![]() |
|
Prednostno dispečiranje oz. prispevek za nerent. TEŠ 6 - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prednostno dispečiranje oz. prispevek za nerent. TEŠ 6 (/showthread.php?tid=68269) |
Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - bvs - 14.2.2017 @Energetik, se strinjam, zanima me pa ali veš kdo onesnažuje bolj. Ali tista peč na drva, ki ima zalogovnik in ne kadi ali TEŠ. Seveda govoriva v %. Jaz namreč tega ne vem in lahko ocenjujem na uč. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - bvs - 14.2.2017 xavi Napisal:No, TEŠ in NEK stojita 40 in več let zaradi čisto osnovnih potreb. Črpalke pa so aktualne zadnji 5 let. Mislim, da se vsi proizvajalci in prodajalci elektrike veselijo tega, da so črpalke na pohodu. +1 Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Energetik81 - 14.2.2017 Na 1kWh toplote v topli vodi (oz. v pregreti pari v TEŠ) bi skoraj sigurno trdil, da manj onesnažuje TEŠ. Vendar če potem elektriko iz TEŠ uporabiš za direktno električno gretje doma, potem verjetno bolj. Če pa elektriko uporabi TČ, pa spet manj ali kvečjemu enako. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Homer - 14.2.2017 V tej kalkulaciji je najbrž treba upoštevati, da se "odpadna" vroča voda, pozimi koristno uporabi za ogrevanje. To pa bistveno izboljša izkoristek elektrarne....... Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - xavi - 14.2.2017 Dana je bila pripomba, kako črpalkarji z uporabo elektrike iz TEŠ-a onesnažujejo okolje. Z uporabo elektrike iz TEŠ-a vsi onesnaužujejo okolje. Na mikrolokaciji pa črpalkarji (razen lastnikov FWHP in Zubadanov-sosedova je še glasnejša kot moja), razen onesnaženja hrupa, kaj drugega ne povzročajo. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Homer - 14.2.2017 Na mikrolokaciji ne, ampak nekje drugje pa vseeno "gori ogenjček".... Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - DELPHI - 14.2.2017 Alternativno razmišljanje: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=59645&p=636301&hilit=pametnjakovi%C4%8D#p636301[/url] Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Homer - 14.2.2017 Pozabljaš samo eno "malenkost"....... Pretoki rek so v zimskih mesecih minimalni! Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - DELPHI - 14.2.2017 Narobe sem vstavil povezavo. Mislil sem na pripevek Pametnjakovica na vrhu strani. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Tone - 14.2.2017 Moja trditev o TČ na premog je bila mišljena iz makro vidika. Če bi pol Slovencev prešlo na ogrevanje na TČ in ne bi v tem času naredili nobene elektrarne, bi večidel elektrike pridelal TEŠ, samo v času viškov hidroelektrarne - če ni uvoza seveda. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Hanzi - 14.2.2017 A ni še noben crpalkarr izračunal kakšen bi bil strošek ogrevanja samo v nižji tarfi. Koliko bi morala biti takrat energija cenejša od višje tarife da bi se splačalo pregrevati objekt, ali pa segrevati nek zalogovnik. Je pa res da bi vsaj v mrazu morale biti črpalke 2-3x močnejše od sedanjih (da bi v 8 urah segrela toliko kot sedaj v 24) Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Homer - 14.2.2017 To je kar nekaj spremenljivk, ki bi jih moral upoštevati... Poleg nižje tarife, zagotovo še nižje nočne temperature, kar prinesejo nižji COP.. Zato da bi polnil zalogovnik, bi TČ morala delati še na višji temperaturi, kar pomeni še nižji COP. Če ima kdo čas in voljo, morda skuša "zložiti" te podatke in narediti nek približni izračun. Občutek mi pravi, da ni vredno greha........ Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Energetik81 - 14.2.2017 Cenovno bi se splačalo v dnevih, ko je dnevni hod temperature majhen. Na račun hrupnosti ponoči in udobja (nihanje temperature estriha, če se ga uporabi kot zalogovnik). V obdobju kot je bil zdaj, pa bi itak težko sfolgala tudi ustrezno dimenzionirana TČ, saj bi imel na razpolago le 33% časa za nadomestit dnevne izgube. Sem poskusil lansko leto, pa sem videl na ni OK. Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - timi11 - 15.2.2017 Hanzi Napisal:A ni še noben crpalkarr izračunal kakšen bi bil strošek ogrevanja samo v nižji tarfi. Koliko bi morala biti takrat energija cenejša od višje tarife da bi se splačalo pregrevati objekt, ali pa segrevati nek zalogovnik. Da bi segreval zalogovnik ponoči z črpalko in čez dan porabil je edino primerna Daikin HT.Zmore oddajati temperaturo do 80°C in baje je pri tem zelo ekonomična in dobra naložba.Monterji z njo nimajo težav.Pravi "Terenec" med naparavami. Kot Jeep. Se ne kvari :!: Poraba=Drobiž ![]() No verjetno bo g. Migaj vrgu številke iz exela in nam odpru vrata v svet Toplotnih črpalk :wink: Re: Pednostno dispečiranje oz. prispevek za nerentabilnost T - Poldee - 15.2.2017 Se strinjam. Tolko let mu ze dela bp, da lahko komot zakljucimo, da je dobra roba. |