PodSvojoStreho.net
Nov gradbeni zakon - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Nov gradbeni zakon (/showthread.php?tid=70543)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 19.12.2018

a) pridobiti UD na podlagi PID-ov ter priprave dokazila o zanesljivosti objekta (pain in the ass)

b) legalizirati spremembe na objektu (če so bile) in s pridobitvijo novega GD tudi avtomatsko pridobiti UD.

B svetujem tudi tistim, ki so gradili med 2012 in 2018 in so pozidali kakšno šaro več ali kaj podobnega.

Re: Nov gradbeni zakon - valhalla - 19.12.2018

Država bo v te svoje zakone morala vstaviti varovalke za tiste, ki so (smo) gradili v teh letih. Pika. Jaz sem pridobil GD leta 2013 in gradil v skladu z zakoni. Pika. In če bo moj sin (ali hčer) hišo prodajal čez 30 let in mu bo en referent s kvazi faksom na UE težil z UD, upam, da bo priseben ene toliko kot jaz in ga bo ene dvakrat okoli ušes.

Čakaj, vsi ki so gradili po ZGO so imeli možnost pridobiti UD, samo obvezno ni bilo. Pri nas smo na to opozorili vse stranke in skoraj vse so UD tudi pridobile.

Tudi čez 30 let bo tvoj objekt legalen in na UE sinu nihče ne bo mogel težiti. Če pa bo neka privatna poslovna ustanova (npr. banka) želela UD pa je to njihova poslovna odločitev. Tako da upam, da ne bo hodil okoli in klofutal ljudi, ker ga bo drago stalo Smile

Re: Nov gradbeni zakon - edid - 19.12.2018

Ok, torej nihče ni v prekršku, če nima UD? Je le poslovna odločitev subjekta s katerim imaš opravka ali bo zahteval UD ali ne? Naknadna pridobitev UD bi znala biti kar zalogaj za nekoga, ki je zidal desetletja nazaj.

Ne, pred letom 2012 je bilo UD obvezno tudi za enostanovanjske objekte grajene po ZGO torej od 2002-2012.

Torej zadeva je nekako tako če je bil objekt legalno zgrajen in evidentiran pred sprejetjem ZGO velja da ima gradbeno in uporabno dovoljenje.

Če je bil zgrajen med 2002-2012 potem bi moral imeti UD

med letoma 2012 - 2018 UD za enostanovanjske objekte ni bilo obvezno.

Re: Nov gradbeni zakon - cheba - 19.12.2018

Kaj pa se šteje pod leto izgradnje? Začetek gradnje ali pridobitev HŠ in vpis hiše v kataster?

Sam imam GD iz 2009, HŠ in vpis nepremičnine pa iz obdobja brez UD. Rabim pridobiti UD?

ZGO glede tega ni bil specifičen. Če ti na GD piše, da je potrebno pridobiti UD potem bi znalo to pretehrati, če to ni zavedeno potem bi lahko z zahtevo za HŠ dokazoval, da je bil objekt zaključen v času ko UD ni bilo potrebno.

Re: Nov gradbeni zakon - cheba - 19.12.2018

V GD sicer piše. Sicer me je pa kmalu po vpisu obiskal gradbeni inšpektor, ki je preverjal dokumentacijo in dejansko stanje. Postopek je po preveritvi ustavil. Sem bral, če naknadno ugotovi nepravilnosti, da lahko zahteva UD.

Očitno so se odločili, da nas ne spustijo kar tako čez 2012-2018 luknjo.

Re: Nov gradbeni zakon - Mini Az - 19.12.2018

Zdravo;

Tudi mi imamo problem z uporabnim dovoljenjem.
Imamo montažno hišo, gradbeno dovoljenje je bilo izdano marca 2018, hiša se ja začela postavljati aprila in septembra končala.
Gradbeno dovoljenje smo pridobili brez PZI, (samo PZI arhitekture) elektro in strojni načrti so bili delavniški. Sedaj pa na UE zahtevajo izdelavo PZI za nazaj, ker ni prišlo med gradnjo do sprememb.
Zamalo se mi zdi zdaj za nazaj plačevati za PZI, če ga pa takrat niso zahtevali.
Ker ne dobim hiše številke, smo še vedno prijavljeni v bivšem najetem stanovanju....

Ali je kje kakšen "haklc" za nas?

Re: Nov gradbeni zakon - vuego - 19.12.2018

Tudi za vas je bil PZI že aprila 2018 obvezen (ni ga pa bilo treba nikamor oddajat), tako da izgovora ni.

Za UD potrebujete PID (ne PZI), haklca ali obvoza ni.

Re: Nov gradbeni zakon - valhalla - 19.12.2018

@Mini Az, podpišite izjavo, da ste se vselili pred 1.6.2018 in jo nesite na UE. Za izdajo HŠ tako ne potrebujete UD.

Re: Nov gradbeni zakon - mmaestro - 19.12.2018

In kako taka izjava zgleda?
Jo moraš s čem dokazovat?
Je še kaki predpogoj da tako izjavo lahko neseš, poleg tega da je GD izdan v obdobju 2012 - 2018?

Re: Nov gradbeni zakon - mojster666 - 19.12.2018

KeCko Napisal:ZGO glede tega ni bil specifičen. Če ti na GD piše, da je potrebno pridobiti UD potem bi znalo to pretehrati, če to ni zavedeno potem bi lahko z zahtevo za HŠ dokazoval, da je bil objekt zaključen v času ko UD ni bilo potrebno.
Kaj pa za hišo zgrajeno leta 1970, ki smo jo podedovali? Kaj potrebujemo, če jo bomo želeli prodati? Našel sem celo gradbeno dovoljenje na nekem čudnem papirju, ki že skoraj razpada in celotno mapo z načrti. Ali moram pridobivati kakršna koli dovoljenja?

Re: Nov gradbeni zakon - aladin - 20.12.2018

Ko sem jaz kupoval hišo, zgrajeno pred l. 1968 mi je prodajalka zrihtala Potrdilo o uporabnem dovoljenju. Hiša nima GD.

Mogoče je tudi zate to rešitev. Moraš pa dokazat da je obstajala - najbolje s kakšno fotografijo, ali še bolje ortofoto posnetek - so obstajali.

Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 20.12.2018

@mojster666, če je objekt enostanovanjski, zgrajen na podlagi gradbenega dovoljenja in skladno z njim, pred letom 2002, se šteje, da ima uporabno dovoljenje.