PodSvojoStreho.net
Izbira moči TČ zrak/voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira moči TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=49760)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - slash83 - 15.5.2014

Mitsubishi nima elektrogrelcev za mrzle dni - vse rešuje z dodatkom par kw pri moči. Torej v hiši ki rabi 6kw (+grelci za mrzle dni) je pač njihovo priporočilo 8kw.

V hiši imam 3fazno elektriko z 3x20A varovalkami, zato bi rad 3 fazno toplotno, katera pa se pri Mitsubishiju začne komaj pri 11kw. Glede na to da je inverter in se lahko spusti na 30% moči - bo mi ona v prehodnih obdobjih tudi grela hišo + vodo samo s 3kw.

Edini minus, ki ga pri 11kw vidim pa je - nabavna cena. 6 in 8kw Mitsubishi imata 1000€ ekosklada, 11kw pa 1500 €.

Nabavna cena 11kw pa je za 500€ manjša pri 8kw 1fazni (s popusti) oz. za 1200 € pri 6kw 1fazni izvedbi.

11kw 3fazno črpalko in 8kw 1fazno dobim po odštetem ekoskladu za enak denar...

6kw pa bi me prišla 700€ ceneje.

Ne bi pa rad povečeval varovalk iz 3x20A na 3x25A (večja priključnina in mesečna naročnina - pa še rezerve nimam, tako kot pri 3 fazni)

Štima to tak približno - ali narobe razmišljam??

tnx

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - sassapo - 15.5.2014

Brez elektrogrelcev se ne kupuje nobena TČ!
Če ti kompresor kuri 1500W ne vem zakaj mora bit obvezno 3F? Sam imam 3f, pa po fazi vleče kot nekaj starih žarnic skupaj.
Hočem ti samo namignit, da bolje 1f kompresor ustrezne moči, ker boš v nasprotnem s tiktakanjem izgubil kar nekaj € letno, pa še mašina bo prej crkla.
ps. si se zanimal koliko pride kompresor za 11kw model?

Vedno, (ne samo občasno) se nakup gledan samo skozi ceno dolgoročno izkaže za najdražjega

Potem predlagaš raje 1 fazno 8kw?

Ker cenovno je cena po ekoskladu identična - gre se torej samo za življensko dobo kompresorja in število vklopov?

Bodo 3x20A varovalke dovolj za 8kw 1fazno črpalko?

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - sassapo - 15.5.2014

Več kot inverterskih 8 in on off 6kw nikakor ne, pa brez grelcev tudi ne.
Varovalka bo držala, če ne bo na tej fazi še velikih porabnikov.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 15.5.2014

slash83 Napisal:Potem predlagaš raje 1 fazno 8kw?

Ker cenovno je cena po ekoskladu identična - gre se torej samo za življensko dobo kompresorja in število vklopov?

Bodo 3x20A varovalke dovolj za 8kw 1fazno črpalko?
Moral boš malo prečekirat teme o TČ tukaj na forumu, da boš razumel, zakaj so potrebni elektro grelci, zakaj je boljše manjša moč in s tem manj taktiranja itd.
Sam imam 11 kw mašino za radiatorsko ogrevanje, najmanjša moč na katero se lahko spusti je nekje 1,2 kw pri 15 C. Če imaš 6 kw mašino lahko prideš skozi z 500 -600 w.
Če boš primerjal porabo primerljivih hiš, imajo tiste, ki imajo črpalke z manj kw, bistveno nižjo porabo.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Homer - 15.5.2014

Citat:Če boš primerjal porabo primerljivih hiš, imajo tiste, ki imajo črpalke z manj kw, bistveno nižjo porabo.
No to primerjavo podkrepljeno s konkretnimi številkami bi pa res rad videl.
Pa jo do sedaj nisem videl, podatki, ki jih tukaj zapisujemo pa so tako različni, da nikakršen zaključek ni mogoče potegniti.

Homer Napisal:No to primerjavo podkrepljeno s konkretnimi številkami bi pa res rad videl.
Pa jo do sedaj nisem videl, podatki, ki jih tukaj zapisujemo pa so tako različni, da nikakršen zaključek ni mogoče potegniti.

Bravo Homer...točno moje misli...dejansko sem že dobival glavobole od nasprotujočih si mnenj..

Govoril sem vsaj z 15 ljudmi (prijatelji "štromarji"), različne firme, ponudniki in na koncu je pri vsakem mnenju (faze, kw, proizvajalec) 50:50 :/

Danes sem se vsega naveličal in potrdil naslednjo ponudbo (jutri vložim vlogo za ekosklad):
- Mitsubishi Power Inverter 11 kw (dela od 3-11kw) + Hydrobox
- 3 fazni model (ostanem na 3x20A varovalkah, priključku)
- 200 litrski bojler za Mitsubishi
- Ponudba na ključ: 7307,00 €
- subvencija: 1500,00 €
= ZNESEK investicije: 5807,00 € za mislim da kar kvalitetno zadevo

Če pa bom na zimo skuril 350€ namesto 300€, ker nisem vzel 8kw modela, pa se bom naučil s tem živet..

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 15.5.2014

Bo Slash odlična primerjava, če bo hotel objavljat svojo porabo.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - telmos - 15.5.2014

slash83 Napisal:
Homer Napisal:No to primerjavo podkrepljeno s konkretnimi številkami bi pa res rad videl.

Bravo Homer...točno moje misli...dejansko sem že dobival glavobole od nasprotujočih si mnenj..

Govoril sem vsaj z 15 ljudmi (prijatelji "štromarji"), različne firme, ponudniki in na koncu je pri vsakem mnenju (faze, kw, proizvajalec) 50:50 :/

Danes sem se vsega naveličal in potrdil naslednjo ponudbo (jutri vložim vlogo za ekosklad):
- Mitsubishi Power Inverter 11 kw (dela od 3-11kw) + Hydrobox
- 3 fazni model (ostanem na 3x20A varovalkah, priključku)
- 200 litrski bojler za Mitsubishi
- Ponudba na ključ: 7307,00 €
- subvencija: 1500,00 €
= ZNESEK investicije: 5807,00 € za mislim da kar kvalitetno zadevo

Če pa bom na zimo skuril 350€ namesto 300€, ker nisem vzel 8kw modela, pa se bom naučil s tem živet..
Nisi se kaj dosti zmotil. Vsak hidrobox od Mitsubishija ima tudi elektrogrelnike. SW ni zubadan (SHW), je sodobna povsem nova mašina pripravljena prav za sisteme zrak voda.
Upam, da ti jo bodo dobro instalirali in nastavili. Če boš pa imel kake probleme, pa pokliči.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - ramona1 - 16.5.2014

Pozdravljeni!

Bom še jaz izkoristila priložnost in vas povprašala za nasvet glede moči TČ.
Hiša ima 160 kvadratov, povsod talno gretje. Drugega ogrevanja razen TČ ne bo.
Nad temeljno ploščo bo 10 cm izolacije, pod streho 30 cm, fasada 16 cm. Hiša je orientirana na jug z veliko steklenimi površinami. Troslojna zasteklitev.

V PGD-ju je predvidena moč TČ 7kW. Mislila sva potem vzeti kakšno z 8kW. Bo to sigurno dovolj??

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - alanford - 16.5.2014

Dovolj bo in to z viškom.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - maverick25 - 16.5.2014

Zanimivo, meni pa inštalater priporoča TČ 11kW....pa imam novogradnja wienerberger dryfix 30cm, izolacije bo verjetno 20 cm neopor, troslojna okna z ral montažo, v podstrešju izolacije 20 cm neopor, 10 stiropor, vhodna vrata za pasivno hišo, nobenega balkona...

Pa se sam sprašujem zakaj taka moč, je pa res, da TČ ne bo imela problemov pri -25 C.....

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Homer - 16.5.2014

Najbrž ti priporoča trifazno, kar ima določene prednosti.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - sassapo - 16.5.2014

maverick25 Napisal:Zanimivo, meni pa inštalater priporoča TČ 11kW....pa imam novogradnja wienerberger dryfix 30cm, izolacije bo verjetno 20 cm neopor, troslojna okna z ral montažo, v podstrešju izolacije 20 cm neopor, 10 stiropor, vhodna vrata za pasivno hišo, nobenega balkona...

Pa se sam sprašujem zakaj taka moč, je pa res, da TČ ne bo imela problemov pri -25 C.....

Če imaš 350m2 ali več na tako izolirani hiši ja, če je hiša normalne velikosti pa več kot 6 - 8 kw nikakor
ps. za pasivno hišo cca 150m2 je 2kw popolnoma dovolj, če k temu prišteješ še 3 za SV in nekaj rezerve je 5kw optimalna izbira.

Re: Izbira moči TČ zrak/voda - scottie - 9.7.2014

Pozdravljeni,

tudi jst bi prosil za nasvet o moči TČ:

Hiša bo imela 155m2, pod temeljno ploščo 16 cm XPS-a, nad temeljno 10 cm EPS-a, fasada 20 cm grafitni stiropor, streha na poševnini 36 cm in na ravnini 35 cm izolacije. Lokacija gradnje je Laško, orientacija čisti jug. Povsod bo talno ogrevanje, dodatno bo sčasoma v dnevni sobi kamin.

Kakšno moč TČ potrebujemo? Človek ki mi je delal PHHP pravi, da je 8kW vrh glave, strojnik je predvidel 11kW.

Lp, Jaka