![]() |
|
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755) |
Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Gomi - 30.11.2013 aleks Napisal:jaz jih rabim (kotel uplinjak, a popolnoma brez hranilnika) te dni cirka 75 litrov na dan, a je hiša ogreta le med 16.00 in 6.00 uro, in tudi ima samo 100 litrov sanitarne vode, ki je niti ne porabimo v celoti. samo, meni je ta poraba zverinska (saj niti pošteno mrzlo ni, pri nas je sam -3°C), ker to je več ko pol prm na teden. kupil sem jih 18, po žaganju metrc sem jih zložil na dobrih 15 ... za manj ko 30 tednov je to, saj bomo pri -10°C pokurili še kaj zraven. in sem oslu podoben, ker bom moral dokupiti kar nekaj kurjave ...Odkrito rečeno - nikdar ne bom razumel, da si še nisi omislil zalogovnika. Ne vem če ne pokuriš z vplinjakom celo več drv kot s klasičnim kotlom. Vsaj sam sem poskušal narediti scenarij kakšno bi bilo kurjenje brez zalogovnikov. Po mojih predvidevanjih je kurjenje brez zalogovnikov enostavnejše in cenejše s klasičnim kotlom . Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - bopsi - 30.11.2013 Jaz sem nekaj dni nazaj kupil dva grelca pri omenjeni frimi v Hotemažah. 3x 2kW in 3x 3kW namenjeno za sekundarni ogrevalni vir (poleg toplovodnega kamina) v 1100L zalogovniku, ki je še v izdelavi. Cena za oba grelca je bila nekaj čez 100€. O obratovanu pa več čez kakšen mesec. Oba grelca sta s prirobnico 6/4". Grelce delajo po naročilu in naredijo kar želiš in rabiš. Mojo 6kW verzijo bom dal malo nad zgornjo polovico (sanitar), 9kW pa malo v spodnjo (talno). Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 30.11.2013 Gomi Napisal:Odkrito rečeno - nikdar ne bom razumel, da si še nisi omislil zalogovnika. Ne vem če ne pokuriš z vplinjakom celo več drv kot s klasičnim kotlom. Vsaj sam sem poskušal narediti scenarij kakšno bi bilo kurjenje brez zalogovnikov. Po mojih predvidevanjih je kurjenje brez zalogovnikov enostavnejše in cenejše s klasičnim kotlom . emmm, imam (še vedno) drobno težavico v zvezi s sredstvi za postavitev omenjene, in seveda nadvse koristne izboljšave sistema ... Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - taubi - 30.11.2013 JozkoPetarda Napisal:Razmišljal sem celo o tem da bi povratek iz radiatorjev speljal v talno, da bi čimbolj izkoristil vodo... samo to preveč zakomplicira sistem Takšno vezavo imam jaz. Sploh ni zakomplicirano, pa še odlično deluje. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - JozkoPetarda - 30.11.2013 Kam imaš speljan "višek" povratka iz radiatorjev? Ker predvidevam da vsa voda iz radiatorjev ne gre direktno v talno. Na sredino zalogovnika? Imaš možnost za preklop med povratkom radiatorja in vrhom zalogovnika? Ker ko je voda na vrhu zalogovnika recimo 35°C je to premalo za radiatorje in se ugasnejo, v talnem bi pa to še prav prišlo... Imaš skico sheme mogoče? Čist tko "za znanost"...
Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - BB - 7.12.2013 Če iz zalogovnika potegneš da se ti ohladi za 10 stopinj v pol ure ali pa v dveh urah si iz njega potgnil čisto enako energije samo preko drugačnega časovnega obdobja ![]() Imam zalogovnik 1500l s solarno kačo spodaj. Če ogrevajo samo kolektorji je res v začetku spodaj pri kači za 3-4 stopinje višja temperatura, se pa sčasoma izenači po celem več ali manj enako - redko da je za kakšo stopinjo dve bolj toplo zgoraj ko sončeka več ni... Ko pa polnim zalogovnik iz peči za drva pa je itak od zgoraj proti dol vroča voda brez kakršne koli preluknjane posode kot je v onem video od Solarbayer-ja Če je zalogovnik prazen na 30 stopinjah je pač zgoraj tistih 75 oz.kolikor pač prinese peč. Odvzem za v hišo je itak 3cm pod vorlaufom iz peči na drva. Imam pa preko 30m transporta do kleti k razdelilcu kjer na žalost gubim kar nekaj. Tam so črpalka za ogrevanje sanitarne vode (160l) ter dva mešalna kroga za talno ter radiatorje.Edino kar se mi ne dopade je to da radiatorski krog dela na višjih temperaturah in ko je mraz ne izprazni zalogovnika kot bi to hotel ampak kar hitro preklopi na oljni gorilec. To se sicer zgodi bolj poredko saj stara 50kW štadlerca zakurjena 1x na dan zvozi z zalogovnikom večinoma 24ur ![]() LP, BB Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 7.12.2013 Citat:Edino kar se mi ne dopade je to da radiatorski krog dela na višjih temperaturah in ko je mraz ne izprazni zalogovnika kot bi to hotel ampakKruta realnost, eno so želje, drugo pa možnosti. Če je za normalno ogrevanje potrebna temperatura dvižnega voda 65 C, ne moreš zalogovnika ohladiti na 40 C. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Sebek - 7.12.2013 Zakaj pa ne moreš zalogovnika ohladiti na 40 stopinj? Jaz ga ohladim na 40 stopinj brez problema. Je pa res da takrat ko pade temperatura zgoraj v zalogovniku pod 60 stopinj, je ogrevanje slabo, saj je hiša brez izolacije. :roll: :roll: :roll: Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - BB - 7.12.2013 Evo kar dobrih razmer pri meni danes ![]() [img]httpunichr("58")//s8unichr("46")mojalbumunichr("46")com/1246128_17658477_21320282/ogrevanje/21320282_zunichr("46")jpg[/img] LP, BB Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 7.12.2013 Citat:Zakaj pa ne moreš zalogovnika ohladiti na 40 stopinj?Nimaš sistema konroliranega ohlajanja. Ohladil se bo sam. Lahko le nekoliko vplivaš na hitrost (čas do željene ohladitve) ohlajanja - za hitrejše ohlajanje nastaviš višjo željeno temperaturo notranjosti - in obratno. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Hanzi - 7.12.2013 Zakaj pelješ preko oljne peči? Koliko je izgub v oljni peči (peč, dimnik....) Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 7.12.2013 hanzi, pri oljnem kotlu je preklopni ventil. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 7.12.2013 jaz ohladim zlogovnik na 30 stopinj z radijatorji, ampak imam pri trenutnih temp. dvižni vod pride komaj do 40 stopinj, to pa zato ker imam konkretno večje radiatorje kot bi bilo potrebno tako da lahko izkoristim zalogovnik od 90 pa do 35 stopinj Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - BB - 7.12.2013 Da se pelje preko oljne peči je v bistvu iz dveh razlogov: 1.Diamatic 3 svoje delo opravlja perfektno po detaljnih nastavitvah o hitrosti segrevanja ter ohlajanja prostorov... 2.To je najenostavnejši "Fail save": če pač ni ogreto od sonca ali pa drv se enostavno oljni gorilec vklopi in mi ne občutimo razlike - razen v € ker je kurilec "malenkost" dražji Če imaš čas in voljo zakuriš če pa ne pa...Je pa zlobno da imam kar velike izgube pri transportu toplote do razdelilca Edina tolažba je to, da ko se v hiši rabi višja temperatura (zunaj večji mraz) je hitrost tople vode v klet višja in s tem posledično izgube manjše :/
Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - casar - 7.12.2013 vincent Napisal:A mi lahko kdo obrazloži v čem je fora plastenja :?: V sistemu ogrevanja imaš več relevantnih temperatur. Za začetek ima vsak ogrevalni krog zahtevano temperaturo predtoka, ima tudi temperaturo povratka. Pod ogrevalne kroge v tem smislu s svojimi temperaturami lahko šteješ tudi zalogo tople ogrevalne vode za pripravo tople sanitarne vode. Potem imaš tudi temperaturo, kakršno ti proizvede kak nekontroliran vir energije (npr. peč na drva) in viške tega spravljaš v zalogovnik. Seveda so še druge temperature, a jih pustimo zdaj. Če imaš dobro plastenje, lahko zalogovnik "voziš" med minimalno in maksimalno temperaturo med vsemi temi, kar pomeni temu primerno količino energije lahko shraniš v zalogovnik, oz. jo vzameš iz njega. Če vodo mešaš, je uporabna voda le v intervalu med maksimalno (ono iz peči) in maksimumom med ogrevalnimi krogi. Recimo, da imamo ogrevalni krog s talnim ogrevanjem, v katerega gre voda pri 27 °C, vrača se pri 23 °C, na vrhu zalogovnika pa zalogo za pripravo tople sanitarne vode v potopnem bojlerju, ki jo držimo na 55 °C. Iz peči na drva prihaja voda pri recimo 70 °C. Da v potopni bojler teče še mrzla voda iz vodovoda zdaj zanemarimo, recimo, da je je zelo malo. Če imamo dobro plastenje, lahko večji del zalogovnika ohladimo na 23 °C, le zgornji del samo do 55 °C. Če vodo v zalogovniku mešamo, bomo v imeli v celem zalogovniku enako temperaturo in ohladimo ga lahko največ na 55 °C. Za nameček bodo izgube iz zalogovnika v kurilnico bistveno večje, če bomo celoto ves čas imeli na vsaj 55 °C v primerjavi s tem, če zalogovnik, sploh spodaj, ohladimo na nižjo temperaturo. Če imamo v sistemu še sončne kolektorje, je hladna voda zanje zelo dragocena. In pri plastenju jo imamo in lahko pošljemo ogrevat v sončne kolektorje. Ako plastenja nimamo, tudi hladne vode nimamo in lahko samo tisto toplo mešanico pošljemo ogrevat v kolektorje, od česar bo precej manj koristi. Recimo pred kakšnim mesecem je na en lep sončen dan kup ljudi poročalo o tem, kaj vse so dobili iz sončnih kolektorjev. Ti si poročal, da iz dveh kolektorjev pri 1000 l vode nisi dobil nič uporabnega. Normalno. Zaradi mešanja vode. Če bi imel vodo lepo po plasteh, bi lahko dobil vsaj nekaj. Res pa obstajajo obdobja, ko od plastenja ni koristi. Primer, ki si ga navedel, je tipična tovorstna situacija. A to še zdaleč ne pomeni, da je vedno tako. Gre zgolj za specifično situacijo. Sem pa o tem že podrobneje pisal. Verjameš ali pa ne Napisal:Če predpostavim (mislim da je tako), da imajo uporabniki 1000 do 1500 l zalogovnike, potem je v naslednjih vrsticah razlage tisto zaradi katerega debata o idealnem plastenju ne pomeni več kaj dosti. APLHA2 ima na katerem koli različnem ogrevalnem krogu v mojem primeru, minimalni pretok 250 l/h, kar pomeni da se pri voda v zalogovniku, ki ima 1000 l zelo hitro zamenja, če seveda ni zaradi temperatur potreben večji pretok. Pa seveda kot v mojem primeru, kjer so ogrevalni krogi trije ta pretok naraste na 750l/h. Meni ta najnižji pretok ustreza pa je kljub vsemu voda v zalogovniku zelo hitro obrnjena in premešana. Če ALPHO poženemo na maksimum, pa doseže preko 1000l/h(za en ogrevalni krog), kar pomeni, da plastenje vode v zalogovniku tukaj ne pomaga kaj dosti in tudi besed o tem ne. Verjetno si pozabil, da se v ogrevalne kroge s pomočjo mešalnih ventilov tipično spušča vodo veliko nižjih temperatur, kot jo imamo na vrhu zalogovnika. Recimo, da v talno ogrevanje pošiljamo vodo pri 27 °C, vrača se pri 23 °C, na vrhu zalogovnika pa imamo 90 °C. Potem se bo onih 250 l/h vode pri 27 °C pripravilo iz 235 l/h vode iz povratnega voda pri 23 °C in 15 l/h vode iz vrh zalogovnika pri 90 °C. Ob tem bo na dno zalogovnika šlo preostalih 15 l/h vode pri 23 °C. Skozi zalogovnik bo tukaj krožila voda zgolj s hitrostjo 15 l/h. Kar gotovo omogoča zelo dobro plastenje in kar dolgo delovanje. Če ti celih 250 l/h kroži skozi zalogovnik, potem imaš na vrhu zalogovnika vodo pri samo 27 °C. Za tako malo shranjene energije je normalno, da ne more trajati dolgo. Mešanja kaj že zna biti, a pri temperaturni razliki 4 °C to ne bi smelo biti kaj posebej tragičnega. Tone Napisal:Ko bom imel avtomatizacijo s PWM bom dal dvižnega na vsaj 60 in povratek na najmanj kar se da. Višji kot je dvižni, nižji je lahko povratek - če predpostavimo, da je radiator v povprečju nekje na sredi. In tako bom optimalno praznil zalogovnik in privarčeval na številu kurjenj. To je dober pristop, ko imaš vodo pri teh 60 °C na voljo iz kakšnega zastonjskega vira (zalogovnik, trenutno goreča peč na drva). Če vodo moraš sproti ogrevati iz kakšnega dragega vira, kjer je energijo potrebno plačevati (npr. peč na kurilno olje), je za tisti čas boljše vodo ogrevati na čim nižjo temperaturo ter jo potem temu primerno čim hitreje pošiljati naokrog. BB Napisal:Edino kar se mi ne dopade je to da radiatorski krog dela na višjih temperaturah in ko je mraz ne izprazni zalogovnika kot bi to hotel ampak kar hitro preklopi na oljni gorilec. To se sicer zgodi bolj poredko saj stara 50kW štadlerca zakurjena 1x na dan zvozi z zalogovnikom večinoma 24ur ;) Ta problem imaš zaradi strašnega mešanja vode v zalogovniku. Povratke ogrevalnih krogov itak že takoj skupaj zmešaš. Poleg tega ti pa temperaturna razlika 1 °C tako pri talnem kot pri radiatorskem krogu nakazujeta strašno velike hitrosti kroženja vode. Aleš |