![]() |
|
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285) |
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bomber111 - 24.1.2018 Dimnik, kamin, elobock, SV pa si že na ohoho. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 bomber111 Napisal:Dimnik, kamin, elobock, SV pa si že na ohoho. Kamin je v vsakem primeru v planu tako da ta strosek je kakorkoli obrnes.. Sanitarno vodo pa sem vzel v izracun sem napisal post kasneje plus tega sem odstel dve leti od povracilne dobe (kot strosek za SV) pa se vedno ostane 7 let ![]() Ampak to je v primeru @maxi - ja, meni izracuni kazejo da imam z eloblockom cca 5 let lufta, ce ne vzamem glih najslabse TC ki je na trgu.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 24.1.2018 Homer Napisal:Če pa si ne bi pomagal z drvi, bi bila cena porabe elektrike bistveno drugačna.... Itak. Isto pri onih, ki imajo TČ in kamin. V primeru običajnega izkoristka kamina tri metre bukovih drv doda bajti 4.000 do 5.000 kWh. Ampak po drugi strani nedelujoč kamin tudi odnaša precej kWh iz bajte... Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 24.1.2018 Jaz osebno v pasivko ne bi dajal toplozračnega kamina. Sprosti se veliko preveč energije v enem prostoru in seveda imaš potem "lokalno savno". Če pa že, potem dobro pozicionirajte kamin (center hiše) in naredite vpihe v sosednje prostore, po možnosti tudi v zgornje nadstropje. Ko kamin ne deluje in če je dovod zraka v njem odprt, hočeš-nočeš odnaša iz bajte pomembne kWh, ki jih je pridelalo osnovno ogrevanje. Morda se to v neki običajni potratni hiši ne pozna, v pasivki pa z običajnim kaminom vidim precej več plusov kot minusov. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Kamin bo v pritlicju pozicioniran v osrednji prostor (60m2) ob zunanji steni med dnevno sobo in jedilnico za dogrevanje oz ogrevanje bolj v prehodnih obdobjih..v bistvu bo to manjsa kaminska pec na pelete preboj za dimnik nebo cez plosco in gor ampak cez zunanji zid (fi80) in ob zunanjem zidu gor..nekak tak je v planu.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Energetik81 - 24.1.2018 Pa ravno v prehodnem obdobju je najbolj brezveze dogrevati s kaminom, saj ima ravno takrat TČ odličen COP, pa še potrebe bajte po toploti so takrat male. Daj malo premisli in ne kar nekaj na pamet računat. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Homer - 24.1.2018 Jaz v take kombinacije ne bi šel...... Talno in pika! Tudi pregovor pravi, da bolj kot drek mešaš, bolj smrdi..... Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Sej talno bo po celi bajti celih 240m2..pa kolko berem je tud tistih ki imajo TC in kamin kar nekaj tukaj na forumu.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Homer - 24.1.2018 Eni ga pač hočejo, ker je to "in", drugi radi gledajo ogenj kako gori, tretji...... Funkcionalno pa je kamin nepotreben in zgolj ruši regulacijo ogrevanja hiše Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Ja rusi verjetno samo v kombinaciji s toplotno crpalko..ce pa je primarni vir ogrevanja kaj druga in je v tem casu ugasnjeno pa ne moti ker nima kaj motit.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - BojanF - 24.1.2018 Popson31 Napisal:Ce te prav razumem glede na SCOP 3 bi maxi v enakih razmerah s TC porabil na sezono cca 250€??Ne vem, od kod številka 250€. Kot da bi seštel maksijev strošek elektrike in lesa in delil s 3, kar seveda ne gre, ker je les precej cenejši vir toplote. Če maksi ne bi kuril kamina, bi porabil čez 1000€ elektrike za ogrevanje, in to na Goriškem. S TČ bi bilo potemtakem to cca. 350€ elektrike, torej 700€ prihranka na sezono plus prihranek pri SV. Citat:Ampak to je v primeru @maxi - ja, meni izracuni kazejo da imam z eloblockom cca 5 let lufta, ce ne vzamem glih najslabse TC ki je na trgu..Ali ni 5 let dovolj kratka povračilna doba? Jaz bi pri takšnem izračunu brez pomisleka vzel TČ. Citat:Ja rusi verjetno samo v kombinaciji s toplotno crpalko..ce pa je primarni vir ogrevanja kaj druga in je v tem casu ugasnjeno pa ne moti ker nima kaj motit..Moti prebivalce, ker se hiša segreje čez 25°C. Kaj je drugi vir ogrevanja ni pomembno, tudi TČ se brez težav ugasne takrat. Sicer pa sem sedaj opazil, da nameravaš vgraditi peletni kamin, ne klasičnega. Potemtakem ni zadaj želje po ročnem metanju polen na ogenj, tudi ne po samozadostnosti v izrednih razmerah ker tak kamin potrebuje elektriko za delovanje. Torej ostane le še želja po vidnem migotanju plamena in/ali želja po občutku toplote. Prvo lahko ceneje reši televizija, drugo pa infra peč.
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 24.1.2018 csamo001 Napisal:Jaz osebno v pasivko ne bi dajal toplozračnega kamina. Sprosti se veliko preveč energije v enem prostoru in seveda imaš potem "lokalno savno". Če pa že, potem dobro pozicionirajte kamin (center hiše) in naredite vpihe v sosednje prostore, po možnosti tudi v zgornje nadstropje. ... precej več minusov, kot plusov (sem želel napisat). Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 24.1.2018 Popson31 Napisal:Ja rusi verjetno samo v kombinaciji s toplotno crpalko..ce pa je primarni vir ogrevanja kaj druga in je v tem casu ugasnjeno pa ne moti ker nima kaj motit.. Težava je v tem, da imaš na eni strani počasno odzivno talno gretje. Več cm estriha, počasnejša odzivnost. Ali je ogrevanje na TČ, ali nekaj tretjega, niti ni tako pomembno. Na drugi strani pa imaš s kaminom hiperodzivno ogrevanje. In ko to dvoje želiš spravit na isti imenovalec, ponavadi dobiš glavobol. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 @BojanF par strani nazaj je par uporabnikov podalo svoje izkusnje z ogrevanjem in stroski eloblocka..niti eden ni pisal da je bil strosek na sezono cez 1000€..ce delim njihov porabo vsaj priblizno na mesece bo ta znesek nekje okrog 150€ za bivalno temp 21 stopinj..In vsi pravijo da se jim ne izplaca kupovati TC..pa mislim da je moja bajta od vseh nastetih bolj izolirana.. Kaj pa se @maxi-ja tice kot pomoc eloblocku ima kamin s tem ni nic narobe pac ceneje kot da ce bi samo strom zgal.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - gape - 24.1.2018 Koliko ceneje pa si naračunal, da greješ zrak s sobnim kaminom na pelete kot z eloblokom tla v MT? |