![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - Gomi - 27.8.2015 No ja mislim, da kar nekaj od "zaplankanih strokovnjakov" dobro ve kaj je izkoristek kotla. Imajo pa tudi toliko zdrave kmečke logike, da znajo presodit, da niso ogrevali samo vode v zalogovnikih, ampak še marsikaj drugega, kar je razvidno tudi iz prispevkov. Če uporabiš malo kmečke logike,so vse kar omenjaš v svojem prispevku že napisali tebi tako neljubi ... V svojih debatah o kotlih pa ne gledamo zviška eden na drugega in se ne obkladamo z raznimi izrazi. To naj ostane kar v temah o črpalkah. Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 27.8.2015 Cimabella in Gomi lepo povedano :wink: Lahko povem zase da sem s prebiranjem tega foruma izvedel ogromno, ampak res ogromno o samih pečeh in kotlovnicah, prav tako ste mi Vi prijazni uporabniki pomagali pri vseh mogočih izračunih po potrebni moči peči in velikosti zalogovnika in vedno odgovorili z nekim pametnim konkretnim odgovorom pa čeprav so bila tudi moja vprašanja kdaj neumna (oprosti telmos sam sem ponosen kmetovalec in diplomiran inženir v razvoju edin zgleda da me mal kmečka pamet j…e ali pa samo nepoznavanje ogrevanja ker se pri svojih 27 letih prvič v življenju srečujem z nakupom kotlovnice )Še enkrat ISKRENA HVALA VSEM za vaša prijazne odgovore in mnenja saj ste mi odločilno pomagali pri izdelavi bodoče kotlovnice. Telmos tebi pa le en nasvet pa brez zamere: Osebno bi tudi lahko pametoval na področju elektro stroke tu na forumu ampak se mi zdi to na stopnji 5 letnih otrok v šoli (ko se je treba pohvalit da neki znaš več kot drugi vrstniki) zato če osebno nimam pametnega odgovora na vprašanje s katerim bi pomagal uporabniku foruma, oziroma je vprašanje tako neumno da lahko škoduje moji zdravi kmečki pameti raje temo preskočim brez komentiranja in s tem poskrbim da se tema ne smeti in vsak ki jo bo čez kakšno leto bral in želel informacijo, bo imel neko kronologijo vprašanj in prijaznih odgovorov in menim da boste s tem poskrbeli tudi za veliko oziroma še večjo branost tega zelo uporabnega foruma. LP Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 27.8.2015 Ko se že dajate o izkoristkih... :twisted: kaj naračuna attack Re: Pec na drva in zalogovnik - evangelian - 27.8.2015 Ravno to sem hotel povedat, da sem uporabil kmečko logiko in izračunal samo koristno energijo ki sem jo spravil v zalogovnik, katero pa lahko vsak izračuna oziroma je za vse sisteme podobno izračunljiva. Povrh pa sem še dokazal da lahko z klasično pečjo in z enim nalaganjem v 80 litrski nalagalni prostor zagrejem 1000 litrov za 40 stopinj. Lp Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 27.8.2015 Citat: sem uporabil kmečko logiko in izračunal samo koristno energijo ki sem jo spravil v zalogovnik,Kmet se od kmeta razlikuje. Moja logika pravi malce drugače. Energija, ki si jo spravil v zalogovnik, še ni vsa koristna. Nekaj je bo šlo skozi izolacijo zalogovnika in vročevoda v zrak kurilnice, kar pa ni nujno, da je koristno. Re: Pec na drva in zalogovnik - evangelian - 27.8.2015 Saj sem napisal da je izračunljiva za tisti moment za pozneje se pa strinjam da so izgube. Je pa lahko referenčna točka za različne sisteme, stehtaš drva in gledaš koliko vode ti segreje v zalogovniku (brez ogrevanja) in izračunaš. To bi bilo dobro narediti za različne sisteme oz. peči. (Če je kakšen prostovoljec) ![]() Lp Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 27.8.2015 evangelian, drva so bila že večkrat vagana s strani različnih uporabnikov, podatki so na forumu, malo razmetani po različnih temah. Enkrat smo jih zbrali v eni temi, pa je sedaj ne najdem, mogoče se kdo drug spomni? Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 28.8.2015 Evengelian hvala za tale test segrevanja zalogovnika ![]() Meni se zdi zelo uporaben podatek o energiji ki je potrebna za ogrevanje zalogovnika na neko temperaturo in v kakšnem odstotku se energija iz drv in peči prenese na zalogovnik saj lahko tako vsak hitro preračuna kolikokrat bo potrebno v kurilnico iti naložit oziroma vidiš kako veliko kurišče bi bilo pravšnje pri uplinjevalnem kotlu ![]() Me je pa ta podatek da klasična 20kW peč lahko brez problema v enem nalaganju ogreje 1000l vode v zalogovniku za 40°C zelo razveselila in tudi izkoristek prenosa na zalogovnik (61%) se mi zdi zelo dober glede na to da je bilo omenjeno da ima klasična peč le okoli 50% izkoristek kotla kar pomeni prenos na zalogovnik še 10% nižji...40% ?? :roll: Se pa strinjam da se pojavljajo še dodatne izgube potem ko ogreješ, skozi izolacijo zalogovnika in pa v samih ceveh. Vprašal bi vas, ki se bolj spoznate na vse skupaj ali lahko na "oko" približno zračunaš energijo enega kurjenja skozi velikost nakladalnega prostora. Seveda je važna tudi vrsta kuriva, sam sem predvidel ista drva kot evengelian. Ker imam rad matematiko sem malo metal podatke v kalkulator in vzel primer evengelianove peči Kalkulacija na oko ![]() -82l kurišča pomnožim z 61% in dobim 50kW ki se shranijo v zalogovnik. S tem ogreje 1000l vode za 40°C. -100l kurišča na podpih z 65% (75% peč -10% prenos) se dobi 65kW v zalogovnik (1000l ogreje za 52°C) -Eta npr 150l kurišče z 80% se dobi 120kW v zalogovnik. Torej z enim nalaganjem segrejemo 2000l za cca 48°C. Torej vem da to ni nobene osnove z enačbo ampak ali lahko upoštevamo linearno odvisnost velikosti kurišča z pričakovano dobljeno količino energije seveda z upoštevanjem različnih izkoristkov prenosa toplote na zalogovnik. Za prenos na zalogovnik sem vzel dodatnih 10% izgub, se pa zavedam da je to odvisno od same izvedbe kotlovnice in oddaljenosti zalogvnika od peči. Če sem usekal mimo se opravičujem za pisanje neumnosti :roll: Re: Pec na drva in zalogovnik - Poldee - 9.9.2015 Se bom se jaz prislepal. Pec Viadrus za okoli 750€ (najbrz U22) se splaca ali ne? Gre za zamenjavo obstojece dotrajane centralne peci in za dolocene so drva edini ogrevalni energent. Pa ceprav imajo ze kamin v sobi... Je pa to najbrz sranje, da ga ni? Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 9.9.2015 A to bo za kakšnega trmastega starejšega sorodnika?
Re: Pec na drva in zalogovnik - Poldee - 9.9.2015 Hehe, iz prve :-) Sej upam, da se premisl... Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 10.9.2015 Če kaj ne bo v redu špilalo, boš vseskozi poslušal. Če ne bo zalogovnika, potem uplinjak nima smisla. Drugače pa Cratosa pokliči, se te bo menda spomnil s piknika
Re: Pec na drva in zalogovnik - Poldee - 10.9.2015 Ma smo se ze drugace zmenil. Letos se pocakamo in drugo leto najprej v izolacijo, menjavo oken, potem pa kar na TC, ce bo se kaj ostalo. Cratosa pa ni bilo lani, ko sem bil pri Somu. Do Hanzija mi pa ni uspelo pridt... pretezka glava pa to :-) Re: Pec na drva in zalogovnik - som16 - 11.9.2015 Pozdarvljeni in tudi Poldee :wink: , Poldee Napisal:Ma smo se ze drugace zmenil. Letos se pocakamo in drugo leto najprej v izolacijo, menjavo oken, potem pa kar na TC, ce bo se kaj ostalo. Cratosa pa ni bilo lani, ko sem bil pri Somu. Do Hanzija mi pa ni uspelo pridt... pretezka glava pa to :-) sami izgovori. Bom sedaj kar tu napisal; nekaj v Attac temi: lahko se kurajači kaj dobimo na MOS-u? Jaz bom jutri šel na ogled; kar se tiče pa operativnega sestanka na terenu (Piknik kurjačev) se pa tudi lahko dogovorimo; sezona lova na naj...nj...no peč se bo žačela.
Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 11.9.2015 Poldee, se mi zdi, da ni slaba rešitev kamin in tč. MOS meni žal ne bo uspelo. Piknik, z veseljem, samo če bo datum pravi. Lp! |