PodSvojoStreho.net
TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. (/showthread.php?tid=77433)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - staher - 31.10.2021

Prvi vtisi po dobrem tednu dni, ni tako slabo, priklopljeno imam 9 dni poraba v 170 kwh.
V tem trenutku ob takem vremenu celi mesec cca. 600kwh
Ja pa tole še 110m2 stanovanja na 24C.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - staher - 6.11.2021

Zdaj malo kontroliram porabo dnevno se vrti 20-24 kwh

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - bohinc - 6.11.2021

Pri nas  kaže za og. cca 200m2 na 22,5 non-stop (20kom. radiatorji), slabe izo.  https://prnt.sc/1yjpfzd  ni pa to dejanska poraba = ni povsem točno.
 Sanitarno ogreva  STČ povp.  cca 4-5kWh dnevno (6os.)
Poraba največ odvisi od potreb objekta (+stanovalcev) , lokacij; malce manj same pasme TČ Wink 
 Če ni prav dimenz. potrebam... lahko precej dela na grelce (če jih ima), ter se poraba po-veča. Spet drugim ne zadosti potrebam = že brano na forumu, ne glede na porekla ali zveneča imena ....! 
Tu šteje prava izbira...  Idea  predvsem zaupanja vrednega monterja ali vsaj firme, ki ''nadzoruje'' montažo- oz. opravi zagon.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Blind - 8.11.2021

Pozdravljeni,
Imam starejšo hišo delno zidovi iz kamna delno iz opeke. Velikost v dveh etažah 140m2. Adaptirana znotraj izolirana temeljna plošča 10cm xps in streha v mansardi 26-35cm volne. Brez izolcijske fasade (v planu v roku 2-3let) ter vsa okna nova pvc. 
Lokacija hiše okolica Novega mesta (na vasi). 
Za sanitarni vodo imamo nov električni bojler, ogrevanje pa preko talnega gretja in plinske peči. 
Zaradi visokih stroškov plina (na letni ravni 2500-3000eur) razmišljamo o nakupu toplotne črpalke. Žal vsi inštalaterji hvalijo le produkte ki jih prodajajo/montirajo in je težko dobiti realen nasvet. 
Imam informativne ponudbe za:
Vailant vwl 105/5 10kw 9.289eur
Kronoterm Adapt 9kw 0312-k3 12.035eur
Viessman Vitocal 8kw 100-s 8.290eur

Napovedi prodajalcev so da bi naj v stanju brez fasade strošek ogrevanja znašal 600-800eur, s fasado pa potem 400-500eur letno. 

Katero toplotno črpalko mi priporočate in zakaj? 

Hvala lepa

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - laguna1 - 8.11.2021

Blind, jaz ti povem, da če imaš sedaj kondenzacijsko plinsko peč in če strošek prepoloviš s TČ zrak voda, si lahko srečen, govoriti, da bi strošek plina razčetveril je iluzija...

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - Fery - 8.11.2021

600 do 800 evrov brez fasade, praviš?
Ha, ha, ha. Dobre monterje si si izbral. Če te že v štartu nategnejo.

Pusti plinsko peč, v kolikor misliš poseči po 8 kilovatni. Lahko da bo še kdaj zima.

Cen pa niti komentiral ne bi.

To ne pravim jaz, pišem kar mi je bilo rečeno. Ker imam veliko dvoma v vse, iščem neodvisno pošteno mnenje/nasvet.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - tona gas - 8.11.2021

Blind, pazi TČ ni kot drugo ogrevanje!
TČ v ponedeljek zalaufaš da se v sredo začneš gret pa do poletja ne vgasnit,če hočeš imet julija toplo.... Tongue

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - zamot1 - 8.11.2021

Samo Blindu, ostali se vzdržite  Tongue;
LG 9kW monoblock, priklopljen na 1000lit zalogovnik obstoječa centralna sistema,  napeljava nedotaknjena, radiatorsko ogrevanje, za rezervo peletna peč ki je do sedaj ogrevala hišo in od 01.10 do danes poraba 410 kWh, na NV 600m. Hiša 90m2,  dobro izolirana z hladilnim rebrom (balkon).  Cena z priklopom na hranilnik z vsem materijalom in ventili 3k€ na predpripravljen nosilec (dodaten strošek cca 200€. Upam še na EKO sklad?
Če imaš talno boš imel še manjšo porabo. Pri meni je DV 40°C in trenutno zadostuje v trenutnih razmeraj - je bilo že tudi -5°C kar nekajkrat- deluje v intervalih  kot ON/OFF z vmesnim prilagajanjem potrebam ker je inverterska. Glede na majhno investicijo imam kar nekaj € v rezervi (5k€ napram drugim dobaviteljem) za pokritje kake večje porabe v hujših zimah v naslednjih letih.
Več lahko prebereš v temi Integracija TČ v obstoječi sistem,  nižje doli med temami.
LP

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sassapo - 8.11.2021

Predvidevam da gre za UNP? V tem primeru so napovedi precej realne.
Katero izbrati? Najboljša je najdražja. Za katero se boš odločil je pa čisto tvoja izbira.
Z nobeno pa ne boš pihnil mimo.

Ja gre za UNP plin.
Vseeno je če se odločim za 8kw, 10kw ali celo 12kw? Vrjetno da ne..
Kot sem omenil, za ponudbo in nasvet sem vprašal tri različne firme in vsak je ponudil to kar prodaja in to je “najboljša izbira”.
Jaz pa se bojim investicije 10 000eur, potem bo pa še 1500eur elektrike za ogrevanje na sezono dokler nebo fasade.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sašo65 - 8.11.2021

najboljši vložek ti je v fasado, potem dalje..
Od naštetih, definitivno Visman.....če hočeš investicijo še prepolovit  potem tako kot je nekfo zgoraj že napisal_LG....zanimivost je ta, da je izplen isti.....
Še moje laićno predvidevanje porabe: brez fasade cca 700 do 800 eur po fasadi 350 do 400

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - SpaceBani - 9.11.2021

Pozdravljeni,
si bom sposodil temo, da ne odpiram nove...

V hiši iz začetka 90ih, solidna izolacija, cca 180m2 v dveh etažah, lokacija spodnja Savinjska dolina, je trenutno za ogrevanje v uporabi peč na drva s 3000l zalogovnikom (menjano pred slabimi 9 leti). Letna poraba drv je 4 klaftre. Zaradi komplet prenove zgornje etaže se razmišlja tudi o menjavi vira ogrevanja - TČ z geosondo ali morebiti zemeljskim kolektorjem (v kolikor bi se ocenilo, da je dovolj površine za polaganje cevi). Menjava iz ekonomskega vidika najverjetneje ni upravičena, to bi se naredilo predvsem zaradi udobja.

Tako na hitro v katerem rangu moči bo potrebno razmišljati? Ali se s TČ lahko uporabi obstoječ zalogovnik ali to ni smiselno? Smo šele začeli razmišljati o menjavi, zato ponudbe nimam še nobene, to me še čaka Smile

Hvala za vsakršne odgovore/komentarje.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - xavi - 9.11.2021

Viessman Vitocal 8kw 100-s 8.290eur, vstopni model. Absolutno previsoka cena. Bolj me bega ob trenutni izolacija moč same naprave.

SpaceBani ob tako velikem zalogovniku in zemeljskem kolektorju imaš možnost ogrevanja samo v nočnem času.

RE: TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri. - sassapo - 9.11.2021

Blind ... Sami KW ne povedo veliko, Največ pove model TČ.
Lahko je celo 8kw v praksi več kot 12 na papirju.