![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - bbs - 29.8.2011 poglejmo kaj si o tej temi misllijo Nemci <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.heimwerker.de/heimwerker/heimwerker-beratung/heizung-energie-solaranlagen/klimaanlage-und-lueftung/lueften-bei-sommerhitze-ka.html">http://www.heimwerker.de/heimwerker/hei ... ze-ka.html</a><!-- m --> od tega citiram: Auch wenn der Sommer noch so heiß ist, sollte nach Möglichkeit auf den Einsatz von Kompakt-Klimageräten verzichtet werden. Diese verbrauchen zuviel Strom und sind außerdem oft überteuert. bi še samo dodal: zuviel Strom in Hochtarif.... ali potrebujete prevod? ali Avstrijci <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.oekonews.at/index.php?mdoc_id=1023009">http://www.oekonews.at/index.php?mdoc_id=1023009</a><!-- m --> in potem se čudite da imajo višje plače tam, vi pa nižje? pa ne samo zaradi nižjih davčnih stopenj? ampak zaradi uporabe navadne kmečke pameti 1+1=2, ki je očitno pri nas primankuje? lahko me prijavite administratorju zaradi uporabe navadne kmečke pameti, samo tega sem že itak vajen, namreč da jej večina slovencev grozljivo funkcionalno nepismenih, v nekaterih primerih pa celo zabitih. Zakaj pa je davčna uvedla že izpoljneno davčno napoved? ker povprečen slovenec ne zna izpolniti davčne napovedi. Ker je funkcionalno nepismen. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - laik - 29.8.2011 csamo001 Napisal:Uh, naša je tudi zdaj ravno tri tedne, včeraj pa se nam je v dnevni sobi (prvo nadstropje dvodružinske hiše) dvignila temperatura na 28. Še sreča, da dobro prenaša te razmere. Ampak kot je rekel kolega: dojenčki so tako narejeni na ta način. ČESTITAM!!! Lepo se cartajte
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Tone - 29.8.2011 bbs Napisal:o hvala hvala za kritiko Nemoj bre da sereš bi rekli naši bratje. Sori na sočnosti, a začel si sam. Za zniževanje temperature res (ob skrbnem načrtovanju in regulaciji) ne potrebuješ klime, za odstranjevanje vlaga jo pa definitivno potrebuješ. Me prav zanima kaj piše v tistih dveh člankih, moj nemški je preslab. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - bbs - 29.8.2011 dobro bom prevedel danes enkrat Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - bbs - 29.8.2011 g Tone za razvlaževanje potrebuješ razvlažilec, ki jih imajo v Baumaxu do 100 eur dalje (če se prav spomnim), in ne klime. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 29.8.2011 Citat:poglejmo kaj si o tej temi misllijo NemciTo velja, dokler so jutranje temperature nižje od željenih notranjih. Moje vprašanje je bilo drigačno (že drugič v tej temi) in še nisem prejel odgovora. Ugotavljam, da veš dobro kritizirati (zaničevati) obstoječa stanja, brez tehnične utemeljitve o neustreznosti. Ne veš pa prispevati k izboljšanju (dati ustrezen nasvet).[ Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - doli - 29.8.2011 Dejstvo je, da če so tri tedne skupaj zunanje temperature (tudi jutranje) višje od željene notranje, je klima (oz. kakršnakoli nadomestek, ki shladi notranji zrak dovolj hitro in odvaja vlago) edini možni način shladiti pregreto bajto. Da to razumeš, ni treba prav veliko logike. Razlika med dobrim počutjem pri 25 v primerjavi z 28 pa zagotovo odtehta tudi tistih par € za elektriko. Pa še cunje so zlikane, kar bi bilo pri 28 stopinj notranje nemogoče, ker bi dvignil temperaturo še za najmanj 2 stopinji in povečal vlago na neznosnost. Tud slive so zrele in je treba kuhat marmelado, paradajz v mezgo pretvorit in jabolčnik sterilizirat. Se pravi še vsaj 5 stopinj plusa dodajte. Zdaj če je to izraz mentalne zaostalosti in nerazgledanosti, sem vesel da sem tako mentalno zaostal in nerazgledan. Namesto, da bi po bajti gor in dol letal z raznimi merilci, se raje osredotočim na to, da če mi je vroče, vklopim klimo. Vi pa kakor hočete in kakor vam paše. Sem pač mentalni kreten, ker si shladi prostor, če mu tko paše. :twisted: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Tone - 29.8.2011 Če mi Find prav dela in če sem prav ocenil na brzino preletena teksta, v nobenem od citiranih člankov ni besede feucht.. skratka gospodje si postavijo cilj, upoštevajo tista dejstva, ki jim ustrezajo, neustrezna pa prilagodijo ali ignorirajo. Saj ne rečem, da se ne da, a potrebujemo hranilnik ledu ali zelo dolg podzemni dovod zraka ali zelo dober izmenjevalec voda-zrak in konkreten zemeljski kolektor na nadpovprečni globini. Karkoli od tega bo zmožno tudi septembra ohladiti dovodni zrak v hišo na cca 14°C, kar bo povzročilo vlažnost zraka v hiši (brez notranjih virov) 50% pri 26°C. Ampak ali je kaj od tega ekonomsko ali vsaj zdravorazumsko sprejemljivo? Po moje je vilo boljša ena klimca, ki čez sezone dovede veliko cenene toplote, v pasjih dnevih pa razvlaži bajto, seveda ta klima mora biti v dovodu zraka. Če bi bil jaz projektant bi si zamislil split klimo, ki bi poleti preko prezračevanja razvlaževala celo bajto, v hladnih dnevih pa grela dnevno s kuhinjo. Ampak to ni fensi, bolj fensi je zavajati javnost, da se da nekaj, kar fizikalno ni mogoče. Pa seveda na veliko graditi steklene državne palače brez zunanjega senčenja, v nakupovalnih centrih hladiti daleč pod potrebno in to brez vsaj ledene akumulacije nočnega izkoriščanja poceni elektrike in hladnejšega zraka, da podtalnice ne omenjam. To so dandanašnje resnične nebuloze naših kao arhitektov in projektantov. Bog se nas usmili. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Čojko - 29.8.2011 Slovenija ni Nemčija, niti Avstrija, vednar se strinjam, da v kolikor živiš v takih krajih kjer tudi ob poletnih vročinskih valih temperature ponoči dovolj padejo in ni pretirane vlage se da z "pametno" gradnjo, senčenjem in s tem, da paziš na notrani vir toplote tudi poleti ob najhujših vročinah lepo preživeti brez naprave za ohlajanje. Vendar za več kot polovico slovenskega prebivalstva to ne drži. Ko se pregreje lubljanska kotlina vključno z vsem tem mestnim betonom in asfaltom ti enostavno ni pomoči, podobno je v ostalih nižjeležečih mestih,.... zato ti ni potrebno biti tako nesramno prepotenten in kovati tujce v zvezde, o slovencih in naši državi pa ne imeti ene lepe besede. Drugače pa kot sem prejšnji teden zapisal sem izklopil klimo - za dva dni in pol :oops: četrtek, petek in soboto do 12 ure. Nočne temperature so se spustile do 22 stopinj, dnevne pa dvignile do 35 stopinj. Zjutraj smo zaprli okna, polkna in odšli od doma - noter 25 stopinj. Pozno popoldan je bilo v četrtek spodaj 25 stopinj, zgoraj pa dobrih 27 stopinj, v petek pozno popoldan spodaj 26, zgoraj pa preko 28 stopinj, v soboto pa smo bili vsi doma, pralni stroj, pomivalni, kuhanje kosila, juha, peka kruha, TV,.... ob 12 uri je bilo v spodnjem nadstropju že 27 stopinj, zgoraj ravno toliko in sem zopet prižgal klimo 8) Včeraj pa je cel dan pihala burja, zunaj bilo do 33 stopinj, zračili, senčili, v hiši prijetnih 27 stopinj in le 33% vlage. Sedenje zunaj na terasi v senci je bilo prav idilično. Danes zjutraj pa že prava sibirija - samo 16 stopinj! 8) Je pa danes pri nas že pravi mraz - zjutraj je bilo samo 16 stopinj In Tone, ja se strinjam. Če gradiš na novo in moderno "na gumb" potem je najboljši sistem hiša na diht in ogrevanaje ali hlajenje oz. ustvarajanje mikroklimatskih pogojev zgolj skozi prezračevalni sistem. O takih zadevah sem že pred 10 leti spraševal po sejmih pa so me debelo gledali oz. me spraševali če gradim trgovino ali proizvodnjo halo, da potrebujem kaj takega. Če pa živiš blizu narave, neobremenjene s hrupom, smradom ipd. pa ni lepšega kot živeti z naravo, okolico in hišo imeti le kot zavetje. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Nebomgabiksal - 29.8.2011 bbs Napisal:za razvlaževanje potrebuješ razvlažilec, ki jih imajo v Baumaxu do 100 eur dalje (če se prav spomnim), in ne klime.Najprej - razvlažilec je oseba, ki razvlažuje; razvlažilnik je naprava za razvlaževanje. Kot drugo so tiste posodice za lovljenje vlage bolj igračke kot kaj resnega. Verjteno si tako ali tako mislil na bolj resen razvlažilnik s kompresorjem (ravno tako kot klima). In nenazadnje, takšnih razvlažilnikov, ne v baumaxu, ne kje drugje nimajo v izobilju. In čisto nazadnje - tak razvlažilnik, še dodatno greje prostor. Aja, cene so od 150 eur roll: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - telmos - 29.8.2011 Človek si ob takih zamislih lahko samo kislo nasmehne in ostane bebec na prijetno ohlajenem prostoru. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - bbs - 30.8.2011 klima je znak revščine. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 30.8.2011 Citat:klima je znak revščine.Zame si odpisani! Kljub pozivom ne argumentiraš svojih trditev. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - oswald - 30.8.2011 bbs Napisal:klima je znak revščine. Človek provocira, škoda razpravljanja. Je pač "mlaj" :wink: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Čojko - 30.8.2011 bbs Napisal:klima je znak revščine. Do sedaj nisem verjel medijem, da se Slovenija potaplja v vse večjo revščino. Sedaj pa ko poznam formulo za revščino, vidim, da je temu res tako. ..... hmm ....tisti, ki pride k nam domov se lahko na lastne oči prepriča, da smo res revni. :!: Rdeči križ, Karitas,.... Še dobro, da vozim avto brez klime. Je pa žal sposojen. Ali to sedaj velja ali ne? ... Eh,,...važno, da se vidi raskoš na cesti! 8) |