PodSvojoStreho.net
Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč (/showthread.php?tid=61281)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 28.10.2015

Kaj to pomeni Polde?
Da pametno dimenzioniran inverter v praksi dela na 20% do pod 60% -razen v extremnem mrazu, česar že tri zime ni bilo, leta 2012 pa dober teden.

Tudi avto ima maximalnih 6700 obratov ali moj dizel cca 4950,
pa še sploh ni šel prek 4000, ponavadi pa ga vozim na 1500 do 2500 obratih.

Merlin, avto priganjaš na 5 do 7000 vrtljajev?
Če slučajno to počneš v 1.prestavi ti žre cca 40 litrov in lahko po tvoje zaključimo, da je zanič :roll:

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Poldee - 28.10.2015

Merlin1 Napisal:Vzame čez 7Kw (Pi) . In to je to kar sem navedel. Nisi pa še vedno napisal kakšno varovalko zahteva. Oba z poldetom potrjujeta moj zapis.

Bi ti napisal, samo ne najdem podatka. Glede na to, da nasa nima el. grelcev je to razlog da ni problema. Dodatnih 3 in 9 bi pa najbrz ven pometalo varovalke.

Vecinoma je tako, ja. Drugace pa, ce bo potrebno bomo itak povecal odjem na 3x20, zaenkrat odkar je TC doma se ni nobene varovalke dol vrglo.

Migaj Napisal:Kaj to pomeni Polde?
Da pametno dimenzioniran inverter v praksi dela na 20% do pod 60% -razen v extremnem mrazu, česar že tri zime ni bilo, leta 2012 pa dober teden.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Merlin1 - 28.10.2015

Če že primerjaš avtomobile. Če avto zmore 200Km/h ga ne moreš obut v gume do 160Km/h.
Enako je v drugih svetovih, Če Tč potrebuje za priključek 7Kw jih potrebuje in nima nobene veze, če je on off ali inverter. Pa še tako predimenzioniran gre pri ogrevanju SV na 100%, če je bojler primeren. Še posebej je fino, ko je zunaj -10C ali več inverter šiba 100% tebi pa zgorijo "pancerke". Če ne drugače te znotraj greje :wink:

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - timi11 - 28.10.2015

Merlin1 Napisal:
telmos Napisal:A ti to iz svojih izkušenj? Jaz imam 3x20A, 11 kW TČ, steklokeramiko in vse ostale aparate v hiši, pa nimam problemov.

Verjetno ne z tvojih.

Sicer pa naj si vsak vzame, kar mu odgovarja. Dejstvo je da dvo ventilatorke TČ pri polni moči vzamejo cca 7 Kw, V primeru trofazne je to med 9in 10A po fazi. Elektrogrelniki za vsake 3Kw po fazi 13A, Samo to znese 23A fazno. (Kje je še selektivnost?... ) Če dela sama Tč pa pomeni, da ostane na razpolago cca 10A ali 2,3Kw. To preseže že ena navadna el. kuhalna plošča. Kje je še pečica in ostala krama. Navadni talilni vložek, ki se uporablja za glavno varovalko nekaj časa prenese preobremenitev. Vendar je ob vsaki naslednji preobremenitvo vprašanje kdaj bo varovalka šla. Odpovedala pa bo ob najbolj neprimernem času. I

Sedaj pa ti in tvoji somišeljniki udarite :lol: . Meni je tako vseeno, ker jaz ne z tem nimam problema ima ga tisti, ki verjame zgodbicam.

@migaj zate, kot strokovnjaka za inverterje zakaj dvo ventilatorske invererske Tč ne vzdrži avtomatski odklopnik C10?. Sicer pa si poglejte kakšne varovalke zahtevajo in kakšne tokove povlečejo vaše naprave. :wink:

Zgoraj Tvoja teorija spodaj moj praktični primer:

Toplotna DaikinLT11KW+9kw gelec,ki ga TČ uporablja po potrebi!
Glavne varovalke 3x25A
v kurilnici 3f avtomat C16
Hiša:dva stanovanja
Aparati:
steklokeramika
pečica
Štedilnik (4 X elektrika+pečica)
1Xpomivalni
2X pralni
1Xsušilni
2Xplazma TV (15do400W)
2 Kompa +prenosni
3X hladilnik
1X zamrzovalna omara
prenosne naprave:feni,sesalci,tlačni čistilec...Deelaa brez problema 2 sezoni brez posegov v el inštalacije :wink:

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - telmos - 28.10.2015

Fantje. Merlin je serviser. Ve vse in zna vse! Mi, ki jih imamo in se z njimi ukvarjamo smo pa nevedneži, lažnivci in pa zavajalci. On in sassapo pa ja vedno vesta vse, le on offi jih malo zmedejo. Zakaj to delate? Še posebej jaz, ki sem en pristranski prodajalec in ničesar o ničemer ne vem nič. E ja znam prodajat ene in druge, pa tudi instalirat in servisirat tudi takrat, ko vsi ostali odpovejo. Smo pa res eni zlobneži, ni kaj.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Homer - 28.10.2015

@Merlin1
Po tvoji logiki potrebuješ vsaj ene 35 kW priklopne moči (TČ + vsi gospodinjski aparati) in pancerke 50 A, kajti vse drugo manj od te amperaže bi z istočasnim vklopom vseh naprav lahko prej ali slej vrglo pancerko ven.
Ampak ker vemo, da je verjetnost vklopa vseh naprav naenkrat majhna, so pametni strokovnjaki vpeljali "faktor istočasnosti" s katerim nekako upoštevajo "verjetnost" maksimalne obremenitve. In ta ne samo da ni nikoli 100%, ampak je precej pod 50%

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Merlin1 - 28.10.2015

In koliko je po tvoje faktor sočasnosti pri Invererski TČ pri npr -15C?

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - sassapo - 28.10.2015

bravo forum, bravo tema... Uporabnik Karavanke je dobil vse odgovore na svoja vprašanja :lol:

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - timi11 - 28.10.2015

Karavanke se je odločil za plin. :evil:
Jebiga zjebetevsako debato,ko vas folk po rešitvah in realnih nasvetih zmrznete ke male piške :?

res je boljše, da gre na plin Tongue

Sassapo: Pa se mal dodatka, strokovnega kot laicnega + malo sarkazma v tvojem postu :-)

Timi: ja prav, naj mu deluje.

Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - sassapo - 28.10.2015

Druge ni :wink:

Ne morem, da ne omenim še enkrat, kako mi je iz proračuna plačan energetski strokovnjak na sejmu v GR strogo odsvetoval nabavo TČ, ker nimam talnega gretja.
Na pomisleke, da ne mislim ven trgat parketov ter estrihov, da bi lahko vgradil talno gretje, mi je pomenljivo pristopil bližje ter pojasnil, da je odločitev pač od vsakega posameznika, vendar da je strokovno in življenjsko edina prava rešitev izdelava talnega gretja, doizolacija fasade z zamenjavo stavbnega pohištva in šele na koncu nabava TČ, pa čeprav bi to trajalo leta :oops:

Zato najlepša hvala forumašem Pod svojo streho :wink:
uporabnikom(zdajšnjim in preteklim), monterjem, serviserjem in ostalim, tudi trgovcem, ker ravno take +težke debate in predvsem iznešene izkušnje drugih uporabnikov ogrevalnih TČ na radiatorjih Idea, so me na koncu prepričale, da nisem poslušal stroke, pač pa šel direktno v nabavo TČ, katera nas že peto leto odlično in poceni greje Big Grin -na raditorjih in s staro fasado.
Pred letom sem menjal 5 od cca 40 kosov stavbnega pohištva -pa ne zaznavam razlike pri ogrevanju,
se pa manj sliši s ceste.