![]() |
|
Prikopljen hranilnik - večja poraba - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prikopljen hranilnik - večja poraba (/showthread.php?tid=63634) |
Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - labelsm - 10.2.2016 4m Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - labelsm - 10.2.2016 labelsm Napisal:4m3 Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - stepski - 10.2.2016 Klaftra (ljudski izraz) v splošnem trgovanju pomeni v skladovnico zložene metrske cepanice, dolžina skladovnice je 4 m in višina 1 m ... Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Surbek - 11.2.2016 jani65 Napisal:Surbekjani65 si ga mal pihno, pa tak pa to :oops: Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Surbek - 11.2.2016 ...ce bi gledal samo na porabi, mislim da vecina od teh ki so vgradili uplinjevalne peci sploh nebi sli v to investicijo! Je vec drugih razlogov, ki pa mislim da jih ti jani65 ne bos razumel... Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Brezdomec - 11.2.2016 Čisto iz firbca: Iz koliko je padla poraba na koliko? Klaftro manj si lahko razlagam, kot da je poraba padla iz 30 prm na 26 prm ali pa iz 6 prm na 2 prm, pa vem manj kot prej :lol: Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 11.2.2016 Surbek Napisal:...ce bi gledal samo na porabi, mislim da vecina od teh ki so vgradili uplinjevalne peci sploh nebi sli v to investicijo! Je vec drugih razlogov,Dober odgovor. Tudi avto danes skoraj nic manj ne porabi kot katrca pred 30 leti, pa se vsi s clioti vozimo in nihce s katro. Tam pa bp vsakih nekaj let menjamo. Tukaj pa je problem enkrat na 30 let?! Brezdomec : nekateri pravijo da jim sploh ni padla. Mater so bedaki da so dali 10 jurjev za novo kurilnico (pa se toliko za fasado in se toliko za stavbno pohistvo in streho in si na koncu na 40 jurjih) ce pa nimajo nobenega prihranka. :twisted: Tudi sam sem med njimi. No, streho se čakam da bo tegola spustila. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jani65 - 11.2.2016 Surbek Napisal:...ce bi gledal samo na porabi, mislim da vecina od teh ki so vgradili uplinjevalne peci sploh nebi sli v to investicijo! Je vec drugih razlogov, ki pa mislim da jih ti jani65 ne bos razumel...Razlogov? Dobro kdo ima rad romantiko na takšen način jo pač ima. V redu klaftra je 4m3 drv in to je na sezono prihranka 240€. Samo sem hotel številkah in nič druga. Če se tebi izide potem je to v redu. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 11.2.2016 Jani65: sem pa se vedno mnenja da je 10+ jurjev za kurilnico na drva veliko denarja (za mene prevec) in da so tukaj lepi zasluzki vseh vpletenih. Ampak saj tako je skoraj pri vseh "subvencioniranih" investicijah. Jaz sem dal pol manj. Je pa res da bom najbrz delal facelifting prej kot v 30 letih. Tolazim se s tem da ga bodo po vsej verjetnosti tudi tisti ki imajo kurilnico za 10+. Imam pa za podoben razsipalce z denarjem ljudi ki dajo za novo klasicno kurilnico 2 ali pa tri jurje, na bolhi pa dobis delujočo zadevo za nekaj 100 evrov. Jaz sem jo sicer prodal za 400, ampak je bila pec stara samo 10 let. Sorodnik je pred leti kupil 25 let star sistem za 100 evrov(pec, ekspanzija, mesalni, ventili, varnostni, samson.....) . Samo priklopis na radiatorsko vejo in zakuris. In se je nekaj let lepo grel z rabljenimi radiatorji. Potem pa je "dokoncal gradnjo" in dal strojniku 30 jurjev za kurilnico in ogrevalni sistem po hisi. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Surbek - 11.2.2016 Brezdomec Napisal:Čisto iz firbca: Iz koliko je padla poraba na koliko?Prej 3.klaftre za ogrevanje, ter cirka 1/2 klaftre za sanitarno vodo! Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Jozl - 11.2.2016 franmaln Napisal:Povzroča pa ga hladni povratek iz radiatorjev nazaj v hranilnik. Tule se pa krepko motiš, če imaš zadevo speljano v kurilnici tako kot mora biti. Jaz imam seveda vse videno preko WDC20 a to ni tako pomembno ali je pa zelo. Do sedaj še nikoli nisem imel viharja v zalogovniku, čeprav sem vse 4 ogrevalne kroge (2x talno in 2x radiatorsko) postavil na isti razdelilec in povratek vračam nazaj v spodnji del zalogovnika. Ponavadi sedaj imam temp. na dvižnem vodu v talno med 25-32°C, za radiatorsko pa med 28-35°C in imam v hiški prijetnih 20-21°C. Zalogovnik ima lahko na vrhu tudi preko 85°C, spodaj pa samo 30-32°C. Ko pa temp. na vrhu zalogovnika pade pod 50°C se pa tudi spodaj na zalogvniku spusti temp. pod 25°C. Ta prehod toplote ali mešanje se mi izvaja na razdelilcu, ker so pretoki sveže tople vode iz zalogovnika in hladne povratne vode iz ogrevalnih krogov prenizke, zato pride do izraza večja temp. razlika pri prenosu toplote. Navečji izplen na zaogovniku je tak, da se voda čim bolj hladna vrača nazaj v njega. Če imaš ogrevanje brez mešalnega ventila ali z njim ročno nastavljenim, potem imaš prevelike pretoke in cele vroče radiatorje, posledično pa najprej dober mrzel povratek, potem pa povratek nekaj °C manjši kot vtok v radiatorje. Ker še bivam zadnje dneve-tedne v stanovanju in imamo termo. glave na radiatorjih imam tudi posledično večinoma dneva topel radiator samo na zgornji 1/4 in povratek je zelo hladen nazaj. Pač čim bolj pokoristimo toploto. So pač radiatorji preveliki in premali odvzem toplote v malem stanovanju in veliko stanovalcev, ki grejemo ta prostor. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 12.2.2016 Moj odgovor se nanaša na Miškota. Kaksno regulacijo pa bi moral imet, npr jaz? Vse mi vodi sobni termostat, brez kakrsnekoli regulacije. Ko sem to prebral predvidevam da ima direktno samo črpalko brez mešalnega ventila(videl že večje kikse kot takšne). Razmisli kakšen bi bil pretok vode skozi zalogovnik, če bi bila direktno vezana veja? Če pa imamo mešalni ventil pri katerem voda kroži samo po veji skozi radijatorje, ventil pa samo minimalno dodaja vročo je pa pretok med zalogovnikom in ogrevalno vejo minimalen. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 12.2.2016 Ko sem imel tako izdelano(slika) je zalogovnik zelo hitro prevetrilo, ko pa sem dodal na mesto ki sem ga označil z zeleno tropotni ventil z regulacijo pa je čisto druga zgodba. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 19.2.2016 no, in še rezultat za vse gobezdače ala franmaln, ki trdijo kako je moja trditev blesava in oh in sploh se je njim dvignil (izkoristek) ob prigradnji hranilnika: ni še konec zime, pa še blaga je bila, pa imam kljub temu že naročena nova drva. še 10 šajtrg, pa bom požgal, kar sem imel prejšnja leta (na uplinjak brez hranilnika) do 1. maja. kotel je pa res malenkost bolj čist. :lol: razen v dimniku, kjer je pepela da te kap. te dni povprečno nalagam 2 krat poln kotel, kak dan tudi 2,5 krat, pa v hiši ni savne, da ne bo kdo mislil. prej sem naložil 1 poln kotel ob treh popoldne in ob desetih zvečer še tričetrt (ker ni pogorelo več) pa smo imeli zjutraj vseeno še zadosti toplo ker je bila v kotlu še žerjavica. zdaj imam sicer res na voljo stalno vroče vode za dvižni vod, še tudi zjutraj ko sneg zunaj leži, a za pošteno ceno. rezultat obratovanja kotla na višjem temperaturnem režimu po več ur skupaj je tudi na novo razpočena obloga vrat. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 19.2.2016 @aleks Če sem gobezdač potem pa nehajte vsi ostali dajat podatke v teh vaših klaftrah in podobno. Če pa si ti prepričan da je zalogovnik in velik zajeb si ga odmontiraj in prodaj si boš lohka kupu eno par šajtrg drv. |