažgal v temo, da tega ne povežem direktno z tvojim nefunkcionalnim razmišljanjem. Vse te službe uporabljajo v glavnem težja vozila, od kombijev pa do kamionov. Pa sedaj malce razmisli, še tile usrani EV avti imajo probleme, kombiji, kamioni na štrom so pa seveda naša realnost, ki laufa že desetletje, kajne. Tu sploh ni problema, to je že preizkušena tehnologija, sedaj jo bomo še na avtočke prenesli, pa bo. A potem bo pa imel neki Mercator deset polnilnic za dobavitelje? Pa daj zaboga svetega malo pomisli, preden pišeš nebuloze. Kamion na štrom? Kdaj, prihodnje tisočletje? A ja, pozabljam, pa vi ste vizionarji in vam je dovoljeno sanjati (pa kako neumnost napisati tudi)... Sosed razvaža kruh po SLO, kot ga je tudi njegov oče, poznam ta krvavi posel bolj, kot si misliš, in pri njem ni časa za polnjenje kot si morda ti zamišljaš. Če bi akuje filal po štacunah, bi zjutraj namesto svežega dehtečega kruha dobil trdo štruco, ker pol trgovin enostavno nebi dobilo kruha. Ja, pa polnil ga bi lahko šele od desete ure dopoldan naprej, ko se vrne domov in gre spat. Pri dragi tarifi. Super. p.s. A si že ugotovil kolikšna je vrednost notranjega spina Higgsovega bozona, ki sem jo nekaj omenjal na 7.strani? Ali ti jaz napišem? Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 7.11.2017 Citat:Pri BCG še ocenjujejo, da bo cena baterij za e-vozila drastično padla po letu 2020. Ocenjujejo, da bo njihova cena do leta 2025 padla na manj kot 70 evrov na kilovatno uro, kar je enkrat manj kot je cena danes, še leta 2010 pa je bila cena baterije za kilovatno uro 560 evrov. Zanimiv članek za ortodoksne naftaše za katere nič ni mogoče. @arbaiter- res se mi smili tvoj voznik kruheka, da mora voziti po celi Sloveniji. Pri nas imamo pekarno v vsakem mestu, pa tudi že v trgovinah. Tako da se ljubi kruhek iz ene pekarne razvaža v krogu tam 50 km, čeprav so pekarne na 10 km. Da je pač v trgovinah različna ponudba. Tudi trgovci imajo na nekaj mestih logistične centre v katere se vozi roba iz celega sveta. Iz teh logističnih centrov pa se potem razvaža v trgovine na razdalji tam 50...100 km. Pa iz tega logističnega centra zjutraj ne gre eno vozilo ampak precej več in to le z namenom, da je ob 7 uri, ko trgovine oprejo na vseh policah svež kruh, mleko, meso...Torej posamezen tovornjak ne prevozi več kot 300...400 km/dan. Drugače pa- za kombije in poltovornjake je elektro mogon po @arbaiter prepričanju nemogoče, tile so potem zagotovo najmanj tepci [url]httpunichr("58")//electric-busunichr("46")si[/url] Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 7.11.2017 arbajter Napisal:Da navežem tole tvojo funkcionalno nepismenost, kaj čmo, pa kdo tišči z glavo skozi zid? Jaz si upam stavit glavo, da se bodo klasiki po Evropi vozili še najmanj petdeset let, in to zame nikakor "NI KMALU". Torej kdo je tu funkcionalno nepismen? A ja, peščica utopičnih entuziastov,nimate stika z realnostjo.Ali je 50 let daleč stran ali pa kmalu je stvar percepcije. Glede na starost civilizacije človeškega rodu 50 let ni nič, glede na življenjske dobe muhe enodnevnice pa je neskončno dolgo. Da bodo po EU čez 50 let še vozili klasični avtomobili sem prepričan tudi sam. Nenazadnje, še danes tu pa tam vidiš voziti parno lokomotivo. Ne bo pa se promet več dolgo odvijal tako kot danes. Že sama gradnja sekcijskih meritev (trenutno jih gradijo 5) hitrosti na AC bo prizemljila "pod 200 gre težko" voznike. Ko se bo uvedlo še satelitsko cestninjenje (in s tem možnost kontrole hitrosti po vseh ods ekih cest) pa vožnja po omejitvah proti hitri vlak/avion ni več tolikšne razlike v času. Da o raznih taksah in trošarinah na gorivo (katere ga bodo precej podražile), prepovedi vožnje v določenih urah dneva ali na določenih področjih... niti ne govorim. Tako da, čez 50 let boš še videl kakšnega ortodoksnega naftaša kako zagovarja propadlo tehnologijo, večina običajnih ljudi pa se bo vozila na elektriko. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 7.11.2017 @arbaiter, tale tvoj sosed dostavi ves kruh do 10h dopoldne, kdaj pa začne? ob 6h? Naredi potem dnevno max 250 km? Potrebuje kombi/dostavnik z nekje 70-100 kWh baterijo, zakaj bi bilo to tako nemogoče v bližnji prihodnosti? Tudi ne vem zakaj bi polnil čez dan, a razvaža celo noč ali samo zjutraj? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 7.11.2017 @bozgom Orgazmiraš, ko postavljajo radarje, a? Promet ni samo do mercatorja ali hoferja. Je tudi tranzit. In tam se krepko pozna par kilometrov na uro več ali manj. Je pa res, da zaradi takih, kot si ti, postavljanje radarjev ni več problem. Ali stalna kontrola preko satelitskega cestninjenja. Kaj lepšega zate in za tistega Brgleza (ali kakorkoli se že piše tisti, ki grozi s tem preko javnih medijev). Ko boste ovce pogruntale, da ste izgubili vso osebno svobodo, bo prepozno. Do takrat pa jim kar veselo prikimavajte. Re: Moja vizija električne mobilnosti - kadotr - 7.11.2017 Vidim, da se že na kruh in posel s kruhom razumete. Najlaže je trobentati po forumu. Pejte raje vprašat peka, bo natanko razložil. Verjemite, da pek ni tako neumen, da ne bi kupil takega vozila, ki mu ustreza in kruha vozil tja, kjer ga lahko proda. Kako bo v prihodnosti, se bolj slabo ve. Napredek ne bo nujno šel ravno v tisto smer, kot mislita Bozgom in Gašper. Napredek ubira svoja pota... debate so bolj podobne uganjevanju dobitne kombinacije pri Lotu... Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 7.11.2017 BTW, Štajerci že vedo, da se po novem skozi Trojane vlečeš s 120 km/h. Že kakih 14 dni. Kopic mrtvih ni videti. Re: Moja vizija električne mobilnosti - kadotr - 7.11.2017 Tudi tičev ne? Je pa izpad v proračunu, zato so šle cene goriv gor. |