![]() |
|
Izbira moči TČ zrak/voda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira moči TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=49760) |
Re: Izbira moči TČ zrak/voda - AlanV6 - 7.5.2014 alanford Napisal:Najprej moraš ugotoviti ali res rabiš HT TČ. Jaz bi rekel da ne. Tistih 70stC nič ne pove, ker ti je peč na ko delala v prekinitvah. Pri ugotavljanju potreebne temperature DV je treba greti 24 ur na dan s spuščeno temperaturo DV ravno zadostno, da imaš prostore tople kot ti paše. Vendar zdaj, zaradi visokih zunanjih temperatur ta test ni možen. Ja za kakrsnekoli teste je mal pozno ![]() Vem pa da pri -15 je pec na kurilca kar na polno delala da je blo v hisi toplo. Nekako se mi zdi da 45-50°c vode ne bo dovolj za vzdrzevanje 21°c pri res nizkih zunanjih temperaturah. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - slash83 - 7.5.2014 Novogradnja, 130m2 (pritličje+mansarda), talno gretje 900m2 cevi, zidano z porotherm 30cm, plavajoča plošča 20cm + 8 cm talne izolacije. V mansardi bo maximalno kolko bo šlo izolacije, zunaj pa bo fasada 15cm. V dnevno z jedilnico in kuhinjo spodaj (prostor 50m2) še pride toplozračni kamin.. Odločam se med Panasonicom in Mitsubishijem, med eno ali 3 faznimi modeli (varovalke na elektro priključku imam 3x20A), ter med 200 in 300L bojlerjem Re: Izbira moči TČ zrak/voda - alanford - 8.5.2014 AlanV6 Napisal:To je že boljši podatek. Torej, pri -15 dela peč nonstop na 70atC da vzdržuje notranjih 21stC. Vprašanje je še, kolikšna je bila temperatura povratnega voda. Če je dT prevelik, lahko pomeni, da ni zadostnega pretoka medija. Namreč večina TČ ima visoko zmogljive obtočne črpalke z velikimi pretoki. Teh ni za primerjati s "klasičnimi". Velik pretok pomeni zmanjšanje dTja med DV PV in s tem večji izkoristek grelnih teles, kar omogoča dovod iste količine toplote pri nižji temperaturi DV.alanford Napisal:Najprej moraš ugotoviti ali res rabiš HT TČ. Jaz bi rekel da ne. Tistih 70stC nič ne pove, ker ti je peč na ko delala v prekinitvah. Pri ugotavljanju potreebne temperature DV je treba greti 24 ur na dan s spuščeno temperaturo DV ravno zadostno, da imaš prostore tople kot ti paše. Vendar zdaj, zaradi visokih zunanjih temperatur ta test ni možen. In navsezadnje, lahko, da imaš pralo močna grelna telesa (ber: slabe radiatorje) Re: Izbira moči TČ zrak/voda - AlanV6 - 8.5.2014 Bi znalo bit da me najbolj matrajo okna oz. slaba montaza. So lesena termopan in niti ne tesnijo slabo, piha pa pri policah in po robu. Bom zatesnil z letvicami in silikonom. Povratni vod mislim da je okoli 35-40°c. Pumpa na 2. brzini. Sem probal na 3. brzini pa je bilo malo bolje. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - matzgo - 8.5.2014 Merlin1 Napisal:matzgo Napisal:Med eno faznim in trifaznim modelom je razlika v karakteristikah kar ogromna. Da ne bo dilem okrog Panasonic LT -jevk 9kW v eno oz. trifazni izvedbi prilagam grafe grelnih moči ter električne moči pri različnih temperaturah okolice. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - alanford - 8.5.2014 @AlanV6 Torej imaš dT (razliko med TDV in TPV) 30°C in več? Je zelo veliko. Ne boš verjel, pri TČ se ta razlika vrti nekje okoli 2°C (ob predpostavki, da je hiša vsaj za silo dobro izolirana in da ima grelna telesa normalno dimenzionirana). Pri zunanjih 0°C je moja TDV med 30°C do 33°C, dT pa 1,7°C. To je možno samo, če imaš zmogljivo obtočno črpalko, ki je načeloma v vseh TČ. Če bi ti probal segrevati hišo z obstoječim sistemom pri -15°C vendar z boljšo obtočno črpalko, bi bila zadostna oziroma potrebna temperatura dvižnega voda bistveno nižja in ne več 70°C. Nočem preveč špekulirati, ker ne znam izračunati, vendar bi lahko vseeno ocenil, da bi ti morda zadostovalo 55°C. To je pa taka temperatura, da ni več problematična za nizko temperaturne TČ (LT). Sploh pa, če imajo vgrajene električne grelce, ki pomagajo pri nižjih temperaturah (ni nič narobe, nasprotno, zelo priporočljivo, da tistih nekaj dni na leto, ko je zunaj zelo zelo mrzlo, si pomaga TČ z grelci, ker s tem podaljšuješ življensko dobo kompresorja in prihraniš pri TČ tako pri investiciji kot tudi pri obratovalnih stroških) Re: Izbira moči TČ zrak/voda - sassapo - 8.5.2014 Lahko ti povem iz dolgoletnih izkušenj, da so zelo zelo redke hiše katerim ne zadostuje 55°C dvižnega voda. Načeloma imajo vse starejše hiše predimenzionirane radiatorje, ne bo pa dovolj, če so se menjali za nove precej manjših dimenzij, piha skozi vsa vrata in okna, ali pa je hiša pozidana zelo šlampasto, s polno lukenj med zidaki. V takšno hišo pa TČ tako ne sodi, je kotel na pelete nabavno in obratovalno krepko cenejša rešitev. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - AlanV6 - 8.5.2014 No super informacije ![]() Imam dva radiatorja viška doma tako da lahko v skrajni sili v najhladnejsih dveh sobah zamenjam manjse za vecje. Pa ce bo par dni konkreten minus je v pomoc mala nordica z dimnikom po sredini hise, ki lepo ogreje par prostorov. No katero tč bi mi potem konkretno priporocali Re: Izbira moči TČ zrak/voda - sassapo - 8.5.2014 Boš moral povedat kakšen kakovostni razred kupuješ. Naprav, ki so zate primerne je na trgu precej. Cenovno se prično pri dobrih 5k€, pa vse tja preko 15k€ Re: Izbira moči TČ zrak/voda - AlanV6 - 8.5.2014 Pa glede na krizo bi probal iskati kaj takega za 5-6000eu Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Migaj - 8.5.2014 Allan, 14kw in 16kW DHT je enaka 11kW-tni DHT -ta 11kW pa bo itak povsem zadostovala. Če ti bi pa cenejša nizkotemperaturna + grelci -pa sam presodi, vsekakor bolj kot peletarna. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - slash83 - 15.5.2014 Da javim trenutno stanje.. Panasonica (9kw, model 2014/2015) po zadnji posodobitvi seznama ekosklada še vedno ni na seznamu, tako da bom vzel Mitsubishija 11kw (čeprav mi vsi pravijo da bi bila 8kw dovolj - ampak mitsubishi nima pomožnih grelcov) - pa še 11kw model ima 1500 subvencije, tako da pridem na isto ceno kot z 8kw modelom. Glede na to da se pa Power Inverter od Mitsubishija spusti tudi na delovanje samo 3kw, baje naj nebi bilo bojazni glede večjih porab zaradi predimenzioniranosti (pa še 11kw model je 3fazni, 8kw pa 1 fazni - imam pa 3x20A varovalke). Zadnja dilema ki ostaja pa je sedaj še samo notranja enota: ali vzamem raje: - Hydrobox MZ ki ga sestavlja Termo Shop, SLO z Mitsubishi regulacijo PAC-IF031B-E - ali Mitsubishi Ecodan ERSC-VM2B (gretje-hlajenje) z novejšo regulacijo PAC-IF051B-E Baje bi naj bila Hydroboxova boljše izolirana, baje bi naj tudi omogočala hlajenje, boljši izmenovalci BI NAJ bili v njej.. Bolj se mi "lušta" original kombinacija z Ecodanom in boljšim preglednejšim zaslonom in novejšo regulacijo, je pa tudi 220 € dražja... Kaj predlagate? Re: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 15.5.2014 Vzami 6-8 kw Estio ali Daikina (modelno leto 2014) in ga ne seri z 11kw rahlo zastarelo Micko, ker se tisti viški kw na dolgi rok zelo poznajo Re: Izbira moči TČ zrak/voda - sassapo - 15.5.2014 slash83 Napisal:Da javim trenutno stanje.. Panasonica (9kw, model 2014/2015) po zadnji posodobitvi seznama ekosklada še vedno ni na seznamu, tako da bom vzel Mitsubishija 11kw (čeprav mi vsi pravijo da bi bila 8kw dovolj - ampak mitsubishi nima pomožnih grelcov) - pa še 11kw model ima 1500 subvencije, tako da pridem na isto ceno kot z 8kw modelom. Samo original ekodan je nekaj vreden, vse ostalo so bolj ali manj polizdelki. Pa kaj boš hudiča počel z 11kw mašino v svoji hiši :?: ps. Sam imam v podobni kvadraturi 5,5kw pa je več kot zadosti Re: Izbira moči TČ zrak/voda - alanford - 15.5.2014 11kW je preveč. Tukaj rek, "Od viška glava ne boli" ne drži (tako kot pri alkoholu ne). |